Forum PCLab.pl: TP Link TL-WA500G i dekoder cyfrowego polsatu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

TP Link TL-WA500G i dekoder cyfrowego polsatu

#1 Użytkownik jest niedostępny   PioPi0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 12 Grudzień 2012 - 12:12

Cześć!

Próbuje podłączyć dekoder cyfrowego polsatu do internetu. Mam w domu sieć wifi więc chce go podłączyć przez acces point (tl-wa500g).

W internecie znalazłem taką instrukcje:

Cytuj

- Komputer kablem do portu LAN tplinka,
- W komputerze IP adres automatycznie.
- Zmien LAN IP tplinka na 192.168.1.251, zapisz, reboot tplink, reboot komputer i ponownie konfiguracja tplinka na nowym IP adresie.
- Wyłącz DHCP server w tplinku
- ustaw tplink Wireless/Wireless Mode: Client (bez WDS-u), Wejdz na "Survey" i znajdż sieć WIFI od LB-xa i wcisnij [podłacz]
- Sprawdź status tplinka - ma być podłaczony,

Reboot komputer, powinieneć mieć dostęp do internetu z komputera.
Jak masz masz to podłącz n-boxa .


Ip komputera musze wpisać na sztywno - inaczej nie otworzy mi się strona konfiguracyjna

Dodaj obrazek

Problem pojawia się na samym końcu. Moja sieć wifi (nie livebox jak w instrukcji tylko router tplink wr543g) została wykryta, podłączyłem się do niej, ale status chyba nie zmienił się na "podłączony" i internetu jak nie było tak nie ma.
W czym może być problem? Macie jakieś rady?

Tak to u mnie wygląda:

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 12 Grudzień 2012 - 12:28

Na początek - pod zakładką LAN nie wprowadziłeś Bramy Sieciowej, oznaczona jest jako "Gateway" i wpisz tam 192.168.1.1
A DHCP server co jest na samym dole powinien być na "Enable" bo inaczej żadne urządzenie się nie połączy.
SSID dla rutera udostępniającego internet pod WIFI oraz SSID tego AccessPointa muszą być takie same.
I najlepiej żeby to były litery i cyfry, nie znaki specjalne typu <*>, żeby nie było jakiegoś błędu.

Po zastosowaniu zmian sprawdź dostępność internetu.

Jeśli nie działa, konieczne będą dodatkowe screeny z rutera udostępniającego internet.

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 12 Grudzień 2012 - 12:50


#3 Użytkownik jest niedostępny   PioPi0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 12 Grudzień 2012 - 13:15

Zobacz postmerliner, o 12 Grudzień 2012 - 12:28, napisał(a):

Na początek - pod zakładką LAN nie wprowadziłeś Bramy Sieciowej, oznaczona jest jako "Gateway" i wpisz tam 192.168.1.1
A DHCP server co jest na samym dole powinien być na "Enable" bo inaczej żadne urządzenie się nie połączy.
SSID dla rutera udostępniającego internet pod WIFI oraz SSID tego AccessPointa muszą być takie same.
I najlepiej żeby to były litery i cyfry, nie znaki specjalne typu <*>, żeby nie było jakiegoś błędu.

Po zastosowaniu zmian sprawdź dostępność internetu.

Jeśli nie działa, konieczne będą dodatkowe screeny z rutera udostępniającego internet.


Wszystko zrobione - internetu nie ma.
Tak to teraz wygląda (access point):

Dodaj obrazek

Router udostępniający internet:

Dodaj obrazek

Nazwy SSID zmieniłem na litery i cyfry (już po zrobieniu screenów).

Jakieś pomysły?

Ten post był edytowany przez PioPi0 dnia: 12 Grudzień 2012 - 13:30


#4 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 12 Grudzień 2012 - 13:29

Ale kaszana :E

W zakładce Lan rutera udostępniającego internet zły wpisany IP ADDRESS. Jest 192.168.3.1, powinno być 192.168.1.1
Zakładka DHCP rutera udostępniającego - start ip address: 192.168.1.11, end ip address: 192.168.1.33

W zakładce LAN access pointa - w polu IP address wpisz 192.168.1.33
Dalej, zakładka DHCP access pointa - start ip address: 192.168.1.34, end ip address: 192.168.1.66

Na razie zrób te kroki a jeśli nie działa dalej, kanały w obydwu urządzeniach ustaw na 'AUTO', a jeśli nie da rady - inny kanał dla jednego, inny dla drugiego - bo się wzajemnie zakłócają na 6 kanale.

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 12 Grudzień 2012 - 13:32


#5 Użytkownik jest niedostępny   PioPi0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 12 Grudzień 2012 - 13:45

Zobacz postmerliner, o 12 Grudzień 2012 - 13:29, napisał(a):

Ale kaszana :E

W zakładce Lan rutera udostępniającego internet zły wpisany IP ADDRESS. Jest 192.168.3.1, powinno być 192.168.1.1
Zakładka DHCP rutera udostępniającego - start ip address: 192.168.1.11, end ip address: 192.168.1.33

W zakładce LAN access pointa - w polu IP address wpisz 192.168.1.33
Dalej, zakładka DHCP access pointa - start ip address: 192.168.1.34, end ip address: 192.168.1.66

Na razie zrób te kroki a jeśli nie działa dalej, kanały w obydwu urządzeniach ustaw na 'AUTO', a jeśli nie da rady - inny kanał dla jednego, inny dla drugiego - bo się wzajemnie zakłócają na 6 kanale.


Wszystko zmienione wg tego co napisałeś i... dalej nic :kwasny:
Jeszcze jakieś rady? :cassetete:

#6 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 12 Grudzień 2012 - 13:52

Wyłącz obydwa urządzenia, i kolejno uruchamiaj, najpierw ruter główny,
potem jak się zapalą wszystkie światełka,
uruchom access point.

Rozumiem że zmiana kanałów nic nie pomogła.

Wyłącz tymczasowo wszystkie zabezpieczenia wifi u obu urządzeń.

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 12 Grudzień 2012 - 13:54


#7 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 12 Grudzień 2012 - 14:06

- Całkowicie wyłącz fitrowanie MAC i zabezpieczania sieci na AP i routerze + RESTART
- Ustaw AP na Repeater Uniwersalny + RESTART

Konfiguracja którą ci podałem jest prawidłowa.

Obecne ustawienia w komputerze jakie zaprezentowałeś na screenie są złe, w polu adres IP powinno być 192.168.1.2 lub 192.168.1.3
Adresy wbija się na sztywno jeśli usługi Klient DNS, Klient DHCP, oraz Automatyczna Konfiguracja Sieci Przewodowej nie są uruchomione, czy na pewno masz je ustawione na automatyczne uruchamianie wraz z systemem?
Zeby sprawdzić, klawisz WIN+R i wpisz tam services.msc, i sprawdź te usługi.

#8 Użytkownik jest niedostępny   PioPi0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 12 Grudzień 2012 - 14:11

Zobacz postmerliner, o 12 Grudzień 2012 - 13:52, napisał(a):

Wyłącz obydwa urządzenia, i kolejno uruchamiaj, najpierw ruter główny,
potem jak się zapalą wszystkie światełka,
uruchom access point.

Rozumiem że zmiana kanałów nic nie pomogła.

Wyłącz tymczasowo wszystkie zabezpieczenia wifi u obu urządzeń.


Zadziałało, myślę że była to wina zabezpieczeń. Tylko teraz nie chce zostawić niezabezpieczonej sieci.

#9 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 12 Grudzień 2012 - 14:14

W porządku, po kolei,
najpierw ustaw zabezpieczenia na ruterze i restart,
potem ustaw zabezpieczenia na AP i restart

UWAGA! hasła do wifi u obu urządzeń muszą być takie same, tak samo jak SSID

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 12 Grudzień 2012 - 14:14


#10 Użytkownik jest niedostępny   PioPi0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 12 Grudzień 2012 - 14:33

Zobacz postmerliner, o 12 Grudzień 2012 - 14:14, napisał(a):

W porządku, po kolei,
najpierw ustaw zabezpieczenia na ruterze i restart,
potem ustaw zabezpieczenia na AP i restart

UWAGA! hasła do wifi u obu urządzeń muszą być takie same, tak samo jak SSID


Na laptopie internet jest, tylko jak teraz zrobić żeby działało to na dekoderze cyfrowego polsatu? Ustawione jest na nim ip automatyczne (jest też do wyboru ręczne). Jak poprostu podłączam AP do dekodera wywala błąd "nie można wyznaczyć adresu hosta" :/

#11 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 12 Grudzień 2012 - 14:36

tak pokazuje na telewizorze?
Sprawdź konfigurację WIFI w telewizorze i upewnij się że jest tam włączony DHCP.

dodano
Pewnie brama w dekoderze znowu nieustawiona, ustaw ją na 192.168.1.33

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 12 Grudzień 2012 - 14:41


#12 Użytkownik jest niedostępny   PioPi0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 12 Grudzień 2012 - 20:56

Zobacz postmerliner, o 12 Grudzień 2012 - 14:36, napisał(a):

tak pokazuje na telewizorze?
Sprawdź konfigurację WIFI w telewizorze i upewnij się że jest tam włączony DHCP.

dodano
Pewnie brama w dekoderze znowu nieustawiona, ustaw ją na 192.168.1.33


W dekoderze nie można zmieniać takich rzeczy jak np DHCP.
Jest tylko tryb konfiguracji (automatyczny i ręczny).
Jak dam na ręczny to mogę wpisać:
- Adres IP
- Maska podsieci
- Domyślna brama
- Podstawowy serwer DNS
- Pomocniczy serwer DNS

więc co mam powpisywać w poszczególne pola? W trybie automatycznym wyskakuje błąd "nie można wyznaczyć adresu hosta".

#13 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 12 Grudzień 2012 - 21:31

Adres IP - 192.168.1.55
Maska podsieci - 255.255.255.0
Domyślna brama - 192.168.1.33
Podstawowy serwer DNS - 8.8.8.8
Pomocniczy serwer DNS - 8.8.4.4

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 12 Grudzień 2012 - 21:48


#14 Użytkownik jest niedostępny   PioPi0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 12 Grudzień 2012 - 23:30

Zadziałało jak wklepałem:
Adres IP - 192.168.1.249
Maska podsieci - 255.255.255.0
Domyślna brama - 192.168.1.1
Podstawowy serwer DNS - 8.8.8.8
Pomocniczy serwer DNS - 8.8.4.4

Czyli tak jak na laptopie gdy na nim konfigurowałem internet i wszystko działało.
Wielkie dzięki za pomoc, dzień zabawy i zrobione.
Jak będziesz kiedyś w Gliwicach to zapraszam na piwko, a pewnie na jednym się nie skończy! :lol2:

Pozdrawiam!

#15 Użytkownik jest niedostępny   merliner 

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2228
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 11:35

Wystarczy że na forum wkleisz piwo.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych