Forum PCLab.pl: Brak dysku I napedu? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Brak dysku I napedu? system nie widzi dysku oraz napędu. Oceń temat: ***** 1 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   GEORGE1984 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 13

Napisany 25 Listopad 2013 - 15:22

Na poczatku pisze dlaczego moje pytanie zostalo usuniete?Jaki powód???
Przejdzmy do sprawy.PISAŁEM O TYM WCZESNIEJ.Mam duzy problem,chodzi o to ze moj system Windows XP nie widzi ani dysku ATA ani napedu.
Oprocztego dysku mam podpiete 2 inne dyski pod SATA i dzialaja bez problemu.
Mam zainstalowane najnowsze sterowniki i na poczatku byl raz widziany dysk i naped a raz nie.
Zmieniałem zworki i bez skutecznie,nie widać ani dysku ani napedu w menadzerze,nigdzie poza jednym TYLKO W BIOSIE sa widoczne.Kolejność ustawiona dobra,zworki ok,sterowniki ok.Moglem cos wykasowac jakis plik programem WiseCare365?
Plyta glowna GYGABYTE GA-M61PME-S2.POMOCY!!!

Załączone pliki

  • Załączony plik  BIOS.jpg (35.35K)
    Ilość pobrań: 20


#2 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2868
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 25 Listopad 2013 - 16:12

Co się stanie jak podłączysz jedynie nagrywarkę albo dysk ? Czy zmieniałeś kabel na inny ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   GEORGE1984 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 13

Napisany 25 Listopad 2013 - 16:13

Zobacz postmattpl, o 25 Listopad 2013 - 16:12, napisał(a):

Co się stanie jak podłączysz jedynie nagrywarkę albo dysk ? Czy zmieniałeś kabel na inny ?

Podłączałem tez osobno i nic z tego system tez nie widzi tylko bios :-( taśme tez zmienialem ale jest dobra.

Ten post był edytowany przez GEORGE1984 dnia: 25 Listopad 2013 - 16:14


#4 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2868
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 25 Listopad 2013 - 17:31

Jeśli to wina systemu to pobrałbym np. hiren's boot masz tam mini windows xp albo jakiegoś linuxa i zrobić bootowalny pendrive. Jeśli tam będzie dysk i napęd widoczny to wina systemu.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 25 Listopad 2013 - 17:32


#5 Użytkownik jest niedostępny   GEORGE1984 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 13

Napisany 25 Listopad 2013 - 17:49

Nie wiem do końca co zmieniłem w biosie ale jest widoczny napęd CD!!!Tylko jeszcze problem pozostał z dyskiem ATA,ale napęd już przynajmiej jest!Coś musi byc w biosie a srednio sie znam na Biosie...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13927
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 25 Listopad 2013 - 17:54

http://forum.pclab.p...ORAZ-NAPĘDU-CD/
Temat został usunięty, bo nadużywasz capsa. Łamiesz podstawowe zasady netykiety.

Zajrzyj do zarządzania dyskami, czy tam też nie jest widoczny dysk.

#7 Użytkownik jest niedostępny   GEORGE1984 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 13

Napisany 25 Listopad 2013 - 17:57

Sorki nie wiedziałem o capsie ;-) W zarzadzaniu dysku niestety nadal nie ma ale naped juz jest ;-)

#8 Użytkownik jest niedostępny   mattpl Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2868
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 25 Listopad 2013 - 17:58

To co zmieniłeś, że się pojawił ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   GEORGE1984 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 13

Napisany 25 Listopad 2013 - 19:04

Pogrzebałem troszke w biosie chodzi głównie o połączenie IDE,i sie udało a teraz trzeba coś zrobić żeby wykrywało dysk Ata.Może sie uda z przestawieniem zworek?Skoro juz system widzi naped? ;-)

Ten post był edytowany przez GEORGE1984 dnia: 25 Listopad 2013 - 19:04


#10 Użytkownik jest niedostępny   ketiw555 Ikona

  • Shut the f*ck up and train
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3263
  • Dołączył: So, 12 Lis 05

Napisany 27 Listopad 2013 - 01:39

Ja mam podobny problem, raz mi widzi napęd a raz nie... taka loteria, nie wiem o co chodzi :/

#11 Użytkownik jest niedostępny   GEORGE1984 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 13

Napisany 27 Listopad 2013 - 09:42

Z tego co wywnioskowałem to najlepiej jak pod tasme jest podlaczany albo dysk albo naped,przynajmiej w mojej płycie bo jest tylko jednowyjście IDE,pod dysk Ata lub napęd.I nie wiem dlaczego ale razem nie chca pracowac.Oddzielnie sysytem wykrywa tylko na ustawieniu danego sprzetu na Master a na Slave juz nie.Wiec gdy podlacze dysk na mastera to go widzi,a naped na slave to go nie widzi,widzi tylko master.Co jest grane???Wie ktos moze???

#12 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13927
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 27 Listopad 2013 - 13:19

Zajrzyj do menedżera urządzeń i sprawdź czy wszystkie kanały IDE są włączone. Jeżeli są to przy podłączonym dysku i napędzie spróbuj znaleźć, który to ten właściwy.
Potem właściwości -> ustawienia zaawansowane zobacz czy jest ustawione automatyczne wykrywanie dla obu urządzeń. Jeżeli nie to przestaw i zresetuj. Jeżeli jest, to usuń ten kanał i zresetuj, żeby system ponownie zainstalował sterownik.

#13 Użytkownik jest niedostępny   GEORGE1984 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 13

Napisany 27 Listopad 2013 - 15:36

Yes yes yess!!!Dziekuje bardzo!To sie nazywa fachowa pomoc! ;-) Zrobiłem jak napisałeś!Wszystko gra!Widac dysk i naped!Weeeeeellllllkkkkkiiiieeeee dzięki! ;-)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych