Forum PCLab.pl: Temat zbiorczy o problemach z MSI Z87-G43 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Temat zbiorczy o problemach z MSI Z87-G43

Ankieta: MSI Z87-G43 (48 użytkowników głosowało)

Czy masz problemy z MSI Z87-G43

  1. Tak mam i nie jestem zadowolonym użytkownikiem (23 głosów [47.92%] - Zobacz)

    Procent głosów: 47.92%

  2. Nie nie mam działa bezproblemowo jestem zadowolonym użytkownikiem (25 głosów [52.08%] - Zobacz)

    Procent głosów: 52.08%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#1 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14244
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 21 Wrzesień 2013 - 09:47

Na forach aż się roi od tematów z problemami, jakie ludzie mają z MSI Z87-G43 :kwasny: To mobo jest bardzo awaryjne na dodatek jest sporo problemów z niestabilnym UEFI więc ilość sfrustrowanych użytkowników rośnie z dnia na dzień a wpisów na forach ciągle przybywa na samym PCLabie jest już kilkanaście odrębnych wątków więc zakładam dla tych osób temat zbiorczy a Modera proszę o przeniesienie zawartości z tej całej zbieraniny tutaj i zrobienie z tego całości. Jaki sens ma przeklikiwanie kilku tematów i tworzenie kolejnych?

Lista ostatnio utworzonych tematów, jakie pojawiły się na forum PCLab: (ze względu na obowiązujący regulamin nie można podawać linków do innych stron z utworzonymi tematami dotyczącymi problemów płyty głównej MSI Z87-G43).

MSI Z87-G43 nie startuje

http://forum.pclab.p...3-nie-startuje/

MSI Z87-G43 - błędy przy starcie

http://forum.pclab.p...y-przy-starcie/

MSI Z87-G43 problem z Biosem Przy próbie zapisania ustawień wiesza się

http://forum.pclab.p...oblem-z-Biosem/

MSI Z87-G43 nie wstaje z uśpienia

http://forum.pclab.p...aje-z-uśpienia/

MSI z87-g43 - problem z przednim panelem usb

http://forum.pclab.p...im-panelem-usb/

MSI Z87-G43 - nie widzi mojego HDD

http://forum.pclab.p...o-HDD-inne-tak/

MSI Z87-G43 Spread Spectrum - Problem

http://forum.pclab.p...pread-Spectrum/

MSI Z87-G43 - problem ze sterownikiem usb 3.0

http://forum.pclab.p...wnikiem-usb-30/

Problem z płytą MSI G43 niespotykane zachowania płyty

http://forum.pclab.p...MSI-G43-gaming/

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 21 Wrzesień 2013 - 12:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6007
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 21 Wrzesień 2013 - 09:50

Na większość problemów pomaga nowy Bios, co do poprawek to proponowałbym przetłumaczyć porządnie Bios i poprawić odczyty z czujek i bootowanie. A czemu Cię to tak bardzo zafascynowało że postanowiłeś założyć temat, kiedy sam nie posiadasz tej płyty ?:)

Ten post był edytowany przez Wenez dnia: 21 Wrzesień 2013 - 09:51


#3 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14244
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 21 Wrzesień 2013 - 13:01

Zobacz postWenez, o 21 Wrzesień 2013 - 10:50, napisał(a):

A czemu Cię to tak bardzo zafascynowało że postanowiłeś założyć temat, kiedy sam nie posiadasz tej płyty ?:)


Byłem o mały włos od zakupienia właśnie MSI Z87-G43 wydawała mi się świetnym wyborem jednak po tym co się naczytałem wolałem nie ryzykować jakimiś ewentualnymi problemami w międzyczasie pojawił się test na PCLabie z którego wynikało że bardzo dobrą alternatywą dla MSI Z87-G43 jest ASRock Pro4 http://pclab.pl/art52708-86.html otrzymała znaczek rekomendacji od redakcji, co mnie skłoniło właśnie do zakupy tego ASRocka zamiast MSI Z87-G43.

Poza tym, co wejdę na forum to widzę kolejny temat o jakimś problemie z MSI Z87-G43 i zaczynam się tu powoli czuć jak na jakimś forum MSI. Wystarczy jeden temat zbiorczy, w którym poszkodowani mogą sobie dyskutować i wylewać wszystkie gorzkie żale na temat tej konkretnej płyty a nie 150 wątków do przeglądania i czytania nie mówić już o odpisywaniu i jakiś poradach dla zainteresowanych.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 21 Wrzesień 2013 - 13:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2184
  • Dołączył: Pt, 07 Mar 08

Napisany 21 Wrzesień 2013 - 13:11

Bardzo dobry pomysł, na konkurencyjnym forum możemy spotkać tematy typu: wszystko o msi xxx xxx. Ludzie dzielą się nie tylko spostrzeżeniami, ale także zyskują porady przy ewentualnych problemach.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Adi_Rybnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 556
  • Dołączył: Wt, 12 Cze 07

Napisany 21 Wrzesień 2013 - 16:10

To ja się może podzielę linkiem, jak w Windows 8 zainstalować sterowniki USB 3.0 od Intela. Oto link: http://plugable.com/...st-controllers. Robimy wszystko, jak w linku. W plikach inf, które są na tej stronie (iusb3hub.inf oraz iusb3xhc.inf) zmieniamy datę na 9/16/2013 oraz wersję na 2.​5.​1.​28 oraz pobieramy sterowniki z tej strony. Od siebie dodam tylko, że warto zaopatrzyć się w myszkę PS/2 lub przejściówkę USB->PS/2. Po dokładnym wykonaniu instrukcji ze strony, możemy cieszyć się sterownikami od Intela, a nie od M$, które są niedorobione. Jeżeli ktoś ma jakieś problemy z USB 3.0, to polecam. Mi to odrobinę pomogło. Nie do końca, ale zawsze coś.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Gkar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 315
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 11

Napisany 24 Wrzesień 2013 - 20:35

Mógłby ktoś napisać ile razy mu się komp restartował jak zrobił update biosa bo mój asus napędził mi dziś stracha

#7 Użytkownik jest niedostępny   psycho144 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 24 Wrzesień 2013 - 20:55

ja robilem juz z 10 razy update/downgrade bios'a i raz/dwa moze razy po flahowaniu komp sie resetuje, ale bardziej bym obstawial za jednym.

Ja dodam, ze u mnmie juz bledy nie sypia sie w logach z usb - wystarczylo wgrac winde 7 z preinstalowanym SP1 (na 8 sa) + biosa w wersji 1.5B2 i juz wszystko jest ok.
Po prostu ktos daje ciala na drodze:
MSI -> Intel -> Microsoft
z czego najbardziej obstawiam microsoft, gdyz winda bez sp1 + doinstlowanym sp1 sypie bledy ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   psycho144 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 01 Październik 2013 - 21:26

jednak plyta non stop sypie bledami na portach usb 2.0... chyba trzeba bedzie oddac na gware

#9 Użytkownik jest niedostępny   psycho144 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 07 Październik 2013 - 21:38

wyszedl nowy bios w wersji 1.5 - tylko data cos na www sknocona jest, bo napewno go pare dni temu nie bylo ;) max 2 dni ma

#10 Użytkownik jest niedostępny   Safian 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: So, 20 Lip 13

Napisany 07 Październik 2013 - 22:46

1.5 nieco przetestowany...
Dodali (w porównaniu do 1.2) opcję Legacy Tweaking poprawiającą wydajność w benchmarkach - jak działa nie wiem.
Zmienili nieco układ graficzny UEFI
Możliwość zmiany napięcia VCORE etc. o 0.001V zamiast o 0.005V
Nadal nie ma możliwości ustawienia Spread Spectrum.

Zmiana z 1.2 na 1.5, wszystkie ustawienia takie same i co? I zamiast 4.4 GHz zbija mi zegar o 0.1-0.2 MHz przez co tracę >50 MHz, do tego IBT pokazuje mi 3-4 GFlopy mniej niż wcześniej.

Wracam do 1.2.

Fakt, problemów z USB nie doświadczam, ale z BIOSami i OC jest cały czas coś nie tak, kicha trochę, można lepiej wydać pieniądze.

Ten post był edytowany przez Safian dnia: 07 Październik 2013 - 22:47


#11 Użytkownik jest niedostępny   psycho144 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 08 Październik 2013 - 09:01

zeby nie robic kolejnych tematow, nie zauwazyliscie, ze :
- czas bootowania sie dosc sporo wydluzyl
- jak komputer ma przygaszony ekran i da sie przycisk zasilania (akcja ustawiona na zamykanie) to nie wylacza komputera? dopiero po wybudzeniu ekranu dziala.

#12 Użytkownik jest niedostępny   tyr83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Wt, 17 Paź 06

Napisany 11 Październik 2013 - 12:05

Posiadam ta plyte od jakiegos miesiaca, jesli nie widzi dyskow to tryb sata trzeba zmienic i smiga bez problemow. Ogolnie nie mam z nia problemow, 1 klik na oc genie 4 i sama podkrecila mojego i5-4670k na 4ghz bez zadnej mojej ingerencji ^^ Jak narazie jestem zadowolony.

#13 Użytkownik jest niedostępny   psycho144 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 12 Październik 2013 - 16:10

Moglby ktos z uzytkownikow tej plyty glownej sprawdzic, czy w podgladzie zdarzen nie maja bledu :
Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk3\DR6. -> jest to blad zwiazany z pendrivami.
Kolumna ŹRÓDŁO: DISK
Identyfikator zdarzenia: 11

#14 Użytkownik jest niedostępny   Adi_Rybnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 556
  • Dołączył: Wt, 12 Cze 07

Napisany 15 Październik 2013 - 06:53

Ja podkręciłem ręcznie 4670K na 4,2 GHz na 1,2V (CPU-Z pokazuje 1,189V). Jak na razie bez problemów, a chodzi tak dobre parę dni ;). Gdyby ktoś chciał ustawienia, to podam na PW.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Drager 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 27 Październik 2013 - 21:56

Mam problem że co jakiś czas tak jakby rozłączało i podłaczało myszke. Miał ktoś z tym doczynienia?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5981
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 28 Październik 2013 - 00:10

Mam pytanie, czy na tej płycie jest offset ?

Ten post był edytowany przez Doamdor dnia: 28 Październik 2013 - 00:11


#17 Użytkownik jest niedostępny   god_gw 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 12 Lis 13

Napisany 18 Listopad 2013 - 10:45

Witam niestety muszę przyznać że mam też problem z tą płytą główną jednak u mnie wygląda sprawa tak

płyta j.w
processor i7 4770s
mem: 8GB Good ram
hdd: ssd 120GB kingston
GPU: hd radeon 6850 1GB ddr5

Sprzęt kupiony kilka dni temu

Co się dzieje:
Instaluję windowsa 8 na dysku ssd sformatowanym.
-instaluje sterownik z płyty MSI od chipsetu - wszystko OK nawet przez dobre 2 godziny
-instaluje sterowniki killer e2200 od karty sieciowej - po restarcie robią się cyrki.
Gdy tylko zaloguje się do systemu wyłącza się komputer i dzieje się tak cały czas. Czasami nawet w momencie ładowania systemu.

Instalowałem różne wersje sterownika od karty sieciowej nic nie pomagało. Albo te same objawy lub komunikat że nie wykrył karty sieciowej lub kabel nie jest podłączony.

teraz sytuacja na windows 7

Instaluje windowsa 7 professionala 64bit
-instaluje chipset - wszystko ok
- instaluje kartę sieciową z płyty lub aktualne ze strony msi - wszystko OK
-instaluje "intel smart technology", "intel me driver". "intel inf driver" przez program live update 5 - pojawia się podobny
cyrk. Wyłączenie komputera, ponowne uruchomienie, zalogowanie do systemu, wyłączenie kompa, itd.

Dla jasności wyłączenie komputera wygląda jakby nagle zabrakło prądu.
Żeby zaraz jakiś as mi nie pisał czy to bezpieczne ponowne uruchomienie.

AAAA i jeszcze

Temperatury rdzeni na speedfanie
HD0 - 29
GPU - 37
rdzenie od 20 do 25

Na CPUID HWmonitor tak samo

#18 Użytkownik jest niedostępny   MSI_Team 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 12

Napisany 18 Listopad 2013 - 14:30

Zobacz postgod_gw, o 18 Listopad 2013 - 10:45, napisał(a):

Witam niestety muszę przyznać że mam też problem z tą płytą główną jednak u mnie wygląda sprawa tak

płyta j.w
processor i7 4770s
mem: 8GB Good ram
hdd: ssd 120GB kingston
GPU: hd radeon 6850 1GB ddr5

Sprzęt kupiony kilka dni temu

Co się dzieje:
Instaluję windowsa 8 na dysku ssd sformatowanym.
-instaluje sterownik z płyty MSI od chipsetu - wszystko OK nawet przez dobre 2 godziny
-instaluje sterowniki killer e2200 od karty sieciowej - po restarcie robią się cyrki.
Gdy tylko zaloguje się do systemu wyłącza się komputer i dzieje się tak cały czas. Czasami nawet w momencie ładowania systemu.

Instalowałem różne wersje sterownika od karty sieciowej nic nie pomagało. Albo te same objawy lub komunikat że nie wykrył karty sieciowej lub kabel nie jest podłączony.

teraz sytuacja na windows 7

Instaluje windowsa 7 professionala 64bit
-instaluje chipset - wszystko ok
- instaluje kartę sieciową z płyty lub aktualne ze strony msi - wszystko OK
-instaluje "intel smart technology", "intel me driver". "intel inf driver" przez program live update 5 - pojawia się podobny
cyrk. Wyłączenie komputera, ponowne uruchomienie, zalogowanie do systemu, wyłączenie kompa, itd.

Dla jasności wyłączenie komputera wygląda jakby nagle zabrakło prądu.
Żeby zaraz jakiś as mi nie pisał czy to bezpieczne ponowne uruchomienie.

AAAA i jeszcze

Temperatury rdzeni na speedfanie
HD0 - 29
GPU - 37
rdzenie od 20 do 25

Na CPUID HWmonitor tak samo



Zainstaluj "intel smart technology", "intel me driver". "intel inf driver" ręcznie ze strony MSI http://msi.com/produ...iver&os=Win7 64

#19 Użytkownik jest niedostępny   psycho144 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Pn, 20 Lut 06

Napisany 18 Listopad 2013 - 15:59

@MSI_Team
Jest moze jakies stanowisko w kwestii awaryjnosci tego modelu plyty glownej ?
Na szczescie z tego co widze tak szybko jak ta plyta zostala bardzo polecana, to tak szybko wszyscy odradzaja mobo od msi...
Niektorzy nie maja jak sprawdzic czy plyta lepiej dziala i ma bardziej dopieszczone sterowniki na win 8/8.1 , gdyz posiadaja licencje na 7 64bit i ten system preferuja.
W moim przypadku po jakims czasie na win7 64bit pendrive'y na usb wariuja, a sterowniki wszystkie poprawnie wgrane mam... + sypanie bledami w dzienniku zdarzen odnosnie kontrolera. Do tego jeszcze moge dodac problem z tym, ze na biosie w wersji 1.1/1.2/1.3 nie mialem bezpiecznego usuwania sprzetu (no chyba, ze sa rozne rewizje plyty to moze dlatego mialem ten blad a inni nie).

I jezeli mozna wiedziec - jaki jest mail od serwisu ktory zajmuje sie mobo ?

#20 Użytkownik jest niedostępny   user777 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 18 Listopad 2013 - 22:11

Witam, mam tą płytę i nie działa mi USB 3.0. Podczas pracy dysku USB 3.0 wyskakuje błąd kopiowania i dysk się odłącza. Trzeba go wypiąć i wpiąć ponownie żeby został ponownie wykryty przez system. Problem jest dokładnie opisany tutaj: http://forum.purepc....ania-dysku-usb/
Jest to denerwujące, bo zapłaciłem za płytę która ma według specyfikacji obsługiwać USB 3.0 a okazuje się że nie jest w pełni funkcjonalna!

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych