Forum PCLab.pl: X2775HDS-B1 czy coś innego w tej cenie? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

X2775HDS-B1 czy coś innego w tej cenie?

#1 Użytkownik jest niedostępny   zir Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 21:18

Cześć!
Monitor ma mi służyć głównie do grafiki i programowania, to zajmuje mi 90% czasu, czasami objerzę film, przeczytam książkę (ta, na kompie) lub zagram w grę. Na chwilę obecną mam benq fp93gp - nie zamierzam go wyrzucać, będę korzystał z obu. Smużenie raczej nie jest problemem (benq ma niby czas reakcji 20 ms, a ja tam nie widzę smużenia, więc powinno być okej). Największy nacisk kładę na powierzchnię roboczą i odwzorowanie kolorów. Aha, siedzę około metra od monitora.

Na podstawie powyższego zdecydowałem się na http://www.proline.p...IIY X2775HDS-B1 . Czytałem PCLabową recenzję tego monitora, nie zauważyłem tam jakichś problemów, które mogłyby mnie zniechęcić.

Co sądzicie o tym wyborze? Macie jakieś inne propozycje w tej cenie?

Z góry dzięki!

#2 Użytkownik jest niedostępny   NCR Ikona

• thou shall not crave thy neighbor
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:29

Jak można nie widzieć smużenia na tych matrycach :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bartoleon Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:39

Nie lepiej Dell u2412m. Mimo,że 24 to dzięki formatowi 16:10 więcej się pomieści na ekranie niż na tej iiyamie 27 i smużenie będzie też znacznie mniejsze dla większości osób niezauważalne i input lag również dużo mniejszy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   NCR Ikona

• thou shall not crave thy neighbor
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:40

Tylko, że do grafiki VA lepsza.

#5 Użytkownik jest niedostępny   eragorin Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 22:56

Zobacz postNCR, o 09 Luty 2012 - 21:40, napisał(a):

Tylko, że do grafiki VA lepsza.

Do grafiki to raczej IPS lepszy od VA. Oczywiście mówimy o profesjonalnych monitorach dla grafików na normalnych IPS, a nie zabawkach na E-IPS.

Zobacz postzir, o 09 Luty 2012 - 21:18, napisał(a):

Cześć!
Monitor ma mi służyć głównie do grafiki i programowania, to zajmuje mi 90% czasu, czasami objerzę film, przeczytam książkę (ta, na kompie) lub zagram w grę. Na chwilę obecną mam benq fp93gp - nie zamierzam go wyrzucać, będę korzystał z obu. Smużenie raczej nie jest problemem (benq ma niby czas reakcji 20 ms, a ja tam nie widzę smużenia, więc powinno być okej). Największy nacisk kładę na powierzchnię roboczą i odwzorowanie kolorów. Aha, siedzę około metra od monitora.

Na podstawie powyższego zdecydowałem się na http://www.proline.p...IIY X2775HDS-B1 . Czytałem PCLabową recenzję tego monitora, nie zauważyłem tam jakichś problemów, które mogłyby mnie zniechęcić.

Co sądzicie o tym wyborze? Macie jakieś inne propozycje w tej cenie?

Z góry dzięki!

Piszesz, że monitor głównie będzie służył ci do grafiki. Chodzi ci tylko o jej tworzenie czy również przygotowanie do wydruku? Bo jeśli to drugie to tu nie ma raczej kompromisów i kilka tysięcy trzeba poświęcić na monitor.
Jeśli tylko to pierwsze to super odwzorowanie kolorów nie będzie już takie krytyczne.
Możesz wtedy rozważyć Dell u2412m. Nie wiem tylko czy ci będzie w nim pasowała czerń bo widzę że wcześniej miałeś monitor na P-MVA. Dla mnie po paru latach korzystania z monitorów na PVA czerń w E-IPS jest nie do przełknięcia.
Jeśli szukasz czegoś w rozmiarze 27 cali to może poszukaj czegoś o rozdzielczości większej niż 1920x1080 raczej 2,560 x 1,440 bo to dużo większa powierzchnia robocza i bardziej użyteczna wielkość plamki.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zir Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:27

Dzięki za odpowiedzi.

Nie jestem tak utalentowany, żeby potrzebować monitora za N tys. zł. Słaby skill == słaby monitor ;D.

Gafika na strony internetowe i aplikacje mobilne, bez wydruku. Miło, żeby kolory były ładne u mnie (prezentacje dla klientów), ale i tak każdy użytkownik zobaczy to nieco inaczej.
27 cali z rozdziałką 2,560 x 1,440 to raczej nie na moją kieszeń.

Tego Della polecacie ze względu na matrycę IPS i format 16:10(większa powieszchnia robocza)? Czy coś jeszcze go wyróżnia z pośród innych?
Czy monitor z matrycą (S-P)VA byłby lepszy niż taki z IPS dla moich zastosowań?

Czy http://www.proline.p...IY XB2374HDS-B1 jest też na E-IPS? Bo jeżeli tak, to widziałem go w akcji, czerń przełknę.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bartoleon Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:34

Tak ta iiyama jest na e-ips.Według mnie dell u2412m idealnie by ci pasował ale to ty musisz zadecydować.

#8 Użytkownik jest niedostępny   eragorin Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:38

Zobacz postzir, o 09 Luty 2012 - 23:27, napisał(a):

Czy http://www.proline.p...IY XB2374HDS-B1 jest też na E-IPS? Bo jeżeli tak, to widziałem go w akcji, czerń przełknę.

Wnioskując po cenie to E-IPS na pełnego IPS dużo za tani. Jeśli starcza ci 23 cale to pomyśl nad Dell U2312HM jest trochę tańszy i jest o nim obszerny wątek na forum.

#9 Użytkownik jest niedostępny   W202 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 04:47

Zobacz postzir, o 09 Luty 2012 - 23:27, napisał(a):

W morele ten monitor jest tańszy:
http://www.morele.ne...4hds-b1-441758/
(pamęitaj żeby skorzystać z 10-dniowej możliwości zwrotu musisz wybrać WYSYŁKĘ nie odbiór osobisty)
Ja tak go kupiłem i trafił mi się egzemplarz nawet bardzo fajny bez dużego b.bleednig'u, ja jestem z niego zadowolony :)
Też go wybrałem pod "grafikę" , a nie gry...

Strona 1 z 1