Forum PCLab.pl: SilentiumPc Gladius 800 Dobra obudowa?Moze jakas alternatywa podobna a tańsza? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Zarejestruj się i odbierz bonus w Drakensang Online Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilentiumPc Gladius 800 Dobra obudowa?Moze jakas alternatywa podobna a tańsza? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 22 Luty 2012 - 10:39

Witam. Chciałem sie zapytac oobudowe SilentiumPC Gladiu 800 czy to dobra obudowa? Ja sie sprawują jej wentyle? Czy może polecacie coś o identycznej budowie koszyka itp ale tańszego?

#2 Użytkownik jest niedostępny   SayMyName Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 11:03

http://forum.pclab.p...olecane obudowy

#3 Użytkownik jest niedostępny   michas1688 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 13:49

niedawno kupilem gladiusa 800 z oknem. ogolnie to 140mm wentylator naprawde super sie sprawuje. czujnik mowi, ze robi okolo 1050obr./min. z odleglosci 1 metra slychac leciutki szum, ale o niskiej czestotliwosci, wiec calkowicie nie zajmujacy. jesli chodzi o zephyra 120mm w zestawie... niestety szumi. czujnik mowi, ze robi 1300obr./min, a mial robic 1100... jest wyraznie glosniejszy od 140mm wentylatora. w tej chwili troche go spowolnilem jakims szajsonym regulatorem obrotow pentagrama, ktory gdzies sie walal, ale ma urwany zolty kabel, wiec nie wiem przy ilu obrotach jest cisza :D

super sprawa z ruchomym przednim panelem z wlacznikiem, resetem i usb. u mnie lezy bezposrednio pod napedem. spasowanie obudowy naprawde niezle. w starej budzie musialem dociskac bok, zeby sie zakmnal :D. jest nieco matowa, wiec sie nie palcuje. fajna sprawa, ze wszystkie przednie zaslemki sa meshowane. ogolnie planuje wstawic na front jeszcze jedna 140mm, ale na jakims patencie, bo nie ma na nia zaczepow :D.

obudowa przyszla do mnie bez jednej zaslepki 5,25 cala. napisalem do sklepu, ze niepelny zestaw pomimo, ze wszystko bylo w zagrzanej folii. nastepnego dnia nie zobaczylem odpowiedzi od sklepu , wiec napisalem bezposrednio do producenta. tego samego dnia serwis silentiumpc wyslal mi zaslepke kurierem :D

fajna sprawa z wyjnowalnym 1 koszykiem na dyski. poprawia to przeplyw powietrza z frontu.
szkoda tylko, ze wersja bez obna ma dziury na boku. ja tego naprawde nie lubie. chcialem juz kupowac coolermaster 430, ale wlasnie tam byly tez z boku otwory na wentylator... nie moge na to patrzec xD dlatego kupilem gladiusa (chcialem okno). na szczescie dostaniesz 2 filtry przeciwkurzowe, ktorymi bedziesz mogl zakryc te otwory.

najwiekszy mankament obudowy w/g mnie to to, ze na topie masz otwory na 2 120mm wentylatory. otwory sa zrobione w ten sposob, aby minimalizowac tarcie powietrze, wiec sa spore. niestety w zestawie nie ma ani wentylatorow na top, ani filtrow, ktorymi moznaby te otwory zakryc, a jestem pewiem, ze za tydzien wszystko co pod nimi jest bedzie zakurzone :P

#4 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 14:23

Dzieki @michas1688 za odp wyzcrpująca. Powiedz mi tylko czy te otwory na wentyle na gorze obudowy maja filtry? Bo nie zamierzam tam nic montować a nie chce żeby mi sie kurz i inne badziewie przz to pakowały. Czy jak wykorzystam filtry na bok budy to juz na gore nie bede miał? Da sie jak cos dokupic? Ja bede miał tylko wentyl przyd i tyl budy

#5 Użytkownik jest niedostępny   michas1688 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 14:31

filtr mozna dokupic. pojedynczy 120mm kosztuje kolo 15zl. zdaje mi sie jednak, ze jesli nie chcesz tam nic zakladac to mozna kupic najzwyklejsza mate bitumiczna i nakleic ja od wewnatrz.
http://allegro.pl/li...mata bitumiczna

Ten post był edytowany przez michas1688 dnia: 22 Luty 2012 - 14:33

#6 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 14:37

Własnie to jest dla mnie wielki minus.
Akurat ta obudowa podba mi sie bardzo i w srodku wszytkie rozwiazania mi odpiwiadają, jakoś nie moge znalesc innej takiej żeby była taka jak ta ale nie miała na gorze otworow.
Wiadomo powinnoi dorzucic tyle filtrow ile jest otwórow bez standardowych wentyli. Wezme chyba z plexa po boku bedzie cisze tam zamontuje te filtry a gore chyba jakoś wycisze własnie matą ;/ żeby sie kurz nie pchał i było ciszej.

Ten post był edytowany przez smietans dnia: 22 Luty 2012 - 14:38

#7 Użytkownik jest niedostępny   michas1688 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 14:45

ta z oknem nie ma otworow z boku, ale nie ma tez w zestawie filtrow. troche sie tym oburzylem, bo w recenzji pcfoster napisali, ze wersja z oknem ma filtry w zestawie... tragedii nie ma, bo i tak chce tam walnac wentyle, ale dopiero jak kupie jakis relulator automatyczny. niestety taki bajer kosztuje kolo 200zl, a wymiana wentyli bedacych w zestawie + dokupienie 3 kolejnych (chce 3 wentyle 140mm z otworami jak 120mm i 2 zwykle 140mm) to kolejne 200zl :P do wakacji musi byc jak jest i chyba jakas czarna kartke przykleje od wewnatrz :D

Ten post był edytowany przez michas1688 dnia: 22 Luty 2012 - 14:46

#8 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 14:59

To uścislijmy:
Wersja bez okna ma 2 otwory na wentyle z boku i 2 na gorze tak? I ma 2 filtry ( nie wliczam filtra do zasilacza)
Wersja z oknem ma tylko 2 otwory na wentyle u gory budy a na plexie nie ma? Ale nie ma wogole filtrów(nie wliczam tego od zasilacza?

No i ostatnia sprawa w obu przypadkach są 2 standardowe wentylatory z regulacja na tyle i prdzoedz,e oba puszczone na minimum np z odleglosci pol metra sa slyszalne?
Ja w swojej obecnej mam 2x fander puszczone na 600rpm nieslyszalny nawet przytykajac ucho jest do 700-750rpm potem robi sie straszliwa wichura nwet glosniej niż 1000rpm pentagrama na karakorum na procku.
Także widze nie zawsze ilosc rpm odpowiada glosnosci bo jak mówie pentagram karkorum z 1000rpm działa ciszej niż fander czarny puszczony na 700rpm.

#9 Użytkownik jest niedostępny   michas1688 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 15:23

http://www.silentium...pc_GD800W_2.jpg
plexi nie ma otworow. w zestawie masz filtr na zasilacz. jest tak jak mowisz.

ogolnie to puszczone na max sa slyszalne z metra (jakos tak na oko mam kompa od glowy w tej chwili), ale glownie 120mm. 140mm jest duzo mniej slyszalny i wydani nizszy dzwiek, ktory tak nie razi.
120mm u mnie jest glosniejszy od 140mm, a powinno byc odwrotnie. dodatkowo robi o jakies 200 obrotow za duzo w porownaniu ze specyfikacja.
regulator mam na 1 wyntylator i nie mam rozgaleznika 3pin, dodatkowo regulator ma urwany zolty kabez odpowiedzialny za odczyt obrotow, wiec nie wiem jak sie kreci... na oko jest teraz 10-11V i teraz oba podobnie halasuja. przy 600 obrotach oba bylyby nieslyszalne.

wiadomo, ze nie tylko obroty wplywaja na wydajnosc i halas, ale one wieja dosyc mocno. tyle moge powiedziec. ogolnie z obudowy jestem bardzo zadowolony. nie wiem jak z temperaturami, bo przed wymiana nie sprawdzalem, a czesto ustawienia zmieniam, zeby cos jeszcze z procka wycisnac :P ogolnie to udalo sie go podciagnac o 118MHz wyzej. zauwaz tez, ze na procku mam pentagram alpay'e (92mm karakorum z 3 heatpipeami). wentylacja pierwsza klasa. jak bede mial komplet 5 wentyli i regulator skreci je na minimum to bedzie w idle calkowinie nieslyszalny, pomimo wymiany powietrza takiej jak teraz.

to moja pierwsza obudowa z zasilaczem na dole. w stresie procka i grafy psu nie robi sie nawet cieply, a przeplyw powietrza jest niemal niezauwazalny. duza zaleta chlodzenia powietrzem w temperaturze pokojowej zamiast rozgrzanym powietrzem z budy.

Ten post był edytowany przez michas1688 dnia: 22 Luty 2012 - 15:25

#10 Użytkownik jest niedostępny   dawidex999 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 17:47

Ostatnio z kolegą testowaliśmy http://techplanet.pl...nosc-i-dostawa/ i jak na taką cenę to jest przyzwoita. Blachy może nie najgrubsze ale jako tako dają rade. Szkoda że nie filtrów ale za tą cenę jest bardzo funkcjonalna powiedział bym że bardziej mi przypadła do gustu niż np Brutus a ma duży zakres zastosowań.

Ten post był edytowany przez dawidex999 dnia: 22 Luty 2012 - 17:48

#11 Użytkownik jest niedostępny   michas1688 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 20:05

Jakbys zobaczyl jak wykonane jest okno w gladiusie to bys ukradl te dodatkowe 100zl, zeby ja miec :D
chociaz jak sie czlowiek przyjzy... ten sam patent z wyjmowalnym koszykiem :)

Ten post był edytowany przez michas1688 dnia: 22 Luty 2012 - 20:08

#12 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 20:32

@dawidex999 wiadomo każdy ma inny gust i własnie dla mnie ta buda jest badziewna :) ale każdemu podoba sie coś innego.

#13 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 21:03

Gladius, naczytałem się wiele, Brutus mnie denerwuje i chcę go wymienić - oglądałem Fractal Design Core 3000, Fractal Design Arc Midi, Regnum L50, Zalmana Z9 i jako, że różny jest zakres cenowy - najbardziej odpowiada mi (pomijając Define R3, która jest dla mnie z leksza za droga) - Gladius. Na forum wielokrotnie się przewijała, przyswoiłem kilkanaście recenzji - i pomimo, iż się waham to ją chyba wybiorę (niestety nie wiem, czy na listę "do kupienia" nie wciśnie się kilka rzeczy przed Gladiusa) - okno ponoć jest bardzo fajnie wykonane, szkoda tylko że cena tak podskoczyła (mam nadzieję, że do wiosny cena stopnieje :D). Jedyne, do czego się przyczepiam - to brakuje mi gumowych przepustów na kable, ale to takie zachcianki i marzenia :)

Ogólnie - pomimo drobnych wad, Gladius jest na mojej liście na pierwszym miejscu, i jeżeli w ciągu miesiąca, może dwóch nie wyjdzie nic lepszego - biorę :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 21:08

A cos bardzo podbnego wnetrzem do tego gladiusa znajde cos? Tanszego?

#15 Gość_Hunter18_*

• Grupa: Goście

Napisany 22 Luty 2012 - 21:15

bardzo dobra obudowa , mam i polecam (wersja z oknem) według mnie wiatraczki które dodają są ciche :) dodałem również 2 Enermaxy Silence i Vegas na górę obudowy i jest bardzo dobry przewiew

#16 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 21:57

OK, a da się ułożyć kable tak świetnie, żeby były praktycznie niewidoczne? I czy można sobie spokojnie puścić kable tyłem, w Brutusie puściłem ATX, EPS, SATA (zasilanie) i kolanem trzeba dociskać :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   michas1688 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 22:21

ja mam tylko problem z sata i molex. z tylu sie nie mieszcza (zmieszcza sie jak je przypne, ale i tak tam bede jeszcze grzebac). poki co wisza przypiete pod koszem 5,25 cala.

#18 Użytkownik jest niedostępny   smietans Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 07:35

Chyba że gladius 800 widows vs fractal design 300 core?

#19 Gość_Hunter18_*

• Grupa: Goście

Napisany 23 Luty 2012 - 09:57

gladius :thumbup:

#20 Użytkownik jest niedostępny   michas1688 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 12:59

zbieram sie do pracy, ale jak chcesz to bede mogl strzelic wieczorem kilka fotek budy z bebechami.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2