Forum PCLab.pl: System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. (Kod 37) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. (Kod 37) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mefistofeles1 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 757
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 16 Sierpień 2012 - 20:04

Problem dotyczy napędu CD/DVD
Odinstalowywałem sterownik urządzenia instalowałem na nowo i cały czas w menedżerze urządzeń przy napędzie CD/dvd widnieje wykrzyknik i napęd jest nie dostępny.
We właściwościach urządzenia widnieje

Cytuj

System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. (Kod 37)

Problem zauważyłem teraz jak chciałem skorzystać z napędu, do tego czasu pamiętam, że działał dobrze.
Napęd to: Nec ND-3540A
Windows XP Professional SP3

#2 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32535
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 16 Sierpień 2012 - 21:09

Odinstaluj go jeszcze raz, wyjmij i podłącz ponownie taśmę, zobaczy czy nie są pozaginane i czy są dobrze podłączone, czy zasilacz nie jest za słaby i czy napęd dostaje tyle prądu ile trzeba, zawsze możesz go też sprawdzić z innym kompem, albo przez jakąś przejściówkę na usb.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mefistofeles1 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 757
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 16 Sierpień 2012 - 21:23

kilka razy już go odinstalowywałem.
Może to być wina jakiegoś wirusa?

#4 Użytkownik jest niedostępny   mefistofeles1 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 757
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 17 Sierpień 2012 - 23:46

Przelogowałem się na drugi system Windows 7 Professional i na nim napęd normalnie działa.
Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu bez formatowania i stawiania XP na nowo?

#5 Użytkownik jest niedostępny   mefistofeles1 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 757
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 18 Sierpień 2012 - 12:56

Ma ktos jakąś rade bo mi sie wyczerpaly, za kilka godzin bede potrzebowal naped DVD z poziomu XP a tu kicha.

#6 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8823
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 18 Sierpień 2012 - 12:58

Napęd ATA? SATA?

Zainstaluj sterowniki chipsetu płyty głównej.

#7 Użytkownik jest niedostępny   mefistofeles1 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 757
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 18 Sierpień 2012 - 13:37

Napęd na ATA
Sterowniki są zainstalowane od chipsetu.

#8 Użytkownik jest niedostępny   glauks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8641
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 18 Sierpień 2012 - 23:26

napęd nie potrzebuje żadnych sterowników, używany jest po prostu atapi.sys

w menedzerze urządzeń kliknij prawym, właściwości, sterownik - szczegóły, sprawdż, czy nie ma jakiegoś egzotycznego sterownika, normalne cdrom, redbook (audiocd), imapi (od wypalania), storprop (właściwości) - jeśli będzie coś jeszcze wpisz regedit do uruchom, kliknij na klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} (stacje dysków)

sprawdż, czy nie ma upper i lower filters, jeśli są usuń (poza redbook), ale zapobiegawczo wyeksportuj najpierw klucz do przywrócenia (z prawgo kliku - eksport)

dodatkowe sterowniki mogą uniemożliwić start sterownika cdrom

#9 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8823
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 19 Sierpień 2012 - 10:57

Zobacz postmefistofeles1, o 18 Sierpień 2012 - 14:37, napisał(a):

Napęd na ATA
Sterowniki są zainstalowane od chipsetu.

W menedżerze urządzeń usuń kanał IDE, do którego jest podłączony DVD. Jak nie wiesz, do którego jest podłączony, usuń oba.

#10 Użytkownik jest niedostępny   mefistofeles1 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 757
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 12

Napisany 21 Sierpień 2012 - 15:52

Zobacz postglauks, o 18 Sierpień 2012 - 23:26, napisał(a):

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} (stacje dysków)
sprawdż, czy nie ma upper filters, jeśli są usuń (poza redbook), ale zapobiegawczo wyeksportuj najpierw klucz do przywrócenia (z prawgo kliku - eksport)

Pomaga, ale tylko do restartu systemu, po uruchomieniu systemu znowu ten klucz się pojawia i napęd nie działa.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ewa37 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wed, 10 Mar 10

Napisany 21 Sierpień 2012 - 19:45

Może to
http://support.micro..._drive_problems

#12 Użytkownik jest niedostępny   glauks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8641
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 21 Sierpień 2012 - 21:28

klucz się pojawia (dokładnie wartość) bo sterownik go dopisuje - sprawdż klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services

czy nie ma tam klucza z nazwą tego filtru, i albo usuń (ale uprawnienia administratora), albo kliknij na wartość start 2 razy i przestaw na 4 - wyłączony (w wartości image path będzie ścieżka do sterownika)

jeśliby wartość wróciła to musi być dopisywana z innego miejsca - sprawdz klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\SCSI - tu dopisują się napędy wirtualne, gdyby był usuń cały klucz, bo "fizyczny" napęd jest w kluczu

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\IDE

ps - ewentualnie sprawdz sterowniki jakimś programem do tego np what`s running, system explorer, itp, i wyłącz w nich - ale też może nie działać (np w system explorer - zakładka drivers,
nazwa w short name, started - chyba automatic, ale może być i manual,kliknij prawym i albo delete item, albo open key in regedit, i przestaw start, dalej masz file details, itp - start system explorer też chyba w trybie administratora, żeby mógł usuwać

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 21 Sierpień 2012 - 21:46


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych