Forum PCLab.pl: Jak zmienić format dysku z RAW na NTFS - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak zmienić format dysku z RAW na NTFS Np programem TestDisc 6.14 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wojtip Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pt, 01 Gru 06

Napisany 22 Październik 2013 - 17:06

Jak w temacie Kto opisze krok po kroku jak zmienić Format Dysku z RaW na NTFS mam program TestDisc 6,14 albo może ktoś zaproponuje jakis inny program

#2 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32414
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 22 Październik 2013 - 17:08

Jeśli chodzi Ci o odzyskanie utraconych partycji to tu masz opis testdiska krok po kroku: http://forum.pclab.p...T-wiele-innych/

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kiciuk Ikona

  • #elinmasterrace
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2661
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 12

Napisany 22 Październik 2013 - 17:10

Polecam to
Mój link

Ten post był edytowany przez Kiciuk dnia: 22 Październik 2013 - 17:12


#4 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32414
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 22 Październik 2013 - 18:00

Nie rozumiem po co mu program którym można sobie potencjalnie spierniczyć dysk? Formatowania niskopoziomowego się w tych czasach nie robi, zresztą często jest niemożliwe.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Wojtip Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pt, 01 Gru 06

Napisany 22 Październik 2013 - 18:13

No ten program z linku coś strasznie idzie wolno nie zależy mi na zadnych danych chcę zmienić format dysk ma dwie partycje jedna w formacie RAW więc jak?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kunislaw Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 950
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 22 Październik 2013 - 19:14

Najprostszy sposób to format. Podczas Instalacji windowsa, jak ci wyskoczy "Instaluj Teraz" wciskasz F10 + SHIFT i wklepujesz

DISKPART
list disk (sprawdzasz lise dostepnych dyskow)
select disk 1 (wybierasz dysk o ID 1, zalezy to od tego jak ci wykaze list disk)

clean - czyscisz dysk
convert MBR (Bo teraz zapewne posiadasz GPT)
create partition primary (tworzysz partycje)
format fs=ntfs quick (formatowanie dysku na NTFS)

KONIEC :) . Myślę, że pomogłem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Wojtip Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pt, 01 Gru 06

Napisany 22 Październik 2013 - 20:05

Coś mieszam w TestDiscu ale do końca nie rozumiem Ten dysk jest jako dodatkowy na dane bez systemu więc mogę to w jakiś inny sposób spróbować uruchomić?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wojtip Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pt, 01 Gru 06

Napisany 22 Październik 2013 - 20:20

jednak wszedłem przez wiersz poleceń do tego co proponuje kolega "Orator" doszedłem do formatu i stoi przy 0%

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kunislaw Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 950
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 22 Październik 2013 - 20:57

I jak , coś wyszło z tego formatu ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Wojtip Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pt, 01 Gru 06

Napisany 22 Październik 2013 - 21:02

nic nie wyszło. Windows widzi teraz jedną partycję podstawową (zdrową) w formacie RAW. wiec z formatowania nici może ktoś pomoże dokładnie z TestDiscem bo jakoś do końca nie łapię jak to zrobić

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych