Forum PCLab.pl: Komputer zawiesza się po ~25min grania - tylko w Battlefield - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer zawiesza się po ~25min grania - tylko w Battlefield Problem rozwiązany, zapraszam do ostatniego posta xD Oceń temat: ***** 1 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Guli17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2003
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 07

Napisany 25 Marzec 2012 - 01:40

Witam.

Komp jak w sygnaturze..
To tak pare mieś temu miałem padniętą kość, grałem w inne gry typu cs;s, cod i było okey... tylko w bf3 były zwiechy, ale wymieniłem kości na nowe.. i było wszystko ok
Grałem teraz pare godz w mass effect 3, trochę w cs;s 0 "zacinek"
Odpalam bfa też wszystko fajnie.. ale po ostatnim update, gra zaczęła mi się zawieszać tzn. obraz staje, w słuchawkach zwiecha dzwięku(ciągle ten sam dźwięk yyyyy..) i nic nie da się zrobić (minimalizować,menedżer itd) pozostaje tylko reset.. i sam nie wiem czy to wina bfa czy komputera (wtedy też myślałem, że to bf, bo tylko jego zwieszało, a okazało się, że to walnięte ramy..)

Nowe stery do nv zainstalowałem i jest to samo, zaraz zrobie test ramu..
Dysk sprawdzałem HDtunem, 0 bad sektorów..
Nałożyłem nową pastę na procesor/grafike nic nie pomogło ...
I dzieje, się tak tylko w bfie, jutro przeinstaluję grę, choć wątpie, żeby to pomogło, ale co tam, przynajmniej wykluczę tą opcję

DObranoc

Ten post był edytowany przez Guli17 dnia: 31 Marzec 2012 - 00:57


#2 Użytkownik jest niedostępny   GoloJG Ikona

  • Uzależniony od M
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4168
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2012 - 01:56

Jakie temp pod obciążeniem? RAM przetestowany Memtest86+? Jaki zasilacz?

#3 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2190
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 25 Marzec 2012 - 02:22

Miałem to samo przy uszkodzonej grafice i ramach.

Przetestuj grafike furmarkiem,pamięć memtestem. Spróbuj przełożyć pamięci modułami/slotami,może pomoże. W moim wypadku pomogło.

Jaki posiadasz zasilacz?

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 25 Marzec 2012 - 02:22


#4 Użytkownik jest niedostępny   Guli17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2003
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 07

Napisany 25 Marzec 2012 - 04:09

OCZ StealthXStream2 500W
ram będę testował memtestem (tylko takim co mozna odpalić w windowsie)
Jutro odpiszę, bo dziś już za dużo piwek, dobranoc raz jeszcze ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   yabba Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9934
  • Dołączył: So, 21 Lut 09

Napisany 25 Marzec 2012 - 11:01

W twoim przypadku prawdop. źle ustawione w biosie pamieci. Wyjmij kostkę, spisz timingi i napiecie i ustaw je w biosie ręcznie, napiecie mozesz dac o 1-2 "oczka" wyższe. Wgraj najnowsze sterowniki do karty graficznej i muzycznej.

Jesli podkręcałeś procesor - ustaw go z powrotem na wartosci fabryczne. BF3 nie wymaga jakiejś nadzwyczajnej mocy CPU (byle miał przynajmniej 3 rdzenie do multi), ten i5 na stock będzie wystarczający:
http://www.guru3d.co...rmance-review/9

#6 Użytkownik jest niedostępny   GoloJG Ikona

  • Uzależniony od M
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4168
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2012 - 13:06

Zobacz postGuli17, o 25 Marzec 2012 - 05:09, napisał(a):

ram będę testował memtestem (tylko takim co mozna odpalić w windowsie)
Jutro odpiszę, bo dziś już za dużo piwek, dobranoc raz jeszcze ;)
Wypal na płycie memtesta a nie z Windowsa :naughty:

Czyżby kolega też miał piwną noc z galami? ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Guli17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2003
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 07

Napisany 25 Marzec 2012 - 18:47

To tak najpierw ramy
Timingi
Dodaj obrazek
Napięcie
Kość 1
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Kość 2
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Tutaj są te timingi i napięcie? czy miałem to w windowsie sprawdźić?
Oczywiście wyjąłem jedną kość, screeny... druga kość w ten sam slot, screeny...

Memtest 0 błedów
Dodaj obrazek

Proca jeszcze nie podkręcałem, więc jest fabrycznie.

~30min testu
Dodaj obrazek
Krótki test grafiki
Dodaj obrazek
Dość szybko doszło do 88stopni (chyba w 4minuty) potem wolno szło do 92 stopni.. ale na pewno pójdzie wyżej temp. przecież test był bardzo krótki, nie wiem jaka jest max dopuszczalna temp w gtx 460? w programie ustawione jest na 100, jest okey? mogę zrobić spokojnie test taki z pól h nie bojąc się, że coś się "spali"?
Gdy nakładałem ostatnio pastę na grafikę.. wiem, że niby daję się odrobinkę tej pasty tylko na środek, ale ja dałem ciut więcej (zawsze tak robiłem) i rozsmarowałem ostrożnie po mniej więcej całym rdzeniu, czyżby za dużo pasty? ma to jakiś wpływ? czy może temp. są w normie?
Co do procesora, hm temp nie za wysoka? chłodzenie procka: Xthermal BFT 120 Pro

P.S
Piwka piłem do filmu na kompie, TV mi padł, a raczej spadł* :E

Ten post był edytowany przez Guli17 dnia: 25 Marzec 2012 - 21:50


#8 Użytkownik jest niedostępny   GoloJG Ikona

  • Uzależniony od M
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4168
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 08

Napisany 25 Marzec 2012 - 22:57

Ściny dzieją się tylko po jakimś czasie podczas grania? Nigdy od razu po włączeniu gry? Jeśli tak to temperatury są teraz głównym podejrzanym. A dla czego tylko przy BF3? Po prostu obciąża mocniej grafikę niż inne testowane gry.
Spr czy chłodzenie jest czyste, przedmuchaj dokładnie grafikę. Jaką masz budę? Jak wentylowana? Możesz dać foto wnętrza. Przydało by się dać nawiew na pod kartę i spr czy pomoże.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Yankes123 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: Cz, 24 Lut 11

Napisany 25 Marzec 2012 - 23:03

Przetestuj ramy, kompa przeczyść (szczególnie grafikę, 92 stopnie to sporo) i powiedź czy coś się zmieniło

#10 Użytkownik jest niedostępny   Guli17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2003
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 07

Napisany 27 Marzec 2012 - 00:21

Ściny dzieją się po 10-20minutach od odpalenia bfa... Cs:S na pewno mniej obciąża grafikę, bo jest z 2004 roku, mass effect 3 odpaliłem ostatnio, grałem ponad 3h i żadnej ściny, grafiki nie ma jakiejś kozackiej ten Mass effect... hm w wolnej chwili odpalę jeszcze coda, ale też wątpie żeby go cięło, tylko bf ma takie kosmiczne wymagania, więc ja zakładam, że to wina grafiki, tylko czemu ją tak grzeję ... mam też otwartą jedną klapę, a powinna być zamknięta, to pewnie niewielkie różnica w temperaturze, ale zawsze coś.. jutro wstawię Ci foto w środku jak to wygląda
Buda to: Aerocool RS-9

hm ostatnio wyczyściłem całego kompa (było od choooja kurzu) sprężonym powietrzem, grafikę rozkręciłem całkowicie, bo nakładałem na nią pastę Arctic Silver 5, tak samo zresztą jak i na proc.. tak więc kurzu nie ma w kompie, rozkręcę grafike i zobaczę ile tej pasty teraz jest, to bez sensu w sumie, ale nigdy nie wiadomo...



Edit:
Wyczytałem właśnie, że w gtx 460 temp powinna być w grach 80-85stopni... a u Mnie po paru min jest 92.. więc to na 100% grafika, jutro zrobie foty i chyba trzeba będzie zakupić jakiś wiatrak "pod grafikę"? tyle, że pod grafiką jest zasilacz...

p.s
@Yankes idz nabijaj posty gdzie indziej (bez obrazy) ale ja nie jestem jakimś super laikiem, trochę ogarniam w przeciwieństwie do Ciebie (jak byś nie zauważył tych screenów na górze, no i tego co pisaliśmy... ramy przetestowane/0błedów ?!)

Ten post był edytowany przez Guli17 dnia: 27 Marzec 2012 - 00:24


#11 Użytkownik jest niedostępny   2000Mini Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Wed, 09 Mar 11

Napisany 27 Marzec 2012 - 03:31

Memtest powinien chodzić minimum parę godzin, a nie jeden cykl i do widzenia ;) Miałem u siebie tak, że błędy wyrzuciło dopiero po 5-6 godzinach testu. Okazało się, że padnięta była płyta główna.

#12 Użytkownik jest niedostępny   GoloJG Ikona

  • Uzależniony od M
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4168
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 08

Napisany 27 Marzec 2012 - 10:25

@Guli17
Zrób mały teścik, włącz jakiś program do rejestracji temp (np. HWiNFO / OCCT) i pograj równo 10min w ME3. Zminimalizuj i zapisz temp. Wyłącz grę, poczekaj aż komp się ochłodzi i powtórz czynność z BF3. ;)

Możliwe że nie dokręciłeś dobrze chłodzenia lub dałeś za dużo pasty.
Co do memtesta, dla świętego spokoju zrób kilka cykli, będzie pewność 101%.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Guli17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2003
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 07

Napisany 29 Marzec 2012 - 21:03

yhm okej zaraz zrobię wykres temp...
a co do chłodzenia, tak teraz myślę, że przecież to zaczęło się przed rozkręceniem grafiki czyli ta opcja odpada?
Chyba, że zaczęło się przez załóżmy brak odpowiedniej ilości pasty i zakurzonego wiatraka, ja rozkręciłem nałożyłem za dużo pasty (dokręciłem raczej dobrze, tyle przecież tam jest śrubek, że to musi się dobrze trzymać )

to moja obudowa
Dodaj obrazek
Wydaje, mi się że chłodzenie CPU źle wsadziłem, zaraz spytam w innym temacie..

a memtesta dla świętego spokoju zrobie może jutro.. bo i tak jestem pewien, że to grafika i dziś skupiam się na niej.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Guli17 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2003
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 07

Napisany 30 Marzec 2012 - 11:50

dobra, bo już nie ogarniam i zaczynam się wkurwi*ć, ludziska jakieś pomysły?
Dodaj obrazek
prawie 8h, 0 błędów - czyli to nie kości
Co do temp grafy..
Grałem w ME3 było z tego co pamiętam 75max ?
W bfa podczas zwiechy było 78stopni, tak więc grafika się nie przegrzewa ;/.

Teraz moje dziwaczne spostrzeżenie, wczoraj wyjąłem jedną kość i monitor się nie włączył, dioda mrygała, ale nic więcej, a gdy przełożyłem ją gdzie indziej zadziałał (I często tak miewam gdy wyjmę, jedną kość i chcę odpalić kompa to coś nie załapuję, przełoże gdzie indziej i działa, wróce spowrotem tam gdzie była i też działa) może to znak, że płyta szwankuje czy nie?

ach wszelkie pomysły mile widzane, bo mi ich już brakujęę... :/
Jeszcze usunąłem stery od razera, wydawało mi się, że to jest to! a tu po 25min padła gra..


EDIT EDIT EDIT:
Uwaga xD wystarczyło tylko zrobić formata i przeinstalować grę, chodzi już pare h bez ścinek ;]
Och Guli Guli.. tyle testów, a najprostszy prymitywny :E sposób okazał się najskuteczniejszy, pozdro :D

Ten post był edytowany przez Guli17 dnia: 31 Marzec 2012 - 00:57


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych