Forum PCLab.pl: ASROCK Z68 PRO3 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASROCK Z68 PRO3 problem z uruchomieniem

#1 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 19:23

Złożyłem PC z nowych części na bazie mobo ASROCK Z68 PRO3, (i3 2120, RAM KHX1600C9D3X2K2). Po załączeniu zasilacza IBOX 500W nie ma sygnału na monitor. Wentylatory się kręcą. Wymiana płyty nic nie dała. Sprawdzałem na 2 różnych monitorach. Jaka może być przyczyna?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Szaju Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 19:26

Zobacz postzachcio1, o 09 Luty 2012 - 19:23, napisał(a):

Złożyłem PC z nowych części na bazie mobo ASROCK Z68 PRO3, (i3 2120, RAM KHX1600C9D3X2K2). Po załączeniu zasilacza IBOX 500W nie ma sygnału na monitor. Wentylatory się kręcą. Wymiana płyty nic nie dała. Sprawdzałem na 2 różnych monitorach. Jaka może być przyczyna?

Jaką masz kartę graficzną??

#3 Użytkownik jest niedostępny   kuba83bb Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:06

Na pierwszy rzut oka wyglada na brak podpietego dodatkowego zasilania do karty graficznej, druga opcja to brak dodatkowego zasilania do płyty, ale wtedy raczej wentylatory by sie nie kręciły, trzecia opcja podmień pamięci (płyta może nie obsługiwac akurat tej firmy), czwarta opcja jakieś uszkodzenie płyty procka itp ale to można zgadywać;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Profesor Schmidt Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 15:55

Zobacz postzachcio1, o 09 Luty 2012 - 19:23, napisał(a):

Jaka może być przyczyna?

Możliwe przyczyny:
  • Uszkodzona grafika
  • Uszkodzona pamięć
  • Uszkodzony procesor
  • Uszkodzony zasilacz / za słaby zasilacz do karty graficznej
  • BIOS płyty niezaktualizowany (nie obsługuje procesora)
  • Błędy w montażu (niedociśnięte elementy, nie podłączone zasilanie grafiki, elektrostatyka)

Pytania:
  • Speaker podłączony?
  • Jakieś sygnały dźwiękowe z niego się dobywają?

Ten post był edytowany przez Profesor Schmidt dnia: 10 Luty 2012 - 15:55

#5 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 11 Luty 2012 - 19:36

Zobacz postSzaju, o 09 Luty 2012 - 19:26, napisał(a):

Jaką masz kartę graficzną??

Na razie nie mam, na starcie liczę na zintegrowaną grafikę.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 11 Luty 2012 - 19:46

Zobacz postkuba83bb, o 09 Luty 2012 - 23:06, napisał(a):

Na pierwszy rzut oka wyglada na brak podpietego dodatkowego zasilania do karty graficznej, druga opcja to brak dodatkowego zasilania do płyty, ale wtedy raczej wentylatory by sie nie kręciły, trzecia opcja podmień pamięci (płyta może nie obsługiwac akurat tej firmy), czwarta opcja jakieś uszkodzenie płyty procka itp ale to można zgadywać;)

Dzięki za odpowiedź. Przy pierwszej płycie, którą zareklamowałem, przy montażu zostało podpięte zasilanie karty graficznej (mimo jej braku). Wobec braku sygnału doszedłem do wniosku, że być może włączone zasilanie karty graficznej spodowało przestawienie grafiki na zewnętrzną i dlatego nie ma sygnału. W nowej płycie sytuacja się powtórzyła mimo, że nie podpinałem zasilania karty.
RAM jest Kingstone-a, czy możliwe, że nie pasuje?

#7 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 11 Luty 2012 - 19:57

Zobacz postProfesor Schmidt, o 10 Luty 2012 - 15:55, napisał(a):

Możliwe przyczyny:
  • Uszkodzona grafika
  • Uszkodzona pamięć
  • Uszkodzony procesor
  • Uszkodzony zasilacz / za słaby zasilacz do karty graficznej
  • BIOS płyty niezaktualizowany (nie obsługuje procesora)
  • Błędy w montażu (niedociśnięte elementy, nie podłączone zasilanie grafiki, elektrostatyka)

Pytania:
  • Speaker podłączony?
  • Jakieś sygnały dźwiękowe z niego się dobywają?

Dzięki za zainteresowanie się moim problemem. Głośnik jest podłączony, ale jest niemy. Liczę na grafikę zintegrowaną. Elektrostatykę wykluczam, zawsze zachowuję ostrożność. Wtyczki sprawdziłem dokładnie, z resztą sytuacja się powtórzyła jak przy poprzedniej płycie. Wygląda na wadę procesora lub RAM-u, elementy są nowe.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_N Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 22:47

Na pewno wpiąłeś wtyczkę EPS 8 pin, albo chociaż 4 pin do zasilenia procesora? Jak się nie podłączy to wtedy płyta też się nie odzywa.

#9 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 12 Luty 2012 - 18:56

Zobacz postKrzysiek_N, o 11 Luty 2012 - 22:47, napisał(a):

Na pewno wpiąłeś wtyczkę EPS 8 pin, albo chociaż 4 pin do zasilenia procesora? Jak się nie podłączy to wtedy płyta też się nie odzywa.

Przy pierwszej płycie wpiąłem wszystkie wtyczki, również do grafiki dzieloną. Wówczas nie kręciły się nawet wentylatory. Po odpięciu 4-pinowej (do grafiki) wentylatory zaczęły się kręcić, ale nic poza tym się nie działo. Wyglądało na awarię płyty więc ją wymieniłem. W nowej nie podpinałem już grafiki tylko zasilanie płyty (12 pin).
Może wtyczka zasilająca procesor nie działa należycie?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Profesor Schmidt Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 13 Luty 2012 - 10:54

Zobacz postzachcio1, o 11 Luty 2012 - 19:46, napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Przy pierwszej płycie, którą zareklamowałem, przy montażu zostało podpięte zasilanie karty graficznej (mimo jej braku). Wobec braku sygnału doszedłem do wniosku, że być może włączone zasilanie karty graficznej spodowało przestawienie grafiki na zewnętrzną i dlatego nie ma sygnału. W nowej płycie sytuacja się powtórzyła mimo, że nie podpinałem zasilania karty.
RAM jest Kingstone-a, czy możliwe, że nie pasuje?

Mylisz pojęcia. Dodatkowe zasilanie grafiki to gniazdo 6-pin (w wyższych modelach kart 6+6 lub 6+8) znajdujące się na zewnętrznej karcie grafiki. Natomiast osobne zasilanie 4-pin (w wyższych modelach 4+4-pin) znajdujące się na płycie głównej w pobliżu procesora nie ma nic wspólnego z grafiką i musi być podpięte zawsze.

#11 Użytkownik jest dostępny   emilek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 13 Luty 2012 - 11:17

Zresetuj BIOS, miałem identyczny problem na płycie z H61 (jakiś model MSI). Na zintegrowanej brak obrazu, jak podpiąłem zewnętrzną grafikę to wszystko był ok. Po resecie BIOS'u wszystko było ok na integrze.

#12 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 14 Luty 2012 - 16:46

Zobacz postProfesor Schmidt, o 13 Luty 2012 - 10:54, napisał(a):

Mylisz pojęcia. Dodatkowe zasilanie grafiki to gniazdo 6-pin (w wyższych modelach kart 6+6 lub 6+8) znajdujące się na zewnętrznej karcie grafiki. Natomiast osobne zasilanie 4-pin (w wyższych modelach 4+4-pin) znajdujące się na płycie głównej w pobliżu procesora nie ma nic wspólnego z grafiką i musi być podpięte zawsze.

Dzięki za podpowiedź wyprowadzającą mnie z błędu. Zdawało mi się, że gniazdo 4+4 przy procku to zasilanie karty graficznej. Przy poprzedniej płycie włączyłem 4+4, wówczas nawet wentylatory się nie kręciły. Po odpięciu dodatkowych +4 wentylatory zadziałały. Pomyślałem, że podłączenie wtyczki 4+4 było błędem i przy nowej płycie bałem się włączyć nawet wtyczkę 4-pin. Być może poprzednia płyta była felerna i stąd takie rezultaty. Spróbuję ją włączyć.

Zobacz postemilek, o 13 Luty 2012 - 11:17, napisał(a):

Zresetuj BIOS, miałem identyczny problem na płycie z H61 (jakiś model MSI). Na zintegrowanej brak obrazu, jak podpiąłem zewnętrzną grafikę to wszystko był ok. Po resecie BIOS'u wszystko było ok na integrze.

Dzięki, na razie nie mogę dostać się nawet do BIOS-u.

#13 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 16 Luty 2012 - 19:11

Zobacz postProfesor Schmidt, o 13 Luty 2012 - 10:54, napisał(a):

Jesteś super facet! Dzięki za poradę - udało się. Wtyczka 4-pinowa rzeczywiście okazała się moim słabym punktem. Natychmiast po jej podpięciu zniknęły moje kłopoty i frasunek. 100-krotne dzięki.

#14 Użytkownik jest niedostępny   zachcio1 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 25 Luty 2012 - 18:57

Zobacz postKrzysiek_N, o 11 Luty 2012 - 22:47, napisał(a):

Dzięki za poradę - okazała się trafna. Z początku nie wiedziałem, która to jest wtyczka EPS. Teraz już będę wiedział. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Strona 1 z 1