Forum PCLab.pl: DOBRY router - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

DOBRY router do 250 zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tolek_89 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 12

Napisany 12 Październik 2012 - 18:08

witam!
Spalił mi się właśnie tp-link i to już 3 tp link który mi się wypalił. Poszukuję jakiegoś routera dobrego o dobrym zasięgu tak do 250 zł. Prosiłbym o jakąś pomoc.
Metraż domu 200m^2. Potrzebuję taki router który zasili cały dom. Jeżeli te 250 zł nie starczy to proszę pisać. z góry dzięki za odp.

Ten post był edytowany przez Tolek_89 dnia: 12 Październik 2012 - 18:12


#2 Użytkownik jest niedostępny   jimasek Ikona

  • TP-LINK Ekspert
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5233
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 12 Październik 2012 - 18:24

O jakiej usłudze mówimy? Co to był za model?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Lechu1777 Ikona

  • wtajemniczony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10402
  • Dołączył: Cz, 16 Lis 06

Napisany 12 Październik 2012 - 20:06

Jeżeli spalił się sam z siebie tj. bez burzy, używając oryginalnego zasilacza to może gwarancja jeszcze jest? Na jakiej przestrzeni czasu padły Ci 3 tp linki? Coś dziwnie to wygląda, te rutery nie są wadliwe, jeżeli takie nie wyszły z taśmy produkcyjnej. Ani razu mi się nie zdarzyła taka sytuacja, a tylko w tej chwili używam dwóch. Jeżeli nie masz gwarancji to chociaż go rozkręć i zobacz czy coś jest wyraźnie spalone czy wszystko wygląda w porządku. Ja bym to z samej ciekawości zrobił. Rutery tak same z siebie nie padają.

#4 Użytkownik jest niedostępny   jimasek Ikona

  • TP-LINK Ekspert
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5233
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 12 Październik 2012 - 20:17

Cytuj

. Ja bym to z samej ciekawości zrobił. Rutery tak same z siebie nie padają.

Też musze potwierdzić słowa kolegi z postu wyżej. Coś musisz mieć nie halo z instalacją lub sposobem dostrczenia tego internetu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Patryk78 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1380
  • Dołączył: Pn, 30 Cze 08

Napisany 12 Październik 2012 - 21:00

Może nie router Ci się spalił, padł zasilacz. W starym d-link'u DI-604 dwa razy musiałem kupić zasilacz bo się sfajczył.

Teraz mam DIR-635 jestem nawet zadowolony, mógłby mieć lepsze zarządzanie rozdziałem łącza (TP-LINK ma porzydział transferu dla adresów o ile się nie mylę w d-linku mi tego brakuje, a najlepiej jakby miał procentowo), ale wbudowany QoS dobrze sobie radzi, 5 komputerów w mieszkaniu, jeden współlokator wiecznie coś ściąga (chyba całą filmotekę z państwa środka już pobrał), a ja spokojnie mogę grać w gry multiplayer bez lagów.
Jeśli braknie zasięgu to zawsze można założyć większe anteny (o większym zysku energetycznym).

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kunislaw Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 954
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 12 Październik 2012 - 21:31

Powiem tak : Większe anteny nic ci nie dadzą, jeżeli chcesz mieć lepszy sygnał to poprostu kup router z mocnym nadajnikiem np. AirLive N.POWER

#7 Użytkownik jest niedostępny   Tolek_89 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 12

Napisany 13 Październik 2012 - 09:03

tu nie chodzi o to żeby go naprawiać, o njest na gwarancji, ale nie zasila mi całego domu, także potrzebuję router o lepszym zasięgu obecnie posiadam TP-LINK TL-WR740N

Ok, wyczytałem że ten AirLive N.POWER to potencjalnie najsilniejszy router na rynku i taki zamówiłem, jest właśnie w granicach 200 zł także zakup udany (chyba) dzięki za odpowiedz wszystkim, można zamknąć.

Ten post był edytowany przez Tolek_89 dnia: 13 Październik 2012 - 09:45


#8 Użytkownik jest niedostępny   Lechu1777 Ikona

  • wtajemniczony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10402
  • Dołączył: Cz, 16 Lis 06

Napisany 13 Październik 2012 - 14:08

Możesz zatem kupić ruter i mieć dwa nadajniki Wifi w domu np. jeden z jednej strony domu, drugi z drugiej. Można to załatwić np. routerem z dwoma niezależnymi modułami wifi.

Cytuj

Powiem tak : Większe anteny nic ci nie dadzą, jeżeli chcesz mieć lepszy sygnał to poprostu kup router z mocnym nadajnikiem np. AirLive N.POWER


Oczywiście, że anteny dają i to bardzo dużo, dlatego się je stosuje np. w przypadku linków na zewnątrz między budynkami, w przypadku trudnego terenu itp. Bez anteny wiele linków w ogóle by nie miało prawa bytu. Nie masz doświadczenia poza patykiem w ruterze jak mniemam. Oczywiście to co proponujesz to także dobra opcja.

#9 Użytkownik jest niedostępny   jimasek Ikona

  • TP-LINK Ekspert
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5233
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 13 Październik 2012 - 14:09

Cytuj

Metraż domu 200m^2

Patrząc jeszcze na ten parametr, myślę że jeden punkt dostępowy nie podoła takiemu zadaniu.

Ten post był edytowany przez jimasek dnia: 13 Październik 2012 - 14:10


#10 Użytkownik jest niedostępny   Kunislaw Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 954
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 13 Październik 2012 - 18:45

wykorzysta te 2 routery i w czym problem ?? tylko pamiętaj, że jak chcesz mieć te 2 W na antenie w AirLive musisz ustawić region na "Ameryka południowa" wtedy masz 33 dBm

Ten post był edytowany przez Kunislaw dnia: 13 Październik 2012 - 18:47


#11 Użytkownik jest niedostępny   jimasek Ikona

  • TP-LINK Ekspert
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5233
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 13 Październik 2012 - 18:47

Cały czas odnoszę się do użycia tylko jednego routera, do czego dąrzy autor tematu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Kunislaw Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 954
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 13 Październik 2012 - 19:00

AirLive ma najmocniejszy zasieg, wiec go najpierw ustawi i zobaczy jak z sygnałem.

#13 Użytkownik jest niedostępny   jimasek Ikona

  • TP-LINK Ekspert
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5233
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 13 Październik 2012 - 19:08

Cytuj

AirLive ma najmocniejszy zasieg, wiec go najpierw ustawi i zobaczy jak z sygnałem

Oczywiście nie neguję twojego wyboru (podpowiedzi) bo jest dobry, mam tylko uwagę że rozwiązanie nie musi być w 100% skuteczne w całym mieszkaniu. Autor przekona się dopiero po podłączeniu urządzenia w mieszkaniu.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Kunislaw Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 954
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 13 Październik 2012 - 20:06

Wiesz jak to bywa z zasiegiem , czasem przesuniesz router o 20 cm , a zasieg sie zwiekszy o 30 %

#15 Użytkownik jest niedostępny   jimasek Ikona

  • TP-LINK Ekspert
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5233
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 13 Październik 2012 - 20:16

Cytuj

Wiesz jak to bywa z zasiegiem , czasem przesuniesz router o 20 cm , a zasieg sie zwiekszy o 30 %

Właśnie o to mi chodzi żeby autor nie rozczarował się po zakupie urządzenia i że na takim metrażu będzie gdzieś "black hole".

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kunislaw Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 954
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 13 Październik 2012 - 20:17

Zobacz postLechu1777, o 13 Październik 2012 - 14:08, napisał(a):

Możesz zatem kupić ruter i mieć dwa nadajniki Wifi w domu np. jeden z jednej strony domu, drugi z drugiej. Można to załatwić np. routerem z dwoma niezależnymi modułami wifi.



Oczywiście, że anteny dają i to bardzo dużo, dlatego się je stosuje np. w przypadku linków na zewnątrz między budynkami, w przypadku trudnego terenu itp. Bez anteny wiele linków w ogóle by nie miało prawa bytu. Nie masz doświadczenia poza patykiem w ruterze jak mniemam. Oczywiście to co proponujesz to także dobra opcja.

Powiem tak , wymienilem dookolna antena 3 DBI na 5 DBI rowniez dookolna i nic nie dalo, dopiero wymiana na panelowa cos dala, ale anteny musialy sie widziec.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych