Forum PCLab.pl: Badanie sprawności karty graficznej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Zarejestruj się i odbierz bonus w Drakensang Online Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Badanie sprawności karty graficznej Palit Radeon HD4850(niereferencyjny) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest dostępny   adasikow Ikona

• ...
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 Luty 2012 - 14:40

Witam

W najbliższym czasie planuję sprzedać swoją kartę graficzną. Jednak zanim to zrobię, chciałbym upewnić się, że jest w pełni sprawna. Póki co testowałem kartę w FurMarku przez 2 godziny(screen). Temperatury są raczej w normie - podczas grania nie przekraczały 70 stopni, karta nigdy nie wyświetliła artefaktów w grach, 3DMarkach(06 i Vantage) czy też w FurMarku. Karta nigdy nie była również podkręcana.

Mam jednak wątpliwości dot. sprawności karty, ponieważ ostatnio grając np. w Crysis 2 albo w FIFA 12 ekran zrobił się czarny, przez chwilę był odtwarzany normalny dźwięk, po czym zawiesił się. Następnie komputer się zresetował i karta nie wyświetlała obrazu. Dopiero po wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu wszystko wróciło do normy. Problem ten pojawił się już kilka razy znacznie wcześniej(np. podczas grania w Call of Duty 4, Red Faction Guerilla) i za każdym razem pomagało ręczne wyłączenie i włączenie komputera. Łącznie od momentu zakupu karty (październik 2008) taka sytuacja miała miejsce ok. 10 razy. Poniżej umieszczam informacje na temat problemu zaczerpnięte z dziennika zdarzeń po tym, jak komputer zresetował się podczas grania w Crysis 2:
Spoiler

Ponadto gdzieś 2 lata temu zdarzyło się 2-3 razy, że po uruchomieniu komputera karta wyświetlała artefakty. Problem "rozwiązałem", resetując komputer. Nie mam jednak pojęcia, co było jego przyczyną.

W związku z tym mam pytanie - jakie moglibyście mi polecić sposoby na przetestowanie karty?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   WujaKarolus Ikona

• Shit happens!
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:59

Zazwyczaj test furmarkiem rozwiazuje sprawe. Skoro karta przeszla 2godzinny test to powinna byc sprawna. Byc moze inna czesc kompa powoduje restarty, np ram. Jesli masz taka mozliwosc to zamien sie z jakims kolega na karty niech on u siebie potestuje i tyle.

#3 Użytkownik jest dostępny   adasikow Ikona

• ...
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 18:42

Na początku roku wymieniłem całą platformę (wcześniej miałem E5200, MSI P35 Neo-F, 4x1GB Goodram 800MHz CL5). Problem występował zarówno na nowym, jak i starym sprzęcie. Zasilacz również nie jest przyczyną, ponieważ w międzyczasie wymieniłem Modecom MC-350 na OCZ ModXStream 500W i to również niczego nie zmieniło.

Ten post był edytowany przez adasikow dnia: 10 Luty 2012 - 18:43

#4 Użytkownik jest dostępny   adasikow Ikona

• ...
  • PipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 18:47

Czy możliwe jest, by problem ten był spowodowany przez sterownik?

#5 Użytkownik jest niedostępny   zenek23 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 19:34

Skoro problem powtórzył się znacznie wcześniej, to chyba mieści się w granicy "błędu pomiarowego" :)

Ja bym na Twoim miejscu sprzedał ją jak najdrożej skoro nigdy nie była grzebana i ewentualnie dla spokoju sumienia udzielił gwarancji(wtedy sprzedasz drogo, a jeśli by się okazało, że jednak jest zepsuta, to nikogo nie oszukasz, tylko oddasz kasę).

Strona 1 z 1