Forum PCLab.pl: Phenom II X4 955 @ 4ghz vs Intel Core i5 3570K @ 2,8ghz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Phenom II X4 955 @ 4ghz vs Intel Core i5 3570K @ 2,8ghz Czyli obalamy mity

#81 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 30 Październik 2013 - 22:06

@Focus - po kilku miesiacach stwierdziles to samo co ja w maju - i3 z steremNV zachowuje się jak 4 rdzeniowciec o ipc slabszym od Intel Core i5 1, 2, 3 , czy 4 gen, czyli jak Phenom. Po prostu NV dobrze korzysta HT. Prawdopodobnie teraz roznica sie zatarła, bo jeszcze jakiś czas temu NV nie miala tak dobrze zoptymalizowanych sterów szczególnie, pod HT. Ja teraz moje przemyślenia lekko bym zrewidował, jednak bardziej ze względu na stery. Choć na mapie 64 graczowej i tak i3 zginie i taka jest prawda. Phenomow juz nie ma, do tego coraz gorsza maja wydajnosc, przez wolny NB i brak nowszych instrukcji, wiec z roku na reok, bedzie jeszcze gorzej i to pokazuje BF4, miedzy innymi.

#82 Użytkownik jest niedostępny   rolandwally83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: So, 27 Paź 07

Napisany 30 Październik 2013 - 23:21

Tylko bez żadnych proroków Doomsday bo za 40 min odpalam BF4 na PII i nie mam ochoty zmieniać znowu sprzętu jak to było przy bf3

#83 Użytkownik jest niedostępny   focus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 899
  • Dołączył: Nd, 07 Lis 04

Napisany 31 Październik 2013 - 07:35

Zobacz postmuffin118, o 30 Październik 2013 - 22:06, napisał(a):

@Focus - po kilku miesiacach stwierdziles to samo co ja w maju - i3 z steremNV zachowuje się jak 4 rdzeniowciec o ipc slabszym od Intel Core i5 1, 2, 3 , czy 4 gen, czyli jak Phenom. Po prostu NV dobrze korzysta HT. Prawdopodobnie teraz roznica sie zatarła, bo jeszcze jakiś czas temu NV nie miala tak dobrze zoptymalizowanych sterów szczególnie, pod HT. Ja teraz moje przemyślenia lekko bym zrewidował, jednak bardziej ze względu na stery. Choć na mapie 64 graczowej i tak i3 zginie i taka jest prawda. Phenomow juz nie ma, do tego coraz gorsza maja wydajnosc, przez wolny NB i brak nowszych instrukcji, wiec z roku na reok, bedzie jeszcze gorzej i to pokazuje BF4, miedzy innymi.

Już to sprawdziliśmy przy okazji tego artykułu: http://pclab.pl/art53784.html Istotnie, teraz GeForce nie ma już problemów na Core i3.

Jeśli chodzi o mapy dla 64 graczy. Oczywiście, Core i3 nie będzie tutaj procesor, który zapewni zadowalającą płynność dla najbardziej wymagających (60+ kl./s), ale nie jest gorszy od innych CPU z tego samego przedziału cenowego, czyli FX'a 6300. Zmierzam do tego, że kupowanie innego procesora w tej samej cenie co Core i3 na zasadzie "bo do map 64-osobowych się nie nada" jest moim zdaniem fałszywym argumentem. Inne procesory z tego samego przedziału cenowego nadadzą/nie nadadzą się w takim samym stopniu.

#84 Użytkownik jest niedostępny   rolandwally83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: So, 27 Paź 07

Napisany 31 Październik 2013 - 15:01

Działa działa i tyle na temat PII w BF4 dopiero wstałem znowu nie przespane nocki z powodu gry

#85 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 01 Listopad 2013 - 10:59

@Focus - oczywiscie, ze jest gorszy i3. Szczegolnie po OC. Twoje testy tego nie wykażą, ale tak jest/ibylo (przynjmniej z sb tak bylo).

Ten post był edytowany przez muffin118 dnia: 01 Listopad 2013 - 11:00


#86 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12566
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 01 Listopad 2013 - 16:39

Różnica występowała na sterownikach Nvidii, ale odkąd je poprawili i3 jest niemal równy 6300.

#87 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 01 Listopad 2013 - 22:53

Hmmm, to znaczy - AMD = śmietnik (nawet wśród kart graficznych - NV ładne obniżki zrobiła).

#88 Użytkownik jest niedostępny   Glimmer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Pt, 02 Sie 13

Napisany 06 Listopad 2013 - 20:04

czyli kto wygrał?

#89 Użytkownik jest niedostępny   Dravic 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 529
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 06 Listopad 2013 - 20:19

Podoba mi się testowanie procków AMD (a w szczególności wielordzeniowców, choć wolnych na jednym rdzeniu w stylu Phenom II x4/x6 czy FX 6300/8300) z użyciem Radeona na pclabie. Na szczęście się to skończyło... szkoda że te testy o których mowa zupełnie na samym początku tematu są na Radkach bo podejrzewam że z GeForce 6xx inaczej by to wyglądało i Phenom II x6 na 4Ghz kopałby tyłek Sandy Bridge i5 na 2,8GHz.

#90 Użytkownik jest niedostępny   Glimmer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Pt, 02 Sie 13

Napisany 06 Listopad 2013 - 20:43

Ale nadal nie wiem, po co porównywać procesor za 350zł, do procesora za 700zł?

#91 Użytkownik jest niedostępny   olo19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 156
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 08 Listopad 2013 - 13:59

Phenom 955/965 to jeszcze bardzo dobry proc i nie warto go przez jakiś czas wymieniać na te całe sri 5.

#92 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 08 Listopad 2013 - 19:01

Warto, bo już nie ma instrukcji coraz częściej potrzebnych. Teraz Phenoma zastąpił FX 6300, który jest wydajniejszy i lepiej się kręci. Najgorszym wyborem jaki można zrobić to kupienie Pentiumów, ale i3 też nie są rewelacyjne. Te na haswell'u dają radę, ale jeszcze zobaczymy jak będzie dalej.

#93 Użytkownik jest niedostępny   syzyf 

  • Stary ... ale jary :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7429
  • Dołączył: Nd, 10 Gru 06

Napisany 21 Marzec 2015 - 20:12

Gdzie ty tu obaliłeś mit ??? Co najwyżej browara ... i to bezalkoholowego :)

#94 Użytkownik jest niedostępny   nceis 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1189
  • Dołączył: Wed, 18 Sie 10

Napisany 22 Marzec 2015 - 13:31

Zobacz postsyzyf, o 21 Marzec 2015 - 20:12, napisał(a):

Gdzie ty tu obaliłeś mit ??? Co najwyżej browara ... i to bezalkoholowego :)


O stary, jaki archeolog z Ciebie. Temat po prawie dwóch latach odkopałeś :E
Swoją drogą dzięki - ładnie się ubawiłem czytając teorie spiskowe muffinków i innych.

Ehh, kiedyś to były czasy - wojna AMD vs Intel.
Teraz gdyby nie rynek GPU to pewno wiele osób by nawet nie wiedziało co to za pierwsza firma. Mówię poważnie.

PS.
Nie nie jestem Intelbojem, sam kiedyś namiętnie korzystałem z procesorów AMD (Począwszy od jednordzeniowych Athlonów).
No, ale wszyscy wiemy jak dzisiaj jest ;)


#95 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 23 Marzec 2015 - 18:23

Był inne czasy, inne sterowniki, dzisiaj mam większą wiedzę, ale co z tego, jak można kogoś poniżyć nieznając go osobiście.
I nadal uważam, że wtedy Phenom@4ghz NB 2,6ghz był w stanie w NIEKTÓRYCH grach dobić do pozimu słabych i5. Teraz przy innych sterownikach już nie.

#96 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10062
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 14 Czerwiec 2015 - 14:28

Tyle ze platforma na intelu brala w idle max 50W
phenom kolo 90W pewnie

Biorąć pod uwage OC to przy zegarach 4ghz na obu pod obciąceniem roznica pewnie bylaby kolo 60-70W nawet

jesli ktos uzywa pc 24/7 to po roku koszt procka sie zwracał

  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych