Forum PCLab.pl: Projekt "komp na zewnątrz" - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Projekt "komp na zewnątrz" Oceń temat: ***** 3 Głosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   JKm. 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7824
  • Dołączył: Nd, 07 Lut 10

Napisany 09 Maj 2013 - 21:02

Zobacz postsnoopher, o 09 Maj 2013 - 21:51, napisał(a):

Padający deszcz to jedno, wilgoć (skraplanie) to trochę inna bajka :hmm:

Dokładnie,

Zamierzasz tak trzymać też sprzęt na zimę czy tylko lato?

#42 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 09 Maj 2013 - 21:08

Chyba znalazłem miejsce wczesniejszego przecieku.
Wentylatory maja filtry a do tego kratki pod katem wiec powinny wyłapać krolpe deszczu
Woda dostała sie prawdopodobnie przez zawias, mysle ze dorobienie prostokatnej podkładki z tworzywa z otworem na zawias i zamontowanie ich na górze i dole rozwiaze sprawe

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 09 Maj 2013 - 21:11


#43 Użytkownik jest niedostępny   MOROZAW 

  • Pasjonat
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1984
  • Dołączył: Cz, 24 Kwi 08

Napisany 09 Maj 2013 - 21:16

Daj uszczelkę gumową do okien.

#44 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 09 Maj 2013 - 21:16

Zobacz postJKm., o 09 Maj 2013 - 22:02, napisał(a):

Dokładnie,

Zamierzasz tak trzymać też sprzęt na zimę czy tylko lato?


Sprzet był juz na zewnatrz ok 22 miesiecy, pisałem o tym na pierwszej stronie
nie zamierzam go trzymac w domu nawet jak bedzie -50 :]

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 09 Maj 2013 - 21:21


#45 Użytkownik jest niedostępny   M.C 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1621
  • Dołączył: So, 28 Sie 10

Napisany 09 Maj 2013 - 21:18

Bardzo fajny projekt, aż mnie trochę ruszyło żeby rozłożyć PC w innym miejscu niż przy biurku i cieszyć się ciszą w nocy :)

#46 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 09 Maj 2013 - 21:19

kolejna fota, tym razem ze centrum dowodzenia :)
Monitor nie miał otworów montazowych na uchwyt scienny a podstawa była montowana na stałe
i bez rozbierania specjalistycznego nie dało by sie jej usunac lecz dla mnie to nie problem :]
obciałem podstawe i przykręciłem uchwyt blachowkretami do obudowy, schowałem przewody w scianie
i zagipsowałem jutro jak wyschnie, przeszlifuje i pomaluje


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 09 Maj 2013 - 21:32


#47 Użytkownik jest niedostępny   SDH 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6869
  • Dołączył: Wed, 04 Sie 10

Napisany 09 Maj 2013 - 21:24

Fakt - temat bardzo inspirujący. Jak widać większość ma obiekcje, a wielu burzy się i ironizuje nie czytając nawet postów autora, ale sam przyznam, że swojego nie zdecydowałem się wystawić, bo mi jakoś szkoda było choć warunki zdaje się mam dogodne. Teraz to przemyślę. Może wykoptuję na balkon AM3, bo Intela z GFem mi szkoda :E Autorze czekamy na porównanie temperatur w skrzynce zamkniętej i otwartej, bo po przeciągnięciu kabli raczej na porównanie dom vs taras nie ma co liczyć. BTW jeszcze pomyśl nad jakąś moskitierą albo otwieraną folią do połowy, żeby można było skrzynkę otworzyć i nie bać się o deszcz zacinający.

#48 Użytkownik jest niedostępny   wirmo 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4506
  • Dołączył: So, 10 Sty 09

Napisany 09 Maj 2013 - 21:37

Nie wspominałeś o napędzie DVD, też go przeniosłeś do domu czy jak ?

Ten post był edytowany przez wirmo dnia: 09 Maj 2013 - 21:41


#49 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 09 Maj 2013 - 21:41

Zobacz postwirmo, o 09 Maj 2013 - 22:37, napisał(a):

Nie wspominałeś o napędzie DVD, też go przeniosłeś do domu czy jak ?
Ps. Zagipsowałeś kable od monitora ? A co jak Ci się zepsuje albo będziesz chciał wymienić na większy ? będziesz kuł ? :E


bedzie nowy cienszy podwieszony z prawej strony, przewody juz sa wypuszczone i podłaczone.
Dodaj obrazek
Przewody od monitora sa z zapasem podłaczone od spodu, wystarczy je wypiac

Dalsze plany na biezaco bo to nie koniec :]

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 09 Maj 2013 - 21:56


#50 Użytkownik jest niedostępny   wirmo 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4506
  • Dołączył: So, 10 Sty 09

Napisany 09 Maj 2013 - 21:44

Zobacz postautococker, o 09 Maj 2013 - 22:41, napisał(a):

bedzie nowy cienszy podwieszony z prawej strony, przewody juz sa wypuszczone i podłaczone.

Dalsze play na biezaco bo to nie koniec :]

Jak masz kupować nowy to może lepiej już BR kupić :P

Zobacz postautococker, o 09 Maj 2013 - 22:41, napisał(a):

Przewody od monitora sa z zapasem podłaczone od spodu, wystarczy je wypiac

Wiem, miałem w głowie obraz monitora CRT a tam sygnałowy się nie odpina :E Sprawdziłem teraz w LCD i tutaj faktycznie oba się odpinają..

Ten post był edytowany przez wirmo dnia: 09 Maj 2013 - 21:46


#51 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 09 Maj 2013 - 21:50

Zobacz postwirmo, o 09 Maj 2013 - 22:44, napisał(a):

Jak masz kupować nowy to może lepiej już BR kupić :P


Bardzo żadko korzystam z CD tudzież DVD nie mowiac o BR

#52 Użytkownik jest niedostępny   JohnyWol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 521
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 09 Maj 2013 - 21:52

Jeżeli ktoś zainteresował się tematem to z pewnością przeczytał info z pierwszego posta. Wiemy (a przynajmniej większość wie), że komputer pracował na zewnątrz już przez niemal 2 lata.

Nie można jednak zaprzeczyć, że problem wilgoci istnieje i to, że do tej pory nic się nie wydarzyło nie znaczy, że za jakiś czas nie pojawi się problem z korozją/śniedzeniem złączy itp. Sam trzymam na balkonie rower, jest zabezpieczony przed deszczem, zwłaszcza na okres zimowy. Mimo to na wiosnę widzę wyraźny osad (który naszczęście łatwo schodzi przez odopowiednie zabezpieczenie roweru) i pojawiają się drobne ogniska korozji.

Druga sprawa to wpływ niskiej temperatury na HDD. Tu są dane ze strony Westen Digital dot. ich dysków:
Temperatura podczas pracy -0° C do 60° C
Temperatura podczas przechowywania -40° C do 70° C
Wynika z tego, że korzystanie z PC w minusowych temperaturach może nie być korzystne dla HDD.

Wszystko wyjdzie za jakiś czas. Póki co PC działa 2 lata, jestem ciekawy przyszłości i jeżeli - odpukać - wydarzy się jakaś awaria to Autor poinformuje nas o tym by ostrzec innych przed ewentualnymi skutkami tej metody "przechowywania" komputera.

PS. A tak poza tym świetna robota. Całość wygląda estetycznie i przyjemnie dla oka - zwłaszcza czyste od kabli biurko i "efekt niewidzialnego komputera"® :D.
PS.2. Może jakaś przedłużka/hub USB dla łatwiego korzystania z tych złączy?

Ten post był edytowany przez JohnyWol dnia: 09 Maj 2013 - 21:54


#53 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 09 Maj 2013 - 22:03

Zobacz postJohnyWol, o 09 Maj 2013 - 22:52, napisał(a):

PS.2. Może jakaś przedłużka/hub USB dla łatwiego korzystania z tych złączy?


Wstyd, durny nie pomyslałem o tym tylko wypusciłem 6 przedłużaczy 2m USB w róznych miejscach
I oczywiscie, bede was o wszystkim informował o tych dobrych jak i złych rzeczach.

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 09 Maj 2013 - 22:04


#54 Użytkownik jest niedostępny   Relativy 

  • -
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5641
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 09 Maj 2013 - 22:55

Co do USB, ja bym zainwestował w klawiaturkę z Hubem i do niej niewielki hub na 3-4 złącza.
Zawsze to 1 kabel mniej i lepsza estetyka, komfort pewnie też.

#55 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 10 Maj 2013 - 09:20

W nocy padało a w srodku nadal sucho wiec luzik :cool: :cool:
Teraz skupiam sie na automatycznym otwieraniu dzwi oraz
kupieniu i zainstalowaniu właczników

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 10 Maj 2013 - 17:17


#56 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 10 Maj 2013 - 17:26

Widze że nie tylko ja zrobiłem taka obudowe :)

http://www.poltel.co...zewnatrz/?id=12






.

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 10 Maj 2013 - 17:27


#57 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 12 Maj 2013 - 06:15

Szukałem siłownika do automatyczynego otwierania drzwi lecz byl za drogi
znalazłem cos takiego na 12v za 35zł :Up_to_s: :Up_to_s: i zakupiłem

Dodaj obrazek

Musze tez przerobic drzwi od obudowy komputera zeby wysówały sie i zamykały razem z drzwiami od szafki,kupiłem wiec 20cm prowadnice kulkowe
przestrzen miedzy drzwiami to ok 5cm, trzeba cos pokombinowac no chyba ze drugą antene :)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez autococker dnia: 12 Maj 2013 - 06:16


#58 Użytkownik jest niedostępny   Lamborghini17 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1997
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 08

Napisany 12 Maj 2013 - 07:27

Bardzo fajny projekt. Też jestem ciekaw jak się to spisze podczas upałów.
Tylko po co Ci to automatyczne otwieranie?

Ten post był edytowany przez Lamborghini17 dnia: 12 Maj 2013 - 07:29


#59 Użytkownik jest niedostępny   chartkor 

  • カナダ人 :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2910
  • Dołączył: Cz, 17 Sty 08

Napisany 12 Maj 2013 - 07:46

Chlopakowi sie nudzi, bajera po prostu :E

#60 Użytkownik jest niedostępny   autococker 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 12 Maj 2013 - 08:08

Zobacz postLamborghini17, o 12 Maj 2013 - 08:27, napisał(a):

Bardzo fajny projekt. Też jestem ciekaw jak się to spisze podczas upałów.
Tylko po co Ci to automatyczne otwieranie?



Zobacz postchartkor, o 12 Maj 2013 - 08:46, napisał(a):

Chlopakowi sie nudzi, bajera po prostu :E


W czasie grania z kreceniem podzespołów dla podwyzszenia FPS w poprzednim mieszkaniu musiałem wychodzic na balkon i otwierac bude.
Kiedy były nizsze temp na zewnatrz niezbyt mi sie chciało ale tez wychodziłem :)
Teraz nacisne przycisk i buda sama sie przewietrzy :cool:
Ogólnie chodzi o to żeby sprzet był wykorzystany na maxa

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych