Forum PCLab.pl: Procesory LGA 771 w plytach LGA 775 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (135 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Procesory LGA 771 w plytach LGA 775

#1 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 96
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 09 Styczeń 2014 - 10:53

Witam
Znalazlem ciekawe video na youtube. W ktorym to procesor serwerowy pakowany jest na plyte z chipsetem g41.
Potrzebny jest adaptor i delikatne wyciecie plastikowych zabkow w sokecie lga na plycie glownej.
Patrzac na ebay znalazlem ten adapter w cenie ok 7f a procesory quad core lga 771 ok 12f za 2.6 ghz 12mb cache szyna 1333 - sa tez z szyna 1600??
Jakas alternatywa dla chorych cen quadow na lga 775 i tania alternatywa rozbudowy ?? Proces 45 wiec chlodniejsze niz q6600. Jedyny minus to plyta ktora obsluzy quady z szyna 1333 lub nawet 1600...


pozdrawiam

Ten post był edytowany przez megamas dnia: 09 Styczeń 2014 - 10:56


#2 Użytkownik jest niedostępny   nabeS 

  • Mini ITX
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1770
  • Dołączył: Cz, 13 Maj 10

Napisany 09 Styczeń 2014 - 11:46

Jak już o czymś mówisz to mógłbyś zalinkować wspomniane wideo.

Ale czegoś tu nie rozumiem... Mamy 2014 rok, LGA775 to już przeszłość, po co ta cała gimnastyka. Nie widzę sensu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Anannke 

  • Mistyczny łuk elektryczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3194
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 09 Styczeń 2014 - 12:05

Zobacz postnabeS, o 09 Styczeń 2014 - 11:46, napisał(a):

Jak już o czymś mówisz to mógłbyś zalinkować wspomniane wideo.

Ale czegoś tu nie rozumiem... Mamy 2014 rok, LGA775 to już przeszłość, po co ta cała gimnastyka. Nie widzę sensu.

Dla zabawy, bo się da, tanim kosztem ulepszyć stary komp na 775 jak ktoś ma. Ale również chciałbym zobaczyć ten filmik.

#4 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 96
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 09 Styczeń 2014 - 12:13

Hm
Jest kilka filmikow jeden z wielu - link

#5 Użytkownik jest niedostępny   sgh 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pt, 16 Gru 11

Napisany 09 Styczeń 2014 - 12:58

pisałem o tym w tym temacie ale wątek polaciał do śmietnika:
http://forum.pclab.p...st__p__12230894

#6 Użytkownik jest niedostępny   bombola 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 12 Sty 14

Napisany 12 Styczeń 2014 - 11:20

Witam
Widzę że u nas (na innych forach) małe zainteresowanie tematem. Ja zaryzykowałem i przerobiłem "GA-P35-DS3R" i wpakowałem E5450 i nie żałuje, starszy sprzęt ma nowe życie link

#7 Użytkownik jest niedostępny   Zwolejo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 594
  • Dołączył: Pn, 25 Cze 07

Napisany 12 Styczeń 2014 - 16:56

Mógłby ktoś trochę bardziej wprowadzić mnie w temat podkręcania starych kompów z lga 775? Przypadkowo zajrzałem do tego tematu i zobaczyłem ze można dać drugie życie dla kompa na socket 775, tak się składa ze mój stary komp ma taki socket. Chętnie bym go wspomógł używanymi częściami. Jak rozumiem teraz sprzęt pod 775 mimo iż jest dalej całkiem okej, jest ze względu na swój wiek sprzedawany za śmieszne pieniądze.

Specyfikacja mojego kompa:
Grafika: Galaxy GeForce 9600GT 512mb
Płyta: ABIT IP35-E
Proc: Intel Core E2160(2x1,8)
Pamiec: DDR II 2x1gb PC 800 CL4 A-Data Extreme
Zasilacz: ModeCom MC-400ATX 2.0 400W PFC

Da sie z tego wycisnac cos na miare bf4 na wysokich detalach, za 500-1000 zloty?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Unicorn 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 742
  • Dołączył: Nd, 13 Paź 13

Napisany 13 Styczeń 2014 - 15:14

grafike, plyte glowna, ram, procesor wystaw na allegro i kup to

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Zwolejo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 594
  • Dołączył: Pn, 25 Cze 07

Napisany 14 Styczeń 2014 - 07:59

Zobacz postUnicorn, o 13 Styczeń 2014 - 15:14, napisał(a):

grafike, plyte glowna, ram, procesor wystaw na allegro i kup to

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)


Heh dzięki, ale ja mam kompa do grania już, chce tanim kosztem tego maksymalnie dokoxic i miec jeszcze z niego jakis pozytek. :)
Chyba ze to nie ma sensu ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Black Lord11 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1369
  • Dołączył: Nd, 22 Lut 09

Napisany 14 Styczeń 2014 - 08:14

Nie, nie ma sensu. Pakowanie tysiąca złotych w tak stary komputer mija się z celem. Co innego jeśli mógłbyś zrobić złoty interes za 2 stówki to wtedy tak. Nie wiem jaki zestaw podał tam Unicorn ale tak, lepiej jest kupić praktycznie nowy komputer.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13141
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 14 Styczeń 2014 - 09:43

Chyba że wrócimy do istoty tego tematu i kupimy procesor LGA771, np. coś takiego:
http://allegro.pl/2-...3868149841.html

Ryzyko spore, ale jak zadziała to mamy bezkonkurencyjny stosunek wydajności do ceny i dodatkowo 1 procesor jako zapasowy ;)

Zakup zwykłego używanego procesora LGA775 faktycznie się obecnie nie opłaca.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6073
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 14 Styczeń 2014 - 09:54

Bombola podlinkował temat z ocn i są tam płyty na których śmiga taki "mod" np. popularne płyty gigabyte na p35 a tak btw witam kolejnych rodaków na OCN :)

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 14 Styczeń 2014 - 09:54


#13 Użytkownik jest niedostępny   Zwolejo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 594
  • Dołączył: Pn, 25 Cze 07

Napisany 14 Styczeń 2014 - 11:21

Zobacz postAssassin, o 14 Styczeń 2014 - 09:43, napisał(a):

Ryzyko spore, ale jak zadziała to mamy bezkonkurencyjny stosunek wydajności do ceny i dodatkowo 1 procesor jako zapasowy ;)

Jakie ryzyko dokładnie? Trochę to brzmi nie zachęcająco. Byłbym w stanie pokombinować z tym adapterem, ale do zmiany procesora konieczna byłaby pewnie zmiana leciwej karty graficznej i ramu i nie wiem czy by się udało zrobić z niego maszynki na bf4 ;/ ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6791
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 14 Styczeń 2014 - 14:29

Zobacz postbombola, o 12 Styczeń 2014 - 10:20, napisał(a):

Witam
Widzę że u nas (na innych forach) małe zainteresowanie tematem. Ja zaryzykowałem i przerobiłem "GA-P35-DS3R" i wpakowałem E5450 i nie żałuje, starszy sprzęt ma nowe życie link


a nakleiki kupowales z Ebaya czy Alibaby? jakbys mial jedna za duzo... :heu:




 

Zobacz postAssassin, o 14 Styczeń 2014 - 08:43, napisał(a):

Ryzyko spore, ale jak zadziała to mamy bezkonkurencyjny stosunek wydajności do ceny i dodatkowo 1 procesor jako zapasowy ;)

Zakup zwykłego używanego procesora LGA775 faktycznie się obecnie nie opłaca.


to ja chyba zaryzykuje za £33... E5450+adapter z przesylka, wiec nie sa to duze pieniazki, a roznica dosc znaczna w porownaniu do E8400/Q8200 :cool:


ps. kupione, wiec tylko czekac listonosza :E



Ten post był edytowany przez pomaranczowa alternatywa dnia: 14 Styczeń 2014 - 18:45


#15 Użytkownik jest niedostępny   bombola 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 12 Sty 14

Napisany 14 Styczeń 2014 - 18:44

naklejki kuipiłem na aliexpres a procki na ebay, zmieniłem tylko grafike pamięci mam 2GB ale chyba dołoże jeszcze 2GB
i proponuje zobaczyć TOna fotce core speed :E

Ten post był edytowany przez bombola dnia: 14 Styczeń 2014 - 18:46


#16 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6791
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 14 Styczeń 2014 - 20:29

Zobacz postbombola, o 14 Styczeń 2014 - 17:44, napisał(a):

naklejki kuipiłem na aliexpres a procki na ebay, zmieniłem tylko grafike pamięci mam 2GB ale chyba dołoże jeszcze 2GB
i proponuje zobaczyć TOna fotce core speed :E

nie, no az tak nie bede go gonic... mnie wystarczy fsb360-380, by RAM poszedl na ~1100 (2:3) cl5


juz kupilem, proca po sasiedzku a naklejke z Izreala, wiec pewnie przyjdzie poczekac tydzien lub dwa (o ile urzad celny sie nie przyczepi)





ps. ja chce puscic cross-sli, czyli hd5770 i gf8800gt, zobaczymy czy zasilacz wytrzyma - przy duecie z hd4870 i q8200 wymiekal :E



#17 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13141
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 14 Styczeń 2014 - 21:22

A te naklejki faktycznie takie niezbędne? Nie wystarczy zwykła taśma izolacyjna? Do izolowania pinów na potrzeby bsel moda i vmoda wystarczała.

#18 Użytkownik jest niedostępny   prz3m3k96 

  • hehe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3030
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 14 Styczeń 2014 - 21:26

Tutaj macie tematy o tym modzie z sąsiedniego forum. ;)

http://forum.purepc....6-771-775-done/

http://forum.purepc....-frfir/page-153

#19 Użytkownik jest niedostępny   pomaranczowa alternatywa 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6791
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 07

Napisany 14 Styczeń 2014 - 21:34

Zobacz postAssassin, o 14 Styczeń 2014 - 20:22, napisał(a):

A te naklejki faktycznie takie niezbędne? Nie wystarczy zwykła taśma izolacyjna? Do izolowania pinów na potrzeby bsel moda i vmoda wystarczała.

ciekawe, jak inaczej zamienisz piny miejscami? :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13141
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 14 Styczeń 2014 - 21:36

Faktycznie, teraz dopiero przyjrzałem się temu wynalazkowi.

  • (135 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych