Forum PCLab.pl: Którego laptopa wybrać? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Zarejestruj się i odbierz bonus w Drakensang Online Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Którego laptopa wybrać? do 1500zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   MaxDamage87 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 Luty 2012 - 13:10

Dostałem bojowe zadanie wyboru laptopa dla osoby z rodziny, laptop do multimediów i przede wszystkim pracy, nikt nie będzie na nim grał ani uruchamiał zaawansowanych programów. Laptop ma być do kwoty 1500zł, waham się pomiędzy:

http://allegro.pl/la...2105429233.html
http://allegro.pl/as...2090192813.html
http://allegro.pl/cz...2091185388.html

Na chwilę obecną skłaniam się ku MSI ale nie wiem jak z trwałością i jakością tego producenta, na korzyść przemawia również najniższa waga gdyż komputer będzie dość często przenoszony. Który z tych 3 wg Was był by najtrafniejszym wyborem?:)

Ten post był edytowany przez MaxDamage87 dnia: 10 Luty 2012 - 13:11

#2 Użytkownik jest niedostępny   Filemon13 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 15:37

W tej cenie to chyba jedne z najlepszych laptopów (nie biorąc pod uwage używanych). Lepsze zaczynają sie od 1650zł...
Więc tak. Laptop numer 3 ma dużo słabszą grafike od dwóch pozostałych ale zato mocniejszy procesor-musiałbyś zdecydować na czym ci (komuś z rodziny) zależy.
W rywalizacji dwóch pierwszych lapków, MSI ma większy dysk a tak to niczym sie nie różnią. Jeśli laptop ma być przenoszony to trzeba liczyć sie z otarciami itp.. Asus pod tym względem jest praktyczniejszy gdyż powierzchnia obudowy MSI zrobiona na Piano Black (błyszcząca) którą bardzo łatwo zarysować i szybko sie wyciera do gołego plastiku. MSI jest bardzo dobrą firmą ale ich laptopy bardziej nadają sie do stacjonarnej pracy z multimediami a mniej do pracy biurowej i ciągłego przenoszenia.

Jeśli laptop ma być głównie do pracy biurowej brać numer 3.
Jeśli laptop ma być bardziej do multimediów to numer 1/2.

Jeśli laptop ma być do bardziej pracy to zobaczyłbym jeszcze tego: http://allegro.pl/ac...2094132302.html ma już wgrany system (Linux) i mocniejszy procesor z ciut ulepszoną grafiką.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

• C7@Belle and Veer@webOS user (^^,)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:27

Grafika: ASUS.
Praca biurowa: Fujitsu.
No niestety... Kwota niewielka i jak musi być nowe to tylko to.
Z używek pewnie znalazło by się coś poleasingowo Dell z Quadro i na C2D. Bywają z 12 miesięczną gwarancją, gdyż są po refabrykacji przez producentów.

Przykłady używek:

#4 Użytkownik jest niedostępny   MaxDamage87 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 17:36

Acer odpada, wiem, że niby teraz poprawili swoją jakość ale przez wiele lat miałem do czynienia z laptopami tej marki u znajomych i ciągłymi problemami, dlatego jestem do nich zrażony.
Używane fakt, można coś kupić fajnego ale wole mieć 2 letnia gwarancję, szczególnie, że to nie będzie mój sprzęt i ja będę odpowiadał głową jak okaże się, że coś jednak nie chodzi tak jak powinno.

Osobiście intuicja podpowiada mi żeby brać ASUSa bo to sprawdzony sprzęt i nie powinno być z nim problemów, z drugiej strony nie jest powiedziane, że MSI czy Fujitsu to pewny bubel, bo wszystko zależy od danej sztuki :)

Co do kwoty jest w zupełności wystarczająca, to nie jest komputer dla zapalonego użytkownika tylko osoby, która gównie pracuje z dokumentami i przegląda internet, także jeśli chodzi o "moc" to każdy z tych trzech ma jej aż nadto.

#5 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

• C7@Belle and Veer@webOS user (^^,)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 17:46

ASUS sprawdzony... A wpadki z głośnikami, gładzikami... Każdy producent ma wpadki.
W każdym razie ja miałem i mam nadal sporo ACERów i złych słów nie mogę powiedzieć. Wiem co kupowałem. Jak ktoś kupuje i oczekuje cudów za mocną specyfikację w niskiej cenie (czyt. obudowy ala Dell) to sorry ;)
MSI też miał sporo wpadek... Wręcz więcej niż sporo.
Samsung tyż.
Każdy producent coś miał i nie zawsze uczy się na błędach (jak ACER) ;)

Co do gwarancji to argument jest.
Ja brałbym ASUSa w tej sytuacji - AMD jest oszczędne i zarazem wydajne - laptop powinien być praktycznie bezgłośny.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Filemon13 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 20:24

Ja po dłuższym przemyśleniu też jestem za Asusem :)
W MSI szybko zużywa sie bateria (po 3 miesiącach trzyma 2h)-przynajmniej ja to spostrzegłem mając doczynienia z trzema lapkami tej marki. Nie mówiąc już o tym jak obudowa bedzie wyglądać po dłuższym czasie przenoszenia.
Fujitsu ma procek Intela z grafiką która do jakich kolwiek multimediów sie nie nadaje (lapek do pracy biurowej).
Asus dobrze wygląda (solidnie), a jego podzespoły są wysokiej klasy. Można by poszukać jeszcze jakiegoś HP lub DELLa ale oni troche wyżej sie cenią.

Każdy producent miał lub ma jakieś problemy/mankamenty. W końcu mamy doczynienia z elektroniką która jest zawodna nawet kiedy jesteśmy pewni że tak sie stać nie może.

#7 Użytkownik jest niedostępny   MaxDamage87 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 21:43

HP, a właściwie Compaq są nawet tańsze ale pare osób z mojego otoczenia miało z nimi różne problemy, a serwis jest dość problematyczny. Dell niby klasa sama w sobie ale zdarzają sie wyjątki od reguły, kolega kupił do firmy takiego za 5k i jest niezadowolony z matrycy i zapadającej się klawiatury, a serwis twierdzi, że one już po prostu takie są... i zrób im co chcesz :)

Dzięki Panowie za rady, przekonaliście mnie do tego Asusa ;-)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 Ikona

• 5`nizza
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 23:35

O czym Wy rozmawiacie?

Dodaj obrazek

Jesli 1500zł i mowa o jakości to tylko Fujitsu AH531. Nie wygłupiajcie się. To jest LifeBook, odpowiednik probooka, czy też Vostro. To jest linia biezness a nie konsumencka. MSI, ASUS, Acer to odpowiedniki Pawulona, studio/inspiron. FJ zrezygnował z linii konsumenckiej Amilo/AmiloPro i został w business. Mimo iż nie jest tak popularny wśród nas, zwykłych zjadaczy chleba to nie znaczy że jest zły ;)
Fujitsu AH531 ma najwyższą jakość wykonania. Koniec i kropka.

edit:
nie mylić z Fujitsu-Siemens. To inna bajka

edit:

Zobacz postFilemon13, o 10 Luty 2012 - 20:24, napisał(a):

Ja po dłuższym przemyśleniu też jestem za Asusem :)
W MSI szybko zużywa sie bateria (po 3 miesiącach trzyma 2h)-przynajmniej ja to spostrzegłem mając doczynienia z trzema lapkami tej marki. Nie mówiąc już o tym jak obudowa bedzie wyglądać po dłuższym czasie przenoszenia.
Fujitsu ma procek Intela z grafiką która do jakich kolwiek multimediów sie nie nadaje (lapek do pracy biurowej).
Asus dobrze wygląda (solidnie), a jego podzespoły są wysokiej klasy. Można by poszukać jeszcze jakiegoś HP lub DELLa ale oni troche wyżej sie cenią.

Każdy producent miał lub ma jakieś problemy/mankamenty. W końcu mamy doczynienia z elektroniką która jest zawodna nawet kiedy jesteśmy pewni że tak sie stać nie może.

MSI sam sobie odpowiedziałeś
Fujitsu - toż to sama grafika co w iCore Igen. Na pewno nie nadaje się do multimediów? :hmm:
Asus - wygląda. Idź sobie do jakiegoś sklepu i obejrzyj Asusa za 1500zł
HP - w tej cenie Pawulon. Szkoda nerwów.
Dell za ~1500zł - to nie to samo co Vostro i Latitude. Żebyś się nie zdziwił.

Wiem że troszkę subiektywnie, ale nikt mi nie wmówi że ten FJ jako notel za 1500zl nie jest najlepszą propozycją. Za taką kasę to się patrzy na jakość sprzętu a nie na bebechy.

Zobacz postMaxDamage87, o 10 Luty 2012 - 21:43, napisał(a):

HP, a właściwie Compaq są nawet tańsze ale pare osób z mojego otoczenia miało z nimi różne problemy, a serwis jest dość problematyczny. Dell niby klasa sama w sobie ale zdarzają sie wyjątki od reguły, kolega kupił do firmy takiego za 5k i jest niezadowolony z matrycy i zapadającej się klawiatury, a serwis twierdzi, że one już po prostu takie są... i zrób im co chcesz :)

Dzięki Panowie za rady, przekonaliście mnie do tego Asusa ;-)

Compaq to nie seria tylko marka wchłonięta przez HP. Wiele produktów HP nosi pełną nazwę Hewlett-Packard Compaq a należą do serii ElitePro np. Także Compaq nie ma tu najmniejszego znaczenia.
A sam sprzęt Qompaq, sprzed przejęcia, to racja. Dno. Niczym MaxData

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 10 Luty 2012 - 23:53

#9 Użytkownik jest niedostępny   MaxDamage87 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 00:47

Fakt, kojarzyłem markę Fujitsu jako Fujitsu-Siemens, a miałem do czynienia tylko z jednym laptopem Amilo któremu po roku przestał działać touchpad i zszedł cały lakier w miejscu opierania nadgarstów, a podczas obciążenia wentylator chodził jak suszarka.

Po tym co napisałeś, znowu jestem w punkcie wyjścia... hah

Ten post był edytowany przez MaxDamage87 dnia: 11 Luty 2012 - 00:48

#10 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 Ikona

• 5`nizza
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 09:59

ja mam amilo pro od jakiś 5 lat. Najmniejszych problemów z nim nie mam ;)

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 11 Luty 2012 - 09:59

#11 Użytkownik jest niedostępny   iwanme Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 10:21

Mojej narzeczonej właśnie Amilo padł niedawno (nawet szkoda było kasy go naprawiać taki szajs). Fujitsu są może trochę lepiej wykonane, ale też bym sobie dał z tym spokój, Lifebook jej siostry ledwo dycha (nie jak kupowałem tylko dziadkowie którym wciśnięto w sklepie najtańszy nieschodzący szajs).

Fakt, kojarzyłem markę Fujitsu jako Fujitsu-Siemens

To jest dalej ta sama firma, tylko Siemens sobie dał z nią spokój. Zresztą FS jeszcze jak było z Siemensem też sprzedawało komputery i laptopy pod marką Fujitsu.
Może najnowsze modele są spoko, ale ja nie mogę sobie przypomnieć ani jednego zetknięcia z tą firmą budzącego jakieś pozytywne odczucia.

Nie wygłupiajcie się. To jest LifeBook, odpowiednik probooka, czy też Vostro. To jest linia biezness a nie konsumencka. MSI, ASUS, Acer to odpowiedniki Pawulona, studio/inspiron.

?
Błyszczący się jak psu jajca kiepskiej jakości plastik, matryca błyszcząca, kolorki z odpustu... To ma być linia bizness? Nie żartuj. Za to waga jest prosto z linii workstation :lol2: .

Jeśli waga nie przeszkadza to każdy z Dell'i podanych przez Mikilys bije resztę tu podanych na głowę jeśli chodzi o solidność, jakość wykonania i matrycy. Minusem jest ich waga, ale jeśli rozważasz takiego klocowego Fujitsu to nie powinno być źle :P.

Jak chcesz coś nowego to możesz też zerknąć na
Toshibe C660 np Tutaj
W tej cenie jednak rozważałbym raczej kupno używanego sprzętu, bo ceny są teraz dość wysokie i byłbyś zmuszony kupować najtańsze z najtańszy, a jakość wykonania tych wszystkich budżetowych serii pozostawia sporo do życzenia.

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 11 Luty 2012 - 10:46

#12 Użytkownik jest niedostępny   PiotreQ! Ikona

• eniacoC
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 12:48

to który lepsze , że tak się podobne to tematu , bo stary też czegoś szuka do 1,5 koła
http://allegro.pl/fu...2089495697.html

vs

http://allegro.pl/la...2105750173.html

#13 Użytkownik jest niedostępny   iwanme Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 13:14

Na moje Toshiba, albo np. taki Asus lub taki Samsung.

Ale moim zdaniem w tej cenie lepiej szukać używanych biznesowych lapków z gwarą.
Np Takiego Della czy Lenovo

To jest po prostu sprzęt o klasę lepszy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   X-KOM.PL Ikona

• Satysfakcja Gwarantowana
  • PipPipPipPip

Napisany 14 Luty 2012 - 12:29

Wracając do tematu Fujitsu to należy wziąć też pod uwagę fakt, iż model AH531 produkowany jest za naszą zachodnią granicą na terenie Niemiec. :)
Może nie jest to najważniejsze, lecz jednak warto o tym wiedzieć.

#15 Użytkownik jest niedostępny   LoX Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 14 Luty 2012 - 13:51

Zobacz postFilemon13, o 10 Luty 2012 - 20:24, napisał(a):

ze niby intel hd3000 nie nadaje sie do multimediow?! dobre!

#16 Użytkownik jest niedostępny   MaxDamage87 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 15 Luty 2012 - 13:16

Zamówiony Fujitsu :) temat do zamnięcia

Strona 1 z 1