Forum PCLab.pl: Phenom II X4 955 @ 4ghz vs Intel Core i5 3570K @ 2,8ghz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Phenom II X4 955 @ 4ghz vs Intel Core i5 3570K @ 2,8ghz Czyli obalamy mity

#1 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 04 Maj 2013 - 17:58

Bez owijania w bawełnę zapodam kilka zrzutów z kl/s od kolegi z benchmarka (Phenom @ 4ghz według pclaba jest mniej wydajny od i5 2400S @2,5 ghz)

CAŁY TEMAT (warto przeczytać): http://www.google.pl...lient=firefox-a
(żeby nie być zbanowany :D)

Wyniki:
Phenom
Dodaj obrazek
i5@2,8ghz
Dodaj obrazek

Phenom
Dodaj obrazek
i5
Dodaj obrazek

Phenom
Dodaj obrazek

i5
Dodaj obrazek

Podkreślam
testy nie są moje tylko kolegi pittterxd

Ten post był edytowany przez muffin118 dnia: 08 Listopad 2013 - 19:02


#2 Użytkownik jest niedostępny   piterrrxd 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 196
  • Dołączył: Pn, 03 Sty 11

Napisany 04 Maj 2013 - 19:31

Poprawiony wykres Crysis 3 i5@2.8GHz

Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 04 Maj 2013 - 21:12

Czyli to co powszechnie wiadomo :P
i5 jest droższe i szybsze od Phenoma II X4 nawet na 4GHz :)
Ale obydwa procesory w rozdzielczości FullHD zapewniają podobny komfort rozgrywki.
Dlatego do gier spokojnie można polecić 95W Phenoma II X6 1045T, który podkręci się do 3.6-3.7GHz i będzie wystarczający, albo jakąś X4 :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 04 Maj 2013 - 22:00

@mikilys - chodzi o cos innego. Mianowicie i5 ib@2,8 ghz = 3,1 ghz sb (i5 2400) = Phenom 4 ghz. Chodzilo o obalenie mitu jakoby Phenom na 4 ghz byl slabszy od zablokowanych i5 bo tak nie jest. Czesto poleca sie uzywane i5 2300/2400 ktore chodza na alledrogo za 480-500 zl a sa tak samo dobre jak Phenom 4 ghz. Mam nadzieje, ze w koncu ludzie pojda po rozum do glowy.
Poza tym - w jakiej rozdzielczosci sprawdzac? W jakiej grasz? A i tak widac roznice miedzy 2,8 a 4,5 ghz i5 wiec ewidetnie to bylo dobrze wybrane miejsce procesorowe (nie takie jak na pclabie, gdzie nawet G2120 bije Phenoma, a i3 leje go jak chce na pclabie) :D.

Na pclabie nawet i5 2400s leje Phenoma 4 ghz, więc o czym my tu rozmawiamy.
Według mnie nawet i5 3350P przestaje mieć sens dopiero i5k i i7k są zauważalnie (więcej niż 20%) mocnieje od Phenoma. Moje przypuszczenia i od dawna zbierane dowody potwierdziły to (m.in to jak testował kolega @forum w jakimś MMO, gdzie Phenom @3,9 ghz = i5@2,8 ghz), do tego kiedyś robił test i5@1,8 i 2 ghz na 4 rdzeniach gdzie fps był o 50% (62 vs 46) większy na 4 rdzeniach@2 ghz w Crysisie 2.
Do tego ten test
http://www.google.co...c.1.zhVWUpPx9Zk

I sory, ale testy pcl został obalone. Dobre testy robi też @tomcug, ale tylko na OC ust.

Ten post był edytowany przez muffin118 dnia: 04 Maj 2013 - 22:09


#5 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10378
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 05 Maj 2013 - 08:00

Teraz jeszcze zbadaj zużycie energii phenoma II @ 4GHz i SB/iB @ stock. Dodaj koszty chłodzenia dla Phenoma. Gdzieś ten zachwyt na AMD ucieka...

A tekst o obalonych testach, daj spokój.

#6 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 05 Maj 2013 - 09:30

Zobacz postsmilehunter, o 05 Maj 2013 - 09:00, napisał(a):

Teraz jeszcze zbadaj zużycie energii phenoma II @ 4GHz i SB/iB @ stock. Dodaj koszty chłodzenia dla Phenoma. Gdzieś ten zachwyt na AMD ucieka...
Nigdzie nie ucieka.
Podkręconego i5 SB też musisz schłodzić :]
Phenom X4 czy X6 spokojnie poleci na Spartanie HE924. Ba! Mój były X6 leciał w stresie do maks 52 stopni przy SpartanieLT i 3.3GHz, które robił bez ingerencji w napięcia na płycie z sekcją 3+1 ;)
Więc jeśli deklaracje AMD są prawdziwe to miał TDP szczytowe na poziomie ~105W.

A przypomnijmy: i5-2400 jest TEŻ 95W watowym procesorem: http://ark.intel.com/products/52207 , a potrafi kosztować sporo więcej niż płyta (GA-78LMT-USB3 - 199zł - sekcja 4+1, chłodzona - mATX!) + chłodzenie (HD924 - 69.99zł) + Phenom II X6 (399zł) ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10378
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 05 Maj 2013 - 09:32

Ale to Phenoma trzeba kręcić, aby dogonił nie kręconego SB/IB. Do nie podkręconego SB/IB nie trzeba chłodzenia wymieniać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 05 Maj 2013 - 09:39

Zobacz postsmilehunter, o 05 Maj 2013 - 10:32, napisał(a):

Ale to Phenoma trzeba kręcić, aby dogonił nie kręconego SB/IB. Do nie podkręconego SB/IB nie trzeba chłodzenia wymieniać.
Zgodzę się, ale mi zaokrągleniu moich cen wyszło 670zł za komplet.
Kup i5 SB z płytą w tej cenie, a co dopiero i5 IB z płytą :]
Sensowną z USB3.0 ;)
Do tego w ogóle obecnie KUP coś od Intela w perspektywie nowej podstawki :lol2:

#9 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10378
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 05 Maj 2013 - 09:58

Różnica w cenie jest... uzasadniona.
http://pclab.pl/art52137-13.html
http://pclab.pl/art50000-14.html

Bo Phenom zbiera baty.

Obalanie testu kilkoma amatorskimi wykresami :lol2:
Różne ustawienia, różne miejsca itd. a wy chcecie porównywać testy i mówić który lepszy.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 05 Maj 2013 - 10:02


#10 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 05 Maj 2013 - 10:00

Zobacz postsmilehunter, o 05 Maj 2013 - 08:00, napisał(a):

Teraz jeszcze zbadaj zużycie energii phenoma II @ 4GHz i SB/iB @ stock. Dodaj koszty chłodzenia dla Phenoma. Gdzieś ten zachwyt na AMD ucieka...

A tekst o obalonych testach, daj spokój.


Tak? A co powiesz na to, że według pcl 2,5 ghz sb jest lepsze od 4 ghz PII? Do 3,8 ghz można go chłodzić boxem (sprawdzone). Do 4 ghz wystarcza chłodzenie za 50-70 zł. Sam kiedyś byłem przekonany, że i5 na stocku (2,8-3 ghz) miecie Phenoma (przynajmniej tak wyglądało z innych recenzji), ale potem zaczęłem myśleć i cos mi sie nie zgadzalo - przeciiez nawet ipc nie jest o tyle wyższe od intela o tyle ile byla roznic zegarow. Teraz pewnie w strategiach pewnie bardziej liczy sie ipc i rdzen zamiast zegara, i tu i5 bedzie lepsze.

@up - smieszny jestes, wlasnie co udowodnilem, ze w popularnych grach nue to ty wyciagasz te syfy z pcl...

Ten post był edytowany przez muffin118 dnia: 05 Maj 2013 - 10:02


#11 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10378
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 05 Maj 2013 - 10:03

Z całym szacunkiem, ale dla mnie testy Focusa są 1000x bardziej wiarygodne niż 4 wykresiki nie wiadomo kogo.

#12 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 05 Maj 2013 - 10:26

Napisałem kogo + ma metodologię. U focusa masz avg fps, brak min fps i G2120 jest lepszy od Phenom 965 (co prawda nie kręcony, ale od kręconego jest tylko o 8% gorszy), tutaj zostałby zmasakrowany.

#13 Użytkownik jest niedostępny   gaaazzz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1797
  • Dołączył: So, 10 Wrz 05

Napisany 05 Maj 2013 - 10:27

Zły dział.
Temat powinien się znaleźć w dziale Humor :P

Testy kompletnie nic nie warte.

Równie dobrze mogę sobie wstawić wykresy z losowymi wynikami...


Phenom nie ma startu do i5 i koniec kropka.

Choćby nie wiem jak był kręcony i tak dostaje "baty" od i5 na stocku.

Cytuj

A przypomnijmy: i5-2400 jest TEŻ 95W watowym procesorem: http://ark.intel.com/products/52207 , a potrafi kosztować sporo więcej niż płyta (GA-78LMT-USB3 - 199zł - sekcja 4+1, chłodzona - mATX!) + chłodzenie (HD924 - 69.99zł) + Phenom II X6 (399zł)


Chyba sobie żartujesz? :E
Płytka pod i5 to 120zł ( h61 z USB 3.0 )

Ten proc pobiera max 70W i wystarczy byle jaka sekcja na płycie

A co ma TDP do poboru mocy u intela?

i5 2300 ma TDP 95W jak i Core i5 2600k ( 3,8GHz turbo ).
TDP jest określane dla całej serii procesorów.

Phenom x4 @ 4GHz pobiera podczas grania 100W więcej niż PC na Core i5 2400 @ 3,78GHz

307W vs 403W

http://pclab.pl/art50000-92.html

Dodaj obrazek
Haha :lol2:

X6 @4GHz pobiera 3x więcej prądu niż i5 2400 na stocku

Ten post był edytowany przez gaaazzz dnia: 05 Maj 2013 - 10:35


#14 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 05 Maj 2013 - 10:38

@gaaazzz
Przeczytaj co napisałem.
Przeanalizuj bez emocji związanych z umiłowaniem Intela i wtedy popolemizujemy dalej ;)

Póki co nie zaprzeczyłeś niczemu co napisałem, ba. Wszystkie wypowiedzi potwierdziły co napisałem :E

--
Co do całej serii ;)
http://ark.intel.com...-up-to-3_30-GHz to i5-2400S też jest w tej serii, a ma inne deklarowane TDP? Ciekawe ;)
Sprecyzuj co chciałeś napisać i odnieś się do realiów :)

--
A porównanie zużycia prądu X6@4GHz, co jest możliwe dla wybranych sztuk do i5-2400 na stocku to w ogóle dobry żart, ale taki dość... No napisałbym brzydko, ale napiszę: niszowy :)
Tym bardziej, że widzę 307W do 423W po podkręceniu ;)
Więc coś mi matematycznie się nie zgadza z tym Twoim 3 razy :E

A bez podkręcenia patrząc na testy PCLab to:
Dodaj obrazek
wychodzi ~50% więcej dla 1055T, czyli więcej niż różnica po podkręceniu obu ;)

A w spoczynku:
Dodaj obrazek
widzę tylko 18W różnicy na niekorzyść 1055T :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 05 Maj 2013 - 11:34

@gaaazzz - jak znajdziesz mi płytę z usb3 za 120 zl na h61 nowa to powiedz mi kupuje 3 od razu :D.
Płyta do OC phemoma starczy 760gm-p34 fx lub 78lmt usb3. Obie tanie i dobre sekcje

#16 Użytkownik jest niedostępny   gaaazzz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1797
  • Dołączył: So, 10 Wrz 05

Napisany 05 Maj 2013 - 12:05

Proszę bardzo http://allegro.pl/pl...3083840377.html

Takich ofert było więcej.

Jakiś czas temu kupiłem 2 sztuki, jedna siedzi u mnie.

Ten post był edytowany przez gaaazzz dnia: 05 Maj 2013 - 12:06


#17 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 05 Maj 2013 - 12:36

nie allegro a sklep... na allegro też można wyrwać za 130-140 zl nowe plyty na am3 z 5 fazowkami, nawet w sklepach ostatnio byly m5a87 z 5-6 fazową sekcją, fajnie wyposażone płyty za 129 zl. Okazje się zdarzają ale zwykle trzeba za normalną cene kupować czyli 150-160

#18 Użytkownik jest niedostępny   Double_O_Seven-007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 533
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 12

Napisany 05 Maj 2013 - 17:06

No cóż fajnboje Intela nie mogą się pogodzić z tym, że AMD jest lepsze.


@Autor, a miejsce testu dobrze dobrane? Np. dużo było przeciwników wokół ciebie
?

#19 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6871
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 05 Maj 2013 - 18:22

Zobacz postDouble_O_Seven-007, o 05 Maj 2013 - 18:06, napisał(a):

No cóż fajnboje Intela nie mogą się pogodzić z tym, że AMD jest lepsze.


@Autor, a miejsce testu dobrze dobrane? Np. dużo było przeciwników wokół ciebie
?

Sugerowanie się ilością przeciwników może być bardzo mylące ;). Z miejsca mogę powiedzieć, że lokacja w Zewie Prypeci jest źle dobrana. Natomiast w przypadku Crysisa 3 to pewnie ta sławetna trawa, która ma bardzo małe przełożenie na normalną rozgrywkę.

#20 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21086
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 05 Maj 2013 - 18:29

Co do crysisa 3 to nowy patch dał dużego kopa na intelu , na amd to samo co było , test z trawką ;)

Miejsce w cop oczywiście  żle dobrane , ta gra działa na 2core i potrafi nieżle dobić cpu. Gra bardzo pozytywnie reaguje na szybsze pamięci i jedna z nielicznych , gdzie ivy jest szybsze od sb o ~15% :E

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 05 Maj 2013 - 18:35


  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych