Forum PCLab.pl: Płyta pod LGA1150 - Wątek Zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (44 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta pod LGA1150 - Wątek Zbiorczy Szukasz płyty pod Haswella? Zacznij od tego wątku.

#1 Użytkownik jest niedostępny   BuShMaN 

  • o(ړײ)o
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 10418
  • Dołączył: Pn, 16 Lis 09

Napisany 10 Sierpień 2013 - 21:49

Jak w opisie. Wszelakie konwersacje na temat płyt pod LGA1150 uprasza się prowadzić w tym wątku, żeby nie robić bałaganu.


#2 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16348
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 10 Sierpień 2013 - 21:59

No to mam pytanie do znawców 1150:
Jakie najtańsze płyty (producent, model, wersja) umożliwiają obniżanie napięcia procesora "nonK"? (dobrze by było również obniżać taktowanie bazowe w dół - a wręcz by było wskazane o ile istnieje taka możliwość na tanich płytach 1150 + procki "nonK")

Ten post był edytowany przez RyszardGTS dnia: 10 Sierpień 2013 - 22:01


#3 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek23 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 13 Sierpień 2013 - 14:54

Nie chcę zaśmiecać więc tutaj swoje pytanko zadam, czy na płycie Asus Z87 PRO a więc LGA1150 i chipset Z87, tak samo jak na starszych płytach konfiguruje się macierz RAID0? Pisząc starsze płyty mam na myśli swoją LGA775 chipset 780i SLI. Jeżeli nie to proszę o krótką instrukcję tworzenia macioerzy RAID0 na Z87 PRO. Dzięki, pozdrawiam

#4 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9422
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 13 Sierpień 2013 - 17:08

Przestawiasz kontroler w tryb RAID-0.
Advance configuration -> SATA configuration.
późneij CTRL+I i konfiguracja dysków.

Szczegóły masz w instrukcji do płyty.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek23 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 14 Sierpień 2013 - 16:53

Udało się skonfigurować RAID, ale jest inny problem tylko nie wiem jeszcze jaki. Może ktoś mi podać link do kodów błędów POST Asusa? Nigdzie nie mogę znaleźć. Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Krzysiek23 dnia: 14 Sierpień 2013 - 16:54


#6 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9422
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 14 Sierpień 2013 - 17:26

opisz co się dzieje to może coś poradzimy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   TitoBandito 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 444
  • Dołączył: So, 29 Sty 05

Napisany 14 Sierpień 2013 - 17:28

Zobacz postKrzysiek23, o 14 Sierpień 2013 - 17:53, napisał(a):

Udało się skonfigurować RAID, ale jest inny problem tylko nie wiem jeszcze jaki. Może ktoś mi podać link do kodów błędów POST Asusa? Nigdzie nie mogę znaleźć. Pozdrawiam


W instrukcji powinieneś mieć podane co oznacza dany kod. Jeżeli nie masz (dziwne :hmm: ) to napisz model mobaska i się poszuka.

Dla Asusa Z87PRO :
Spoiler



:thumbup:

#8 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek23 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 14 Sierpień 2013 - 18:01

Płyta ASUS Z87 PRO, świeżo odpalona. W zasadzie to nic się nie dzieje, komp działą, system się zainstalował i uruchamia się normalnie, może trochę wolno jak na taki sprzęt. Wyświetlają mi się różne kody podczas startu komputera najczęściej A2, A3, A0, i jeszcze kilka na początku ale zmieniają się zbyt szybko by je zapamiętać. Teraz świeci się A2.

edit:
podczas uruchamiania wyskakują jeszcze 99, b2, 9C, b4

edit:
Jeżeli patrzeć na tą listę którą kolega TitoBandito zamieścił powyżej, to znaczy że wszystko ok, czyż nie? Kiedy system pracuje świeci się A0. To moja pierwsza płyta która wyświetla takie kody, więc gdy zobaczyłem je na czerwono to się trochę przeraziłem. Kiedy wszystko jest ok to powinno świecić na zielono. Dzięki i pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Krzysiek23 dnia: 14 Sierpień 2013 - 18:28


#9 Użytkownik jest niedostępny   shark124 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 13

Napisany 17 Sierpień 2013 - 11:17

Witam szukam dobrej płytki do mojego sprzętu max 450 zl co mogli byście mi poradzić bo zastanawiałem się nad MSI Z87-G43 link do stronki http://www.agito.pl/...l?attr=1-182054,938-650475 ,ale gdzieś wyczytałem ze sloty 1 x PCIe 3.0/2.0 x16 robią jakieś problemy przy mojej karcie graficznej, podaje resztę części:
procek: intel i7 4770k
kart: Gigabyte radeon 7870 hd 2gb oc
ram: Patriot Viper 3 DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 XMP
zasilanie: Corsair CX 80 Plus Bronze 600W
dysk: WD WD5000AZRX (500GB, 64MB, SATA/600)

Z góry dzięki

#10 Użytkownik jest niedostępny   Markus_Krak 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 424
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 18 Sierpień 2013 - 18:54

Zważywszy na problemy z podkręcaniem haswella czy wybór płyty w standarcie m-ATX (model Asrock Z87M Extreme 4) jest dobrym wyborem?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Gkar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 315
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 11

Napisany 18 Sierpień 2013 - 21:01

@UP
Jeśli planujesz zbudować kompa w formacie SFF (small from factor) to płyty w formacie m-atx/mini-itx są najlepszym wyborem

#12 Użytkownik jest niedostępny   Markus_Krak 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 424
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 21 Sierpień 2013 - 19:43

zostałem zmuszony do "zmniejszenia" komputera kupiłem zatem fractala define arc mini i muszę zmienić płytę, a jak zmienić to już pod haswella.

#13 Użytkownik jest niedostępny   majkel84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 618
  • Dołączył: Wt, 29 Mar 05

Napisany 23 Sierpień 2013 - 09:31

Mam pytanko, bo ostatnio wyszedłem z wprawy. Czy każda płyta Z87 umożliwia używanie HD4000 i dedykowanej karty graficznej na raz? Chodzi mi o automatyczne przełączanie na normalną kartę graficzną pod obciążeniem i używanie HD4000 w spoczynku, w pulpicie, bez

Czy taka funkcjonalność jest standardem i czy wymaga obecneości na płycie Virtu?Mam pytanko, bo ostatnio wyszedłem z wprawy. Czy każda płyta Z87 umożliwia używanie HD4000 i dedykowanej karty graficznej na raz? Chodzi mi o automatyczne przełączanie na normalną kartę graficzną pod obciążeniem i używanie HD4000 w spoczynku (pulpit).

Czy taka funkcjonalność jest standardem i czy wymaga obecneości na płycie Virtu? Mam tu na myśli głównie modele płyt AsRocka.

#14 Użytkownik jest niedostępny   sPiDeK 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Nd, 05 Gru 10

Napisany 23 Sierpień 2013 - 12:37

Witam.

Szukam jakiejś płyty ze stajni gigabyte lub asus. Co jest sensownego w okolicach 400zł ? Znalazłem coś takiego GIGABYTE GA-Z87P-D3 Z87 LGA1150. Jakieś za, jakieś przeciw ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Adi_Rybnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 559
  • Dołączył: Wt, 12 Cze 07

Napisany 23 Sierpień 2013 - 13:39

Dopłać do MSI Z87-G43, jak będziesz podkręcał, to wytrzyma spokojnie. Jak nie to płyta z H87 też starczy.

#16 Użytkownik jest niedostępny   necrosodomizer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 17 Mar 08

Napisany 28 Sierpień 2013 - 09:04

Witam

poszukuje płyty głównej najlepiej Z87 (nie Asus, nie Gigabyte - nie pytajcie dlaczego, poprostu nie) która będzie posiadała:

conajmniej jedno złącze PCI (standardowe)- ostatecznie przeżyje bez.
conajmniej 3 złącza PCI x1

(PCI ex mnie nie obchodzi, ponieważ nie zamierzam używać karty graf)

WAŻNE: aby posiadała Thundebolt lub FW

Istnieje w ógole taka płyta? ostatnimi czasy widze że nowe płyty są konstruowane tylko pod jaknajwiększą lość kart graf. Czy jednak musze zrezygnować z trzeciej generacji ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Gkar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 315
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 11

Napisany 28 Sierpień 2013 - 13:20

@UP
conajmniej 3 złącza PCI x1

Zapewne rozchodzi Ci się o pci-e x1, bo nigdy nie było pci-x1 (no chyba ze mi coś umknęło). W złącze PCI-E x16 możesz spokojnie wsadzić kartę pci-e x1 i będzie działać.
MSI i Asrock powinni mieć płyty ze złączem TB, sprawdź na ich stronie

#18 Użytkownik jest niedostępny   Gronpen 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wt, 23 Lip 13

Napisany 29 Sierpień 2013 - 13:54

a

Ten post był edytowany przez Gronpen dnia: 30 Sierpień 2013 - 09:25


#19 Użytkownik jest niedostępny   BlueEver 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: So, 06 Paź 12

Napisany 30 Sierpień 2013 - 22:03

Witam.
Co sądzicie o MSI Z87 MPower ? ? ? Płyta będzie docelowo pracowała z i5 4670k ( lub czymś mocniejszym jeśli wyjdzie ) prawdopodobnie podkręconym. Jest też mały problem z zasilaniem. Mój zasilacz to OCZ Stealth Stream 2 500W, do tego przyjdzie karta GTS 450 OC 1GB od Gigabyte-a. Czy PSU da radę ? ? ?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2184
  • Dołączył: Pt, 07 Mar 08

Napisany 30 Sierpień 2013 - 22:08

Dawno wyszło coś mocniejszego, masz całą masę procków pod s2011, poza tym na s1150 jesti7 4770. Zasilacz da radę z palcem w nosie, nawet połowy mocy tego zasilacza nie pobiera cały zestaw.

  • (44 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych