Forum PCLab.pl: Netgear WNR3500L vs TL-WR1043ND - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Netgear WNR3500L vs TL-WR1043ND krotka piłka

#1 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 07 Maj 2012 - 08:09

Witam

Krotka pilka:
Netgear WNR3500L vs TL-WR1043ND TP-linka

Internet radiowy przez zewnetrzna antene 5ghz z TK-Telekom, wiec przez WAN/modem podlaczam kabel z innego, preferowanego urzadzenia. 4mb downloadu/2mb uploadu.

Oczekuje od nowego routera:
- Trwalosci, niezawodnosci przez dlugie lata (Dwaj koledzy maja netgeara po 5 lat, nawet wiecej i sa zadowoleni, dlatego wzialem je pod uwage)
- Stabilnosci (Moj router czasami rozlacza wifi, przy odtworzeniu muzyki z lana - nie znajduje po jakims czasie komputera po lanie, nie wiem czy to sprawa spieprzonego firewalla z Eset Smart Security, ale w kazdym badz razie, rozlacza sie. Dzieje sie takze przy graniu w csa 1.6 - skaczace pingi, i router tez sie rozlacza po jakims czasie)
- Bezproblemowej obslugi drukarki przez wifi w trybie gotowosci bez jakichkolwiek przerw łącznosci. (Brother DCP-J515W - czasami w trybie offline :() + bedzie podlaczony telefon, i w przyszlosci telewizor.
- Wydajnosci - Obejrze bez problemow film hd przez wifi z lana komputera?. Obecnie 2mb/s transferu to katorga :D

Mile widziane:
- Obsluga dysku USB - jak to jest z dyskiem? Dysk podlaczony do routera zastapi godnie wlaczonego kompa? Multimedia sa przechowywane na kompie, a ja czesc czasu spedzam na laptopie, wiec milo by bylo, jakbym tym sposobem obnizyl rachunki za prad.

Pytanie w zwiazku z nowym routerem:
- Czytalem ze jest mozliwosc dzielenia łącza na okreslona predkosc (2 komputery + laptop). Dzieli sie to bez zadnych konsekwencji w postaci lagow w grze? Prawie zawsze gdy chce w cos zagrac, musze wylaczyc pobieranie pliku. Tego bym nie chcial, chociaz i tak sie do tego przyzwyczailem;).
- Zasieg - do ilu metrow moge bez problemow korzystac z neta? Podlaczylem router wypozyczony firmy 8Level z lite-n, i szczerze nie ma roznicy pod tym wzgledem w porownaniu do G, czyli do 50 metrow poza moim domem.

Warto doplacic te 50zl do Netgeara? Dzieki za info.

Ten post był edytowany przez CS_pAqu dnia: 07 Maj 2012 - 08:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2697
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 07 Maj 2012 - 09:44

Od siebie polecam Tp-Linka między innymi dlatego, że w firmie mam dgn3500 i za chiny nie trzyma połączenia z Brotherem J315W. Nie pomogły maile do Netgeara ani update routera i drukarki. Z Tp-Linkiem nigdy nie miałem najmniejszych problemów.

#3 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 07 Maj 2012 - 11:46

A na TP-Linku trzyma sztywno te polaczenie? Czytalem ze na innym twoim WNR3500L tez sa problemy z obsluga tej drukarki. A jak z transferem po wifi? Da sie ogladac film hd z lana? Dysk USB do routera faktycznie sie przydaje? Czy lepiej uzywac tradycyjnych rozwiazan z wlaczonym kompem?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Ochraniacz Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Pt, 05 Lut 10

Napisany 08 Maj 2012 - 08:12

WNR3500L z alternatywnym oprogramowaniem działa stabilnie i ma Gb Lany, co do przydatności dysku twardego podłączonego pod router to ciężko powiedzieć, jak dużo kompów w sieci to się opłaca, wygoniej udostępnisz dane w sieci bo jak byś zastosował "tradycyjne rozwiązanie" to przecież po wyłączeniu kompa nikt nie ma do nich dostępu...

#5 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 09 Maj 2012 - 14:53

Ochraniacz, a jak z obsluga bezprzewodowej drukarki brothera przez Netgeara? Te same problemy wystepuja co ja mam? Nie wiem czy warto 50zl doplacic, jak i tak za 180 dobrej klasy tp-linka mam z openwrt? I tak czy siak roznice poczuje z przesiadki z rutera oferowanego w biedronce.

Ten post był edytowany przez CS_pAqu dnia: 09 Maj 2012 - 14:53


#6 Użytkownik jest niedostępny   oranger99 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 311
  • Dołączył: Wt, 26 Lip 11

Napisany 09 Maj 2012 - 22:01

Na WNR3500L zaś mozesz wgrać Tomato.
No i Netgeara w wersji v1 również kupisz za 180 zł.
Nie jestem zbytnio w temacie z drukarkami, lecz czy ten problem występuję na oryginalnym firmware czy też na Tomato ?
Co do podziału łącza to w Bandwith limit ustawiasz co i jak. Nie, lagi nie będą jak dobrze wszystko podzielisz.
Co do zasięgu to zależy od sporej ilości spraw i to trudno co kolwiek powiedzieć.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2697
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 09 Maj 2012 - 23:07

Zobacz postCS_pAqu, o 07 Maj 2012 - 11:46, napisał(a):

A na TP-Linku trzyma sztywno te polaczenie? Czytalem ze na innym twoim WNR3500L tez sa problemy z obsluga tej drukarki. A jak z transferem po wifi? Da sie ogladac film hd z lana? Dysk USB do routera faktycznie sie przydaje? Czy lepiej uzywac tradycyjnych rozwiazan z wlaczonym kompem?

WNR3500L nigdy nie miałem ale na firmowym DGN3500 mam problemy nie tylko z drukarką Brothera ale też z bezprzewodowym Samsung-iem SCX-3205W. Obydwie drukarki po konfiguracji są widoczne dla routera i drukują ale po ich przejściu w stan uśpienia i ich ponownym wzbudzeniu nie są widoczne przez router. Znajomy od sieci sugerował błędy w firmware routera, który nie nasłuchuje i nie wyłapuje wzbudzonych drukarek, nawet jeśli te były wcześniej zainstalowane do pracy sieciowej z tym routerem. Ile w tym prawdy nie wiem ale jeśli chcę coś wydrukować muszę przechodzić procedurę dodawania drukarki za każdym razem od początku. Dlatego Netgear-a nie polecam.
Z Tp-Link TL-WR1043ND nigdy nie miałem żadnych problemów, raz zainstalowany i skonfigurowany leżał pod biurkiem i działał jak należy. Do jego portu miałem podpięty pendrive z najpotrzebniejszymi małymi plikami, do przesyłania filmów polecałbym jednak LAN zamiast USB w routerze. Tp-Link ma porty LAN działające z prędkością 1000Mbps co spokojnie wystarcza do przesyłania multimediów. Dodatkowo Tp-Link ma zewnętrzne i odkręcane anteny co gwarantuje dobry zasięg, który łatwo powiększyć wymieniając anteny na mocniejsze. WiFi oczywiście Full 300mbps.


Zobacz postoranger99, o 09 Maj 2012 - 22:01, napisał(a):

Na WNR3500L zaś mozesz wgrać Tomato.No i Netgeara w wersji v1 również kupisz za 180 zł.Nie jestem zbytnio w temacie z drukarkami, lecz czy ten problem występuję na oryginalnym firmware czy też na Tomato ?Co do podziału łącza to w Bandwith limit ustawiasz co i jak. Nie, lagi nie będą jak dobrze wszystko podzielisz.Co do zasięgu to zależy od sporej ilości spraw i to trudno co kolwiek powiedzieć.

Za Netgear-em W3500 v.1 nawet się nie rozglądaj bo to był nie najbardziej udany sprzęt i wszystkie jego usterki poprawiono w wersji v.2. Więcej informacji o tym znajdziesz na Netgear discussion forum. A tu znajdziesz porównanie WNR3500L v.1 vs. v.2. Gołym okiem widać, że nie warto wydawać złotówki na v.1.

#8 Użytkownik jest niedostępny   BlackBishop Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5038
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 09 Maj 2012 - 23:51

Zobacz postCS_pAqu, o 07 Maj 2012 - 09:09, napisał(a):

- Obsluga dysku USB - jak to jest z dyskiem? Dysk podlaczony do routera zastapi godnie wlaczonego kompa?


zależy co znaczy "godnie"?
tutaj masz wydajność TL-WR1043ND jako serwera plików z dyskiem USB

Dodaj obrazek

tylko mała uwaga

As benchmark tool full version of dd was used. Thus the resources of the router were not spent on data
transmission over the network and the corresponding server. To minimize source file read/write expenses on 
the router side, /dev/zero and /dev/null weer used, respectively. Multiple tests with a file of 800 MB on 
Ext2 gave 3% spread only so this file size was used in all tests subsequently. All filesystems were tested 
with 2 values of the read/write block size: 4 KB and 2 MB. For the purity of the experiment unnecessary 
services and servers were unloaded for benchmark time; no router accesses except for SSH took place. In 
this state, the average CPU Idle was 99.7%. 

Real-World Samba/NTFS Performance

These figures come from a TP-Link WR1043ND v1.8 running backfire 10.03.1-RC4 and samba 3.0.4. The HDD is 
an NTFS formatted 7200 RPM 3.5" disk which is capable of read performance in excess of 30 MB/s when 
plugged into a computer. A large (several hundred MiB) file is copied from and to the router, the total 
time is recorded with a stopwatch; the average transfer rate is eventually computed:

    Read: 8.2 MiB/s (stock firmware reaches about 6.5 MiB/s under similar conditions)
    Write: 3.1 MiB/s

Bear in mind ntfs-3g is a CPU intensive file system, that doesn't match the performance of the Windows 
driver even with reasonably powerful hardware (e.g. dual core AMD64 Linux system). It also known to be 
very sensitive to fragmentation.

Real-World NFS/vfat Performance

Transfer rate from USB2 stick to computer via 1000 MBit/s ethernet connection using vfat and NFS was of 7.7 Mbytes/s.



jak widać pojęcie godnie może być różnie interpretowane - do muzyki i filmów starczy - ale jako mocno obciążony serwer plików to trochę średnio ;)

Ten post był edytowany przez BlackBishop dnia: 09 Maj 2012 - 23:55


#9 Użytkownik jest niedostępny   oranger99 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 311
  • Dołączył: Wt, 26 Lip 11

Napisany 10 Maj 2012 - 11:24

@Think z chęcią posłucham o wadach WNR3500L v1.
Przejrzałem Twój link i jakos tam tych wad nie widzę :hmm:
No chyba, że jako wadę w v1 zaliczasz: wolniejszy procesor, mniej pamięci i brak złącz antenowych aby je wyprowadzić na zewnątrz bezpiecznie.
A tu takie mini porównanie parametrów tych dwóch routerów:

Tp Link WR1043ND
- procesor Atheros AR9132 rev 2 400 MHz
- Flash: 8 MiB
- RAM: 32 MiB

WNR3500L v1
- procesor Broadcom BCM4718 453 MHz
- Flash: 8MiB
- RAM: 64MiB

#10 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2697
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 10 Maj 2012 - 13:52

Zobacz postoranger99, o 10 Maj 2012 - 11:24, napisał(a):

@Think z chęcią posłucham o wadach WNR3500L v1.Przejrzałem Twój link i jakos tam tych wad nie widzę :hmm: No chyba, że jako wadę w v1 zaliczasz: wolniejszy procesor, mniej pamięci i brak złącz antenowych aby je wyprowadzić na zewnątrz bezpiecznie.A tu takie mini porównanie parametrów tych dwóch routerów:Tp Link WR1043ND- procesor Atheros AR9132 rev 2 400 MHz- Flash: 8 MiB- RAM: 32 MiBWNR3500L v1- procesor Broadcom BCM4718 453 MHz- Flash: 8MiB- RAM: 64MiB

Główne problemy z v.1 to restarty, słabe WiFi i niepoprawnie działające USB (ReadyShare). O tych i innych problemach możesz poczytać na netgear forum. Pewnie, jako użytkownik netgeara, musisz i tak być tam stałym bywalcem. Porównanie parametrów sprzętowych tych dwóch routerów nie ma większego sensu bo ogólnie wiadomo, że inaczej one wykonują swoją pracę. Netgear realizuje zadania sprzętowo a Tp-Link softwareowo i tu właśnie Netgear daje ciała bo jego firmware pozostawia wiele do życzenia. Wpadki sprzętowe też Netgearowi się zdarzają, wspomne tylko mój dgnd3700, o którym już piasłem na tym forum.

Ten post był edytowany przez Think dnia: 10 Maj 2012 - 13:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 10 Maj 2012 - 16:52

To mowicie ze TP-Link 1043ND bedzie dobrym wyborem? Sam nie wiem czy warto te 70zl doplacic do wersji v2, a ze sam jeszcze nie pracuje, to kazda zlotowka moze byc na wage zlota ;). Duza bedzie roznica na korzysc tp-linka po przesiadce z Belkina Wireless G (taki malutki routerek z podstawka wersja v3 bodajze z biedronki) pod wzgledem stabilnosci? Co daje wieksza ilosc pamieci ram na takim routerze?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2697
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 10 Maj 2012 - 22:52

Zobacz postCS_pAqu, o 10 Maj 2012 - 16:52, napisał(a):

To mowicie ze TP-Link 1043ND bedzie dobrym wyborem? Sam nie wiem czy warto te 70zl doplacic do wersji v2, a ze sam jeszcze nie pracuje, to kazda zlotowka moze byc na wage zlota ;). Duza bedzie roznica na korzysc tp-linka po przesiadce z Belkina Wireless G (taki malutki routerek z podstawka wersja v3 bodajze z biedronki) pod wzgledem stabilnosci? Co daje wieksza ilosc pamieci ram na takim routerze?

W przypadku Tp-Link z oryginalnym firmware rozmiar pamięci nie ma tak dużego znaczenia jak w przypadku routera od Netgear czy Tp-Link z alternatywnym oprogramowaniem, które mogłoby więcej pamięci wykorzystać. Ale nie wykorzysta bo koderzy piszący alternatywne firmware dla Tp-Link dokładnie wiedzą jakie mają zasoby sprzętowe w tym routerze i starają się je jak najlepiej rozdysponować. W przypadku tych dwóch w/w modeli zwróciłbym uwagę nie na wielkość pamięci ale na użyte procesory. Tp-Link ma procesor Atheros, który jest jednym z najlepszych procesorów dla routerów. W połączeniu z kartą WiFi opartą na chipie Atheros daje bardzo stabilne połączenie, oczywiście będzie też super pracował z kartami na innych chipach.
Ja pogoń za najlepszymi podzespołami w routerze przypłaciłem stratą czasu i nerwów kupując niedawno flagowy model Netgear-a dgnd3700. Co z tego wynikło możesz przeczytać tutaj. Nauczyło mnie to też, że dobry sprzęt to nie taki, który ma powalające podzespoły i osiągi na papierze ale taki, który działa poprawnie i stabilnie. Według mnie z dwóch w/w modeli takim sprzętem jest właśnie Tp-Link.
Jestem pewien, że po przesiadce z podstawowego Belkin-a na nowszy router odczujesz dużą różnicę w komforcie pracy i myślę, że warto zainwestować w to trochę gotówki.

#13 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 11 Maj 2012 - 19:39

Jeszcze jedno pytanie co do routera, istnieje jakis router z specyfikacja tego tp-linka, ale z wejsciem na antene SMA czy tam FME (taki duzy wtyk z wkretka do specjalnego urzadzenia) ? Wyczytalem w necie ze te specjalne urzadzenie ma tylko ten wtyk i przejsciowka do lana, jest firmy sparklan. Dzieki za odp.

Ten post był edytowany przez CS_pAqu dnia: 11 Maj 2012 - 19:55


#14 Użytkownik jest niedostępny   BlackBishop Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5038
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 11 Maj 2012 - 20:15

a przejściówek nie ma?

#15 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 11 Maj 2012 - 22:48

Dobra, jednak doszlem do wniosku, ze lepiej bedzie z dwoma routerami anizeli jeden + przejsciowka, i biore tp-linka. Dzieki wszystkim za pomoc

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych