Forum PCLab.pl: Rozdzielczość 300DPI co zrobić? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rozdzielczość 300DPI co zrobić? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dawcior-al Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 26 Czerwiec 2012 - 15:05

Witam, mam pewien problem. Muszę włsłać zdjęcia w rozdzielczości 300DPI. Jak to liczyć, i w ogóle o co w tym chodzi? Jak biorę informacje zdjęcia to jest napisane rozdzielczość w pionie 72 Dpi i w pozdiomie 72 dpi. Zdjęcie zrobione Canonen 550D. To chodzi o to ze ma mieć 300DPi (72*72?)
Proszę o pomoc muszę pomniejszyć to zdjęcie?
Jeżeli tak to jakim programem i jak? Zależy mi na jakości.
Proszę o ekspresową pomoc!!!!!!!!!!

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kerebron Ikona

  • The Beholder
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2363
  • Dołączył: Nd, 11 Cze 06

Napisany 26 Czerwiec 2012 - 16:28

Ściągnij XnView - nie trzeba nic instalować, tylko rozpakowujesz katalog i uruchamiasz XnView.exe. Następnie otwierasz zdjęcie, wybierasz z menu Obraz funkcję Ustaw DPI i wpisujesz w oba pola 300 oraz zaznaczasz opcję Zmień DPI w EXIF. Jeśli tych zdjęć jest dużo, to najlepiej użyć narzędzia Konwertuj wiele plików, z menu Narzędzia.

#3 Użytkownik jest niedostępny   dawcior-al Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 26 Czerwiec 2012 - 16:54

Aha i wtedy będzie 300? a nie strace na jakości?

#4 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

  • promieniujcie miłość :D
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27608
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 26 Czerwiec 2012 - 21:19

W zasadzie nie musisz nic robić, bo zmiana DPI nie oznacza zmiany w pliku. Gdyby ci się zechciało poszukać wyjaśnienia tego skrótu, dowiedziałbyś się dlaczego.
Samo 300, czy 72dpi nie oznacza nic w dziedzinie wielkości (rozdzielczości) pliku. To tylko ilość pikseli zdjęcia, jaka ma przypadać na jeden cal wydruku. Nie wiadomo jednak, ile cali ma mieć wydruk, więc nie wiadomo, ile pikseli ma mieć zdjęcie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   anon7 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 07 Sty 13

Napisany 07 Styczeń 2013 - 20:41

Zobacz postjagular, o 26 Czerwiec 2012 - 21:19, napisał(a):

W zasadzie nie musisz nic robić, bo zmiana DPI nie oznacza zmiany w pliku. Gdyby ci się zechciało poszukać wyjaśnienia tego skrótu, dowiedziałbyś się dlaczego.
Samo 300, czy 72dpi nie oznacza nic w dziedzinie wielkości (rozdzielczości) pliku. To tylko ilość pikseli zdjęcia, jaka ma przypadać na jeden cal wydruku. Nie wiadomo jednak, ile cali ma mieć wydruk, więc nie wiadomo, ile pikseli ma mieć zdjęcie.



dzieki za rade - zadzialo idealnie... ;)

ALE :) JAK ZROBIC BY FOTKA MIALA 300DPI I NP. 3MB BO Z 5-O MEGOWEJ PROGRAM ZRIBL MI 1,2MB :(

Zobacz postKerebron, o 26 Czerwiec 2012 - 16:28, napisał(a):

Ściągnij XnView - nie trzeba nic instalować, tylko rozpakowujesz katalog i uruchamiasz XnView.exe. Następnie otwierasz zdjęcie, wybierasz z menu Obraz funkcję Ustaw DPI i wpisujesz w oba pola 300 oraz zaznaczasz opcję Zmień DPI w EXIF. Jeśli tych zdjęć jest dużo, to najlepiej użyć narzędzia Konwertuj wiele plików, z menu Narzędzia.



dzieki za rade - zadzialo idealnie...

ALE JAK ZROBIC BY FOTKA MIALA 300DPI I NP. 3MB BO Z 5-O MEGOWEJ PROGRAM ZRIBL MI 1,2MB

#6 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

  • promieniujcie miłość :D
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27608
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 07 Styczeń 2013 - 23:27

Fotka może mieć jednocześnie 10, 50, 72, 100, 300, 1000, 2000 dpi. Nie zależy to od niej. Zależy to od jej fizycznej wielkości podczas wydruku, czyli ile jej pikseli przypadnie na jeden cal.

Jak ktoś ma dalsze problemy, niech sobie znajdzie definicję skrótu "dpi" i tę definicję przeanalizuje.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kris Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5413
  • Dołączył: Wed, 26 Gru 07

Napisany 08 Styczeń 2013 - 16:11

Zobacz postjagular, o 07 Styczeń 2013 - 23:27, napisał(a):

Jak ktoś ma dalsze problemy, niech sobie znajdzie definicję skrótu "dpi" i tę definicję przeanalizuje.


wyluzuj kolego :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   beowulf Ikona

  • Mam dynamicznie przydzielane IQ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: So, 25 Lis 06

Napisany 18 Styczeń 2013 - 10:28

Zobacz postanon7, o 07 Styczeń 2013 - 20:41, napisał(a):

dzieki za rade - zadzialo idealnie... ;)

ALE :) JAK ZROBIC BY FOTKA MIALA 300DPI I NP. 3MB BO Z 5-O MEGOWEJ PROGRAM ZRIBL MI 1,2MB :(

W zasadzie ni musisz wpisywać tego samego pytania dwa razy w jednym poście, tym bardziej dużymi literami.
Plik zmienił wagę najprawdopodobniej dlatego, że zmieniłeś (albo nie zmieniłeś domyślnych) ustawień kompresji/jakości albo wielkości (w pikselach) pliku wynikowego.

Zobacz postjagular, o 07 Styczeń 2013 - 23:27, napisał(a):

Fotka może mieć jednocześnie 10, 50, 72, 100, 300, 1000, 2000 dpi. Nie zależy to od niej. Zależy to od jej fizycznej wielkości podczas wydruku, czyli ile jej pikseli przypadnie na jeden cal.

Zobacz postKris, o 08 Styczeń 2013 - 16:11, napisał(a):

wyluzuj kolego :D

Myślę, że „kolega” jagular jest bardzo wyluzowany. Tak, jak zawsze - jak na moda przystało ;-)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych