Forum PCLab.pl: deus g1 problem z obrazem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

deus g1 problem z obrazem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   arus1212 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 08

Napisany 14 Czerwiec 2013 - 19:35

Witam, kupiloen nowy zasilacz od silentiumpc deus g1 500w. Mam problem. Po podłaczeniu zasilacza karta graficzna (chyba) nie działa. Podłaczam monitor i zamiast sie uruchamiac jest w stanie czuwania.Wszystkie kable dobrze podłaczone i podociskane. W czym twki problem? To wina nieodpowiedniego zasilacza czy akurat trafilem na taki felerny model? Moja płyta główna to asus m5a78l-m lx a karta graficzna to ati radeon hd3870. Sprawdzalem czy moze karta mi nie siadla ale sprawdzalem na innym modelu i to samo. Prosze o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   roomunho Ikona

  • RooMuŃska Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1034
  • Dołączył: Wed, 10 Lis 10

Napisany 14 Czerwiec 2013 - 19:50

albo zasilacz trafił Ci się walnięty, albo płyta zdechła. spróbuj podłączyć inny zasilacz to się wyjaśni ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   mod255_77 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 245
  • Dołączył: Wt, 04 Wrz 12

Napisany 14 Czerwiec 2013 - 19:56

Spróbuj na starym zasilaczu czy ruszy (o ile go jeszcze masz).
Ale skoro sprawdzałeś na innym modelu to albo płyta albo zasilacz :)

Ten post był edytowany przez mod255_77 dnia: 14 Czerwiec 2013 - 19:56


#4 Użytkownik jest niedostępny   arus1212 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 08

Napisany 14 Czerwiec 2013 - 20:08

sprawdzilem stary zasilacz i wszytko dziala elegancko, wiec trafil mi sie walniety zasilacz. Gwarancja i wszytko jest wiec bedzie trzeba odeslac i czekac na nowy. Bo raczej to wina zasilacza skoro na starym dziala a wszystko podlaczone jak wczesniej. Wiec nie ma mowy o tym ze cos nie tak z kablami

#5 Użytkownik jest niedostępny   Xava2011 Ikona

  • Szorstki i chamski burak
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3332
  • Dołączył: Wt, 30 Sie 11

Napisany 14 Czerwiec 2013 - 20:32

Na Deusie karta graficzna odpalała, czy wentylatory chociaż kręciły? dodatkowe zasilanie CPU na 100% było podłączone? bo bez tego zasilania nie będzie obrazu ale wentylatorki i dyski uruchomi :)
imo sprawdź jeszcze raz nowy zasilacz.

Ten post był edytowany przez Xava2011 dnia: 14 Czerwiec 2013 - 20:32


#6 Użytkownik jest niedostępny   arus1212 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 08

Napisany 20 Czerwiec 2013 - 15:48

Witam, dzisiaj przyszedł mi nowy model deusa g1 którego oddalem jako uszkodzony. Po podłaczeniu 20+4 pin do płyty głównej i 4 pin pod zasilanie procesora(rozdzielane 8pin)i podłaczeniu karty graficznej 6pin i podłaczeniu oczywiscie dysku problem ten sam. Nie wiem jaka jest przyczyna ;(
Przy starym zasilaczu na wtyczce do zasilania procesora pisze: tkg tuv, a na deusie na jednej wtyczce pisze tkg a na drugiej tuv. Jedna z tych wtyczek tylko pasuje aby ja podłaczyc. Podłaczajace deusa i zasilanie procesora mam wrazenie ze ono nie działa prawidłowo. Przy starcie komputera nie słychac żadnych dzwieków, wentylatory sie kreca i dysk działa.

#7 Użytkownik jest niedostępny   darek.p Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 435
  • Dołączył: So, 20 Cze 09

Napisany 20 Czerwiec 2013 - 16:44

A może pamięci RAM są winne temu,wyjmij wszystkie i włącz komputer jak zacznie sygnał pikać ,płyta raczej sprawna będzie.Włóż jedną pamięć i załącz kompa, następnie inną i zaobserwój .Miłem niedawno podobny problem z monitorem ,winne były wadliwe dwie pamięci z czterech. Także można jeszcze zresetować bios ,nieraz pomaga (wyjmij baterię na pare mnut z płyty)

Ten post był edytowany przez darek.p dnia: 20 Czerwiec 2013 - 16:45


#8 Użytkownik jest niedostępny   arus1212 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 08

Napisany 20 Czerwiec 2013 - 17:21

RAMY zostały wyjete i bylo slychac sygnał dzwiekowy wiec plyta napewno sprawna, RAMY mysle ze tez sprawne. Pracuje teraz na tym starej konfiguracji tzn ze starym zasilaczem i wszytko jest ok, ale gdy podłaczam deusa g1 w taki sam sposób jest czarny ekran, nie slychac sygnału dzwiekowego na procedure POST. Czy istnieje jakas mozliwosc ze deus g1 jest w jakis sposób nie kompatybilny z moja plyta główna? Ma ktos jakies pomysły dlaczego stary zasilacz działa bez zarzutów a nowy nie chce uruchamiac komputera. Wątpie zeby deus g1 byl nie sprawny gdyz tak sadzilem i wymienilem go na gwarancji, z 1 jak i 2 modelem jest to samo.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mod255_77 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 245
  • Dołączył: Wt, 04 Wrz 12

Napisany 20 Czerwiec 2013 - 17:22

Nie ma takiej możliwośći abyś dwa razy otrzymał zepsuty model deusa, wina pewnie leży po twojej stronie :) Podociskaj dobrze, sprawdź dokładnie czy wszystko podłaczyłeś dobrze itp

#10 Użytkownik jest niedostępny   Nebel Ikona

  • Narf!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Nd, 28 Lis 10

Napisany 20 Czerwiec 2013 - 17:30

może być wszystko sprawne, ale jest konflikt między zasilaczem a MOBO lub GPU. Na przykład zasilacz Corsair VX550 nie działa dobrze z nowymi płytami pod Intele - sprawdzałem dwie płyty na chipsecie B75 i objaw taki że nie da się wyłączyć komputera. Wyłączałem go i po trzech sekundach się sam włączał. Jedyny sposób to odłączenie zasilania.

Pamiętam też że był jakiś model OCZ albo Chieftec który nie działał z jakąś płytą główną, było to na pclabie, teraz raczej nie znajdę. Możliwe że w tym przypadku też jest jakiś konflikt.

#11 Użytkownik jest niedostępny   arus1212 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 08

Napisany 20 Czerwiec 2013 - 17:55

Wszystko napewno dobrze docisniete. Czy jest mozliwosc ze stara werjsa biosu ma tu cos do tego? I czy jak jest wtyczka 4+4pin to obie nie powinny byc identyczne tzn ze moge podlaczyc albo jedna albo druga pod zasilanie procesora? Moja plyta głowna ma 4pin wejsc pod zasilanie procka i pasuje tylko jedna z tych 4 pinowych wejsc bo druga jest inna.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Cooling_PL Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5476
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 09:08

Spróbowałbym jeszcze zobaczyć czy komputer wstanie jak będą odłączone wszystkie urządzenia USB.

#13 Użytkownik jest niedostępny   arus1212 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 08

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 11:25

sprawdzalem zestaw wyjmujac go z obudowy i podłaczone było tylko: zasilacz+plyta glowna+procesor+ramy+karta graficzna. Po wyjeciu ramu i karty graficznej dopiero zaczol piszczesc sygnalizujac ich brak.

#14 Użytkownik jest niedostępny   arus1212 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 08

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 16:28

ma ktos jeszcze jakies pomysły jak rozwiazac mój problem?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Todis Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1945
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 20:52

Wymień zasilacz na inny - szkoda czasu i nerwów.

#16 Gość_extrememaster_*

  • Grupa: Goście

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 20:56

Todis, moze nervosolu co ? autorze, spradz zasilacz na innym komputerze.

#17 Użytkownik jest niedostępny   wnx Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Cz, 02 Maj 13

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 21:14

Ale panowie, skoro kupił zasilacz i ten nie działa z jedo sprzętem (grafa), wymienił i nie znów działa a stary psu działa to ja bym zwyczajnie oddał i koniec.
Nie mówimy czy Deus jest dobrym PSU czy nie tylko co zrobić. Oddać i zakończyć przygodę z Deusem. Kupić inny.
Zasilacz ma działać i koniec.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Todis Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1945
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 21:14

Zobacz postextrememaster, o 21 Czerwiec 2013 - 20:56, napisał(a):

Todis, moze nervosolu co ? autorze, spradz zasilacz na innym komputerze.


Jak masz czas bawić się i testowac fabrycznie nowy zasilacz (2 sztukę) to twoja i autora sprawa.
Mi szkoda czasu na to. Jeśli to już 2 nowa sztuka i nadal jest to samo to chyba można oddać zasilacz do sklepu i wybrać inny.
Co w tym dziwnego.

#19 Gość_extrememaster_*

  • Grupa: Goście

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 21:15

najpierw niech sprawdzi czy na innym kompie dziala. jesli tak to wina plyty glownej bo zasilacz jest niekompatybilny (napiecie startowe).

#20 Użytkownik jest niedostępny   Todis Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1945
  • Dołączył: So, 17 Lis 12

Napisany 21 Czerwiec 2013 - 21:22

Zobacz postextrememaster, o 21 Czerwiec 2013 - 21:15, napisał(a):

najpierw niech sprawdzi czy na innym kompie dziala. jesli tak to wina plyty glownej bo zasilacz jest niekompatybilny (napiecie startowe).


Jeśli nie będzie działał to co mu polecisz?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych