Forum PCLab.pl: Czy Sandy Bridge lubi szybkie pamięci? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy Sandy Bridge lubi szybkie pamięci? krótki test

#1 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21146
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Grudzień 2012 - 00:30

W tym krótki teście będziecie mogli zapoznać się jaki wpływ ma szybkość pamięci na wydajność w paru grach i popularnym "pakerze".

Platforma testowa:

Cpu - 2500k@stock Turbo On

Mobo - Asrock P67 Pro3

Memory - 2x2gb Kingston 1600Mhz CL9

Gpu - Asus 680GTX DC2



Wszystkie testy w grach zostały wykonane w rozdzielczości 1680x1050 oraz maksymalnymi detalami , wyłączając jedynie AA(nie dotyczy mirror edge , nfs shift , most wanted(fxaa) , black ops). Most wanted i Blur wymagał włączenia AF z poziomu sterownika. Oczywiście nie ma to większego znaczenia ze względu na to , że owe testy są bardzo mocno zależne od cpu.

Ustawienia pamięci:

1333Mhz CL9-9-9-24

1600Mhz CL9-9-9-27

1866Mhz CL9-10-9-30


2133Mhz CL11-11-11-36








Dodaj obrazek

Jazda za przeciwnikami , tor SPA. Gra lubi mhz i niezbyt luźne timingi.




Dodaj obrazek

Test bagna niedaleko Baru.


Dodaj obrazek

Miejsce testowe - jakieś tam pff przecież to miasto :E . 1866 i 2133 zdecydowanie najlepsza płynność , niemalże bez rwania obrazu , czyli wskazania frapsa na niewiele się zdają.


Dodaj obrazek

Miejscowe testowe - tajemnica:E. Gra ma zaimplementowany physx na gpu , ale w teście był włączony na poziomie cpu.




Dodaj obrazek

Wbudowany bench , ale męczy dobrze cpu ze względu na cloth(physx) na poziomie cpu.


Dodaj obrazek





Jedna z pierwszych gier z physx na poziomie ppu , w tym przypadku oczywiście działa na poziomie cpu. Test nie maksymalnie wymagający , niestety przy rzeźni nie da się zrobić powtarzalności.



Dodaj obrazek

Jazdami z przeciwnikami Tokio Shukoto. Ogólnie rzecz biorąc wskazaniami frapsami nie zależy się sugerować , w przypadku 1333 i 1600 płynność jest najsłabsza widać wyraźnie zwolnienia( na liczniku mamy 90fps ;) ) i zatrzymania animacji(fraps powinien wyłapać zero fps , jak zwykle tego nie robi). Dopiero 1866 i 2133 zapewniają w miarę przyzwoity komfort grania.




Dodaj obrazek

Miejscowe testowe - ostatni level. Pomimo bardzo kiepskiej współpracy tej gry z win7 różnice są dostrzegalne , na win7 gra efektywnie obciąża jedynie 2core , gdzie na win xp mamy w pełni obciążone 4core i nieporównywalnie lepszą wydajność.



Dodaj obrazek


7zip przyzwoicie skaluje się z szybkością pamięci , co pokazuje wykres.


Single Vs Dual 1866Mhz cl9


Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek

Dużo lepsza płynność na dual channel.






Dodaj obrazek





Dodaj obrazek

Na single channel zauważalne zacięcia animacji podczas wybuchów.




Dodaj obrazek



Dodaj obrazek


Według frapsa zmiany są niewielkie , ale różnice w płynności są zasadnicze - dużo większe zwolnienia oraz częste zatrzymania animacji(zero fps;) ) można zaobserwować na single channel.




Dodaj obrazek




Dodaj obrazek




Inne zauważalne różnice między tymi trybami to nieco szybsze wczytywanie się gier i aplikacji.




Podsumowanie


W teście brakuje nieco więcej trybów pamięci , zwłaszcza cl9 i c10 2133mhz , ale posiadane pamięci na to nie pozwalają. Różnice dochodzą do 20% , czyli do małych nie należą. Także jak ktoś zastanawia czy warto dopłacić dosłownie paręnaście złotych do lepszych kości to myślę , że warto. Prócz różnic pokazanych na wykresach zwłaszcza w trybie 2133mhz można zauważyć wyraźnie przyśpieszenie pracę systemu - szybciej reaguje oraz nieco szybciej się ładuje.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 30 Grudzień 2012 - 23:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   glo0ver 

  • IT Student
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1033
  • Dołączył: Nd, 17 Maj 09

Napisany 30 Grudzień 2012 - 00:36

Z tego co tu widzę wynika, że najbardziej odpowiednim wyborem powinien być 1600MHz. Wyniki w porównaniu z 1866 są nienajgorsze. A 2133 to niestety gruba półka cenowa.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Smuggler_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1136
  • Dołączył: Pn, 26 Gru 05

Napisany 30 Grudzień 2012 - 00:43

Bardzo przydatny test, a dałbyś radę przetestować jeszcze jak chodzi na single channel?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32258
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 30 Grudzień 2012 - 00:52

A gdzie CL8 i CL7 dla 1333 oraz 1600?

#5 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21146
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Grudzień 2012 - 01:12

Brak czasu , większość obecnych kości nie lubi niskich cl i potrzebuje wysokich napięć by uzyskać nawet 1600mhz. Te moje potrzebują tyle samo przy 1333mhz cl7 , co przy 1866 cl9. Na tych kościach przy 1600mhz zrobi tylko 8-9-8-27 także ;)

Różnice cenowe między 1600 cl9 a 2400mhz c11 są marginalne np. hyperx predator

#6 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32258
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 30 Grudzień 2012 - 01:27

Chodziło o pokazanie wydajności 1333 i 1600 z niskim CL względem wysokiego zegara i CL.
Kodowanie i kompresja zarówno w Winrar jak i 7Zip (zip, LZMA2) pojedynczego pliku jak i masy małych plików.

#7 Użytkownik jest niedostępny   postman1976 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 655
  • Dołączył: Wt, 10 Kwi 12

Napisany 30 Grudzień 2012 - 02:14

Dziękuję pięknie za teścik

#8 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21146
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Grudzień 2012 - 03:14

Zobacz postAlejajca, o 30 Grudzień 2012 - 01:27, napisał(a):

Chodziło o pokazanie wydajności 1333 i 1600 z niskim CL względem wysokiego zegara i CL.
Kodowanie i kompresja zarówno w Winrar jak i 7Zip (zip, LZMA2) pojedynczego pliku jak i masy małych plików.

Ja wiem o ci chodzi , co do kompresji to nie ma znaczenia wielkość plików czy nawet ilość , istotny jest rodzaj . Pakowałem rozpakowany sterownik naszpikowany dll i exe , które dobrze się pakują. Gdybym wziął wave , mp3 , jpeg etc to wynik nie byłby tak dobry , program nie ma nic do roboty i szybko kończy robotę ;). Kto używa winrar-a skoro mamy darmowego 7zip-a i kto używa kompresji zip , skoro mamy lzma :E. Czemu nie ma LZMA2? Niby łyka 4core , tylko w praktyce nadal 2core i czas kompresji jest taki sam jak na LZMA + nieco gorsza kompresja.

Zobacz postSmuggler_, o 30 Grudzień 2012 - 00:43, napisał(a):

Bardzo przydatny test, a dałbyś radę przetestować jeszcze jak chodzi na single channel?

Jeżeli rozchodzi się single vs dual na jednym ustawieniu do zrobienia.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 30 Grudzień 2012 - 03:07


#9 Użytkownik jest niedostępny   Super8 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 351
  • Dołączył: Cz, 29 Lis 12

Napisany 02 Styczeń 2013 - 06:33

Nie wiem jak się ma ten test do platformy Ivy Bridge, ale u mnie z testów wynika, że pomiędzy 1333 a 1600 MHz różnicę dostrzegam tylko w programach wymagających olbrzymiej przepustowości pamięci. 3D Marki i gry pokazują marginalny wzrost wydajności (maks. 1-2%).

#10 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 02 Styczeń 2013 - 11:10

Jestem w szoku, że jest aż taka różnica, w niektórych przypadkach o prawie 10 klatek wyższy średni fps przecież to jest przepaść...
Jestem ciekawy jak to wygląda w tytułach na nowszych silnikach i np przy o/c proca do powiedzmy 4.5GHz - jesteś w stanie zrobić taki test?
Do tej pory sądziłem, że różnica między taktowaniem pamięci na platformie z SB to w testach praktycznie margines błędu a tu takie zaskoczenie

#11 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7123
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 09 Styczeń 2013 - 20:26

Zobacz postsideband, o 30 Grudzień 2012 - 01:12, napisał(a):

Te moje potrzebują tyle samo przy 1333mhz cl7 , co przy 1866 cl9. Na tych kościach przy 1600mhz zrobi tylko 8-9-8-27 także ;)


Przydałyby ci się moje Vipery do testów, wtedy byś miał fabrycznie bez kręcenia 1600MHz CL 7-7-7-20. ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   BuShMaN 

  • o(ړײ)o
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 10418
  • Dołączył: Pn, 16 Lis 09

Napisany 09 Styczeń 2013 - 20:36

Ja na moich robię 1333MHz CL5.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7123
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 09 Styczeń 2013 - 20:43

To nieźle. Nie wiem ile moje robią, bo ich nie kręciłem, podałem fabryczne ustawienia, które są co prawda przy 1,8V, ale one faktycznie tyle mają. Obecnie tylko taktowania ciut w dół; puszczone jak kręciłem proca, żeby mi nie wadziło.

Edit.: Zrób coś z sygnaturką, bo wygląda jakbyś ją powiększył z o połowę niższej rozdzielczości. ;)

@sideband

Dzięki podaniu przez ciebie platformy testowej na początku, w końcu wiem cóż to za magiczna grafika "xxx" siedzi w twojej sygnaturce. :Up_to_s:

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 09 Styczeń 2013 - 20:52


#14 Użytkownik jest niedostępny   Blackwhite 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2011
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 09 Styczeń 2013 - 20:45

Ja robilem podobne testy na Metro2033, Vantage, BF3 i MOH warfighter.
Mam filmik na YT.Jesli autor nie ma nic przeciwko moge podac linka.
Tam dodatkowo wchodza w gre testy na podkreconym , jak i nie podkreconym CPU.

#15 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21146
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 09 Styczeń 2013 - 20:54

Sprawdzę jak ta zależność ma się na ivy , ale zapewne tak samo jak na sb ;)

Zobacz postPawelek6, o 09 Styczeń 2013 - 20:43, napisał(a):

@sideband

Dzięki podaniu przez ciebie platformy testowej na początku, w końcu wiem cóż to za magiczna grafika "xxx" siedzi w twojej sygnaturce. :Up_to_s:

A za miesiąc pewnie jej nie będzie ;) , xxx lepsze niż zmieniać sygnaturę co chwilę.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7123
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 09 Styczeń 2013 - 21:02

GTX 680 złą kartą? Hm... ciekawe.

#17 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21146
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 10 Styczeń 2013 - 00:01

Napisałem , że jest zła? ;) 680 w praktycznie w najlepszym wydaniu na rynku ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7123
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 10 Styczeń 2013 - 10:10

To dlaczego miałbyś jej nie posiadać za miesiąc?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Super8 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 351
  • Dołączył: Cz, 29 Lis 12

Napisany 10 Styczeń 2013 - 10:12

Sprawdzałeś jak ten ASUS się podkręca?

#20 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21146
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 10 Styczeń 2013 - 12:59

+220 gpu , mem +700.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych