Forum PCLab.pl: Duże zużycie CPU na kompie za 4000zł spowodowane przez GPU - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Duże zużycie CPU na kompie za 4000zł spowodowane przez GPU Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 00:35

Witam, zakupiłem całkowicie nowy komputer w sierpniu tego roku.

Intel Core i7-2600K/3.4GHz
ASRock P67 PRO3 (B3)
SilentiumPC Brutus 410 Pure Black
Gigabyte Radeon HD7850 2048MB
Good Ram DDR3 4096MB
Aerocooler 750 W
Fortis he1225

Na cały sprzęt poszło około 4000zł. Kompa kupiłem tylko i wyłącznie do "botowania" w grze 2D - Tibia . Kupując byłem nastawiony na dobranie możliwie najwydajniejszych komponentów. Jednak komputer nie spełnia moich oczekiwań. Zużycie procesora jest stanowczo zbyt wysokie. Przy odpaleniu 8-11 clientów tibii oraz bota, PRZY USTAWIENIU 20FPS na każdym cliencie, cpu usage sięga nawet 60%. Pragnę zaznaczyć, że mój kolega, posiada prawie identyczny sprzęt, jedynie inny zasilacz, słabsza grafika, i ram innej firmy. Przy 21 clientach tibii oraz bota USTAWIONYCH NA 50 FPS, osiąga 30% zużycia procesora.




Normalnie 1 client tibii na takim procesorze powinien brać 0-2% cpu, jednak bierze 2-10%. Natomiast bot nie obciąża praktycznie wcale cpu. Podejrzewam, że coś jest nie tak z moją grafiką, słabo chodzi gta4, ścina się itp. Może po prostu czegoś nie zainstalowałem? Sterowniki wgrane z płyty, a później zaktualizowane ze strony.

Komputer się nie przegrzewa, przy 50~% cpu usage, temperatura procesora nie przekracza 60 stopni, a grafiki 45-50.

Strasznie mnie to denerwuje, ponieważ wydałem dosyć sporą kwotę na wszystko, a takie osiągi miałbym na sprzęcie za połowę tej sumy.
Bardzo proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   leelooo Ikona

  • kafar.de team
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Nd, 11 Paź 09

Napisany 25 Listopad 2012 - 00:53

Zakładam, że coś w tle dodatkowo obciąża. Warto to sprawdzić. Może to byc np jakis wirus, więc warto przeskanowac kompa, dac logi do sprawdzenia filutce.

Ten post był edytowany przez leelooo dnia: 25 Listopad 2012 - 00:53


#3 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 01:14

Zapewniam Cię, że virusów nie mam. Po odpaleniu 1 clienta zużycie wynosi 1-2%, wraz z czasem zużycie ciągle wzrasta. Taka sytuacja powtarza się od momentu kupna komputera, przeinstalowywałem system raz. Używam KIS.

#4 Użytkownik jest niedostępny   leelooo Ikona

  • kafar.de team
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3394
  • Dołączył: Nd, 11 Paź 09

Napisany 25 Listopad 2012 - 01:20

Zobacz który z procesów podczas pracy obciąża najbardziej cpu.

Menadżer Zadań Windows - tam sprawdzisz.
te @down coś o aktualizacjach pisał.

Ten post był edytowany przez leelooo dnia: 25 Listopad 2012 - 01:25


#5 Użytkownik jest dostępny   agent_x007 Ikona

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 8027
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 25 Listopad 2012 - 01:21

Procka się nie zużywa, tylko używa (to nie jest np. opona, czy golarka jednorazowa :P).

Co do problemu : Włącz Menedżer zadań (wspomniany przez @up), zaznacz pokazywanie procesów wszystkich użytkowników i uporządkuj je według użycia CPU.
Tak dowiesz się, co powoduje problem.

Aha przydałoby się wiedzieć jaki masz system, czy masz wszystkie aktualizacje na nim zainstalowane oraz czy wgrałeś stery do chipsetu/DirectX/Javę/ itp.

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 25 Listopad 2012 - 01:22


#6 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 01:35

Panowie, zgadnijcie na jakiej podstawie podałem te 50% cpu? Chyba nie przystawiałem ucha do komputera prawda? Proszę przeczytajcie jeszcze raz pierwszy post. Wyraźnie napisałem, że UŻYCIE procesora przez JEDEN CLIENT PROGRAMU TIBIA WYNOSI 2-10%, co oznacza, że obserwuję co się dzieje w menedżerze zadań. Żadne inne programy nie działają w tle na tyle by powodować jakies większe UŻYCIE procesora.

Windows 7 Ultimate 64 bit
Sterowniki są, directx też, javy nie zainstaluję ze względu na bezpieczeństwo.

P.S. Procka można ZUŻYĆ.

Ten post był edytowany przez chrystek dnia: 25 Listopad 2012 - 01:36


#7 Użytkownik jest niedostępny   Chajtek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 505
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 02:06

Próbowałeś zmienić z directx 9 na 5? Możesz tez ustawić priorytetowo na poniżej normalnego, cash makerze.

#8 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 02:39

Próbowałem, ale dx5 obniża mi strasznie fps. Priorytety nic nie dają. Nie to żebym wybrzydzał, takie cpu usage to nie tragedia, ale po prostu nie po to wydałem tyle na kompa, żeby teraz się męczyć z takimi problemami, a chciałbym odpalić jeszcze z 10-20 botów :/

Ten post był edytowany przez chrystek dnia: 25 Listopad 2012 - 02:39


#9 Użytkownik jest niedostępny   krystianxbf3 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Wt, 28 Sie 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 09:02

Może Ci pracuje na niższych taktach ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 11:49

Takie mam wrażenie, ale pokazuje się 3,4/3,5 w programie od mierzenia temperatury. Jakim sposobem mogę to jeszcze sprawdzić?

#11 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 25 Listopad 2012 - 12:14

Tak wygląda stan menedżera na początku

Dodaj obrazek


... a tak po godzinie, ciągle rośnie.

Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 26 Listopad 2012 - 12:39

Może jest ktoś w stanie coś poradzić?

#13 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7728
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 26 Listopad 2012 - 13:23

Używacie tego samego BOTa ? Zakładam, że dany BOT ma wpływ na działanie aplikacji.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Carmamir Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 18 Kwi 04

Napisany 26 Listopad 2012 - 13:49

A nie pomyslales ze ten BOT powoduje wieksze zuzycie ? Moze on te postacie gdzies prowadzi gdzie wiecej giera wymaga od CPU ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 26 Listopad 2012 - 14:13

Panowie, mamy z kolegą takiego samego bota i procesor. Na 100% coś jest u mnie nie tak, u niego jeden client bierze 0-2%. Przy 11 clientach powinienem mieć około 10-20% cpu usage, a nie 40-50;/ Mniejsze użycie kumple mają na i5 2500k.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz Ikona

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10516
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 26 Listopad 2012 - 18:55

Zastanawiam się jaki wpływ miałaby wirtualizacja ale dla tibii nie będę wysilać się z szukaniem rozwiązania 'problemu'

Za to szarpanie w GTA4 sugeruje albo słabo dobraną pamięć wirtualną albo inne 'ciekawe' ustawienia

#17 Użytkownik jest niedostępny   Palusik Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Pn, 21 Kwi 08

Napisany 26 Listopad 2012 - 18:59

Niech poda też logi OTL to też trzeba sprawdzić.

#18 Użytkownik jest niedostępny   chrystek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 26 Listopad 2012 - 23:33

Zobacz postOrgiusz, o 26 Listopad 2012 - 18:55, napisał(a):

Zastanawiam się jaki wpływ miałaby wirtualizacja ale dla tibii nie będę wysilać się z szukaniem rozwiązania 'problemu'

Za to szarpanie w GTA4 sugeruje albo słabo dobraną pamięć wirtualną albo inne 'ciekawe' ustawienia


Może dla Ciebie jest to śmieszne, ale ciekawi mnie jakbyś się smiał gdybym Ci powiedział ile na tym syfie zarabiam.

Obecnie mam takie wyniki, tragedia ;/ To nie jest moje widzi mi się, że musi być mniej, po prostu jest coś nie tak z tym komputerem i jestem tego pewny.
Z biegiem czasu cpu usage rośnie i rośnie

Dodaj obrazek

#19 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz Ikona

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10516
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 27 Listopad 2012 - 07:14

Zobacz postchrystek, o 26 Listopad 2012 - 23:33, napisał(a):

Może dla Ciebie jest to śmieszne, ale ciekawi mnie jakbyś się smiał gdybym Ci powiedział ile na tym syfie zarabiam.
(...)


Nawet nie wiesz jak bardzo :) Dodatkowo jak ma się problem ze sprzętem nie mając pojęcia to już całkiem niezły rotfl.

Żeby nie było OT - zrzuć poważne wyniki z syntetyków na początek.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Carmamir Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 18 Kwi 04

Napisany 27 Listopad 2012 - 12:00

Zobacz postOrgiusz, o 27 Listopad 2012 - 07:14, napisał(a):

Nawet nie wiesz jak bardzo :) Dodatkowo jak ma się problem ze sprzętem nie mając pojęcia to już całkiem niezły rotfl.

Żeby nie było OT - zrzuć poważne wyniki z syntetyków na początek.

Wiesz niektorzy babraja sie w cos za 300$ a niektorzy nie siada do pewnych przedwsieziec o ile nie oznacza to minimum 50tys $ mc (i oczywiscie wiecej ;)), to kwestia skali, tego co kto moze opanowac, ilosci pracy (slaba praca = slaby zarobek generalnie) i oczywiscie wymagan dot. tego jak bardzo nalezy byc zaawansowanym w danej branzy aby zarobic.

Wiekszosc ludzi marnuje zycie pracujac u kogos za kilka tys. mimo ze wiekszosc moze atakowac i zarabiac bajecznie wg. ich mniemania. Aby 1 milion zarobic wcale nie trzeba nikogo okrasc, wystarczy dobry pomysl, troche pracy i wysilku i wczesniej czy pozniej zarobi sie, niestety wiekszosc ludzi uwaza to za niemozliwe.


Jednakze kazdy przejaw przedsiebiorczosci i tworzenia pasywnego dochodu jak w tym przypadku (i nie ma znaczenia czy on zarabia 500 czy 5000 $) jesli godny pochwaly i nalezy wspierac takich ludzi i ich motywowac do dalszego wysilku.

Z mojej strony nie wazne ile zarabia ale wazne ze probuje i potrafi inwestowac w cos co wierzy czy to czas czy pieniadze czy prace.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych