Forum PCLab.pl: Internet INEA problem z 2 komputerem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Internet INEA problem z 2 komputerem

#1 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 31 Maj 2012 - 15:57

Witam,
mam problem. Byłem w szkole, w tym czasie był monter z firmy INEA i instalował nowego neta (50Mb/s). Ja miałem swój komputer w szkole, więc poustawiał wszystko na kompie brata. U niego internet działa, u mnie nie ma połączenia, choć wpisuje dobre hasło. Skopiowałem już nawet od niego profil sieci i nadal nic. Teraz siedzę na necie jeszcze z Netii, który na szczęście działa nadal:D
Co da się z tym zrobić?

Z góry dzięki za odpowiedź :thumbup:

@Edit:
Kompy łączą się przez Wi-Fi
Modem to Cisco EPC3925
Wykupiona jest opcja na dwa stanowiska (da się potem to obejść, żebym mógł korzystać jeszcze z ipoda/telefonu?

Ten post był edytowany przez kubaszej dnia: 31 Maj 2012 - 16:32


#2 Użytkownik jest dostępny   agent_x007 Ikona

  • Mad man with a box
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6957
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 31 Maj 2012 - 15:59

Jak łączą się kompy z modemem ?
Wi-Fi, Ethernet, USB ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 31 Maj 2012 - 16:05

Wi-Fi, sorry nie dopisałem :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   stabilo Ikona

  • Velcome Creation Wizard
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2010
  • Dołączył: Pn, 07 Cze 04

Napisany 31 Maj 2012 - 17:50

Jakie urzadzenie udostępnia sieć bezprzewodową ?
Zrób screen'a z konfiguracji wifi..

Ten post był edytowany przez stabilo dnia: 31 Maj 2012 - 17:50


#5 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 31 Maj 2012 - 18:04

W jakim sensie jakie udostępnia? Na górze pisałem, że modem to Cisco EPC3925 jeśli o to chodzi. I jaka konfiguracja? Ta przez adres ip routera? Jeśli tak to muszę czekać na brata/mamę aż wrócą z pracy i powiedzą jakie hasła są :(

#6 Użytkownik jest niedostępny   stabilo Ikona

  • Velcome Creation Wizard
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2010
  • Dołączył: Pn, 07 Cze 04

Napisany 31 Maj 2012 - 18:49

Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 31 Maj 2012 - 18:58

Za dużo to do tematu nie wniosło...

Mama wróciła i hasła do logowania do routera przez ip nie zna :(

#8 Użytkownik jest niedostępny   FascynatIT Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Wed, 11 Sty 12

Napisany 01 Czerwiec 2012 - 07:46

Zobacz postkubaszej, o 31 Maj 2012 - 15:57, napisał(a):

Wykupiona jest opcja na dwa stanowiska (da się potem to obejść, żebym mógł korzystać jeszcze z ipoda/telefonu?


Ja pierniczę. Takie sprawy załatwia bez dodatkowych kosztów. Ile to właściwie kosztowało.
Daj zapis z konfiguracji sieci z komputera brata,w Windows XP: Start\Uruchom\cmd\ipconfig /all

PS. jeśli to taki skomplikowany dostawca neta, to mógł włączyć filtrowanie MAC-ów na wi-fi i się nie podłączysz. Chyba trzeba będzie dzwonić do prowaidera.Jeśli masz w domu jakiś stary router z portem WAN RJ45 to można na nim ustawić MAC od twojego brata i podpiąć do tego routera komputery po wi0fi. Ale to juz zależy od tego jak skonfigurowali router.

Ten post był edytowany przez FascynatIT dnia: 01 Czerwiec 2012 - 07:47


#9 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 01 Czerwiec 2012 - 14:44

Zadzwoniłem do CC i ogólnie rozmawiałem z facetem, który momentami chyba nie ogarniał, ale mówi że jednak nie ma nic takiego jak możliwość tylko 2 kompów. Jest nielimitowane i filtrowanie MAC samemu się włącza.
Sprawdziłem z iPoda i łączy się z tą siecią.
Ogólnie wczoraj była podpisywana umowa więc mógłbym oddać ten router i kupić we własnym zakresie, bo mam czas na rezygnacje z niej jeszcze .
W domu mam tylko router TP-Link W8901G. Dołączam screena.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez kubaszej dnia: 01 Czerwiec 2012 - 15:26


#10 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 02 Czerwiec 2012 - 00:05

To jak? Pomoże ktoś?
Sprawdzałem dziś mojego lapka u kolegi i bez problemu nawiązał kontakt z nową siecią więc wina karty sieciowej raczej to nie jest nie? :hmm:

#11 Użytkownik jest niedostępny   FascynatIT Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Wed, 11 Sty 12

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 08:05

Zobacz postkubaszej, o 02 Czerwiec 2012 - 00:05, napisał(a):

To jak? Pomoże ktoś?
Sprawdzałem dziś mojego lapka u kolegi i bez problemu nawiązał kontakt z nową siecią więc wina karty sieciowej raczej to nie jest nie? :hmm:


To raczej musisz sie chyba wbić przez przeglądarkę na router i sprawdzić ustawienia Wi-fi. Z twojego screean wynika, iż router masz pod adresem 192.168.0.1 Jeśli nie ustawili ci hasła na routerze to jest tak: "pozostaw puste pola Nazwa użytkownika i Hasło, a następnie kliknij przycisk Zaloguj się".
Na początek sprwdź ustawienia IP twojego laptopa - ma mieć ustawione na automatyczne przydzielanie.
Problem z połączeniem twojego lapka z wi-fi może wynikać z niekompatybilności szyfrowania wi-fi - ustaw na AES+TKIP.
Sprawdź "Pasmo radiowe" i "Zasięg kanału" czy jest kompatybilne z twoją kartą sieciową wi-fi.

Jeśli masz kabel ethernetowy to podedpnij lapka na chwilę, aby spawdzić czy sie połaczy z netem.

#12 Użytkownik jest niedostępny   masaraksz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: So, 11 Lut 12

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 08:07

Mam u nich neta i ogólnie to wi-fi masz jeśli dopłacisz 10zł miesięcznie. W przeciwnym razie (a może z tym też) adresy MAC komputerów korzystających z ich internetu muszą zostać zarejestrowane na ich stronce eboa.

Za każdy dodatkowy terminal płacisz 5zł na mc. Więc musisz wejść na ich stronę, podać swój MAC w odpowiednim miejscu i opłata Ci się zwiększa, ale możesz korzystać z 2. stanowiska. Jeśli chcesz router, to on też by musiał być zarejestrowany jako osobne stanowisko. I każdy następny komputer również.

Ten post był edytowany przez masaraksz dnia: 04 Czerwiec 2012 - 08:07


#13 Użytkownik jest niedostępny   FascynatIT Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Wed, 11 Sty 12

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 08:58

Zobacz postmasaraksz, o 04 Czerwiec 2012 - 08:07, napisał(a):

Mam u nich neta i ogólnie to wi-fi masz jeśli dopłacisz 10zł miesięcznie. W przeciwnym razie (a może z tym też) adresy MAC komputerów korzystających z ich internetu muszą zostać zarejestrowane na ich stronce eboa.

Za każdy dodatkowy terminal płacisz 5zł na mc. Więc musisz wejść na ich stronę, podać swój MAC w odpowiednim miejscu i opłata Ci się zwiększa, ale możesz korzystać z 2. stanowiska. Jeśli chcesz router, to on też by musiał być zarejestrowany jako osobne stanowisko. I każdy następny komputer również.

Masakra. Nic tylko postawić dodatkowy router z MAC-iem już zrejestrowanego kompa i jazda bez ograniczeń. Można mu nadac nawet nazwę tego kompa. ;)

Aha, i ten TP-Link W8901G to się raczej nie nada, trzeba by coś z WAN na RJ45.

Ten post był edytowany przez FascynatIT dnia: 04 Czerwiec 2012 - 09:22


#14 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 13:13

Nic na szczęście nie dopłacam za to. Tak mi przynajmniej powiedzieli na infolinii. Filtrowania MAC też nie mam, jest wyłączone.
Lapek ma przydzielane automatycznie IP. O co chodzi ze sprawdzeniem pasma radiowego i zasięgu kanału?

#15 Użytkownik jest niedostępny   FascynatIT Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Wed, 11 Sty 12

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 15:10

Zobacz postkubaszej, o 04 Czerwiec 2012 - 13:13, napisał(a):

Nic na szczęście nie dopłacam za to. Tak mi przynajmniej powiedzieli na infolinii. Filtrowania MAC też nie mam, jest wyłączone.
Lapek ma przydzielane automatycznie IP. O co chodzi ze sprawdzeniem pasma radiowego i zasięgu kanału?

Twój router może nadawać w paśmie radiowym 2,4GHz lub 5 GHz i "Zasięg kanału Standardowo — kanał 20 MHz lub [...] — kanał 40 MHz." - czy laptop łapie obaz akresy. (cytaty z instrukcji)

Daj jeszcze srcreena z configuracji sieci na twoim laptopie, tak jak poprzednio z lapka brata.


Czy możesz się dostać do panelu administracyjnego routera?

#16 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 15:38

Mogę się dostać do panelu administracyjnego routera. A dać screena z konfiguracji z Netią czy jakiego?

#17 Użytkownik jest niedostępny   FascynatIT Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Wed, 11 Sty 12

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 21:42

Zobacz postkubaszej, o 04 Czerwiec 2012 - 15:38, napisał(a):

Mogę się dostać do panelu administracyjnego routera. A dać screena z konfiguracji z Netią czy jakiego?

Z tego, na którym nie możesz się połączyć z internetem.
Chodzi o CISCO, w moim porzednim poście również.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 22:40

Który panel dokładniej zrzucić? I to z lapka brata mogę tylko, bo z mojego nie mogę. A screena z mojego laptopa z konfiguracji sieci to z jaką siecią podłączoną? Czy to nie ma różnicy? I jak sprawdzić to pasmo radiowe i zasięg kanału?

#19 Użytkownik jest niedostępny   FascynatIT Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Wed, 11 Sty 12

Napisany 05 Czerwiec 2012 - 07:37

Zobacz postkubaszej, o 04 Czerwiec 2012 - 22:40, napisał(a):

Który panel dokładniej zrzucić? I to z lapka brata mogę tylko, bo z mojego nie mogę. A screena z mojego laptopa z konfiguracji sieci to z jaką siecią podłączoną? Czy to nie ma różnicy? I jak sprawdzić to pasmo radiowe i zasięg kanału?


Rozwiązujemy problem połączenia twojego laptopa z routerem CISCO, więc wszystko, o czym piszę dotyczy tych dwóch sprzętów.

Spróbuj połączyć się z siecią wi-fi ustawioną na CISCO i zrób screen po użyciu komendy „ipconfig /all".

Teraz router CISCO - z komputera który łączy sie bezproblemowo przesz wi-fi z CISCO (może być brata) wejdź do panelu administracyjnego i zrób screny z zakładek: Stan, Dostęp bezprzewodowy\(ustawienia podstawowe, Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, Filtr adresów MAC).

"pasmo radiowe i zasięg kanału" sprawdzisz w zakładce Dostęp bezprzewodowy\Ustawienia podstawowe.
Sprawdź parametry techniczne twojej karty sieciowej w laptopie i porównaj z tym co jest ustawione na routerze.

#20 Użytkownik jest niedostępny   kubaszej Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7922
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 09

Napisany 05 Czerwiec 2012 - 13:49

Zobacz postFascynatIT, o 05 Czerwiec 2012 - 08:37, napisał(a):

Spróbuj połączyć się z siecią wi-fi ustawioną na CISCO i zrób screen po użyciu komendy „ipconfig /all".


Dodaj obrazek

W czasie szukania tego co powiedziałeś (mam po eng menu) wpadlem do ustawień wifi i było zaznaczone tylko G, a ustawiłem Mixed b/g/n i dziala :) Wielkie dzięki wszystkim !!!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych