Forum PCLab.pl: OC przez podniesienie fsb SEMPRON 2200+ bądź zmiana na atchlon xp 2500+ barton - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Zarejestruj się i odbierz bonus w Drakensang Online Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC przez podniesienie fsb SEMPRON 2200+ bądź zmiana na atchlon xp 2500+ barton Czy da rade OC, czy zmiana na 2500+ barton będzie odczuwalna wydajność

#1 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 Luty 2012 - 02:32

Witajcie, na moim drugim prehistorycznym komputerze, mam problem z wydajnością procesora, chodzi mi głównie o YouTube, bo przycina i nie mam płynności podczas oglądania filmików, a gdy tracę płynność przy oglądaniu widzę, że procek pracuje wtedy na 100%, pełnoekranowych filmików nie da się w ogóle oglądać płynnie, dlatego trzeba coś z tym zrobić.

Jako, że jest to sprzęt którego nie opłaca się modernizować ani sprzedawać to dostał u mnie dożywocie, a chodzi mi tylko o przeglądanie filmików na YouTube i ogólnie net. Tak więc prosiłbym o radę czy samo podniesienie FSB do 400mhz coś da, czy będzie to bezpieczne, czy może zmiana na minimum Atchlon XP 2500+ na rdzeniu Barton będzie na tyle opłacalna w sensie wydajności(nie ceny), że odczuje różnicę i filmiki na YouTube obejrzę a procek wtedy na max 90% będzie chodził ale nie będzie przycinał?

Zestaw to:
Procesor: Socket A Sempron 2200+
Płyta: Gigabyte GA-7VT600P-RZ(-c) VIA KT600
Ram: DDR 256mb + 512mb obie na pc-3200
Grafika: FX 5500
Zasilacz: jakieś badziewie 350W ogólnie już na wykończeniu bo zatarł się w nim wentylator i skaczą dość mocno wszystkie napięcia oprócz +12V

W grę wchodzi sam procek wszystko inne zdaje egzamin jako tako, mniej więcej jaki przyrost wydajności mogę mieć ze zmiany na wyżej wspomnianego Bartona, być może udało by mi się go trafić za 20zł z wysyłką albo w podobnej cenie coś wyższego z Bartona, czasami robię w serwisie i mam dostęp nawet do darmowych procków ale jak na razie nie miałem szczęścia trafić na Bartona, ostatnio przyniosłem Athlon XP Thoroughbred 1700+ ale to jest identyko to co ja mam w kompie więc nie zmieniałem.

Ten post był edytowany przez -Vice- dnia: 10 Luty 2012 - 11:52

#2 Użytkownik jest niedostępny   romo Ikona

• addicted to ....
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 02:42

ten sempron z łatwością wstanie na fsb 400 mhz

jak chcesz eksperymentować to ja bym zrobił moda na odblokowanie mnoznika w tym procesorze

http://forum.purepc....ka-t174886.html

masz chipset VIA, wiec po takim modzie mozna zmieniac mnożnik z poziomu windowsa

sprawdź jaki masz model tego athlona 1700+, na jakim jest jądrze (Thoroughbred A - kiszka, Thoroughbred B - dobre OC) . Czy jego data produkcji jest sprzed 0339 (te modele miały fabrycznie odblokowany mnożnik)

jeśli ten Athlon będzie z dobrej serii , na przykład JIUHB to będzie lepszym wyjściem niż sempron

Ten post był edytowany przez romo dnia: 10 Luty 2012 - 02:45

#3 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 02:54

Podaje oznaczenie z procka Athlon xp 1700+ z rdzenia:

AMD Athlon
AX1700DMT3C
AGOIA 0222VPDW
91083870936

#4 Użytkownik jest niedostępny   romo Ikona

• addicted to ....
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 02:56

lepszy bedzie sempron, ten athlon co masz jest na rdzeniu palomino, więc totalna grzałka (180nm) i padaka w oc

#5 Użytkownik jest niedostępny   Andree Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 03:19

Ja mam pod telewizorem niepodkręconego Bartona XP-M 2800+ z Radeonem 9800SE i 512 MB RAM i daje radę. Co prawda trzeba było wymienić stare kondensatory na płycie głównej, ale było warto, bo komp teraz się nie wiesza.
Ze starymi kodekami K-Lite mogę nawet oglądać niektóre filmy x264 w 720p (nowe się wywalają z powodu braku SSE2).
Jednak wolę ściągać XVidy w niższej rozdzielczości, które zawsze działają.
Na youtube nie sprawdzałem filmów 720p, z 480p nie ma problemu.

Ten post był edytowany przez Andree dnia: 10 Luty 2012 - 03:22

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan Ikona

• Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 04:14

Nie chce mi się szukać informacji o tej płycie więc napiszę tylko jaki problem możesz napotkać. Jeżeli masz obsadzone wszystkie trzy banki pamięci to będziesz musiał wywalić ten moduł z ostatniego slotu bo po prostu nie osiągniesz wtedy oczekiwanego FSB.

Jeżeli chcesz szukać procka to szukaj mobilnej wersji Athlona XP - odblokowany mnożnik czasem się przydaje a do tego często wysoko lecą takie egzemplarze. Teraz odpowiem na pytanie czy będzie odczuwalna różnica... Za czasów Athlona XP to te 200mhz już naprawdę pomagało, wiem co potrafił 2000+ w połączeniu z Radkiem x800 a co potrafił 3200+ z tą grafiką. Zupełnie inna bajka to była. Jednak w obecnym czasie tak internet zarzucają różnymi "ozdobnikami", że po prostu po jakimś czasie każdy sprzęt nadaje się do wyrzucenia. Jednak skoro ludzie jeszcze korzystają z Athlonów XP czyli jeszcze jest nadzieja.

Ten post był edytowany przez Sad_MadMan dnia: 10 Luty 2012 - 04:18

#7 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 11:50

Dzięki za odpowiedzi a szczególnie romo, za linka z modem i szybkie opisanie procka 1700+.

Szukam właśnie coś o podkręcaniu tego procka i coś ciężko mi idzie, chodzi o to, że ogólnie rzecz biorąc coś wiem na ten temat ale to jakby z alfabetem co 4 litery nie znać ;), no i szukam konkretów jak to podkręcić, wiem, że fsb w górę i płytka pociągnie, przejrzałem instrukcje płyty gł. ale coś czytałem o blokowaniu agp i pamięci ktoś może mi rozjaśni ten temat tym blokowaniu o co chodzi i jak to zablokować. :hmm:

#8 Użytkownik jest niedostępny   Andree Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 13:38

Załączony plik  barton-xp-m-2800.png (13.81K)
Ilość pobrań: 23

Tu są parametry Bartona 2800+ z CPU-Z

Sprawdziłem że youtube 480p (Flash Player Plugin 10) działa znośnie w trybie pełnoekranowym, ale 720p jest poza jego zasięgiem.
Co do zwykłego oglądania filmów, to używam kodeków CoreAVC® Professional Edition H.264 Video Codec Version 2.0.0.0 oraz K-Lite Codec Pack 4.6.2 Full.
Z CoreAVC na tym kompie jest taki problem że czasem dźwięk się rozjeżdża z obrazem, wtedy należy przesunąć suwak postępu odtwarzania żeby to poprawić.
Ale odtwarza filmy których K-Lite nie chce. Przydałaby się lepsza karta z akceleracją odtwarzania video.

#9 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:27

Dobra dzięki za info jak chodzi, a co do tego mobilnego to jak i gdzie go szukać coś czytałem że nazwa jego to GEODE czy jakoś tak???

Zrobiłem mały podkręt na tym procku, ale niestety nie mogę zablokować albo ta opcja do blokowania zegarów na ramie i agp jest gdzie indziej niż tam gdzie się ustawia FSB, ale niżej pod FSB w biosie są właśnie zegary ramu i agp i one się zwiększają po zmianie FSB, mi się wydaje, że to jest właśnie tu powinno być do zmiany ale ja tego nie mogę zmienić, nie widzę nigdzie nic do zmiany tego..

Dobra dolałem z FSB do 180 i zawiesiło kompa na youtube ale już wykryło go jako SEMPRON 2300+ z zegarami 1614Mhz, no ale wywaliło mi ram 512, znaczy nie było go widać, trochę się wystraszyłem ale po zmianie ustawień na FSB na 166 ram znowu wykryło więc chyba pamięć nie wyrobiła, i to na kingston Hyperx na zwykłym 256mb od goodramu wykrywał i działał aż do zawieszki :)... Więc raczej nici z podkręcania.

Zostaje mi szukanie taniego bądź darmowego procka ze śmieci w serwisie...

Ten post był edytowany przez -Vice- dnia: 10 Luty 2012 - 16:27

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan Ikona

• Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 17:02

To może zwiększ FSB na 200mha i zmniejsz mnożnika procka ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   romo Ikona

• addicted to ....
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 17:23

zwiększ fsb od razu na 200 mhz, chipset na tej płycie nie ma blokady pci/agp i dlatego się wykrzacza na 181 mhz, jak dasz od razu na 200 mhz to dzieki dzielnikowi taktowanie agp/pci będzie poprawne

#12 Użytkownik jest niedostępny   sprajt2 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 20:41

U rodziców mam P4 Northwood 2,8GHz z HT, 1,5GB ramu i powiem Ci, że nawet jak podkręcę do 3,0GHz to filmy na pełnym ekranie na youtube się tną. Już myślałem, że może grafikę trzebaby jakąś kupić bo siedzi tam GF440MX ale sprawdziłem i proc leci wtedy na 100% użycia. Poprostu już za stare/za mała wydajność tych proców na takie "bajery". Filmy divx chodzą elegancko, natomiast youtube tylko w oknie

#13 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 21:33

No to od razu 200 na FSB dałem i przy ponownym ładowaniu stanął na testowaniu pamięci, zrobił restart i odpalił standardowo jako 2200+ do tego zrestartował bios samoczynnie... nie idzie :mad2: Jakiś pomysł, bo tu ewidentnie widzę że coś nie gra z pamięciami, chyba przyniosę jakieś 2x256mb i sprawdzę, albo wyjmę tą 512mb kingston hyperx i zostawię 256mb od goodram i na niej od nowa podjadę na te 200 i zobaczę czy się wywali ide działać naprzemiennie z pamięciami...

#14 Użytkownik jest niedostępny   romo Ikona

• addicted to ....
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 21:44

wrzuć mu więcej papu (V), spokojnie daj 1.7V

#15 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 22:19

Zobacz postromo, o 10 Luty 2012 - 21:44, napisał(a):

wrzuć mu więcej papu (V), spokojnie daj 1.7V

Właśnie tego starałem się uniknąć, poniesienia napięcia ze względu na szajs zasilacz, który już odlicza minuty do swojego ostatniego tchnienia :E

Dobra to juro z tym pojadę bo już dziś nie chce mi się grzebać tam.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!!! :thumbup:

Ten post był edytowany przez -Vice- dnia: 10 Luty 2012 - 22:56

#16 Użytkownik jest niedostępny   Andree Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 00:17

Mi ten Barton XP-M się słabo podkręca.
Na FSB 166 MHz nie chciał ruszyć, mimo przestawienia zwory od FSB i skasowania CMOS, na 150 MHz FSB się zawiesił na przeglądarce więc go ustawiłem na 145 MHz FSB (mnożnik 16x) czyli 2320 MHz. Niestety nie dopatrzyłem się opcji regulacji mnożnika w BIOSie, a VCore mogłem zwiększyć tylko o 3% lub 6%.

Ten post był edytowany przez Andree dnia: 11 Luty 2012 - 00:20

#17 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 19:58

No dobra, jako że niedawno wróciłem z małej imprezki zachciało mi się tam pogrzebać w kompie i w biosie opcje zmiany napięcia mam takie oprócz oczywiście auto:
+5% - wyliczyłem od 1.6v to będzie +0.08V
+7.5% - i będzie to +0.12v
+10% - i będzie to +0.16v

Tak więc do równych 1.7v nie dojdzie i co mi poradzicie, ustawiłem już sztywno na pamięciach na 200(400mhz) bo było na auto.

Edit: Najbezpieczniej i najlogiczniej będzie spróbować od +5% tak mi się wydaje.

Edit 2: Teraz pytanie czy jeżeli przeżyje to zestaw i nadal na FSB nie pójdzie na 200 to czy druga opcja czyli + 7.5% (0.12v + 1.6v = 17.2v) nie będzie już zbyt dużym napięciem na ten procek??? Do jakiego napięcia na tym procku można kręcić i wytrzyma to? Nie chce go spalić mimo, że to dziad-ek ale jakoś tam da się jeszcze coś na nim zrobić, czyli odczytać najnowsze info ze świata itp. mam jeszcze athlona ale wiadomo, po co przemieniać z g... na g... jak stary sempron mógłby podziałać..

Ten post był edytowany przez -Vice- dnia: 11 Luty 2012 - 20:30

#18 Użytkownik jest niedostępny   romo Ikona

• addicted to ....
  • PipPipPipPipPip

Napisany 12 Luty 2012 - 13:44

ludzie dawali 2V na te procesory i działały także nie martw się

#19 Użytkownik jest niedostępny   -Vice- Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 15 Luty 2012 - 14:19

Jestem po testach, ogólnie nie chce się ładować na 200mhz, przy włączaniu dłuższa chwila ciemny ekran potem się ładuje system ale powraca do ustawień 166mhz ale napięcia pozostają zwiększone.

Teraz podam wartości napięć jakie zanotowałem po podniesieniu:

+5.5% = 1.600V / 1.616V
+7.5% = 1.632V / 1.648V
+10% = 1.648V / 1.664V

Uruchamiałem z każdym poniesieniem napięcia i na żadnym nie idzie na 200 i wraca samo na 166.

Ten post był edytowany przez -Vice- dnia: 15 Luty 2012 - 18:36

Strona 1 z 1