Forum PCLab.pl: Biały ekran ACER ASPIRE 7720ZG - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Biały ekran ACER ASPIRE 7720ZG Pomóżcie znaleśc winowajce

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dexter127 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 10

Napisany 17 Maj 2012 - 12:45

Witam! Moja dziewczyna posiada laptopa Acer Aspire7720ZG i podczas okresu 2 lat był w serwisie 3 razy. Z tego samego powodu bo z tego co słyszałem "paliła" się karta graficzna i na ekranie jedynie wyświetlał się biały obraz. Serwisanci pobierali opłatę 100 zł (+/-) [nie wiem dokładnie] i laptop działał i twierdzili, że trzeba było lutować grafikę. 2 tygodnie temu stało się to samo - podczas użytkowania laptopa i po jego NORMALNYM wyłączeniu i ponownym włączeniu zaczął pojawiać się biały ekran. Zainteresowałem się sprawą - podłączyłem pod zewnętrzny monitor i okazało się, że obraz wyświetlany jest poprawnie. Przywróciłem windows'a do działania(win 7) i obraz był również na LCD co prawda jest dziwne :) Przed wczoraj stało się to samo z małym wyjątkiem. Podczas grania laptop się zawiesił i na LCD pojawiły się różowawe paski. Po restarcie znów to samo - biały ekran i nic. Podłączyłem wczoraj pod zewnętrzny monitor i wszystko było ok prócz tego, że winda nie chciała odpalić normalnie. Zawieszała się podczas ładowania itp. Próbowałem przywracania systemu itp. W trybie awaryjnym odpalał normalnie(bez obrazu na lcd), usuwałem stery od graficznej i przy normalnym rozruchu windows normalnie się odpalił ale nadal nie było obrazu na LCD. Zainstalowałem najnowsze sterowniki i znów ten sam problem. Postanowiłem zmienić system na Windows XP]. Zainstalowałem surowy system. Położyłem się spać, dzisiaj rano wstaje aby dalej coś zdziałać i o dziwo jest obraz na LCD. Zainstalowałem stery do grafiki najnowsze i do tej pory śmiga.

Proszę niech ktoś pomoże mi znaleść, w czym leży problem i co go powoduje? Z góry dziękuje :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dexter127 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 10

Napisany 17 Maj 2012 - 19:59

Śmigać śmigał.. został uruchomiony dzisiaj chyba 6 raz i podczas ładowania systemu ekran na LCD od laptopa znów "rozlał" się na biało. Wszystko powtarza się w kółko. Wiesza się przy ładowaniu systemu, więc to raczej musi być wina sprzętu. Ale czego ? Grafika czy płyta główna? Może co innego zupełnie?

#3 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15147
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 18 Maj 2012 - 13:32

Jak psuło się GPU to to może być problem.
Nie rozumiem działania serwisu. Mogli zamiast wymieniać GPU wymienić płytę. No ale widocznie trafiło na takiego serwisanta.
Z drugiej strony ta seria kart NVIDIA nie jest najlepsza w lapkach... One wszystkie padały jak muchy. Niestety takiego kupiłeś. Szkoda bo szkoda, ale nawet Apple miało problemy z serią 8x00M.
Moim zdaniem serwis jakiś na miejscu - niech sprawdzą. Ale to raczej uwalone GPU. Reballing i tak się nie opłaca, więc raczej nic nie zrobisz.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dexter127 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 10

Napisany 18 Maj 2012 - 13:45

Hm ale możesz mi wytłumaczyć jedną rzecz bo nie rozumiem? Gdybym wgrał system na nowo i działał pod zewnętrznym monitorem cały czas i zainstalował na nowo sterowniki to LCD by zaczął działać normalnie ale po jakimś czasie znów było by to samo. A gdyby GPU było walnięte to raczej by nie przywracało się od życia :) (bynajmniej ja to tak widzę, może ktoś wyprowadzi mnie z błędu)

#5 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15147
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 18 Maj 2012 - 14:46

Możliwe jest, że bez sterowników jest ok, gdyż bywało tak, że padały moduły, które "budziły się" po instalacji.
Nie wiem. Wiem, że tak bywało.
Widocznie coś co używasz odnosi się do uszkodzonego (najwidoczniej i co możliwe) nie do końca, modułu w rdzeniu lub czasami lut styka, albo i nie (jak się rozgrzeje to tak, jak jest zimny to nie lub na odwrót).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych