Forum PCLab.pl: LENOVO SERIA: Yxx0 [500, 510 oraz 550, 560, 570, 580] i najnowszy Y50/70 --> TEMAT ZBIORCZY - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (155 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

LENOVO SERIA: Yxx0 [500, 510 oraz 550, 560, 570, 580] i najnowszy Y50/70 --> TEMAT ZBIORCZY # zasady w 1 poście #

#41 Użytkownik jest niedostępny   PanDziecko 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 491
  • Dołączył: So, 21 Lip 12

Napisany 28 Wrzesień 2012 - 14:48

klawiatura to akurat nie jest (duży) minus, bardziej bym sprawdził jakość matrycy czy pasuje cie rozkład złaczy, działanie touchpada itd

#42 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 28 Wrzesień 2012 - 15:21

kolejnym kryterium jest matryca, touchpada nie uzywam tylko myszke)zlacza tez sie nie licza dla mnie secjalnie,ale jak czytalem testy to ta HD jakas tam lipna nie jest i tak podpinam lapa pod plazme

#43 Użytkownik jest niedostępny   malakian5 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1362
  • Dołączył: Wed, 18 Sie 10

Napisany 28 Wrzesień 2012 - 18:37

Co do wojny i5 a i7.
Sprawa wygląda następująco.

I5 jest naprawdę dobrym i wydajnym procesorem jeśli chodzi o granie. Jest odpowiednikiem desktopowego i3. i7 mobilne to dobrze znane i5 z blaszaków. Tak się ma mniej więcej porównanie tych cepów do CPU z stacjonarek.

A jak ma się to w grach?

Jeśli gramy w single ewentualnie w tytuły na multi z kooperacją do 16 graczy (załóżmy) to i5m poradzi sobie bez większego problemu.
Ale w momencie gdy odpalimy takiego BF3 a nawet BC2 na multi z grą na 32 graczy i więcej to już nie grafika dławi nam maszynę a cep niestety.
Są gry które w różnych trybach (SP a MP) wykorzystują różną moc cepa.

Duża moc obliczeniowa cepa nie ma tylko miejsca w programach profesjonalnych graficznych czy jakichś tego typu ale w grach gdzie jest wymagane duże przetwarzanie danych również. Każda osoba kooperująca na multi to dodatkowe obciążenie dla cepów i przy dużej ilości graczy i5m jest już poprostu achillesową piętą jeśli chodzi o wydajność.

Sprawa również się tyczy tytułów SP. Takie GTA IV na i5m a i7m będzie lepiej śmigać na procesorze 4 jajowym niż 2. Nie mam tu na myśli (jak i wszędzie wcześniej) średniej ilości klatek a minimalną!

Ale weźmy też pod lupę takiego Skyrim. Czysta instalka gry na i5m będzie bezproblemowo chodziła. Ale po wgraniu modów na grafikę/tekstury/animacje (wody chociażby) i5m również zacznie się dławić. Średni fps może i będzie na zadowalającym poziomie i nie będzie znacznie odstawał od i7m, ale minimalny może być już dużym zmartwieniem wielu osób.

Powiedzmy do niedzielnego grania (granie w 80% tytułów jakie są obecnie dostępne) i5m a i7m nie robi znacznej różnicy. Dla takich osób dopłata owszem nie ma większego sensu. Ale rynek idzie cały czas do przodu i wykorzystywanie wielu rdzeniu również, w niedalekiej przyszłości będzie tak że i5m będzie gwarantowało nam znacznie niższe fps minimalne w grach niż i7m.
Dla wszystkich osób myślących bardziej przyszłościowo albo mających wystarczającą ilość środków dopłata będzie wskazana.

I tak już podchodząc do tego z drugiej strony , nie skupiając się na samych jądrach naszych cepów, to ilość pamięci cache też ma znaczenie. Większe bądź mniejsze ale też to się udziela.

Wszystko zależy też od tego czy i ile mamy odpalonych aplikacji pracujących w tle. Im więcej to brak dodatkowych rdzeniu i cache'u w i5m będzie morderstwem wydajności w grach. Tutaj i7m może pokazać się w z bardzo dobrej strony i udowodnić że ta dopłata 400-500zł ma naprawdę sens.


Reasumując, wybór zależy głównie od tego w co gramy, czy skupiamy się na grze multi z wieloma graczami czy kooperacji z 4 czy 8 osobami. Do zastosowań dla że tak to ujmę niedzielnego gracza bez większych wymagań i5m będzie najlepszym rozwiązaniem. Dla kogoś komu jest w każdej chwili potrzebna spora moc obliczeniowa, kooperuje w grze z wieloma graczami (CS:S/GO, BC2, BF3...) tudzież ma potrzebę posiadania otwartych aktywnie pracujących innych aplikacji w tle (komunikatory, steam, origin, przeglądarka, muzyka, cokolwiek..) to i7m będzie naprawdę wart dopłaty.

Jeśli ktoś lubi się zajmować renderingiem obiektów 3d, animacji, obróbką video to i7m to obowiązek.

I skromnym swoim zdaniem że pod tym postem dalsza dyskusja nad słusznością i5m a i7m jest zbędna :)


Co do grafiki jeszcze GTX660m jest dość mocnym układem. Jest to odpowiednik HD6770 czy GTX550Ti. Myślę nawet że spokojnie można porównywać go do poczciwego GTX260 SP216 (od zwykłego 192 to jest wydajniejszy napewno). Tak więc jest to układ który spokojnie zagwarantuje nam możliwość w miarę komfortowej gry w najnowsze tytuły zachowując 40+ fps na wysokich detalach, rozdzielczość HD, FHD daje radę ale żeby komfortowo pograć z góry trzeba się nastawić na niskie detale.

#44 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 28 Wrzesień 2012 - 19:06

bardzo ladne podsumowanie :D

#45 Użytkownik jest niedostępny   malakian5 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1362
  • Dołączył: Wed, 18 Sie 10

Napisany 28 Wrzesień 2012 - 19:18

Dziękuje ślicznie :)

#46 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 28 Wrzesień 2012 - 19:50

i jak ma to sie do tego sloganu nvidii i silnika T&L ze grafa ma odciazac i wiekszosc za proca robic:)

#47 Użytkownik jest niedostępny   adipap 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wed, 09 Kwi 08

Napisany 29 Wrzesień 2012 - 11:24

Zniżka na model Y580 w X-KOM
klik

#48 Użytkownik jest niedostępny   ketyow 

  • Gecko Hunter
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2823
  • Dołączył: Cz, 04 Paź 07

Napisany 29 Wrzesień 2012 - 20:04

Chciałbym na miejsce wbudowanego dysku wstawić SSD - czy jest zaślepka skonstruowana tak, żeby nie naruszyć gwarancji?

Właściwie, to jeszcze bardziej chciałbym po zakupie pozbyć się napędu DVD i drugi dysk wstawić zamiast niego - jak się ma sprawa? Widziałem kiedyś gotowe kieszenie na allegro, napędu w obecnym lapku używam naprawdę sporadycznie, więc zamiast niego wolałbym szybkie SSD + pojemnego talerzowca. Tylko nie wiem w którym miejscu narusza się gwarę i czy opcja HDD zamiast DVD tu w ogóle jest?

#49 Użytkownik jest niedostępny   PanDziecko 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 491
  • Dołączył: So, 21 Lip 12

Napisany 29 Wrzesień 2012 - 22:54

dysk i ram spokojnie można wymieniać w większości laptopów bez utraty gwarancji, co do napędu to pewności takiej nie masz

kieszeń zawsze będzie trochę niedopasowana i pojawią się luzy

bez grzebania możesz zakupić dysk ssd na złącze msata i nie będzie problemów

#50 Użytkownik jest niedostępny   ketyow 

  • Gecko Hunter
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2823
  • Dołączył: Cz, 04 Paź 07

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 09:43

W większości, ale nie we wszystkich, więc pytam userów lapka, żeby się upewnić, tak samo z DVD. Jeżeli trzyma się na standardowej jednej śrubce od spodu to nie będzie problemu z gwarą. A SSD ma być koniecznie dyskiem podstawowym.

Swoją drogą - nie ma wersji z matrycą matową?

Właściwie to nie mam alternatywy za bardzo dla tego lapka - chcę mieć 15", GTX660 (w 15" MSI siedzi GT650), i chciałbym mieć matowe FullHD, ale takiego połączenia chyba nie ma.

EDIT: Zaraz, bo chyba nie do końca zrozumiałem - to on ma w środku miejsce na drugi dysk pod msata po prostu?

Ten post był edytowany przez ketyow dnia: 30 Wrzesień 2012 - 09:52


#51 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 10:01

650 i 660 jest tym samym ukladem tylko 650 ma wolniejsze takty, musisz poszukac czy da sie go wykrecic do poziomu 660,dla mnie FHD to za duzo dla tej grafy jesli chodzi o gry

#52 Użytkownik jest niedostępny   ketyow 

  • Gecko Hunter
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2823
  • Dołączył: Cz, 04 Paź 07

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 10:10

Ja wiem, że to dużo, ale nie ma złotego środka - czasy 16:10 i rozdzielczości 1440x900 mi się marzą. Sporo miejsca roboczego, a i przy okazji nie waliło mocno w grafikę. Teraz na 15,4" mam 1680x1050, w Operze ustawiam 120%, w niektórych momentach małe literki potrafią wymęczyć, ale przy 1280x800 nie dało się żyć, to jednak za niska rozdzielczość. Przy 1366x768 mam po prostu za małą przestrzeń roboczą, korzystam z wielu programów symulacyjnych i do projektowania różnych systemów, które potrzebują wysokiej rozdzielczości - najbardziej odpowiadałby mi 15,6" z rozdzielczością 1600x900, ale nikt czegoś takiego nie wypuszcza, a wymiana matrycy to już bankowo utrata gwarancji.

Poza tym laptopa potrzebuję na statek, na paromiesięczne rejsy - 17" byłoby za duże i niewygodne. A grać trzeba, żeby się tam nie zanudzić na śmierć :P

#53 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 10:14

jedynym srodkiem jest zewnetrzny monitor

#54 Użytkownik jest niedostępny   ketyow 

  • Gecko Hunter
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2823
  • Dołączył: Cz, 04 Paź 07

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 10:35

Jak wspomniałem, laptopa będę zabierał na statek i dlatego 17" jest za duża, a co dopiero dodatkowy monitor ;)

Recenzje MSI GE70 wybiły mi go z głowy, trzeba będzie się przemęczyć z błyszczącą.

#55 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 10:39

tu masz 15 cali mat i jeszce 1600x900 i 660:)

http://www.bluemobil...oducts_id=24736

#56 Użytkownik jest niedostępny   ketyow 

  • Gecko Hunter
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2823
  • Dołączył: Cz, 04 Paź 07

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 14:20

No, gdyby jeszcze cena była sensowna przy podobnych parametrach ;)

#57 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 14:24

w 3500 sie zmiescisz z i7 i dyskiem 750 i 8 gb ramu, chyba styka:)

#58 Użytkownik jest niedostępny   ketyow 

  • Gecko Hunter
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2823
  • Dołączył: Cz, 04 Paź 07

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 15:39

Ale to z najgorszym i7 bez DVD i WiFi :E

Kadłubek byłby ok, jakbym na nim z 1000 zł zaoszczędził, wolę już tę błyszczącą matrycę, ale mam pewność, że nic się nie przegrzeje w Lenówce :)

#59 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7801
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 17:07

jeszce marudzi, a ja bym wzial clevo :D

#60 Użytkownik jest niedostępny   Tyxu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4261
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 18:53

Zobacz postPanDziecko, o 28 Wrzesień 2012 - 15:27, napisał(a):

tak egzemplarz to nie to samo co model

ale jeśli mówimy o y580 z i5 i z i7 to mówimy o modelach z i5/i7 a nie o egzemparzach
o to mi chodziło w tym zdaniu

trochę ci nie wyszło

Nie jesteś Mickiewieczem, a PClab to nie lekcja języka polskiego żeby szukać prawidłowej interpretacji tego co piszesz. Pisz zrozumiale i precyzyjnie.

Ten post był edytowany przez Tyxu dnia: 30 Wrzesień 2012 - 18:53


  • (155 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych