Forum PCLab.pl: Repeater tp link wr702n + livebox - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Repeater tp link wr702n + livebox

#1 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 11:41

Witam

zakupiłem repeater tp linka wr702n nano. Chciałbym żeby wzmocnił mi siec wifi w liveboxie. W ustawieniach robie wszstko wg instrukcji. Siec co prawda ma lepszy zasieg i lapie tam gdzie nie lapala ale niestety nie moge sie wtedy polaczyc z internetem. Co moze byc przyczyna?

#2 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 11:53

Najczęstsza przyczyna - zabezpieczenia wifi i filtrowanie mac.
Całkowicie wyłącz hasła wifi i filtrowanie mac w obu urządzeniach.
Potem wyłącz obydwa urządzenia, ale włączaj już po kolei, najpierw ruter, az zapalą się wszystkie światełka, potem repeater.

Jeśli nie pomaga, potrzebne screeny z liveboxa i tplinka.

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 13 Grudzień 2012 - 12:04


#3 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 14:10

Filtrowanie mac na liveboxie jest wylaczone. Czy trzeba repeaterowi ustawic statyczny adres ip ? Czy moze sobie wybierac dynamicznie ? Jeszcze pytanie czy musze wybrac taki adres ip repeatera zeby sie miescil w przedziale wyznaczonym przez livebox ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 14:18

Tak, dla repeatera najlepiej wybrać taki stały.
Ponieważ każdy ruter przyznaje urządzeniom adresy kolejno tzn. 192.168.1.1, ...1.2, ...1.3, itd, najlepiej wybrać ten ostatni z całej puli adresów DHCP, czyli np. 192.168.1.255, bo wtedy masz pewność że nie zostanie zajęty przez inne urządzenie. Ale ostatecznie musisz się upewnić jak jest w ruterze obok pola Serwer DHCP obok pola Adres końcowy (end address ip) - jest tam napisany ostatni możliwy adres.

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 13 Grudzień 2012 - 14:18


#5 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 14:58

rozumiem czyli wchodze do liveboxa i podaje mac repeatera i daje mu staly adres ip (ostatni z puli liveboxa). Czy wtedy musze zmienic ip tez na repeaterze?(ten na ktory sie loguje na nim

#6 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 14:59

A! jeśli w liveboxie chcesz przypisać na stałe mac repeatora to wtedy nie musi to być adres ostatni z puli.
Jeśli podczas przypisywania dasz mu adres który jest w tej chwili zajęty przez inne urządzenie - po zmianach restart rutera.

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 13 Grudzień 2012 - 15:01


#7 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 15:28

Oki wszystko hula dzieki za pomoc. W czym moze byc problem ze tylko tv nie chce laczyc sie z repeaterem? Kazdy inny sprzet chodzi bez problemu oprocz tv

Wyslano z Nexus 7

#8 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 15:36

Zależy.
Wczoraj jeden gość pisał za miał ustawione w telewizorze na automatyczne łączenie, ale za nic nie chciało mu się połączyć tylko wyświetlało 'nie można połączyć się z hostem' czy coś takiego. Pomogło ręczne wbicie adresów na sztywno w telewizorze. Czyli wina telewizora.
Wejdź tutaj żeby sprawdzić

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 13 Grudzień 2012 - 15:38


#9 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:01

zrobilem screeny ustawien liveboxa i repeatera. Tak jak mowilem wszystko dziala oprocz tv mimo ze ma full zasieg. Nie laczy sie z repeaterem :
Livebox:
Dodaj obrazek


repeater:

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:01

A! Zostawiłeś sieć niezabezpieczoną?

#11 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:08

nie jest zabezpieczona tak to wyglada:
Czy to ze repeater i livebox maja takie same start jak i end ip moze miec wplyw ?
livebox:

Dodaj obrazek

repeater:


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez migot dnia: 13 Grudzień 2012 - 16:12


#12 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:12

W porządku.

#13 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:16

to czemu tv nie laczy z repeaterem w ogole a wszytko inne dziala ? Co mam wpisac ? Statyczny adres?

#14 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:20

w liveboxie w polu 'koncowy adres ip' jest 192.168.1.150, powinno być 192.168.1.30

a DHCP w tplinku w polu 'start ip address' powinno być 192.168.1.31, a 'end ip address' powinno być 192.168.1.55

Ustawienia dla telewizora
ip address 192.168.1.31 //adres ip
default gateway 192.168.1.1 //brama domyślna
subnet mask 255.255.255.0 //maska podsieci

UWAGA! Dla wszystkich urządzeń - rutera, tplinka, telewizora - ustaw taki sam serwer DNS
podstawowy serwer DNS - primary DNS - 8.8.8.8
drugi serwer DNS - secondary DNS - 8.8.4.4

Konfiguracja którą ci podałem jest prawidłowa.
Jeśli nie działa, tymczasowo wyłącz wszystkie zabezpieczenia tych wszystkich urządzeń - firewalle, filtrowanie MAC, hasła WIFI
Sprawdź nazwy SSID rutera i SSID repeatera muszą być takie same. 
Tak samo musi być z hasłem WIFI - musi być takie same u obu urządzeń.
Kanały wifi dla rutera i repeatera muszą być różne, albo ustawione na auto.

Jeśli wtedy zadziała, ustawiasz zabezpieczenia i hasła rutera i jego restart, potem zabezpieczenia repeatera i restart, potem zabezpieczenia telewizora i restart.

Ten post był edytowany przez merliner dnia: 13 Grudzień 2012 - 16:37


#15 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:41

czyli mimo ze mam neostrade i ustawie takie dns jak mi podales wszystko bedzie dzialac ? Czy dla tv ustawic statyczny adres w repeaterze ?

Ten post był edytowany przez migot dnia: 13 Grudzień 2012 - 16:43


#16 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:44

Tak najlepiej tak zrobić.

#17 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 16:58

Jeszcze nie zmienilem dnsow ale raz udalo mi sie polaczyc z tp linkiem. Wylaczylem go i teraz znowu nie chce. Prxypisalem mu staly adres 192.168.1.32 i nie moze zlapac polaczenia z repeaterem. A raz zlapal

#18 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 17:00

192.168.1.32 dla liveboxa to zły adres, bo będzie się zakłócał z repeaterem.
Wpisz jakiś adres między 192.168.1.10 a 192.168.1.19

#19 Użytkownik jest niedostępny   migot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Nd, 27 Wrz 09

Napisany 13 Grudzień 2012 - 17:03

Dla tv dalem taki:-)

#20 Użytkownik jest niedostępny   merliner Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 775
  • Dołączył: Cz, 25 Paź 12

Napisany 13 Grudzień 2012 - 17:05

A!
A wyłączałeś firewalle, zabezpieczenia, hasła WIFI? Jak kanały? SSID? Restart urządzeń/.?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych