Forum PCLab.pl: Problem z TP LINK WR841N - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z TP LINK WR841N

#1 Użytkownik jest niedostępny   Adiksa Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 22 Październik 2012 - 13:31

Witam, mam problem z routerem z nazwy tematu, wczoraj gdy siedziałem na komputerze po prostu padł mi net, nie można było się połączyć z routerem ani przez telefon, ani przez komputer przez kabel, router był niby włączony, dziś to samo, nie można się z nim połączyć, router widzę przez telefon, ale nie mogę się połączyć cały czas pisze "uzyskiwanie adresu ip".

#2 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8278
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 22 Październik 2012 - 13:47

Wyłącz i włącz ruter.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Adiksa Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 22 Październik 2012 - 14:42

Nic nie pomaga niestety :(.

#4 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8278
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 22 Październik 2012 - 17:48

Reset, aktualizacja oprogramowania, ponowna konfiguracja. Jeśli się nie da, prawdopodobnie padł.

#5 Użytkownik jest niedostępny   MałgorzataZMistrzem Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Pt, 27 Lip 12

Napisany 22 Październik 2012 - 20:26

Dokładnie jak vhp restart routera ewentualnie próba wgrania nowego softu. Jak długo masz ten router?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Adiksa Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 23 Październik 2012 - 09:29

Zobacz postMałgorzataZMistrzem, o 22 Październik 2012 - 21:26, napisał(a):

Dokładnie jak vhp restart routera ewentualnie próba wgrania nowego softu. Jak długo masz ten router?

Mam go rok i około 8 miesięcy, ale niestety sklep w którym go kupiłem nie istnieje. Niestety, ale jak mam wgrać soft, jeżeli nie mogę się połączyć ani przez 192.168.0.1 ani przez 192.168.1.1. Wciśnięcie "restart" pineską z tyłu nic się nie dzieje z routerem, może mi ktoś dokładniej powiedzieć jak to zrobić, bo może o czymś nie wiem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   vhp Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8278
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 23 Październik 2012 - 09:48

Jeśli masz dowód zakupu, skontaktuj się z dystrybutorem i oddaj ruter do serwisu.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Adiksa Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 23 Październik 2012 - 16:50

Dowód zakupu się zakupił, szkoda, bo dobry router był, czas szukać nowego routera, bo chyba tego samego nie kupie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych