Forum PCLab.pl: Którą obudowę wybrać ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Zarejestruj się i odbierz bonus w Drakensang Online Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Którą obudowę wybrać ? Zalman Z9 Plus vs Regnum L50 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   koscoff Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 22 Luty 2012 - 22:12

Zamierzam w najbliższym czasie kupić nową obudowę i zastanawiam się nad 2 modelami:

1) Zalman Z9 Plus - cena 200zł http://www.morele.ne...-czarna-418073/
2) SilentiumPC Regnum L50 - cena 299zł http://www.morele.ne...silacza-426471/

Doradzcie którą wybrać ? I jeśli Regnum jest lepsza/solidniejsza to czy warto dopłacać do niej 100zł.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Shatar Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 22:29

Czego oczekujesz obudowy? Coś cenowo po środku to Core 3000 http://www.ceneo.pl/12205631 . Sporo miejsca, solidne wykonanie, ciche wentylatory w zestawie i przy tym dobre możliwości wentylacyjne. Brakuje przepustu dla wtyczki EPS oraz umieszczenie regulatora wentylatorów na śledziu ( trudny dostęp).

#3 Użytkownik jest niedostępny   koscoff Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 22 Luty 2012 - 22:31

żeby była solidna, cicha i stosunkowo pojemna. Dzięki za propozycje ale wybór zawęziłem do tych dwóch wymienionych przeze mnie. Wiec prosiłbym o odniesie się właśnie do nich.

#4 Użytkownik jest niedostępny   ferszcik Ikona

• LC is Comming !
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 00:05

Bierz L50. Jest bardzo przestronna i nie ma opcji na żaden kurz w środku. Jest tak obłożona filtrami jak prezent świąteczny. :present: A i wyglądem nie grzeszy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   HJS Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 00:22

Z tych dwóch Regnum wypada lepiej, więcej filtrów, pojemność 178mm na chłodzenie proca 310mm na karty to więcej niż w Z9, usb 3.0 na froncie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   damekr Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 07:21

Ja sam posiadam Zalmana i jestem bardzo zadowolony. Wszystko dobrze przemyślane. Ładne podświetlanie, bardzo przewiewna. Ogólnie każdy poleca co ma. A i Zalman ma okno;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   ferszcik Ikona

• LC is Comming !
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 08:22

Zobacz postdamekr, o 23 Luty 2012 - 07:21, napisał(a):

Ja sam posiadam Zalmana i jestem bardzo zadowolony. Wszystko dobrze przemyślane. Ładne podświetlanie, bardzo przewiewna. Ogólnie każdy poleca co ma. A i Zalman ma okno;)

Ale zobaczymy po dwóch miesiącach użytkowania kto będzie miał więcej sprzątania, Z9 czy L50? :E To jest wielki plus L50 i dużo miejsca w środku.

#8 Użytkownik jest niedostępny   koscoff Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 11:44

Ale czy jest sens dopłacać 100zł ( a może i więcej gdyż Zalman wciaż tanieje ) do Regnuma ? Początkowo byłem zdecydowany wydać 200zł i wziać Zalmana, jednak natknąłem się na to Regnum i mocno mi zamieszało w głowie :)

Ten post był edytowany przez koscoff dnia: 23 Luty 2012 - 11:45

#9 Użytkownik jest niedostępny   ferszcik Ikona

• LC is Comming !
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 15:56

Chcesz ciszę, czystość, wygląd, USB 3.0 na froncie, jakość wykonania i pojemność? Bierz L50. To nie będą stracone pieniądze.

#10 Użytkownik jest niedostępny   koscoff Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 16:51

No i sam nie wiem na ten moment...

Zalman Z9
+ wygląd (czyt. okno )
+ cena
+ umiejscowienie portów USB na przednim panelu
- brak otworu pod zasilaczem
- głośniejsze wentyle ( z tego co mówicie )
- mniej miejsca w środku
- mniej filtrów

Regnum L50
+ więcej mniejsca
+ cała "ofiltrowana"
+ otwór pod zasilaczem
+ cichsze wentyle
- uumiejscowienie portów USB na górnym panelu
- brakuje mi okna
- cena

#11 Użytkownik jest niedostępny   fakeeus Ikona

• for gamers ®
  • PipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 16:54

A najlepszą opcją będzie Fractal Design Midi ARC. ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   ferszcik Ikona

• LC is Comming !
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 16:58

Zobacz postkoscoff, o 23 Luty 2012 - 16:51, napisał(a):

Zalman Z9
+ wygląd (czyt. okno )
+ cena
- mniej miejsca w środku
- mniej filtrów

Regnum L50
+ więcej mniejsca
+ cała "ofiltrowana"
+ otwór pod zasilaczem
+ cichsze wentyle
- brakuje mi okna
- cena

Czyli werdykt: L50

Okno możesz sobie sam wyciąć za drobne pieniądze. A brak okna przy tym co ma L50 a nie ma Z9 to pikuś. Warto dołożyć do L50.

#13 Użytkownik jest niedostępny   koscoff Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 17:26

Fractal Design Midi ARC - zwyczajnie mi się nie podoba, poza tym jest droższy nawet od Regnum.

ferszcik - wpadł mi do głowy pomysł z wycięciem okna, tylko jak to zrobić bez sprzętu i żeby wyszło tanio i elegancko ? Oraz czy nie strace wtedy przypadkiem gwarancji na bude ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   darek.p Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 17:58

O SilentiumPC Regnum L50 masz osobny wątek w tym dziale możesz sobie poczytać przed kupnem.

#15 Użytkownik jest niedostępny   ferszcik Ikona

• LC is Comming !
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 18:35

Zobacz postkoscoff, o 23 Luty 2012 - 17:26, napisał(a):

Fractal Design Midi ARC - zwyczajnie mi się nie podoba, poza tym jest droższy nawet od Regnum.

ferszcik - wpadł mi do głowy pomysł z wycięciem okna, tylko jak to zrobić bez sprzętu i żeby wyszło tanio i elegancko ? Oraz czy nie strace wtedy przypadkiem gwarancji na bude ?

Kupuj L50. Wsadź wszystko do środka. Podziałaj na kompie z tą buda. Jak będzie wszystko ok i nie będzie żadnych wad to tnij okno. Nie wiem jak z tą gwarancją jest. Dajesz bok budy do kogoś kto ci to wytnie. Potem malujesz proszkowo bo będzie zryte po cięciu. Kupujesz plexi lub szkło i przyklejasz od środka. Powinno cię to wynieść jakieś 100-150zł.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Skiner91 Ikona

• STOP! - forumowym napinaczom
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 19:06

Zobacz postkoscoff, o 23 Luty 2012 - 16:51, napisał(a):

Zalman Z9
+ wygląd (czyt. okno )
+ cena
- mniej miejsca w środku
- mniej filtrów

Regnum L50
+ więcej mniejsca
+ cała "ofiltrowana"
+ otwór pod zasilaczem
+ cichsze wentyle
- brakuje mi okna
- cena

:lol2: magia czasami na tym forum po prostu magia :D

brak otworu pod zasilaczem w Z9? Ciekawe :hmm: :lol2: o ile sie nie mylę to otwór w L50 to coś PODOBNEGO do tego w Brutusach. Nie byłem ani troche zadowolony z tej opcji. Zalman zniszczył totalnie to rozwiązanie i zastosował WYCIĘCIA które sprawują mi sie idealnie. Także tutaj na prawde Panowie dorzucili do pieca i wszyscy na trzy cztery " kupuj L50 bo jest moda, no i ja też ją kupiłem "

Co do wentylacji.. wentylatorami SPC można sie podetrzeć niestety. Mam sigme i żałuję zakupu mimo iż kosztowała tylko 20zł. O standardach zephyrach juz nie mówie. Zalman również nie ma cichych wentyli, ale chyba o klasę lepsze, bo bez problemowo od paru miesięcy pracują mi w poziomie. Trzeba by tutaj dodać, że przestawienie choć na sekunde jakiegoś zephyra w poziom powoduje terkot :lol2: reasumując w jednej i drugiej przyda sie dodatkowy regulator obrotów aby wentylacja była cicha.

" duzo miejsca w środku "
Zalman Z9 PLUS
Wysokość 464 mm
Szerokość 207 mm
Głębokość 504 mm

L50
głębokość 540 mm
wysokość 496 mm
szerokość 209 mm

fakt. Sporo większa, ale planujesz chłodzenie wodą itp? :hmm: po drugie bawią mnie niektóre argumenty w tej kwestii np. duzo miejsca na karty graficzne w przypadku CF/SLI :lol2: ciekawe ze wraz z obudową poszerza nam sie miejsce między slotami PCI-E :lol2: no niestety.. takie głupoty ludziki wypisują i trzeba się zastanowić nad tym troche a nie rzucać śmiesznymi argumentami

wycinanie okna w L50 to albo po prostu słabszy efekt niz w przypadku fabrycznego okna + dodatkowe koszty. Lub spore koszty za robotę profesjonalisty.

co do filtrów :hmm: gdzie L50 ma filtr gdzie w Zalmanie go brakuje? :hmm: Front cały w filtrach, dół również filtr czyli wszedzie tam gdzie powietrze jest zasysane do środka. Oprócz boku obudowy

i teraz dołóż sobie jeszcze 100zł do L50.

Ten post był edytowany przez Skiner91 dnia: 23 Luty 2012 - 19:14

#17 Użytkownik jest niedostępny   koscoff Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 20:54

Dzięki za wypowiedz, która rzuca inne światło na tą sprawe :) Więc po kolei:

1) Manual Zalmana radzi, że w przypadku zakurzonego środowiska lepiej zamontować zasilacz wentylatorem do góry, wiec wnioskuje iż w tych wycięciach filtra nie ma...

2) Odnośnie wentyli to wiem, że szału nie będzie i tu i tu

3) Odnośnie miejsca w środku to przewaga Regnum nad Zalmanem w możliwości montażu DŁUŻSZEJ (nikt tu nie pisał o większej ilość miejsca dla sli/cf ) karty graf oraz wyższego coolera gpu, podobają mi się również gumowe przepusty do przeciągniecia kabli

4) Wycinanie okna - to jest jeszcze daleka droga o ile w ogóle do realizacji

5) Filtry - ma jakiś sens to co piszesz

6) Cena - 100zł piechotą nie chodzi

Obudowy nie muszę kupić na "wczoraj" więc mogę sobie wszystko na spokojnie przemyśleć czy też zaobserwować tendencje cenowe.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Skiner91 Ikona

• STOP! - forumowym napinaczom
  • PipPipPipPipPip

Napisany 23 Luty 2012 - 21:11

Zobacz postkoscoff, o 23 Luty 2012 - 20:54, napisał(a):

Dzięki za wypowiedz, która rzuca inne światło na tą sprawe :) Więc po kolei:

1) Manual Zalmana radzi, że w przypadku zakurzonego środowiska lepiej zamontować zasilacz wentylatorem do góry, wiec wnioskuje iż w tych wycięciach filtra nie ma...

2) Odnośnie wentyli to wiem, że szału nie będzie i tu i tu

3) Odnośnie miejsca w środku to przewaga Regnum nad Zalmanem w możliwości montażu DŁUŻSZEJ (nikt tu nie pisał o większej ilość miejsca dla sli/cf ) karty graf oraz wyższego coolera gpu, podobają mi się również gumowe przepusty do przeciągniecia kabli

4) Wycinanie okna - to jest jeszcze daleka droga o ile w ogóle do realizacji

5) Filtry - ma jakiś sens to co piszesz

6) Cena - 100zł piechotą nie chodzi

Obudowy nie muszę kupić na "wczoraj" więc mogę sobie wszystko na spokojnie przemyśleć czy też zaobserwować tendencje cenowe.

1) musiałbym wyciągnać zasilacz i sprawdzic zakurzenie wentylatora heh, bo faktycznie pod PSU nie ma zadnego filtra.
3) 290mm na karte to juz sporo, ale wiadomo ze jak planujesz potwora to L50 się sprawdzi. Cooler wyższy o całe 2mm :P przepusty gumowe ok, ale patrz pkt. 6
6) heh, + 50% ceny Z9 trzeba dodać do L50.

Z9 to bardzo dobra buda dla "średniaków" ( nie dla zmyślnego HiEndu ). L50 celuje o segment wyżej, ale tylko w niektórych kwestiach to na prawdę widać. Na spokojnie sobie przemyśl co bedziesz robił w PCie. Jeśli faktycznie planujesz sporo- w tym gigantyczna karte + chłodzenie wodne to Regnum bez dwóch zdan, ale jeśli bedzie to po prostu żwawy, mocny komp bez wymysłów to nie przepłacałbym i brał Z9 :)

Ten post był edytowany przez Skiner91 dnia: 23 Luty 2012 - 21:21

#19 Użytkownik jest niedostępny   Cooling_PL Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 24 Luty 2012 - 11:49

Zobacz postSkiner91, o 23 Luty 2012 - 19:06, napisał(a):

co do filtrów :hmm: gdzie L50 ma filtr gdzie w Zalmanie go brakuje? :hmm: Front cały w filtrach, dół również filtr czyli wszedzie tam gdzie powietrze jest zasysane do środka. Oprócz boku obudowy

SilentiumPC Regnum L50 ma filtry również na boku oraz na górze i tego właśnie właśnie brakuje w Zalmanie Z9 a ponadto Regnum L50 nie ma wyłamywanych śledzi ;) Tak naprawdę obie obudowy są dobre w danych przedziałach cenowych (okolice 200 zł i okolice 300 zł) i nie ma sensu ich porównywać :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   mareczq Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 24 Luty 2012 - 14:25

Naprawdę L50 jest po prostu ogólnie bardziej zaawansowaną obudową, jeśli tylko te 100 zł nie robi dla Ciebie różnicy to śmiało dopłacaj bo warto.

Nie prawda, że różnica jest minimalna, tak patrząc to i nie warto nic innego niż Brutusa kupować bo też nic tak naprawdę nie zyskach bo komp będzie chodził i wszystko Ci wejdzie, a to kolejne 70 zł mniej niż Z9. I tak można zawsze, tak samo też można wyliczyć zalety to coraz droższych obudów... naprawdę to jest kwestia indywidualna.

Podałeś chyba najlepszą budę do 200 zł i najlepszą do 300 zł, teraz pytanie ile chcesz wydać na obudowę i taką weź.

• (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »