Forum PCLab.pl: Ograniczanie GPU przez CPU - prawda czy mit? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (50 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 48
  • 49
  • 50
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ograniczanie GPU przez CPU - prawda czy mit? Oceń temat: -----

#981 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Listopad 2018 - 18:08

Potestowane.

1060 GTX z i5 4,5Ghz chodzi na czasami nawet 40% swojej mocy.

Przy i7 3,2Ghz 1060 GTX użycie wynosi średnio 75%.

Przy i7 (np. 4770) 3,8Ghz chodzi na 85%.

Przy 4Ghz 90-97%.

Optimum to 4,2Ghz dla 1060 GTX i tylko i7.

Oczywiście testowane na procesorach na socket 1150.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 05 Listopad 2018 - 18:09


#982 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7262
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 11 Listopad 2018 - 14:02

Pewnie w full hd i ustawienia na low? :)

#983 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 11 Listopad 2018 - 14:05

Full HD i ultra, czyli tyle na ile tę kartę mniej więcej stać do uzyskania 60 fps w większości gier. Niestety przez słabość procesora są spadki i użycie karty spada.

Jednak da sie przeżyć przy ponad 4Ghz.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 11 Listopad 2018 - 14:07


#984 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7262
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 11 Listopad 2018 - 21:50

A u Ciebie przypadkiem ramy 1333 nie są czasami problemem?

#985 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2018 - 15:25

A tego to nie wiem. Wydaje mi się, że procesor, jeśli podwyższanie taktowania sporo daje, czy większa liczba wątków. Pewnie jakbym miał i5 8400 to bez zająknięcia 1060 gtx by łykał. A tak dajmy na to jak się wjeżdża z całą ekipą samochodów przy dużej prędkości w tunele to często jest spadek.

#986 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14497
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 12 Listopad 2018 - 15:35

Ramki 1333mhz mocno ograniczają tego proca.

#987 Użytkownik jest niedostępny   OwlBoks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 07 Gru 18

Napisany 07 Grudzień 2018 - 15:52

najszczersza i najprawdziwsza prawda

#988 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3056
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 21:28

teraz coraz czesciej sie zdarza ze to ram hamuje wydajnosc procka i potem cpu nie daje rady w miejscu gdzie na nim ciazy wydajnosc to i uzycie karty tez moze byc mniejsze

WD2 i Origins to klasyczne przyklady jak procek sie zachowuje zaleznie od taktowania ramu. Mozecie sie smiac itp ale nawet i7 z kiczowatym ramem 1600 np moze byc za slaby by trzymac klatki w miare na stabilnym poziomie

#989 Użytkownik jest niedostępny   Xender 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1177
  • Dołączył: Pn, 18 Paź 10

Napisany 22 Styczeń 2019 - 11:30

Zastanawiam się, czy 6700k bez OC wystarczy do RTXa 2080? Podkręcać nie planuję bo wszystko mam w ITXie. Zastanawiam się nad zmianą procka i kusi mnie Ryzen 2700 ze względu na niskie TDP (ewentualnie 2700X i manualny undervolting) vs TDP 6700K. Z drugiej strony może warto poczekać na Ryzena 3?

#990 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Styczeń 2019 - 18:21

Zobacz postXender, o 22 Styczeń 2019 - 11:30, napisał(a):

Zastanawiam się, czy 6700k bez OC wystarczy do RTXa 2080? Podkręcać nie planuję bo wszystko mam w ITXie. Zastanawiam się nad zmianą procka i kusi mnie Ryzen 2700 ze względu na niskie TDP (ewentualnie 2700X i manualny undervolting) vs TDP 6700K. Z drugiej strony może warto poczekać na Ryzena 3?


Nie, nawet do 2060 nie starczy, tym bardziej jeśli wolne ramy. Zmien procesor. Co do czekania nie ma sensu, kup nówkę, będziesz mial gwarę to sprzedasz go po dobrej cenie i wtedy wymienisz na 3.

#991 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14497
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 23 Styczeń 2019 - 18:28

6700k to dalej dobry proc nawet bez OC i jak ktoś celuje w 60fps+ to starczy, oczywiście ramki warto mieć jakieś szybkie aby napędzić tego proca w grach.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 23 Styczeń 2019 - 18:30


#992 Użytkownik jest niedostępny   XATRIX007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: So, 28 Mar 09

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 15:12

Zobacz postWpotrzebie2017, o 23 Styczeń 2019 - 19:21, napisał(a):

Nie, nawet do 2060 nie starczy, tym bardziej jeśli wolne ramy. Zmien procesor. Co do czekania nie ma sensu, kup nówkę, będziesz mial gwarę to sprzedasz go po dobrej cenie i wtedy wymienisz na 3.




głupio gadasz mam RTX 2080 na starożytnym 10 letnim Core I7 950 @ 4.20 GHZ i wszystkie gry na extreme beż jakichkolwiek zająknieć.

Ten post był edytowany przez XATRIX007 dnia: 08 Kwiecień 2019 - 15:15


#993 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14415
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 08 Kwiecień 2019 - 16:20

Zobacz postWpotrzebie2017, o 23 Styczeń 2019 - 19:21, napisał(a):

Nie, nawet do 2060 nie starczy, tym bardziej jeśli wolne ramy. Zmien procesor. Co do czekania nie ma sensu, kup nówkę, będziesz mial gwarę to sprzedasz go po dobrej cenie i wtedy wymienisz na 3.


I to mówi ktoś, kto ma 4770K + 1070 ?

pamiętaj że 6700/6700K jest lepszy od 4770K. Szczególnie jeżeli wykręci się go w okolice 4,5GHz i wrzuci jakiś sensowny ram 3000MHz+. Jeszcze pytanie najważniejsze, jaka rozdzielczość. FHD vs WQHD vs 4K. Bez tej podstawowej informacji pisanie, że CPU nie wystarczy to zwykłe zgadywanie.

Zobacz postXender, o 22 Styczeń 2019 - 12:30, napisał(a):

Zastanawiam się, czy 6700k bez OC wystarczy do RTXa 2080? Podkręcać nie planuję bo wszystko mam w ITXie. Zastanawiam się nad zmianą procka i kusi mnie Ryzen 2700 ze względu na niskie TDP (ewentualnie 2700X i manualny undervolting) vs TDP 6700K. Z drugiej strony może warto poczekać na Ryzena 3?


w ITXie bez problemu można podkręcić 6700!

Tutaj kolega kręci zablokowanego 6700 na 4,4GHz i w prime ma średnio 52*C:
http://forum.pclab.p.../page__st__3440
https://images91.fot...c30cbcf8f76.png

W ITXie większym problemem będzie RTX2080 niż procesor. Procek w grach po OC będzie brał poniżej 100wat.
RTX 2080 w grach będzie brał nawet 200-220wat. Po UV dojdziesz może do 150wat, co i tak będzie pewnie dwukrotnością 6700K po jakimś rozsądnym OC.


Zmieniając monitor z FHD na WQHD śmiało możesz wrzucać RTX2080 do 6700K.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 08 Kwiecień 2019 - 16:27


#994 Użytkownik jest niedostępny   tomaszekk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Nd, 12 Maj 19

Napisany 12 Maj 2019 - 07:09

Zobacz postEltik, o 09 Grudzień 2018 - 21:28, napisał(a):

WD2 i Origins to klasyczne przyklady jak procek sie zachowuje zaleznie od taktowania ramu.

Sorry za szybki offtop, ale co to jest WD2? Google pokazuje myjkę karcher...

Ten post był edytowany przez tomaszekk dnia: 12 Maj 2019 - 07:12


#995 Użytkownik jest niedostępny   cichy45 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1550
  • Dołączył: Wed, 31 Mar 10

Napisany 12 Maj 2019 - 08:01

Watch dogs 2.

Ja często gram z odpalonym afterburnerem i osd, patrząc po użyciu procesora i GTX 960 to wydaje mi się że spokojnie mógłbym do 3570K@4.4GHz ładować GTX 1080 :E chyba że to specyfika tytułów w które gram, że mocno siedzą na GPU. Przecież 1060 to jest obecnie padło wydajnościowe, większość jak nie wszystkie obecne gry wymaksują ta kartę na 100%, głupi Crysis 1 na największych ustawieniach z AAx4 spowoduje z 70-80% obciążenia tej karty w 1080p 60fps.

#996 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3056
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 22 Maj 2019 - 10:00

Zobacz posttomaszekk, o 12 Maj 2019 - 07:09, napisał(a):

Sorry za szybki offtop, ale co to jest WD2? Google pokazuje myjkę karcher...


Watch Dogs 2 od Ubisoft na silniku Disrupt

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 22 Maj 2019 - 10:00


#997 Użytkownik jest niedostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5369
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 18:26

Zobacz postWpotrzebie2017, o 05 Listopad 2018 - 18:08, napisał(a):

Potestowane.

1060 GTX z i5 4,5Ghz chodzi na czasami nawet 40% swojej mocy.

Przy i7 3,2Ghz 1060 GTX użycie wynosi średnio 75%.

Przy i7 (np. 4770) 3,8Ghz chodzi na 85%.

Przy 4Ghz 90-97%.

Optimum to 4,2Ghz dla 1060 GTX i tylko i7.

Oczywiście testowane na procesorach na socket 1150.

++

Zobacz postXATRIX007, o 08 Kwiecień 2019 - 15:12, napisał(a):

głupio gadasz mam RTX 2080 na starożytnym 10 letnim Core I7 950 @ 4.20 GHZ i wszystkie gry na extreme beż jakichkolwiek zająknieć.



a ja mam stare 1155 xeon=i7 i kupilem rtx 2060 w nadzieji na bezproblemowe dzialanie :E :E :E

no i git
tomb raider smiga uzycie gpu pod 99%

Ten post był edytowany przez AdRjiaN dnia: 06 Lipiec 2019 - 12:05


  • (50 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 48
  • 49
  • 50
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych