Forum PCLab.pl: Moje Lian Li X2000FB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (11 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Moje Lian Li X2000FB zabawy z LC Oceń temat: ***** 4 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   marioneo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pt, 01 Kwi 11

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:03

Nadszedł czas zmiany.

SilverStone TJ07 odchodzi w cień by zrobić miejsce mojej pierwszej Lian Li.
Budka piękna ale i równie trudna co piękna na LC.
Mimo wszystko liczę na sporą dawkę dobrej zabawy.

Hardware:
Intel Core i7 3930k
Asus Rampage IV Extreme (możliwa zmiana)
Corsair Dominator Platinum 16GB
Sapphire HD7970
Seasonic X-1250
SSD x2 Samsung 840 Pro 256GB

LC:
Black Ice SR-1 420
Black Ice SR-1 140
Noiseblocker PK3 x4
Noiseblocker PK2 x1
Jon Lund Plex Reservoir
Aquaero 4.00
Koolance MB-ASR4E (możliwość zmiany)

Jest jeszcze sporo znaków zapytania co do bloków na GPU, CPU i pompki.

Założenia są następujące:
1.Jak najmniej ingerować w oryginalną konstrukcje budy.
Minimum cięć, dziurawienia itd.
2.Prosty układ LC bazujący na blokach GPU,CPU.
Obecnie mam Asusa R4E i blok MB-ASR4E.
Jak wspominałem z czasem jest możliwa wymiana R4E ale w pierwszej rewizji zostają.
3.Poukładać kabelki co nie będzie łatwe.
4.Na koniec wycięcie okna.
Obecnie czekam na dwie paczki.W między czasie walczę z kablami od zasiłki.
Pora na kilka fotek.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
Przymiarka i już widać że będzie ciasno.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
Górna klatka na dyski już usunięta.W to miejsce trafi Black Ice SR-1 140 i Lund.

Dodaj obrazek

Jutro powinna dojść pierwsza paczka.W raz z nią kolejna porcja zdjęć.


#2 Gość_Zaraki Kenpachi_*

  • Grupa: Goście

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:12

Zapowiada się świetnie. Mam nadzieje, że projekcik sprawi wiele frajdy, bo buda ma potencjał na ciekawy układ.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5339
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:36

Uuu...będzie walka.
Wymagająca i nietypowa opcja dla LC,nie raz zaklniesz walcząc z nią przy montażu rozbudowanego LC.
Wiem coś o tym :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   JKm. 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7820
  • Dołączył: Nd, 07 Lut 10

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:39

Buda nadzwyczaj piękna, tylko te zatoki 5,25. Psują cały szyk. Mogli by zrobić otwierany przedni panel i schować tam to.

Nie mniej jednak czekam na postęp prac, zapowiada się wyśmienicie.

#5 Użytkownik jest dostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28148
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:46

Wywal tą szpetną klamrę na zasilaczu. Potrzebna ona tam jak bat na tyłku.
Wentyle do wymiany. Te fabryczne od LL są tragicznie kiepskie.
Grafa fajnie zeszła się z mobasem, tylko smutno jej w pojedynkę. Może cf?
Powodzonka. Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   Drzewo97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 10

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:48

Z chęcią będę śledził twoje zmagania z budą ;) Ciężka buda do WC, z twoimi założeniami jeszcze trudniejsza... 8:E
Masz jakieś priorytety jak np. Cisza czy temperatury?

#7 Użytkownik jest niedostępny   stabilo 

  • Velcome Creation Wizard
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2010
  • Dołączył: Pn, 07 Cze 04

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:53

Ile tam miejsca, już się zakochałem !
Odstraszaczem jest cena 1800pln za dużą puszkę :kwasny:

#8 Użytkownik jest niedostępny   Screamer 

  • Liquid Cooling & Rock'n'Rolling
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6653
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 08

Napisany 23 Styczeń 2013 - 22:59

Szykuje się to, co lubię najbardziej, czyli Lian Li z dużą porcją wodnego złomu w środku i mnóstwo kombinacji, żeby to upchnąć w środku :thumb:

#9 Użytkownik jest niedostępny   marioneo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pt, 01 Kwi 11

Napisany 23 Styczeń 2013 - 23:18

Cytuj

Wywal tą szpetną klamrę na zasilaczu. Potrzebna ona tam jak bat na tyłku.<br style="color: rgb(28, 40, 55); font-family: arial, verdana, tahoma, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 19px; background-color: rgb(250, 251, 252);">Wentyle do wymiany. Te fabryczne od LL są tragicznie kiepskie.<br style="color: rgb(28, 40, 55); font-family: arial, verdana, tahoma, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 19px; background-color: rgb(250, 251, 252);">Grafa fajnie zeszła się z mobasem, tylko smutno jej w pojedynkę. Może cf?<br style="color: rgb(28, 40, 55); font-family: arial, verdana, tahoma, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 19px; background-color: rgb(250, 251, 252);">Powodzonka. Dodaj obrazek


Klamra jest ok do przymiarki.Co chwile przykręcać i odkręcać śrubki nie ma sensu.
Wentyle powinny dojść jutro NB PK2 i 3.
Mam drugiego HD7970 kwestia kupna dwóch bloków to nie problem tyle że będzie za ciepło.


Cytuj

Z chęcią będę śledził twoje zmagania z budą ;) Ciężka buda do WC, z twoimi założeniami jeszcze trudniejsza... 8:E
Masz jakieś priorytety jak np. Cisza czy temperatury?



Cisza z zachowaniem wydajności.Przy CF HD7970 i utrzymanie wszystkiego w środku to nie do wykonania chyba że opcja z MORA.
A to mało prawdopodobne.

Cytuj

Powodzonka. Dodaj obrazek

Dzięki wielkie przyda się.
Kiepska pora na zdjęcia ale co tam.
Czarno trochę będzie.
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek




#10 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5339
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 23 Styczeń 2013 - 23:24

Mnie do pasji doprowadzała walka z kłębami kabli w X2000F
dlatego ciekaw jestem jak Tobie uda się z tego wybrnąć.
Tyle że u mnie z zatok gdzie wpakowałem Aquaero,ICY DOCK i sterownik Koolance dual
wychodziło aż 30 kabelków :mad2:
Tutaj będzie znacznie mniej.

#11 Użytkownik jest niedostępny   marioneo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pt, 01 Kwi 11

Napisany 23 Styczeń 2013 - 23:38

Czytałem Elder i dokładnie wiem że nie będzie łatwo nad tym zapanować.
W moim przypadku kabli będzie trochę mniej co nie znaczy że będzie łatwo.
Chcę wsadzić pompę między zasilacz a chłodnicę.
Zastanawiam się jaka pompa będzie optymalna pomijając sterownik Koolance.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12322
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 23 Styczeń 2013 - 23:38

tak czy siak kolejny temjin trafi na rynek ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   zwc18 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 599
  • Dołączył: So, 25 Sie 12

Napisany 23 Styczeń 2013 - 23:42

Szkoda iz Lund na leząco lecz pewnie w pionie nie wejdzie :/ a powiem iż poniższy rez zatokowy od XSPC idelanie by się wpasował w ten boczek :)

Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   pociej 

  • Manipulator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1251
  • Dołączył: Cz, 06 Sie 09

Napisany 23 Styczeń 2013 - 23:44

Już jestem ciekaw tego układu.
Bloczki na GPU/CPU też od Koolance o ile zostanie ten na mobo?
Chętnie bym zobaczył taki zestaw :]

Budka piękną, miałem ją trochę w domu ale to nie było to czego szukam...

Co do pompy to zainteresuj się MCP35X bądź dwoma.
Mniejsze niż konstrukcje bazujące na D5 także w sam raz do tego projektu i na dodatek bardzo mocne.

Powodzenia :]

Ten post był edytowany przez pociej dnia: 23 Styczeń 2013 - 23:45


#15 Użytkownik jest niedostępny   marioneo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pt, 01 Kwi 11

Napisany 24 Styczeń 2013 - 00:01

Cytuj

Szkoda iz Lund na leząco lecz pewnie w pionie nie wejdzie :/ a powiem iż poniższy rez zatokowy od XSPC idelanie by się wpasował w ten boczek :)


Lund na stojąco jest na styk.Problem ze stabilnym mocowaniem i napełnianiem układu.
Mnie osobiście te położenie Lunda się podoba.Czekam na drugą sztukę bo potrzebuję dawcy.
Zatoki 5.25" są mi potrzebne na SSD i tego typu śmieci.

Cytuj

Już jestem ciekaw tego układu.
Bloczki na GPU/CPU też od Koolance o ile zostanie ten na mobo?
Chętnie bym zobaczył taki zestaw :]

Budka piękną, miałem ją trochę w domu ale to nie było to czego szukam...

Co do pompy to zainteresuj się MCP35X bądź dwoma.
Mniejsze niż konstrukcje bazujące na D5 także w sam raz do tego projektu i na dodatek bardzo mocne.


Nie ukrywam że blok na GPU Koolance najbardziej mi się podoba.Tyle że bardzo istotny jest też backplate.
Zachodzę głowę dlaczego go nie robią jak inne marki.
Co do pompy mam 2x450S tyle że taki zestaw mi nie wejdzie.
Planuję połączenie RES-POMPA-SR1 420-GPU itd..

Ten post był edytowany przez marioneo dnia: 24 Styczeń 2013 - 00:07


#16 Użytkownik jest niedostępny   pociej 

  • Manipulator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1251
  • Dołączył: Cz, 06 Sie 09

Napisany 24 Styczeń 2013 - 00:25

W takim razie zobacz czy wymiarami MCP35X2 by weszło, na wydajności nie stracisz a miejsca trochę zaoszczędzisz.

Co do backplate to przeważnie EVGA dobrze pasuje bez względu na blok, no ale niestety przy Radeonie nie takiej opcji...
Z tego co wiem jedynie EK i Watercool robią pasujące, albo coś własnego co lepiej by się nadało. :]

#17 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5339
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 24 Styczeń 2013 - 22:59

Po pierwsze...zaskoczyłeś mnie umiejscowieniem Lunda.
Przypuszczałem że przy jednej grafie zechcesz wykorzystać masę miejsca poniżej GPU i tam umieścisz pompę i rez.
Jednak Lund na samej górze TYR to nietypowe,unikalne wręcz rozwiązanie.

Zestaw pomp 2x450S nie wejdzie pod grafą postawiony na zasilaczu?
Spokojnie wejdzie.

Dajesz wtedy wężem poprowadzonym z Lunda za mobotray płyn do pomp
a pompy bezpośrednio podają płyn na GPU i dalej na FC mobo,blok CPU i do chłodnicy.

Z tyłu za mobotray mieści się przepływomierz Koolance FN17.
Na wejściu i wyjściu z chłodnicy przepływowe czujniki temperatury aquacomputer.
Aquaero w zatoki.

Clean end simple loop.

Oczywiście chciałbym żebyś zaskoczył mnie i zrobił wszystko inaczej :E
Podszedł równie nieszablonowo jak to z Lundem zrobiłeś :D

#18 Użytkownik jest niedostępny   marioneo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pt, 01 Kwi 11

Napisany 31 Styczeń 2013 - 23:34

Witam ponownie!

Czas na mały edit.
Jak pisałem wcześniej czekałem na dwie paczki a w sumie to na trzy.
Dotarły dwie z nich więc mogę podzielić się kolejną porcją fotek.

Dodaj obrazek
Dwa razy Samsung 840 Pro 256 GB

Dodaj obrazek
Corsair Dominator Platinum 4x4 GB 2133MHz

Dodaj obrazek
Lian Li BZ-525B

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek
Dodatki do X2000FB

Dodaj obrazek
NB PK2 i PK3

Dodaj obrazek
Swiftech MCP 35X2-BK

Mam dwa pomysły co do umieszczenia pompki.
Pierwsza to jak pisał ELDER pompka nad zasilaczem.
Ale mam jeszcze drugie rozwiązanie które dzisiaj przedstawię.
Oczywiście zdjęcia najlepiej z obrazują moje zamiary.

Dodaj obrazek
Przymiarka pompka nie przykręcona.

Dodaj obrazek

Zalety tego rozwiązania.
Większa dostępna możliwość połączeń bloków.
Grafika w drugim slocie x16 zmniejsza odległość między blokiem GPU a chłodnicą RS-1 420.
Dodatkowo będzie mniej widać kable podpięte na dole mobo.

Dodaj obrazek
Pompka trochę opada bo mocowanie nie przykręcone do przymiarki.
Po dokręceniu i połączeniu obiegu wszystko powinno być ok.

Zastanawiam się która opcja ładniejsza bez czy z NB PK2 ??
A tak to wygląda.

Dodaj obrazek
Bez NB PK2 tył.

Dodaj obrazek
Bez NB PK2 środek.

Dodaj obrazek
Z NB PK2 tył.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek
Z NB PK2 środek.


Jestem ciekaw waszego zdania na ten temat.
Na dzisiaj to tyle czekam na paczkę i dalej męczę zasilacz.
Łatwiej zamówić nowy komplet kabli ale zobaczę może uda mi się je ukończyć samemu.






#19 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5339
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 01 Luty 2013 - 00:00

Noiseblocker na zewnątrz budy zupełnie nie pasuje.
Psuje jej monolityczność.

Te kilka kątowek ostrych pomiędzy rezem a pompą niepotrzebnie zarzyna flow i komplikuje układ
a można wyjść prosto z pompy ponad midplate
i zakręcić do reza łukową łagodną złączką która nie tnie flow.
Używam wyłącznie takich złączek łukowych w swoim układzie i jest super.



Dodaj obrazek



Miejsce montażu pomp zupełnie do mnie nie przemawia.

35X to bardzo wydajne i udane konstrukcje ale urodą nie nadają się
do mocnego wyeksponowania w układzie.
Poza tym wibrują zauważalnie od 70% mocy w górę
więc dał bym je na czarnej wytłumiającej warstwie gąbki na zasilacz pod grafy i po bólu.
I to wsunięte aż pod mobo tak by ładnym łukiem węża wyjść z pomp do połączenia z grafą.

Rez odwrócony korkiem wlewowym do Ciebie a wlot wylot tak
by wężem za mobotray płyn był doprowadzony do pomp.
Jest tam 18mm miejsca po zamnknięciu bocznego panelu mimo że panel jest oklejony gąbką
i wąż 10/16 śmiało się mieści.

Nie sugeruj się moim ględzeniem,zrobisz jak Tobie będzie pasować :E
Ja mam skrzywienie by robić clear & simple układy.

Ten post był edytowany przez ELDER dnia: 01 Luty 2013 - 00:14


#20 Użytkownik jest niedostępny   kaman 

  • Małomówny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6856
  • Dołączył: Wed, 07 Wrz 05

Napisany 01 Luty 2013 - 16:03

IMHO wentylator na zewnątrz wygląda okropnie :]
Pompki w tym miejscu zdecydowanie nie pasują, już wolałbym umieścić tam rez. Ale z tego co wyczytałem to chcesz aby rez był w tym miejscu gdzie teraz także pozostają dwie możliwości:
1. Rez idzie trochę w górę i na sztywno łączysz go z pompkami
2. Pompki idą na zasilacz, a połączenie rez => pompki robisz za tacką - tak jak napisał Elder.
Ta druga wersja według mnie byłaby idealna i na niej bym się skupił :thumbup:

Poza tym muszę o tym wspomnieć... Otóż blok na mobo wygląda niesamowicie! :thumbup:
Lund też zaczął do mnie przemawiać. Kiedyś mi się nie podobał, a teraz? IMHO najładniejszy rez :)

Ten post był edytowany przez kaman dnia: 01 Luty 2013 - 16:06


  • (11 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych