Forum PCLab.pl: MSI GE60 2OD i5-4200m GTX 760m - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (12 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI GE60 2OD i5-4200m GTX 760m

#21 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 03 Luty 2014 - 11:31

Autor testu żyje jeszcze ???

#22 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 04 Luty 2014 - 13:33

Wraz z końcem sesji (ten weekend) postaram się dość znacznie rozszerzyć recenzję. Będę mógł dodać kilka swoich przemyśleń po prawie 2 miesięcznym użytkowaniu. Myślę, że to was zadowoli :)

Równocześnie prosiłbym o bios gtx 765m o ile ktoś posiada laptop z taką grafiką, lub jakiś jego znajomy. Standardowymi programami nie da się przetaktować gtx 760m powyżej 135MHz, została modyfikacja biosu karty graficznej. Jakiś czas temu trochę się z tym bawiłem opierając się na poradnikach w necie i albo coś źle robiłem, lub też jest jeszcze jakaś ,,blokada'' na ręczną podmianę tego biosu. Próbowałem to zrobić jednym sposobem (przez program nvflash), może jakimś innym się uda. Ewentualnie jakby ktoś był rozeznany w temacie i chciał pomóc to mogę podesłać bios k. graficznej na PW.

#23 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 04 Luty 2014 - 16:07

napisz też coś o pamięciach ile mozna je wykręcić maksymalnie ??
I jak skonczysz tą sesje to porób testy na temperaturę podzespołów

1 sam prime 95 na 4 wątki jaka temperatura procesora bedzie
2 sam Furmark i jakie tempy osiągnie grafa
3 Prime 95 4 wątki i furmark i do tego uruchomiony CPU-Z by zobaczyc czy taktowanie procesora sie obniża.

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 04 Luty 2014 - 16:09


#24 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 04 Luty 2014 - 18:44

135MHz to blokada na wszystkich chipach NVIDIA.

Flashujac BIOS narażasz się na brick systemu.
GTX765M to niby ten sam chip, ale weź pod uwagę jednak nazwany inaczej. Kwestia napięć i taktowań.
Możesz zabić cały system.
MSI nie odpuści. Oni dobrze sprawdzają kostki programatorami by właśnie wykluczać takie ingerencje w systemy i dalsze żądania napraw gwarancyjnych.

Jak do przesmarowania się nie przyczepią tak jak coś nie daj Zeus pójdzie na tak z flashem to tu nie odpuszczą.

Poza tym sprawdź dokładnie jak zachowuje się EC!
Nie wiem czy GE też mają osobny kontroler i podsystem do tego.
Jeśli tak to i to będziesz musiał odpowiedni zmodyfikować.

#25 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 05 Luty 2014 - 15:06

Zrobiłem mały uptade:
- Nowe zdjęcie wnętrza
- Subiektywna ocena wykonania laptopa

Może jeszcze dzisiaj/jutro uda mi się zrobić przynajmniej część testów wydajnościowych, najpóźniej dodam je w sobotę.

#26 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 05 Luty 2014 - 15:44

- U mnie w GT60 też widać kabelki przy zawiasach. Co nie zmienia faktu, że są solidne i test przeniesienia za matrycę przeszły rewelacyjnie.
- Opis wnętrza jest... No :E Ok, ale myślę, że większość osób na forum domyśli się co gdzie jest.

Jak temperatury?
Przesmarowywujesz czymś? Polecam Gelida.

--
Co do podmiany BIOSu karty zacytuję post innego Usera:

Zobacz postP.U., o 05 Luty 2014 - 15:07, napisał(a):

Nie ma "ściągniętych" zegarów, tylko jest wykonany z trochę gorszej jakości tafla krzemu (czym dalej od środka tafla, tym jego jakość spada) i dlatego producent ustawił takie zegary, bo przy wyższych prawdopodobnie pojawiały się niestabilności w działaniu.
Jeśli GTX 760M byłby tym samym co GTX 765M, to powinien po OC osiągać takie same wyniki, a tak nie jest:
760M
http://www.3dmark.com/3dm11/7861563
765M
http://www.3dmark.com/3dm11/7808332


#27 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 05 Luty 2014 - 17:04

Procesor powinien być umiejscowiony tam gdzie jest dysk twardy

#28 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10777
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 05 Luty 2014 - 17:31

Zobacz postmikilys, o 05 Luty 2014 - 15:44, napisał(a):


--
Co do podmiany BIOSu karty zacytuję post innego Usera:

http://www.3dmark.co...2/3dm11/7861563
Podkrecony ASUS na MAX z 47W CPU vs lekko draśnięte zegary z 37W cpu w MSI , na przyszłość proszę uwzględnić lekkie detale co nie oznacza ze GTX760 jest Tańszy w Dostawie a zarazem Nowy Produkt nowy rynek , chwyt jak każdy

#29 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 05 Luty 2014 - 18:39

Odnośnie tego testu miałbym kilka pytań:
1. Czemu w obu wypadkach rdzeń jest ustawiony ,,jedynie'' na 405MHz?
2. 2976MHz w 765m vs 2304MHz w 760m - zakładacie, że jest to maksymalne podkręcenie pamiątek? Ta ,,górna'' granica jest zależna od rdzenia?

Nie jestem zbytnio doświadczony w overclockingu, ale te wyniki co najmniej mnie zaciekawiły.

#30 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 06 Luty 2014 - 00:43

Zobacz postOlekz, o 05 Luty 2014 - 18:39, napisał(a):

1. Czemu w obu wypadkach rdzeń jest ustawiony ,,jedynie'' na 405MHz?
A jaką masz gwarancję, że jest poprawnie wykryte? U mnie jak włącze turbo to karta wg. Samrka ma 0MHz ;)

Cytuj

2. 2976MHz w 765m vs 2304MHz w 760m - zakładacie, że jest to maksymalne podkręcenie pamiątek? Ta ,,górna'' granica jest zależna od rdzenia?
Tak, górna granica to ograniczenie rdzenia.
Gorszy kawałek krzemu.
Inaczej nazwany z innymi zegarami, bo nie spełniał norm jako GTX765M najwidoczniej.

Zobacz postVSS, o 05 Luty 2014 - 17:31, napisał(a):

http://www.3dmark.co...2/3dm11/7861563
Podkrecony ASUS na MAX z 47W CPU vs lekko draśnięte zegary z 37W cpu w MSI , na przyszłość proszę uwzględnić lekkie detale co nie oznacza ze GTX760 jest Tańszy w Dostawie a zarazem Nowy Produkt nowy rynek , chwyt jak każdy
1) Tak jakby 37W CPU było niepełnosprawne w stosunku do 47W wersji, a to bzdura :P
2) Skąd wiesz, że lekko draśnięte? A może maksymalnie. Weź pod uwagę, że MSI nie ma chłodzenia na pamięciach... A to już jest ograniczenie w podkręcaniu.

Zobacz postDariusz1988, o 05 Luty 2014 - 17:04, napisał(a):

Procesor powinien być umiejscowiony tam gdzie jest dysk twardy
Bo?
Pozwoliło by to na?
Wniosło by to?
Nie rozumiem tego stwierdzenia po prostu...

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 06 Luty 2014 - 00:45


#31 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 06 Luty 2014 - 02:12

Gdyby procesory byl bliżej umiejscowiony to rurka prowadząca do chodzenia byla by krótsza a co za tym idzie lepsze schladzanie

#32 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 06 Luty 2014 - 16:59

Tak to powinno wyglądać mniej więcej

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 06 Luty 2014 - 17:04


#33 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 06 Luty 2014 - 23:50

Trochę zabawy i udało mi się poprawić wyniki P3830 | Grafika: 3875 | CPU: 4020

Grafikę podkręciłem dodatkowo o 500MHz na pamiątkach (przy 600MHz wyskakiwały artefakty). Pewnie mógłbym podciągnąć wynik jeszcze o te xxMHz, ale nie widze w tym celu.

#34 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 07 Luty 2014 - 16:20

To standardowo karta graficzna taktowana jest 628 rdzeń i 1000 pamięci a ty kręcisz rdzeń 628 (+ 135) i pamięci 1000 ( + 250x2 ) ??


A i czy zrobisz ten test z furmarkiem i primem chce sie dowiedziec czy laptop ma trothling czy nie bo zastanawiam sie nad kupnem a nigdzie nie ma testów z core i5

i jak masz czas to zapodaj 3dmark 06 i wrzuć screna

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 07 Luty 2014 - 17:29


#35 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 07 Luty 2014 - 16:46

Zobacz postDariusz1988, o 06 Luty 2014 - 16:59, napisał(a):

Tak to powinno wyglądać mniej więcej
Idąc tym tokiem rozumowania to i GPU powinno być przy procesorze wg. Twojego schematu ;)

W GT60 masz tak to rozwiązane:
Dodaj obrazek

Radiator procesora równocześnie odprowadza ciepło z cewek i kondensatorów jego sekcji zasilania przez termopady.

W nowych GT pojawia się demontowalny "mostek" łączący chłodzenia. Jest zamontowany nad pamięciami i przykręcony do podwójnego ciepłowodu na GPU i CPU.
Podobno pomaga ;)

#36 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 07 Luty 2014 - 17:13

Zobacz postmikilys, o 07 Luty 2014 - 16:46, napisał(a):

Idąc tym tokiem rozumowania to i GPU powinno być przy procesorze wg. Twojego schematu ;)

W GT60 masz tak to rozwiązane:
Dodaj obrazek

Radiator procesora równocześnie odprowadza ciepło z cewek i kondensatorów jego sekcji zasilania przez termopady.

W nowych GT pojawia się demontowalny "mostek" łączący chłodzenia. Jest zamontowany nad pamięciami i przykręcony do podwójnego ciepłowodu na GPU i CPU.
Podobno pomaga ;)



a tobie ten gtx675mx jak sie sprawuje, pewnie masz trothling podczas full stresu na procesorze zapodaj pare fot jakie temperatury i jakie taktowania??

Mój brat ma Msi GT 780DX z i7 2670QM i GTX570m i na full stresie procesor obniża sie do 2700mhz

a i czasem nie sprzedajesz laptopa na allegro ??

http://allegro.pl/ms...3946068288.html

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 07 Luty 2014 - 17:36


#37 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 07 Luty 2014 - 18:33

Zobacz postDariusz1988, o 07 Luty 2014 - 17:13, napisał(a):

a tobie ten gtx675mx jak sie sprawuje, pewnie masz trothling podczas full stresu na procesorze zapodaj pare fot jakie temperatury i jakie taktowania??
Nie mam czasu na żaden stress test i mnie to nie rajcuje :P

Po zamianie procka robiłem i nic nie trothluje nawet przy obciążeniu iGPU przez OCCT :]
Temperatury na procesorze w najgorszym wypadku sięgają 101 stopni (na Revoltecu, po Gelidzie są niższe - maks 94).

Tyle, że w MSI trothling jest związany bezpośrednio z temperaturami dGPU i tylko dGPU :]
Progiem dla dGPU jest 93 stopnie i spadamy do 400 MHz około i procek leci na 1.2GHz (dotyczyło to też i5-3210M, gdzie nawet przy maksymalnych 77 stopniach, jeśli dGPU osiągnęło 93 stopnie to leciały taktowania CPU!).
Dalej* 86 albo 84 stopni to próg gdzie jedziemy na 627 MHz z 667 MHz, procek lata wtedy i tak swobodnie jak chce - czyli 3.2GHz ;)

* - choć chyba jest jeszcze pośrodku jakiś jeden próg spadania taktowań dGPU :E

Cytuj

a i czasem nie sprzedajesz laptopa na allegro ??
]http://allegro.pl/ms...3946068288.html
Nie sprzedaję.
I gość też nie sprzedaje tego co deklaruje.
Nie istniały GT60 z GTX675MX, to był przywilej GT70 ;)
Długo szukałem na internecie i po prostu nie znalazłem.

Mam jedynego, gdyż karta została zmieniona w serwisie ze względu na wysokie pracy GTX675M (Fermi - rebrandowany i podkręcony GTX580M). No chyba, że jest tu podobna sytuacja, czyli to składak :P

Ten post był edytowany przez mikilys dnia: 07 Luty 2014 - 18:48


#38 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 08 Luty 2014 - 00:10

Porobiłem kilka testów. Wyszły mi całkiem ciekawe wyniki.

1. Pierwsze testy robiłem wczoraj (poprzedzające test który podałem kilka postów wyżej, kiedy udało mi się osiągnąć ,,stabilne'' wartości OC grafiki)

a) Rdzeń @854MHz* Pamiątki @1383MHz** Wynik: P3521 | Grafika: 3853 | CPU: 3553 | Combined: 2122
b) Rdzeń @854MHz* Pamiątki @1300MHz** Wynik: P3719 | Grafika: 3828 | CPU: 3491 | Combined: 3337
c) Rdzeń @854MHz* Pamiątki @1250MHz** Wynik: P3706 | Grafika: 3812 | CPU: 3517 | Combined: 3288

* - to jest tryb turbo który był cały czas aktywny
** - standardowe taktowanie jednej pamiątki to 1000MHz

Byłbym wdzięczny za analizę powyższych danych przez osoby obeznane w temacie. Przy dwóch pierwszych próbach wyskakiwały artefakty (w b) nieznacznie, ale jednak). W przykładzie a) osiągnąłem bardzo niski wynik combined - nie sądzę, żeby to się wydarzyło przez temp. Dodatkowo przy każdej z prób nie odpalał się tryb turbo na procesorze (stałe 2.5GHz) zresetowałem bios, zastosowałem się do kilku rad znalezionych w necie i tryb turbo znów zadziałał co zaowocowało wynikiem podanym kilka postów wyżej tj. P3830 | Grafika: 3875 | CPU: 4020. Przy kolejnych dzisiejszych testach znów wystąpiły ,,dziwne'' problemy z procesorem.

2. Test obciążeniowy
Dodaj obrazek

Niby spada taktowanie procesora z 3GHz, ale startowałem z trybu idle z bardzo niskimi temperaturami i od samego początku, niezmienne laptop działał z takim taktowaniem tj. 2,7GHz!! Odpaliłem też samego prime, niezależnie od ustawień maksymalne taktowanie to 2,7GHz. W innych sytuacjach spokojnie wchodzi na 3GHz. Po kilku minutach wiatrak wszedł chyba sam na maksymalne obroty, ponieważ pomimo kliknięcia przycisku który domniemanie miałby je jeszcze bardziej zwiększyć.. nic się nie stało. (temp. i odgłosy z laptopa bez zmian)

3. Zrobiłem dodatkowy test FarCry'a 3 po OC grafiki - ustawienia ultra, Avg: 44.220fps - Min: 32fps - Max: 66fps (test prawie 7min trwał). Jest to czas walki, zdobywałem obóz najemników położony prawie na otwartym terenie (dodatkowo byłem usytuowany na górze, co jeszcze zwiększa obciążenie). W związku z tym mogę śmiało napisać, że po podkręceniu grafy można spokojnie grać na ultra :)

Ten post był edytowany przez Olekz dnia: 08 Luty 2014 - 00:11


#39 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 08 Luty 2014 - 16:57

kórde temperatura proca prawie 90C nieźle dużo. Wszystko przez to ze procesor jest daleko oddalony i polaczony tylko jedna rurką cieplną ehh szkoda.

A w grach jakie tempy osiaga??

#40 Użytkownik jest niedostępny   Olekz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 692
  • Dołączył: Wt, 03 Maj 11

Napisany 08 Luty 2014 - 17:38

W następnym tyg. będę wymieniał pastę, więc temp. na pewno spadną. Odnośnie temp. podczas grania masz to podane w temacie ;p

  • (12 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych