Forum PCLab.pl: Serwer do Subiekta - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Serwer do Subiekta

#1 Użytkownik jest niedostępny   Hakashi Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 03 Paź 11

Napisany 06 Maj 2012 - 20:44

Jak w temacie chciałbym złożyć serwer pod subiekta tylko iwyłacznie do niego będą podłączone 3 inne komputery. Nie mam żadnego doświadczenie w budowaniu tego typu rzeczy dlatego pisze :) sam złożyłem coś takiego :)

http://img546.images...beztytuulgw.png

CPU: Intel Celeron G530
MOBO: GIGABYTE GA-H61M-D2-B3 H61
HDD: Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3
ZAS:Seasonic SS-350ET BZ-C1 80Plus Bronze 350W
RAM: GoodRam 4GB DDR3-1333 CL9

I jeszcze pytanko, bo mam dysk zewnętrzny 1TB,i da się jakoś zrobić tak żeby dane z serwera były archiwizowane równolegle na dysk zewnętrzny ? Z góry dzięki za pomoc ;)

Ten post był edytowany przez Hakashi dnia: 07 Maj 2012 - 10:06


#2 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8772
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 06 Maj 2012 - 21:44

Wydajnością w fotel nie wciska, choć komp powinien wystarczyć. Niemniej ja bym celował w coś mocniejszego. Może da się poźniej coś jeszcze na nim postawić, a nawet jak i nie, to dłużej posłuży.

Da się archwizować na zewnętrzny, z tym że program do backupu powinien obsługiwać shadow copy, bo inaczej nie będzie mógł skopiować plików bazy będących w użyciu. I właśnie taki program do backupu pewnie też by trzeba było postawić na tym samym serwerze. Można dorzucić Płatnika i może coś jeszcze.

Ten post był edytowany przez vhp dnia: 06 Maj 2012 - 21:44


#3 Użytkownik jest niedostępny   Hakashi Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 03 Paź 11

Napisany 07 Maj 2012 - 05:58

W coś mocniejszego. A konkretnie ? np.Intel G850 ? Wszystko ma sprawnie działać a nie się mulić i zawieszać, to wolałbym od razu złożyć coś fajnego :)

Ten post był edytowany przez Hakashi dnia: 07 Maj 2012 - 06:00


#4 Użytkownik jest niedostępny   Andy. Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 680
  • Dołączył: Pn, 21 Cze 10

Napisany 07 Maj 2012 - 07:38

Mówisz o Subiekcie 5 dla DOS? Jeśli tak to kwestia procesora jest drugorzędna bo i tak to będzie działało jako serwer plików. Zamierzasz jeszcze jakieś programy tam instalować? Jaki system? No i zasadnicza kwestia - ile chcesz na to przeznaczyć?

Ten post był edytowany przez Andy. dnia: 07 Maj 2012 - 07:39


#5 Użytkownik jest niedostępny   Arcsin Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 194
  • Dołączył: Nd, 01 Kwi 12

Napisany 07 Maj 2012 - 09:57

Wg. mnie Celeron G530 starczy

Ten post był edytowany przez Arcsin dnia: 07 Maj 2012 - 10:05


#6 Użytkownik jest niedostępny   Hakashi Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 03 Paź 11

Napisany 07 Maj 2012 - 10:09

To jest subiekt na windowsa,mój błąd,teraz pracują na XP. Chce przeznaczyć tyle i trzeba będzie zapłacić :) Priorytetem jest to żeby wszystko szybko działo, ja złożyłem zestaw za 900zł ale jak trzeba będzie dołożyć to dołożę. Co innych programów to ojciec mi mówił że tam będzie raczej tylko subiekt.

Ten post był edytowany przez Hakashi dnia: 07 Maj 2012 - 10:13


#7 Użytkownik jest niedostępny   Andy. Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 680
  • Dołączył: Pn, 21 Cze 10

Napisany 07 Maj 2012 - 13:41

Skoro Subiekt dla Windows to baza jest pewnie pod MSSQL - więc lepiej byłoby coś szybszego niż ten celeron. A poza tym - skoro to tylko system + subiekt to lepiej byłoby się zastanowić nad małym SSD zamiast 500GB HDD. No ale wtedy z kolei warto by pomyślec czy nie lepiej jednak Win 7 zamiast XP :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Hakashi Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 03 Paź 11

Napisany 07 Maj 2012 - 14:41

A jak serwer jest na w7 a 3 pozostałe kompy na XP , to to się nie będzie jakoś gryzło,chodzi mi o tego subiekta głownie ? I jaki procek w takim razie bycie radzili wstawić ? Mam w jeszcze gdzieś u siebie i3 ale pod 1156, może ten proc by wystarczył ?

Ten post był edytowany przez Hakashi dnia: 07 Maj 2012 - 14:44


#9 Użytkownik jest niedostępny   Andy. Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 680
  • Dołączył: Pn, 21 Cze 10

Napisany 07 Maj 2012 - 14:51

Nie będzie się gryzło. Dla pewności sprawdź co to dokładnie za subiekt (GT?) i jaka baza. Zależy jaki i3 ale prawdopodobnie wystarczy - to, że pod 1156 nie ma tu akurat znaczenia.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Hakashi Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 03 Paź 11

Napisany 07 Maj 2012 - 15:56

najsłabszy i3 530, co do subiekta sprawdzę,

#11 Użytkownik jest niedostępny   seeco Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 04 Kwi 11

Napisany 07 Maj 2012 - 20:02

Jak serwer to dorzuc 2 dysk w RAID-a

#12 Użytkownik jest niedostępny   Yacho Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Pn, 11 Lis 02

Napisany 23 Maj 2012 - 21:55

jejku, specjalisci sie znalezli - jakaz to jest baza ? ile ona ma GB niby ?
Wymieniony przez Ciebie sprzet da rade z palcem obsluzyc 3 takie systemy...
Subekt to [rpgram do sprzedaży - ile niby transakcji ta baza bedzie obslugiwac na dobe ? 1000 maks....
A czy backup w nocy bedzie sie robic 1 czy 2 h nie ma najmniejszego znaczenia.

Powiedzialbys cos wiecej o firmie a nie sluchasz bajek :)

Ten post był edytowany przez Yacho dnia: 23 Maj 2012 - 21:58


#13 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 Ikona

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18324
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 26 Maj 2012 - 12:50

@up
dokladnie. Subiekt dziala bdb na takim sprzęcie z kilkoma stanowiskami. Bez problemu podany przez Ciebie zestaw da sobie radę z subiektem.

Ale jakiś backup warto zrobić, bo jak Ci dysk pójdzie to wszystkie dane szlag trafi

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych