Forum PCLab.pl: Windows 7 - "Ta kopia systemu nie jest oryginalna" - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 - "Ta kopia systemu nie jest oryginalna" Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Azgaroth Ikona

  • Krew elfów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3145
  • Dołączył: Nd, 17 Cze 07

Napisany 17 Marzec 2012 - 19:29

Sprawa wygląda tak. Jakieś pół roku temu, kupiłem przez allegro klucz windowsa 7 OEM. Dostałem linka skąd mam ściągnąć - ściągnąłem, zainstalowałem, aktywowałem klucz, microsoft przyjął, wszystko działa. Wczoraj wracam sobie z delegacji a na dolnym rogu pulpitu pojawiła mi się informacja - Windows 7, kompilacja 7601, Ta kopia systemu nie jest oryginalna.

Próbowałem wpisać po raz kolejny wpisać klucz od systemu ale pojawia się informacja, że klucz został przez microsoft zablokowany. System oczywiście działa, wszystko jest ok ale co jakiś czas pojawia się "dymek", że nie mam oryginalnego windowsa, no i wspomniana przeze mnie informacja na dole ekranu.

Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się stało i co z tym fantem zrobić ?

pozdrawiam

#2 Użytkownik jest dostępny   kain Ikona

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3144
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 17 Marzec 2012 - 19:34

Kupic tym razem oryginal.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Azgaroth Ikona

  • Krew elfów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3145
  • Dołączył: Nd, 17 Cze 07

Napisany 17 Marzec 2012 - 19:36

Zobacz postkain, o 17 Marzec 2012 - 19:34, napisał(a):

Kupic tym razem oryginal.


Chyba niezbyt uważnie przeczytałeś moją wiadomość. Skoro pół roku temu kupiłem oryginalny klucz który przeszedł aktywację online to skąd zarzut że mam pirata ? Powtarzam, ta wiadomość pojawiła się wczoraj, wcześniej nic takiego nie miałem.

#4 Użytkownik jest dostępny   kain Ikona

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3144
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 17 Marzec 2012 - 19:38

Stad, ze kupiles dzialajacy klucz co nie znaczy ze oryginal. Pewnie jakis z MSDNAA.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Janke5 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: Pn, 17 Mar 08

Napisany 17 Marzec 2012 - 22:02

ludzie to się chyba nigdy nie nauczą, że kluczy z allegro należy wystrzegać się jak ognia...do czasu póki się nie sparzą

klucz poleciał na czarną nie bez powodu, pochodził z nielegalnego obrotu (kradzież), albo - co częściej się zdarza i jak kain już zdążył napisać - był z MSDNAA
tu dajesz sobie siana i idziesz ładnie do sklepu po nową licencję, albo kontaktujesz się ze swoim "farmaceutą" i domagasz się zwrotu kasy za wciśnięcie lewego towaru, good luck

Ten post był edytowany przez Janke5 dnia: 17 Marzec 2012 - 22:05


#6 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8324
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 17 Marzec 2012 - 22:38

MS nie sprzedaje kluczy. MS sprzedaje programy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   krzaczek5 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 462
  • Dołączył: So, 14 Mar 09

Napisany 17 Marzec 2012 - 23:34

spróbuj tak:
start> i wpisz "slui.exe 04" odpal i spróbuj aktywować telefonicznie. wszystko tam jest co i jak

#8 Użytkownik jest niedostępny   Azgaroth Ikona

  • Krew elfów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3145
  • Dołączył: Nd, 17 Cze 07

Napisany 18 Marzec 2012 - 08:29

Dziękuję za odpowiedzi. No cóż, nigdy nie myślałem, że zostanę postawiony w takiej sytuacji i nie sądziłem, że sprzedawane w taki sposób klucze pochodzą z podejrzanych źródeł.

Czy jeśli kupię : http://allegro.pl/wi...2188183326.html to rozumiem, że jest to w 100% legalne i tą wersję OEM mogę sobie zainstalować ?:)

pozdrawiam

#9 Użytkownik jest niedostępny   Thorns Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1425
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 09:13

Dołóż troche i kup wersje BOX, będziesz mógł później bez problemu przenieść system na inny komputer lub gdy zmienisz płytę główną na nowszą.

SATURN

Ten post był edytowany przez Thorns dnia: 18 Marzec 2012 - 11:30


#10 Użytkownik jest niedostępny   Petlik Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2874
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 09:38

Zobacz postThorns, o 18 Marzec 2012 - 09:13, napisał(a):

Dołóż troche i kup wersje BOX, będziesz mógł później bez problemu przenieść system na inny komputer lub gdy zmienisz płytę główną.

SATURN


Po zmianie komponentu bezproblemowo da się aktywować system telefonicznie. Nie widzę sensu kupowania wersji BOX, mając na uwadze fakt, iż lada moment wyjdzie W8.

@autor,
Niestety zakupiony klucz został wcześniej przydzielony do innego zestawu, a licencja OEM nie przewiduje możliwości przenoszenia licencji pomiędzy komputerami. Możesz spróbować aktywować klucz telefonicznie, jeśli się uda - fajnie, ale i tak nie będzie to legalne.

Ten post był edytowany przez Petlik dnia: 18 Marzec 2012 - 09:39


#11 Użytkownik jest niedostępny   Azgaroth Ikona

  • Krew elfów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3145
  • Dołączył: Nd, 17 Cze 07

Napisany 18 Marzec 2012 - 09:46

A pytanie - jeśli kupię w saturionie lub innym komputerowym sklepie wersję OEM (ponieważ nie zamierzam przez najbliższe 1-2 lata zmieniać platformy a później będę myślał zapewne o W8) - czy kluczem który znajdę w pudełku z W7 mogę aktywować obecną kopię systemu który mam na dysku czy lepiej od razu zrobić reinstalacje z nową płytą systemu ?

Ten post był edytowany przez Azgaroth dnia: 18 Marzec 2012 - 09:47


#12 Użytkownik jest niedostępny   Petlik Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2874
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 09:48

Oczywiście, będziesz mógł zmienić klucz produktu i za jego pomocą wykonać ponowną aktywację systemu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Thorns Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1425
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 09:59

Zobacz postPetlik, o 18 Marzec 2012 - 09:38, napisał(a):

Po zmianie komponentu bezproblemowo da się aktywować system telefonicznie. Nie widzę sensu kupowania wersji BOX, mając na uwadze fakt, iż lada moment wyjdzie W8.


przecież nie napisałem byle jakiego komponentu a dokładnie płyty głównej.
Windows 8 wcale rewelacją nie jest, testowałem developer/consumer i tak jak większość nie zamierzam sie na niego przesiadać, teraz czy w przyszłości.

Ten post był edytowany przez Thorns dnia: 18 Marzec 2012 - 10:01


#14 Użytkownik jest niedostępny   Petlik Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2874
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 10:18

Zobacz postThorns, o 18 Marzec 2012 - 09:59, napisał(a):

przecież nie napisałem byle jakiego komponentu a dokładnie płyty głównej.
Windows 8 wcale rewelacją nie jest, testowałem developer/consumer i tak jak większość nie zamierzam sie na niego przesiadać, teraz czy w przyszłości.

Płyta główna też jest komponentem i po jej wymianie można aktywować telefonicznie system operacyjny, o czym napisałem wyżej.

Ten post był edytowany przez Petlik dnia: 18 Marzec 2012 - 10:19


#15 Użytkownik jest niedostępny   Thorns Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1425
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 10:30

Zobacz postPetlik, o 18 Marzec 2012 - 10:18, napisał(a):

Płyta główna też jest komponentem i po jej wymianie można aktywować telefonicznie system operacyjny, o czym napisałem wyżej.


Pewnie z neta tez może ściągnąć Windowsa i aktywator, da się? da.. tak samo jak aktywacja OEM na nowej płycie = piractwo

Wiec nie rozumiem po co piszesz odpowiedz ze jest to możliwe, skoro później edytujesz sprostowanie ze to nielegalne.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Petlik Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2874
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 10:46

Człowieku coś Ci na nos siadło?
Zacznij może więcej czytać ze zrozumieniem, a nie się wymądrzasz. Jeśli padnie Ci w komputerze gwarancyjnym płyta główna, to po jej wymianie nie masz już legalnego systemu? Bzdura!

#17 Użytkownik jest niedostępny   Thorns Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1425
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 11:15

A co to takiego komputer gwarancyjny? :E

Co innego wymiana gwarancyjna a co innego wymiana płyty na nowszą, automat z MS tego nie rozróżnia i tak aktywuje. Ale oczywiście ty miałeś AKURAT na myśli wymianę padniętej płyty.

Precyzuj swoje wypowiedzi bo wprowadzasz w błąd.


OEM jest przypisany do MOBO, całą resztę możesz wymieniać, wyjątkiem jest własnie wymiana gwarancyjna mobo , lecz to trzeba zgłosić przy aktywacji.

Cytuj

Oprogramowanie Windows XP w wersji OEM jest licencjonowane jako integralna część komputera, z którym zostało nabyte lub na którym nastąpiła pierwsza instalacja, co ma swoje odzwierciedlenie w postanowieniach umowy licencyjnej użytkownika końcowego. Cyt:

"OPROGRAMOWANIE jest licencjonowane z KOMPUTEREM jako pojedynczy zintegrowany produkt i może być używane jedynie z KOMPUTEREM"
oraz
"Licencjobiorca może instalować, używać, uzyskiwać dostęp, wyświetlać i uruchamiać jedynie jedną (1) kopię OPROGRAMOWANIA na KOMPUTERZE [z którym oprogramowanie zostało nabyte]".

Postanowienie to określa zakaz przenoszenia oprogramowania na inne jednostki, jak również obowiązek wykorzystywania takiego oprogramowania wyłącznie na tym samym komputerze, z którym zostało ono nabyte, lub na którym nastąpiła pierwsza instalacja.
Firma Microsoft przyjęła tu dosyć liberalną interpretację omawianego zagadnienia (chodzi o pytanie, kiedy oprogramowanie jest nadal wykorzystywane na tym samym komputerze; czy jeśli zmienimy stopniowo wszystkie elementy komputera, to jest to ciągle ten sam komputer?). W świetle liberalnej i prokonsumenckiej interpretacji przyjętej przez Microsoft, wymiana większości jego części nie jest rozumiana jako wymiana komputera (sprzętu) i nie powoduje utraty licencji.
Granicą modernizacji komputera jest jedynie wymiana płyty głównej, (która jest podstawowym elementem systemu) , co oznacza, że tylko wymiana tej części powoduje niemożność wykorzystywania oprogramowania na zmienionym komputerze.

Jeżeli jednak wymiana płyty głównej następuje na skutek uszkodzenia, licencja na oprogramowanie nie wygasa, należy tylko w ramach aktywacji telefonicznej potwierdzić fakt wymiany. Szczegółowe informacje można uzyskać w Dziale Aktywacji pod numerem telefonu: 0-801 308 801 (wew.1) lub (0-22) 5941999 (wew. 1).


Ten post był edytowany przez Thorns dnia: 18 Marzec 2012 - 11:23


#18 Użytkownik jest niedostępny   Petlik Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2874
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 18 Marzec 2012 - 11:54

Cytuj

"OPROGRAMOWANIE jest licencjonowane z KOMPUTEREM jako pojedynczy zintegrowany produkt i może być używane jedynie z KOMPUTEREM"
oraz
"Licencjobiorca może instalować, używać, uzyskiwać dostęp, wyświetlać i uruchamiać jedynie jedną (1) kopię OPROGRAMOWANIA na KOMPUTERZE [z którym oprogramowanie zostało nabyte]".


Idealnie zaobrazowane. Komputer po wymianie płyty głównej, nadal będzie TYM komputerem, z którym licencja została nabyta, czyż nie?
Płyta główna nie jest jedynym elementem, który jest weryfikowany przez bazy MS.
Nie poruszam sytuacji niezgodnych z licencją, czyli wymiany podzespołów dla własnego "widzi-mi-się", czy chęci zmodernizowania zestawu, a wyłącznie te zgodne z licencją, czyli wymiany choćby gwarancyjne.
Spójrz na sytuacje, w których klient kupuje zestaw komputerowy, na krótki czas przed migracją technologiczną na rynku.
W drugim lub trzecim roku gwarancji (o ile takową posiada) uszkodzeniu ulega płyta główna. Niestety producent nie jest w stanie przydzielić tego samego modelu, ze względu na przestarzałą technologię, w związku z czym przydziela notę korygującą sprzedawcy sprzętu. Ten, aby rozliczyć klienta, przydziela nową płytę główną oraz nowe pamięci RAM, gdyż poprzednia płyta obsługiwała DDR2. Rozlicza to w TYM SAMYM komputerze klienta.
Czy w takim wypadku, aktywacja systemu operacyjnego jest niezgodna z licencją? Zauważ, że jest to przypadek losowy, niezależny od użytkownika.

#19 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8324
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 18 Marzec 2012 - 12:05

Zobacz postThorns, o 18 Marzec 2012 - 10:30, napisał(a):

Pewnie z neta tez może ściągnąć Windowsa i aktywator, da się? da.. tak samo jak aktywacja OEM na nowej płycie = piractwo

Czyli ściągnięcie Windowsa z neta i aktywacja zakupionego za 500 zł systemu OEM na nowej drugiej płycie to to samo. Z tego wniosek, że nie warto kupować systemu, lepiej od razu sobie ściągnąć.

Ten post był edytowany przez vhp dnia: 18 Marzec 2012 - 12:10


#20 Użytkownik jest niedostępny   anglik666 Ikona

  • Zawsze gotowy do RAPORTU
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2383
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Marzec 2012 - 14:23

Możesz wymieniać ile chcesz podzespołów w swoim komputerze, dopóty jest to jeden komputer z jednym systemem, możesz wymieniać płytę główną, albo poboczną, lub też kartę graficzną lub sieciową, dopóty jest to jeden komputer z jednym systemem jest to legalne... Kto zabroni mi wymienić mi w MOIM WŁASNYM komputerze płytę główną dla własnego widzi mi się ?
Mogę dziś zadzwonić do MS i powiedzieć że chcę aktywować system bo zmieniłem płytę główną bo poprzednia mi się nie podobała !!!
I zrobiłem to już kilka razy :E

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych