Forum PCLab.pl: Ser i sos czosnkowy do pizzy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ser i sos czosnkowy do pizzy 2 pytania Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21524
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 03:51

Panowie (i panie, są tu jeszcze jakieś? :P) sprzedajcie mi tipsa jak radzicie sobie z serem na pizzę. Ja używam goudy, bo zawsze mam ją pod ręką (mój ojciec lubuje się w goudzie, więc zawsze jest w lodówce :D) ale robi się z niej niefajna skorupa. Zagadałem do znajomego, który swojego czasu pracował w pizzeri w Niemczech i mówił, że oni używali tłustego gotowca seropodobnego i mieszają z mozarellą. Wiecie może jak przeskoczyć problem bez dużych nakładów kosztów i bez inwestowania w cholera wie co (wyrób seropodobny)?

Druga sprawa to potrzebuję jakiś dobry przepis na sos czosnkowy do pizzy, tak aby jak najbardziej imitował ten kupny (preferencje lubej :()

Ten post był edytowany przez ziCk_lodz dnia: 10 Wrzesień 2013 - 03:52


#2 Użytkownik jest niedostępny   lones Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: Pn, 25 Lip 11

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 06:28

W domowej pizzy po prostu ser daje się jakieś 5 minut przez końcem pieczenia dopiero, a mozzarellę 1 minutę przed końcem. Chodzi o to, żeby ser się rozpuścił a nie spiekł.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ajm Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 07:15

To raczej sos czosnkowu kupny imituje taki normalny i z tego powodu nie wiem jak smakuje kupny sos czosnkowy - przypuszczam, że to coś nie nadaje się do jedzenia.

Ja sos czosnkowy robie tak:
1 jogurt (np bakomy lub grecki)
czosnek
sól

Czosnek zgnieść z solą, wsadzić do jogurtu i wymieszać. Odstawić na jakis czas.
"MOC" sosu można regulować ilością czosnku ;)
Czasami dodaje do sosu drobno pokrojonego koperku.


Nie używam dodatkowych sosów/ketchupów do pizzy bo to profanacja - chyba, że pizza jest niedobra.
ten sos uzywam własciwie tylko do karkówki z grilla :P

Ten post był edytowany przez ajm dnia: 10 Wrzesień 2013 - 07:24


#4 Użytkownik jest niedostępny   Django Ikona

  • PASJONAT LAPTOPUFF
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11070
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 11:53

JEżeli jakaś pizzeria używałą produktu seropodobnego to znaczny że to gówniana knajpa...
Do piccy podstawąjest mozarella. Ser dajesz pod spód a składniki na wierzch. Nic sięnei zeschnie jak jest dobrze wyrbione ciasto i umiesz piec ;)
Możesz teżrobić mieszanke, że mozarella na spód a goudąopruszyć na wierzch 5 min przed wyjęciem.

e: Co do Sosu to
200 ml jogurtu naturalnego. 30g majonezu. posiekany na ultradrobno ząbek czosnku.

Ten post był edytowany przez Django dnia: 10 Wrzesień 2013 - 13:30


#5 Użytkownik jest niedostępny   lones Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: Pn, 25 Lip 11

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 13:32

I ser musi był tłusy. Miękkie się na skorupę robią.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Django Ikona

  • PASJONAT LAPTOPUFF
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11070
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 15:50

Nieprawda :) Polecam popróbować z mozarellą ligh która ma 12% tłuszczu...
Wszystko zależy od jakości sera.

#7 Użytkownik jest niedostępny   lones Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: Pn, 25 Lip 11

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 17:11

5 lat byłem współwłaścicielem pizzerii. Nie uznaję czegoś takiego jak mozarella light. Mozzarella dlatego się rozpuszcza bo nie jest serem twardym. Ser twardy żeby dobrze się rozpuszczał powinien być pełnotłusty. Ja wiem, że niektóre pizzerie używają produktów seropodobnych. Ale ja po eksperymentach z nimi stwierdziłem, że to gra nie warta świeczki. Nie dość, że niedobre to i wcale nie takie tanie. W Polsce prawie żadna pizzeria nie używa prawdziwej mozzarelli.

Ten post był edytowany przez lones dnia: 10 Wrzesień 2013 - 17:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   michoo_ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 20 Maj 06

Napisany 10 Wrzesień 2013 - 18:42

przede wszystkim... to ser na spód, a nie na wierz... możesz zrobić tak, że na dół zółty, a na wierzchu przed końcem mozarella i masz super pizze :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21524
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 11 Wrzesień 2013 - 20:47

Zobacz postDjango, o 10 Wrzesień 2013 - 12:53, napisał(a):

JEżeli jakaś pizzeria używałą produktu seropodobnego to znaczny że to gówniana knajpa...
Do piccy podstawąjest mozarella. Ser dajesz pod spód a składniki na wierzch. Nic sięnei zeschnie jak jest dobrze wyrbione ciasto i umiesz piec ;)
Możesz teżrobić mieszanke, że mozarella na spód a goudąopruszyć na wierzch 5 min przed wyjęciem.

e: Co do Sosu to
200 ml jogurtu naturalnego. 30g majonezu. posiekany na ultradrobno ząbek czosnku.

Nie to, że się zsycha - wszystko jest perfekt. Tylko kwestia jest taka, że ser ciągnie się przez jakieś 5 minut po wyciągnięciu z piekarnika, a potem zamienia się w skorupę jak stygnie. Dysponuje jakimś zabytkowym piekarnikiem elektrycznym, wsadzam na ~17-18 minut na 210 stopni.

Zobacz postmichoo_, o 10 Wrzesień 2013 - 19:42, napisał(a):

przede wszystkim... to ser na spód, a nie na wierz... możesz zrobić tak, że na dół zółty, a na wierzchu przed końcem mozarella i masz super pizze :)

Daję na spód. Poza wymienionym mankamentem wygląda i smakuje jak ta z pizzeri... no prawie, bo kwadratowa. Ostatnio wrzucałem parówki w ranty jak x lat temu w Pizza Hut (mieli fajny pomysł, ale Pizzę ohydną :E) :D

Zobacz postlones, o 10 Wrzesień 2013 - 07:28, napisał(a):

W domowej pizzy po prostu ser daje się jakieś 5 minut przez końcem pieczenia dopiero, a mozzarellę 1 minutę przed końcem. Chodzi o to, żeby ser się rozpuścił a nie spiekł.

Kiepsko mi się widzi, muszę blachę zmienić bo jest pokrzywiona i przy takich manewrach cała pizza może nieopatrznie zatonąć w odmętach piekarnika - no nic, spróbujemy.

Zobacz postlones, o 10 Wrzesień 2013 - 18:11, napisał(a):

Ser twardy żeby dobrze się rozpuszczał powinien być pełnotłusty.

Ja na razie próbowałem z goudą pełnotłustą. Tak jak pisałem po wyjściu z piekarnika jest cacy przez kilka minut, a później lipa.



Zobacz postajm, o 10 Wrzesień 2013 - 08:15, napisał(a):

To raczej sos czosnkowu kupny imituje taki normalny i z tego powodu nie wiem jak smakuje kupny sos czosnkowy - przypuszczam, że to coś nie nadaje się do jedzenia.

Ja sos czosnkowy robie tak:
1 jogurt (np bakomy lub grecki)
czosnek
sól

Czosnek zgnieść z solą, wsadzić do jogurtu i wymieszać. Odstawić na jakis czas.
"MOC" sosu można regulować ilością czosnku ;)
Czasami dodaje do sosu drobno pokrojonego koperku.


Nie używam dodatkowych sosów/ketchupów do pizzy bo to profanacja - chyba, że pizza jest niedobra.
ten sos uzywam własciwie tylko do karkówki z grilla :P

Kupny, no czyli taki jak dorzucają w pizzeri - oni go robią sami, tylko mój sos wychodzi raczej ostry (z tym, że ja używam do pieczonego, lub smażonego kurczaka, karkówkę jednak wolę z musztardą francuską :) ), a nikt poza mną takiego nie lubi. Z kolei sos z takiego Grubego Benka jest niby czosnkowy, ale taki słodkawy, całkiem niezły do pizzy.

Dzięki za przepis, spróbuję przy następnej okazji.

Zobacz postDjango, o 10 Wrzesień 2013 - 12:53, napisał(a):

e: Co do Sosu to
200 ml jogurtu naturalnego. 30g majonezu. posiekany na ultradrobno ząbek czosnku.

Również dzięki, zobaczymy co z tego wyjdzie, może majonez to jest to czego mi brakowało :D

Ten post był edytowany przez ziCk_lodz dnia: 11 Wrzesień 2013 - 20:54


#10 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu Ikona

  • Słodkorożce naprzód !
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9530
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 11 Wrzesień 2013 - 21:40

Co sosu czosnkowego proponuję dodać trochę majeranku ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Django Ikona

  • PASJONAT LAPTOPUFF
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11070
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 12 Wrzesień 2013 - 10:19

Zobacz postziCk_lodz, o 11 Wrzesień 2013 - 21:47, napisał(a):

Ja na razie próbowałem z goudą pełnotłustą. Tak jak pisałem po wyjściu z piekarnika jest cacy przez kilka minut, a później lipa.

Również dzięki, zobaczymy co z tego wyjdzie, może majonez to jest to czego mi brakowało :D


Przypatrz się na skład sosów czosnkowych w sklepach. Mają sporo tłuszczu ;)

Co do sera polecam mozarelle i tyle w temacie ;d. Można kupić startą już np w lidlu po 22zł/kg
Do tego trochę gołdy dla smaku i powinno być ok.

Ja tam sięwyleczyłem z robienia pizzy. Teraz trzeskam hamburgery albo kebaby domowej roboty. Szybciej się robi i mniejszy bajzel a teżfajna odmiana od codzienności.

Ten post był edytowany przez Django dnia: 12 Wrzesień 2013 - 12:02


#12 Użytkownik jest niedostępny   Tyxu Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3608
  • Dołączył: So, 26 Gru 09

Napisany 12 Wrzesień 2013 - 10:24

Sos czosnkowy "nolight", ale bardzo dobry:
Czosnek
pieprz
50% śmietany
50% majonezu
:)

#13 Użytkownik jest niedostępny   demarcoo Ikona

  • Czarny żyd.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16487
  • Dołączył: Pt, 06 Mar 09

Napisany 12 Wrzesień 2013 - 12:03

Jeśli lubisz sos czosnk taki jak mają na stacjach benzynowych to na allegro można kupić taki za 10zł :E Fanex się nazywa

Ja polecam taki przepis:
Jogurt naturalny 75%
Majonez 25%
Czosnek
Czosnek granulowany
Oregano lub majeranek
Sól

Zobacz postziCk_lodz, o 11 Wrzesień 2013 - 21:47, napisał(a):


Również dzięki, zobaczymy co z tego wyjdzie, może majonez to jest to czego mi brakowało :D

Bez majonezu sos czosnkowy to nie sos.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Django Ikona

  • PASJONAT LAPTOPUFF
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11070
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 12 Wrzesień 2013 - 15:24

demarco :thumbdown: za czosnek granulowany mielony z chińskich sterydowych uprawe. Ble.
Tylko i wyłącznie madi in poland. Smak znacznie lepszy. Nie wyciskać tylko koniecznie siekać. biały pieprz, czosnek, jogurt, żdziebko majonezu. Niektórzy lubią dodawać jeszcze jakieś zioła. Oj wiele jest wariacji.

#15 Użytkownik jest niedostępny   demarcoo Ikona

  • Czarny żyd.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16487
  • Dołączył: Pt, 06 Mar 09

Napisany 12 Wrzesień 2013 - 19:46

Ale ja daję zwykły czosnek. Granulowanego tylko trochę, żeby podbić smak.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Keyser_Soze Ikona

  • Kafkaesk.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8389
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 12 Wrzesień 2013 - 21:11

Zobacz postdemarcoo, o 12 Wrzesień 2013 - 13:03, napisał(a):

Ja polecam taki przepis:
Jogurt naturalny 75%
Majonez 25%
Czosnek
Czosnek granulowany
Oregano lub majeranek
Sól

Wszystko poprawnie tylko brakuje płaskiej łyżeczki cukru. ;)

I tak powstał sos do pizzy z Da Grasso. :E

btw: odnośnie proporcji majonezu i jogurtu - na 400 ml jogurtu 0% dodaję 3 duże łychy majonezu. :)

edit: no i majeranek bym skreślił, a zamiast tego używał oregano z dodatkiem bazylii albo zioła prowansalskiego.

Ten post był edytowany przez Keyser_Soze dnia: 12 Wrzesień 2013 - 21:13


#17 Użytkownik jest niedostępny   demarcoo Ikona

  • Czarny żyd.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16487
  • Dołączył: Pt, 06 Mar 09

Napisany 12 Wrzesień 2013 - 22:43

cukru? Musze spróbować.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu Ikona

  • Słodkorożce naprzód !
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9530
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 13 Wrzesień 2013 - 00:33

Właśnie do samego sosu czosnkowego majeranek lub tymianek pasują mi bardziej niż oregano i bazylia (które to ubóstwiam :E).

#19 Użytkownik jest niedostępny   Dylu Ikona

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25959
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 13 Wrzesień 2013 - 01:47

Zobacz postDjango, o 10 Wrzesień 2013 - 12:53, napisał(a):

JEżeli jakaś pizzeria używałą produktu seropodobnego to znaczny że to gówniana knajpa...

Wszystkie sieciówki i w zasadzie każde "większe" pizzerie używają zamiast sera wyrobów seropodobnych ;) - niestety :kwasny: Dobry ser jest drogi. Miałem w okolicy niewielką pizzerię, która serwowała placki z prawdziwym, dobrym serem. Było znacznie drożej, ale i znacznie smaczniej niż u konkurencji. Splajtowali :lol2:

W domowych warunkach polecam na pizzę ser Salami. Nie twardnieje, fajnie się topi i ciągnie :]

Co do sosu, to już wszystko zostało napisane. Jogurt naturalny - 2/3 objętości sosu, majonez 1/3 objętości sosu, kilka ząbków czosnku, pieprz biały i ja jeszcze dodaję suszone zioła, np oregano lub prowansalskie - dobrze gra to z pizzą :) W wersji light zrezygnuj z majonezu a jogurt użyj jakiś opisany jako gęsty.

#20 Użytkownik jest niedostępny   argh Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Pt, 01 Cze 07

Napisany 13 Wrzesień 2013 - 02:08

Zobacz postDjango, o 12 Wrzesień 2013 - 16:24, napisał(a):

demarco :thumbdown: za czosnek granulowany mielony z chińskich sterydowych uprawe. Ble.
Tylko i wyłącznie madi in poland. Smak znacznie lepszy. Nie wyciskać tylko koniecznie siekać. biały pieprz, czosnek, jogurt, żdziebko majonezu. Niektórzy lubią dodawać jeszcze jakieś zioła. Oj wiele jest wariacji.



A powiedz proszę, co za różnica posiekany czy wyciśnięty? Przyznam, że zawsze wyciskam bo tak łatwiej i moim zdaniem lepiej wygląda.
Ja dodaje do sosu jeszcze posiekany świeży szczypiorek ;).

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych