Forum PCLab.pl: "Ucięty" obraz przy , HD7870, Samsung S22B300 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

"Ucięty" obraz przy , HD7870, Samsung S22B300 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   teelukf Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 21 Lipiec 2012 - 20:58

Witam, niedawno sprawiłem sobie nowy komputer, lecz mam mały, może nie bardzo uciążliwy, ale jednak- problem.

Miałem problemy z dobraniem odpowiedniej rozdzielczości, gdyż 1920x1080 oczywiście nie działała z powodu pasków- lecz pomajstrowałem ze skalowaniem, i w końcu udało się. W windowsie mam ustawione 1920x1080 i jest bez pasków, no ale to nie wszystko..
Chcąc zagrać w jakąkolwiek grę mam owe denerwujące czarne paski z każdej strony, co znacznie zmniejsza obszar rozgrywki- obraz nie jest wyświetlany na całym ekranie przy jakiejkolwiek rozdzielczości.

Z czym może być problem? Zaznaczam, że mam ustawioną rozdzielczość 1920x1080 w komputerze, i jest normalnie gdy korzystam z internetu, itd. Lecz w grach problem pasków wciąż się pojawia.

Karta: Sapphire ATI Radeon HD7870 GHz Edition 2GB DDR5/256bit
Monitor: Samsung 21.5" LED S22B300H

Zastanawia mnie także jedna rzecz- wchodząc w Catalyst Control Center > Zarządzanie Pulpitem > Właściwości pulpitu > Obszar pulpitu największą z możliwych rozdzielczością u mnie jest 1650x1050, więc tak jakby 1920x1080 w ogóle nie istniała, a powinna tam być.

Co mam zrobić, jak mam rozwiązać ten problem?

#2 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

  • Bono Król Śmietnika!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14202
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 21 Lipiec 2012 - 21:17

Przeinstaluj sterowniki karty graficznej na początek.

#3 Użytkownik jest niedostępny   gaaazzz Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1711
  • Dołączył: So, 10 Wrz 05

Napisany 21 Lipiec 2012 - 21:25

Monitor podłączony kablem VGA czy HDMI? / Wyłącz skalowanie w opcjach CCC

#4 Użytkownik jest niedostępny   teelukf Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 21 Lipiec 2012 - 21:45

Sterowniki przeinstalowywałem kilka razy/instalowałem różne wersje, NIC.
Podłączony jest kablem HDMI.

Próbowałem już chyba wszystkiego, a dalej to samo- w windowsie brak pasków, wszystko dobrze przy 1920x1080, a w grach przy każdej rozdzielczości paski są.

@EDIT: Wyłączenie skalowania w CCC również nic nie dało..

Ten post był edytowany przez teelukf dnia: 21 Lipiec 2012 - 21:54


#5 Użytkownik jest niedostępny   ray1243 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 10

Napisany 21 Lipiec 2012 - 22:00

http://forum.pclab.p...n-7870-Problem/ chyba mamy podobne karty... poki co zainstalowalem 12.7 beta i czekam co sie bedzie dzialo

#6 Użytkownik jest niedostępny   teelukf Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 23 Lipiec 2012 - 10:02

Ktoś może ma jakieś pomysły.. ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 23 Lipiec 2012 - 23:22

Sterownik do monitora z płyty zainstalowany?
Wejdź w menu>SIZE & POSITION>Image Size i pogrzeb

Cytuj

Menu Description
H-Position
Moves the position of the display area on the screen horizontally.
• This function is only available in Analog mode.
• When a 720P or 1080P signal is input in AV mode ,select <Screen Fit>to adjust horizontal
position in 0-6 levels.

V-Position
Moves the position of the display area on the screen vertically.
• This function is only available in Analog mode.
• When a 720P or 1080P signal is input in AV mode ,select <Screen Fit >to adjust vertical
position in 0-6 levels.

Image Size
Supplied for the wide models only such as 16:9 or 16:10.
PC signals
• <Auto> - The picture is displayed at the aspect ratio of the input signal.
• <Wide> - The picture is displayed in full screen regardless of the aspect ratio of the input signal.
• A signal not in the standard mode table is not supported.
• If the resolution is set to the optimal resolution, the aspect ratio does not change whether the
<Image Size> is set to <Auto> or <Wide>
.


Wystarczy instrukcję do monitora przeczytać ;)

A! I rozumiem że masz ustawione w monitorze PC mode?

P.S. Właśnie przypomniało mi się, że identyczny przypadek był niedawno i to z tym samym modelem monitora i w dodatku rozwiązany. Warto przejrzeć forum wcześniej. KLIK

Ten post był edytowany przez LeBomB dnia: 23 Lipiec 2012 - 23:27


#8 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o Ikona

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 24 Lipiec 2012 - 09:15

A w ogóle czy Twoim monitorem nie jest TV ? :>

#9 Użytkownik jest niedostępny   De'Ki Ikona

  • Welcome to Ibiza
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 707
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 24 Lipiec 2012 - 16:33

Zobacz postHDR'o, o 24 Lipiec 2012 - 10:15, napisał(a):

A w ogóle czy Twoim monitorem nie jest TV ? :>

Zobacz postteelukf, o 21 Lipiec 2012 - 21:58, napisał(a):

Monitor: Samsung 21.5" LED S22B300H


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych