Forum PCLab.pl: Drastyczne spadki fps w grach - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Drastyczne spadki fps w grach Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Arundell Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 19:21

Witam.

Od jakiegoś czasu zauważyłem w nowych grach (L.A. Noire, Assassin's Creed Revelations) drastyczne spadki klatek. Na różnych ustawieniach graficznych powtarzają się nagłe zacięcia przez ok. 5-10 sekund. Później wszystko wraca do normy i za chwilę znowu to samo. Miałem już wcześniej takie sytuacje i pomogło wtedy odkurzenie komputera. Teraz nawet wymiana chłodzenia na Katana Scythe 3 nic nie daje. Procek zdrowo posmarowany Arctic Silver. Moja konfiguracja: Windows 7 64 bit,
GF GTX 460,
Phenom X4 955 (3,0 GHz),
Płyta - Asus M2A74-AM SE,
pamięć - 2x2 GB GeIL 800 5-5-5-15
Sterowniki najnowsze. Nie wiem czy może być problemem rzekoma niekompatybilność procesora z płytą. Przy starcie wyskakuje komunikat informujący, że płyta takiego proca nie obsługuje, ale komputer śmiga.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Stachu1984 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 22:02

Phenom X4 955 ma TDP 125W a twoja płyta obsługuje cpu o max TDP 95W http://support.asus....86h9Ei1aLiKbKTG

Możesz dolutować kilka sekcji zasilania, jakieś "lewe" przyłącze z zasilacza powinno pomóc :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   unknown_solider Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 11:53

Zobacz postArundell, o 09 Luty 2012 - 19:21, napisał(a):

Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki.

Tak jak kolega napisal, sekcja zasilania nie wyrabia i plyta zbija mnoznik do 4x. Zbij napiecie na cpu tak nisko jak to mozliwe, jesli problem nie ustapi musisz wymienic plyte.

Na poczatku to sprawdz w jakims burn tescie np. occt, prime95 czy procesor trzyma tatkowania, czy plyta rzeczywiscie zbija mnoznik przy dluzszym obciazeniu cpu. Kolejna sprawa, moze to nie byc wina sekcji (malo prawdopodobne) a np. przegrzewania sie cpu i wlaczaina sie throttlingu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Arundell Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:20

Zobacz postunknown_solider, o 10 Luty 2012 - 11:53, napisał(a):

Tak jak kolega napisal, sekcja zasilania nie wyrabia i plyta zbija mnoznik do 4x. Zbij napiecie na cpu tak nisko jak to mozliwe, jesli problem nie ustapi musisz wymienic plyte.

Na poczatku to sprawdz w jakims burn tescie np. occt, prime95 czy procesor trzyma tatkowania, czy plyta rzeczywiscie zbija mnoznik przy dluzszym obciazeniu cpu. Kolejna sprawa, moze to nie byc wina sekcji (malo prawdopodobne) a np. przegrzewania sie cpu i wlaczaina sie throttlingu.

Zapomniałem dodać, że temperatury w stresie wynoszą ok. 65 stopni. Podejrzewam więc, że chodzi o płytę.

OCCT pokazuje spadki taktowania do 800 Mhz.

Na Power Saving Mode jest troszkę lepiej. Spadki trochę rzadziej, ale i tak czeka mnie wymiana płyty.

Chyba nie ma co dalej ciągnąć tematu.

Wielkie dzięki za pomoc.

Ten post był edytowany przez Arundell dnia: 10 Luty 2012 - 16:45

Strona 1 z 1