Forum PCLab.pl: Czy możliwe jest wgranie Windowsa 7 do tego laptopa? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy możliwe jest wgranie Windowsa 7 do tego laptopa? MSI GE70

#1 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:06

Witam

Posiadam oryginalny Windows 7 oraz Windows 8. Jednakże, po prostu ten drugi nie przypadł mi do gustu pod żadnym aspketem. Stąd moje pytanie - czy paramatery/podzespoły tego laptopa pozwolą mi zainstalować Win7 razem ze wszystkimi sterownikami ? Czy raczej nie mam na co liczyć? Ostatnio kupowałem laptopa do 2,5k, i Asus nie posiadał żadnych sterowników pod Win7 - nie dało się ich nawet manualnie zainstalować. Czy z tym MSI będzie tak samo ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   graby0 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2000
  • Dołączył: Wt, 08 Cze 10

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:11

Są jakieś sterowniki do win7.
http://www.msi.com/p...C.html#download

#3 Użytkownik jest niedostępny   badman Ikona

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17216
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:13

Skoro działa tam Windows 8 to Windows 7 też można zainstalować.
Jeśli masz problem ze znalezieniem sterowników polecam: http://drp.su/

#4 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:22

Właśnie nie da się zainstalować systemu Windows 7. Może i go zainstaluje, ale nie będę mógł zainstalować sterowników, więc jaki sens?

W w/w linku wyraźnie jest napisane, że ten MSI jest rekomendowany tylko i wyłącznie dla Windows 8

#5 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:27

mogą tak sobie pisać... sterowniki i tak znajdziesz, jeśli się postarasz. jak weźmiesz podobny model z Windows 7, okaże się, że mają w środku w większości te same podzespoły.
sterowniki pobierać możesz zarówno od MSI, producenta laptopa, jak i ze stron producentów poszczególnych układów (Intel, Realtek, Atheros, Broadcom etc)

#6 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:28

Zobacz postGobli, o 17 Wrzesień 2013 - 10:27, napisał(a):

mogą tak sobie pisać... sterowniki i tak znajdziesz, jeśli się postarasz. jak weźmiesz podobny model z Windows 7, okaże się, że mają w środku w większości te same podzespoły.
sterowniki pobierać możesz zarówno od MSI, producenta laptopa, jak i ze stron producentów poszczególnych układów (Intel, Realtek, Atheros, Broadcom etc)


Jesteś tego pewien ? Nie chciałbym zainstalować połowy sterowników i w końcu wyjdzie tak, że połowa rzeczy nie będzie funkcjonowała. Ostatnimi czasy próbowałem tak zrobić na Asusie i nie dało się - naprawdę. Każdy spamował po forach i niestety nie było to możliwe. Zainstalowanie kilku sterowników - tak, ale nie wszystkich.

Czyli nie mam się czego obawiać ? Nie nawidzę tamtego systemu i nie chce się do niego przyzwyczajać...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:31

nawet na stronie MSI SĄ sterowniki do Win 7 32 i 64 bit.
sam już wielokrotnie stawiałem system na "nie wspieranych" maszynach - po ID sprzętu dochodziłem do producenta i modelu, i zawsze się dało sterownik w "starym" Windowsie zainstalować.

#8 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:36

Zobacz postGobli, o 17 Wrzesień 2013 - 10:31, napisał(a):

nawet na stronie MSI SĄ sterowniki do Win 7 32 i 64 bit.


Można jakiś link? Nie z lenistwa, ale przeglądam i nic nie widze -.-

#9 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:38

to rusz ten palec, którym obsługujesz scrolla na myszce, i przewiń do drugiego posta w tym temacie.......

#10 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:47

No boże... Szukałem na tej stronie cały czas, ale przeglądarka wcześniej nie chciała przewinąć strony w dół i nie widziałem...^^

Czyli wychodzi na to, że przez Windows 7 Update też mogę zaktualizować ten system.. ? Hm? Te pozostałe sterowniki. Teraz tylko kwestia tego, czy wgrywać 64bit/32bit ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5689
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:53

laptop ma zainstalowane 12GB RAM. jak wgrasz Windows 7 32bit, do dyspozycji będziesz miał niecałe 4GB. oczywiście, będzie działać, ale chyba wolał byś 64bit i 12GB RAM :)
aktualizacje z Windows Update są do systemu, i tego co zainstalowane. Windows Update będzie działało niezależnie od sprzętu, na jakim system zainstalujesz. sterowniki na stronie MSI to powinien być komplet tego, co będzie potrzebne.

#12 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 10:55

Ano fakt. Chociaż nie czerpiemy jeszcze korzyści z systemu 64bit ( bynajmniej ja nie^^) , chciałem postawić 32bit. Była jakaś tam łatka PAX, która umożliwiała zwiększenie tego ramu, ale nie będę się w to bawił. A za jakiś czas jak powiększe budżet, zainwestuje w jakiś dysk SSD.

Dzięki za pomoc w temacie,

Pozdrawiam

#13 Użytkownik jest niedostępny   Cyrk Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 24 Wrz 08

Napisany 17 Wrzesień 2013 - 14:08

Zobacz post✡ DiablO ✡, o 17 Wrzesień 2013 - 11:55, napisał(a):

Była jakaś tam łatka PAX, która umożliwiała zwiększenie tego ramu, ale nie będę się w to bawił.

Z reszty zrób sobie ramdysk i przenieś tam pamieć wirtualną.

#14 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 27 Wrzesień 2013 - 15:21

Napewno jest możliwe zainstalowanie Win7? Jakiś administrator z pclab 2-3 dni temu napisał, że BIOS jest nie kompatybilny i taka akcja związana z instalacją tego systemu wymaga wizyty serwisowej...

#15 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15169
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 27 Wrzesień 2013 - 17:20

Zainstalować oczywiście możesz - pisałem wyraźnie!, ale szanse na 100% działanie są nikłe.
Konstrukcja laptopów MSI jest ściśle związana... Tzn. BIOS i EC (Firmware) z tym z jakim systemem będzie współpracować.
Niestety mając BIOS pod Windows 8 nie masz możliwości wgrać samodzielnie innego niż aktualizacja tego. Więc nie wgrasz tego dedykowanego pod Windows 7.
Oczywiście może się tak zdarzyć, że na BIOSie pod Windows 8 wszystko będzie działać. Wtedy jednak (jeśli i o ile się tak stanie) nie radzę aktualizować BIOSu, bo piękny czar może prysnąć ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   xede Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4930
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 27 Wrzesień 2013 - 17:38

Zostan przy win8, pomimo tego flame'u jaki byl na ten system zdecydowanie mozna go polecic szczegolnie w tych laptopach :)

sam mam 2 kompy z win8, zona nie narzeka bo nie ma na co, a mi obsluga tego nie sprawia zadnego problemu

Ten post był edytowany przez xede dnia: 27 Wrzesień 2013 - 17:39


#17 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 19 Październik 2013 - 21:33

W biosie nie moge nic praktycznie ustawic. malo co mam opcji, a zainstalowalem ten win7 i chodzi bardzo ladnie. to zaktualizowac tego biosa? czy raczej nie..?

#18 Użytkownik jest dostępny   Killer85 Ikona

  • Razer fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3382
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Październik 2013 - 21:53

Nawet na starszych laptopach(leciwy Amilo z T2130,3Gb ramu) Win8 hula aż miło i są wszystkie sterowniki ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   ✡ DiablO ✡ Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 12

Napisany 19 Październik 2013 - 23:13

a jak to sie ma do mojego pytania^^?

#20 Użytkownik jest dostępny   Killer85 Ikona

  • Razer fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3382
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 20 Październik 2013 - 09:02

Tak że 8 jest lepsza niż 7

Miałem najpierw 7 a potem przesiadłem eis na 8 i jest różnica

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych