Forum PCLab.pl: Windows XP i pliki .CAB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Windows XP i pliki .CAB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Officeman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 12:35

witam, moze ktos spotkal sie juz z takim problemem:

podczas instalacji niektorych progrmaow firmy microSOFT, a dokladnie podczas rozpakowywania plikow .CAB (cabinet) - wywala bluescreena i restart.
Dzieje sie tak po rozpakowaniu kilku-nastu/dziesieciu plikow - przy czym ich liczba jest na kazdym razem inna ale zblizona.
Zaznacze rowniez ze dzieje sie tak rowniez podczas recznego rozpakowywania tych plikow (CAB) programem np winrar , winzip
Przypuszczam ze nastepuje przepelnienie jakiegos bufora lub cos w tym stylu


AMD 2400+/512Mb/Epox 8RDA+,Radeon 9700Pro, Windows XP+SP1

#2 Użytkownik jest niedostępny   fat_edgar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 376
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 13:07

Mozliwe ze sam cab jest uszkodzony albo ma jakiegos robala :P

#3 Użytkownik jest niedostępny   batmanrobin 

  • Będę dobry i miły!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1564
  • Dołączył: Pt, 30 Maj 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 13:12

JA coś takiego mialem. Okazalo sie że to płyta głowna była zepsuta( banki pamięci na RAM)

#4 Użytkownik jest niedostępny   slawson 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 13:26

Cały problem w tym że to AMD.
Czy spotkaliście sie już może z niemożnością zainstalowania SP1 dla Win XP??
A ja tak, i to dwukrotnie.
System stał na AMD i płytach asusa

Opis jest tu lakoniczny, ale uprzedzając wszelkie pytania, to był to system oryginalny, po drugie płyty asusa to był taki sam model (może w biosie coś siedziało) fakt, faktem, nie dało się tego zrobić.

Pozdrawiam

#5 Użytkownik jest niedostępny   Officeman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 13:27

mi sie SP1 zainstalowal bezproblemowo
AMD Rulez!

#6 Użytkownik jest niedostępny   slawson 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 13:35

Miałeś dużo szczęścia ;)

Ja się cieszę że jest AMD ale tylko z jednego powodu, zmusza INTELA do niższych cen.

Więc tylko z tego powodu niech żyje AMD. (a jakość to już inna bajka)

Pozdrawiam

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kosh 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Cz, 27 Mar 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 16:00

Cytuj

Cały problem w tym że to AMD.
Czy spotkaliście sie już może z niemożnością zainstalowania SP1 dla Win XP??
A ja tak, i to dwukrotnie.
System stał na AMD i płytach asusa

Opis jest tu lakoniczny, ale uprzedzając wszelkie pytania, to był to system oryginalny, po drugie płyty asusa to był taki sam model (może w biosie coś siedziało) fakt, faktem, nie dało się tego zrobić.

Pozdrawiam


Guzik ma za znaczenie że to AMD. Instalowałem SP1 na wielu kompach z AMD i zawsze działał. Pewnie system miales piracki :P i numer nie zmieniony.
Officeman - sprawdź RAM dla pewności, a i dysk programem diagnostycznym firmowym też nie zawadzi. A nie kręcisz czasem czegoś?

#8 Użytkownik jest niedostępny   slawson 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 20:10

Guzik ma za znaczenie że to AMD. Instalowałem SP1 na wielu kompach z AMD i zawsze działał. Pewnie system miales piracki :P i numer nie zmieniony.
Officeman - sprawdź RAM dla pewności, a i dysk programem diagnostycznym firmowym też nie zawadzi. A nie kręcisz czasem czegoś? [/quote]

Ma znaczenie, jedno podstawowe. Wiesz, jak wszystko jest z innego kotła to nie zawsze musi dobrze działać. (mamy tu chipsety AMD, SIS, VIA, NVIDIA) które często są nie dopracowane i to wpływa negatywnie na działanie całej platformy.
Ale OK. Idziemy dalej Twoim wątkiem. Maszyny były dwie różne (jedyne co je łączyło to proce i płyty). Fakt, ramu nie sprawdzałem ale nie sądzę że on był problemem. Proce pracowały nominalnie z dobrym chłodzeniem (jeden miał wentyl coolermastera za około 300zł, drugi miał oryginalną wersję boxowaną).
Windows tu mogę Cię zapewnić był oryginalny w obu przypadkach, bo innych nie sprzedaję.
Problrm polegał na rozpakowywaniu jakiegoś pliku (nie przytoczę bo było to ze 2 miesiące temu)
Modelu płyty nie pamiętam ale był to asus na KT333

Czekam na dalsze sugestie.

Pozdrawiam
Slawson

#9 Użytkownik jest niedostępny   payo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 194
  • Dołączył: Wed, 18 Cze 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 20:16

mam nadzieje ze nie zaczniecie dyskusji na temat wyzszosci platformy Intel nad AMD i odwrotnie, bo to nie ma sensu

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kosh 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Cz, 27 Mar 03

Napisany 12 Sierpień 2003 - 21:02

Ma znaczenie, jedno podstawowe. Wiesz, jak wszystko jest z innego kotła to nie zawsze musi dobrze działać. (mamy tu chipsety AMD, SIS, VIA, NVIDIA) które często są nie dopracowane i to wpływa negatywnie na działanie całej platformy.
Ale OK. Idziemy dalej Twoim wątkiem. Maszyny były dwie różne (jedyne co je łączyło to proce i płyty). Fakt, ramu nie sprawdzałem ale nie sądzę że on był problemem. Proce pracowały nominalnie z dobrym chłodzeniem (jeden miał wentyl coolermastera za około 300zł, drugi miał oryginalną wersję boxowaną).
Windows tu mogę Cię zapewnić był oryginalny w obu przypadkach, bo innych nie sprzedaję.
Problrm polegał na rozpakowywaniu jakiegoś pliku (nie przytoczę bo było to ze 2 miesiące temu)
Modelu płyty nie pamiętam ale był to asus na KT333

Czekam na dalsze sugestie.

Pozdrawiam
Slawson [/quote]

Nie jeat to na pewno wina proca ani chipsetu, bo zapewniam że na takich konfiguracjach (Athlon+KT333) działa to bez problemu. Czyli stawiam na samą płytę Asusa (bios?) albo coś zupełnie innego - związane z dyskami (czy też były takie same?)
Swoją drogą, po co komu chłodzenie za 300 zł, no chyba że to wodne było :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   Officeman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 03

Napisany 13 Sierpień 2003 - 06:38

Rozwiazalem ten problem
zmniejszylem taktowanie pamieci z 333 na 266 i zadzialalo, rozpakowuje wszystko.

Jak kupowalem to jednak DDR'y 333 byly, chyba bede musial odkurzyc moja dwururke !

#12 Użytkownik jest niedostępny   Officeman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 03

Napisany 13 Sierpień 2003 - 06:41

a swoja droga z tym SP1 mogl byc podobny problem,

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kosh 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Cz, 27 Mar 03

Napisany 13 Sierpień 2003 - 08:58

Hm, a więc jednak RAM...

#14 Użytkownik jest niedostępny   patgaw 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 992
  • Dołączył: So, 13 Paź 07

Napisany 05 Czerwiec 2008 - 10:41

Witam, mam takie pytanie:
Czy wie ktoś jak otworzyc plik cab który nie chce sie otworzyc winrarem, czy poprostu exploderem?
winrar krzyczy ze niby uszkodzony jest plik a windows exploder nic nie pokazje wewnatrz.
archiwum jest sprawne napewno, bo jest z gry ktora dziala i instaluje sie bez problemu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 12 Czerwiec 2008 - 00:44

Takie caby mogą być cabami tylko z nazwy, łatwo to sprawdzić po nagłówku - porównaj sobie w dowolnym, programie do podglądu hexadecymalnego początek pliku który Ci się otwiera z takim który Ci się nie otwiera. Ten otwierający się będzie pewnie zaczynał się od liter MSCF (MS Cabinet File), a ten drugi albo ISc( coś tam (pliki instalatora install shield, nie otworzysz ich explorerem czy winrarem) albo jeszcze coś innego, niestandardowego.

#16 Użytkownik jest niedostępny   patgaw 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 992
  • Dołączył: So, 13 Paź 07

Napisany 12 Czerwiec 2008 - 17:11

zgadza sie jest ISc.
wiesz czym to otworzyc?

#17 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 14 Czerwiec 2008 - 00:00

Np. programikiem ZipScan. Będzie jednak wymagał dociągnięcia z sieci kilku dodatkowych bibliotek.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych