Forum PCLab.pl: Problem po wymianie procesora. Komp sie nie włącza. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem po wymianie procesora. Komp sie nie włącza.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kapen666 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 10 Październik 2013 - 17:56

Witam!
Postaram sie opisac moj problem szczegolowo i dokladnie, otoz:
Postanowilem zmienic moj stary procesor E4300 na cos nowszego, wybor padl na quada Q9300. Kupilem od razu paste, nasmarowalem, wymienilem, wlaczam i nic... Ekran staje w tym momencie:
Dodaj obrazek
(to jest przykladowy obrazek z google grafika), po chwili zwiechy sie resetuje i to samo. Bios zaktualizowany, CMOS zresetowany, pomyslalem, ze moze za slaby zasilacz, to odpialem karte graficzna, ale nic nie daje, to samo. Wie ktos w czym moze tkwic problem? Q9300 ma mnoznik polowkowy, czy moja plyta moze go nie obslugiwac? Ma ktos jakis pomysl?

Komputer:

Płyta główna: Gigabyte G41M-ES2L

Zasilacz: Chieftec 450W

RAM: 2.5GB

Karta Graf: GeForce GTS450


#2 Użytkownik jest niedostępny   Drut12 Ikona

  • EE>Gekko>P3>SH-4
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1592
  • Dołączył: Pn, 09 Sty 12

Napisany 10 Październik 2013 - 18:01

Ale o co chodzi? System nie bootuje czy nie możesz wejść do biosu?

#3 Użytkownik jest niedostępny   ja__ Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 697
  • Dołączył: Cz, 20 Maj 10

Napisany 10 Październik 2013 - 18:13

zrób zdj albo przepisz napisy z biosu.

#4 Użytkownik jest dostępny   dysan112 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1941
  • Dołączył: So, 14 Kwi 07

Napisany 10 Październik 2013 - 18:17

problem pamięci, pewnie dzielnik nie jest 1:1 oraz są różne taktowania.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kapen666 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 10 Październik 2013 - 20:01

System nie bootuje, do BIOSu tez wejsc nie moge.
@dysan112 - zaciekawiles mnie. Mozesz rozwinac? Taktowania sa rozne na kosciach, wiec cos sie zgadza. Jak wyjmuje kosc z 512 (mam 2GB i 512 wlozone) to ekran zatrzymuje sie wczesniej, "memory testing" juz sie nie wyswietla, tylko "procesor". Mysle, ze to dobry trop :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   plmnb Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 439
  • Dołączył: Pt, 23 Lis 07

Napisany 10 Październik 2013 - 20:13

Zrób zdjęcie ,bo z fusów nie wywróżymy ^^

Ten post był edytowany przez plmnb dnia: 10 Październik 2013 - 20:14


#7 Użytkownik jest niedostępny   Kapen666 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 10 Październik 2013 - 20:24

Cholera, wlasnie chodzi o to, ze srednio w tej chwili mam czas na przekladanki, tylko raz na jakis czas sprawdze wiadomosci i odpisze. Tam nie ma czego fotografowac, opisze superdokladnie :D Przy calym sprzecie jak odpalam to jak na screenie - pojawia sie info z biosu, nizej procesor, taktowanie oraz memory testing: 2500000(kolo tego), info o napedach juz sie nie wyswietla. Po wyjeciu kosci z 512 RAM, wyswietla sie dokladnie to samo, tylko memory testing juz nie, reset jest krok wczesniej. Jak to nie wystarczy to jutro nagram filmik i wrzuce, ale moze ktos ogarnie bez tego :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kapen666 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 13

Napisany 10 Październik 2013 - 22:01

@dysan112 - dzieki Tobie doszedlem do ladu.. Faktycznie chodzilo o dzielnik, wystarczylo ustawic (na E4300 :) ) w biosie ram na 667, zapisac, wlozyc nowy procesor i smiga jak nalezy, dzieki wielkie, temat do zamkniecia.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych