smietans, o 22 Luty 2012 - 10:11, napisał(a):
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem dysku hdd na dane. Interesuje mnie pojemność 2TB-2,5TB w wersji green np.
Dysk ma byc mega cichy no i bezpieczny zeby mi dane nie uciekly:). Kasa gra role bo nie chce dysku za 1tys

Seagate LV z serii dl003 2 tb 5900 rpm, cena sporo ponizej 500 zl, nieco glosniejszy od nowych caviarow green EARS, ale to jest porownywalny poziom glosnosci, a ciezko teraz dostac caviara 2 tb w takiej cenie. Przy zapisie/odczycie dl003 wlasciwie nie jest glosniejszy niz w spoczynku - glowice da sie calkowicie wyciszyc i ma wysoka kulture pracy - nie trzesie obudowa, stosunkowo glosny w idle - slychac wyraznie, ze pracuje, ale ma bardzo wysoka wydajnosc jak na dysk eco, w testach wypada znacznie lepiej niz EARS. Mialem nawet na takim zainstalowany system i subiektywnie dziala jedynie ociupinke mniej sprawnie jak standardowe 500 gb blue caviara.
Jesli jego glosnosc wydaje Ci sie zbyt uciazliwa... to chyba pozostaje 2,5'' 5400 rpm. Jest seria dyskow seagate pipeline hd.3 vm0002 - one sa absolutnie bezszelestne w spoczynku, jednak podczas zapisu/odczytu sa chyba nawet glosniejsze od dl003. Mam taki 500 gb ale ze starej serii hd.2, wydajnosc bardzo niska, ale w spoczyku go raczej nie slychac, ten dysk juz na prawde trzeba wziasc w reke i zblizyc do twarzy aby go uslyszec.
Dosc profesjonalne testy mozna znalezc na:
http://www.silentpcreview.com/
Jak chcesz wykresy z hd tach to moge dodac. Na dl003 wychodzi nawet avg 107-109 mb/s, czas dostepu... wiadomo 17 ms, wiec bez rewelacji ale tez nie jest najgorzej.
Ten post był edytowany przez unknown_solider dnia: 22 Luty 2012 - 17:13