Forum PCLab.pl: Podkręcanie Procesora Intel Core i5-2310 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie Procesora Intel Core i5-2310

#1 Użytkownik jest niedostępny   fokus2710 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 23 Sty 14

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:08

Siema.
Mam małe pytanko: Czy jest możliwość podkręcenia mojego procesora? Jak tak to o ile i jak to zrobić.

Mój sprzęt:
Płyta główna Gigabyte GA-H61M-S2-B3
Procesor IntelŸ Core™ i5-2310 (4x 2,9 GHz - Turbo Boost 3,1 GHz)
Zasilacz Chieftec 500W GPA-500S8

#2 Użytkownik jest niedostępny   TomdeX Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: Wed, 15 Sty 14

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:18

Masz zablokowany mnożnik, do tego płyta główna, która nie bardzo nadaje się do jakiegokolwiek podręcania.

#3 Użytkownik jest niedostępny   fokus2710 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 23 Sty 14

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:23

Zobacz postTomdeX, o 23 Styczeń 2014 - 16:18, napisał(a):

Masz zablokowany mnożnik, do tego płyta główna, która nie bardzo nadaje się do jakiegokolwiek podręcania.


a da sie jakoś odblokować?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Luk4s Ikona

  • #define admin luk4s
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 881
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:29

Jedyne co to można wykorzystać mnożniki Turbo: Link

Ten post był edytowany przez Luk4s dnia: 23 Styczeń 2014 - 16:30


#5 Użytkownik jest niedostępny   Wolfxer Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: So, 23 Lis 13

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:31

Nie... Procesory z seri intel i5/7 z serii XXXX K mają odblokowane mnożniki. Twój jest zablokowany niczym w w procesorach z rodziny Intel Pentium, Intel Core 2 itd. Z tym że tamte, kręciły się przez FSB nieźle, nowa generacja, raczej dzieli się na te co się podkręca- z literką K, i te co nie, czyli te bez K.
Aczkolwiek i te bez "k" da się podkręcić o ok. 300 MHz, ale nie wiem czy Twoja płyta się do tego nada...

Ten post był edytowany przez Wolfxer dnia: 23 Styczeń 2014 - 16:34


#6 Użytkownik jest niedostępny   fokus2710 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 23 Sty 14

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:32

Zobacz postLuk4s, o 23 Styczeń 2014 - 16:29, napisał(a):

Jedyne co to można wykorzystać mnożniki Turbo: Link


ok ale skąd wezmę UEFI jak mam BIOS chyba że jest tam taka opcja to nie wiem

#7 Użytkownik jest niedostępny   TomdeX Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: Wed, 15 Sty 14

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:35

Zobacz postfokus2710, o 23 Styczeń 2014 - 16:23, napisał(a):

a da sie jakoś odblokować?

Nie ma co kombinować, jedynie możesz podnieść lekko częstotliwość BCLK, ale to da minimalne zmiany, a przy okazji może się coś sknocić, bo płyta jest po prostu cienka do takich zastosowań, przy kolejnym zakupie patrz, aby procesor miał w nazie "K" to oznacza odblokowany mnożnik, a płyty główne z serii "Z" są stworzone do takich rzeczy (choć na słabszych też jest to wykonalne).

#8 Użytkownik jest niedostępny   fokus2710 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 23 Sty 14

Napisany 23 Styczeń 2014 - 16:45

OK dzięki wam wszystkim za odpowiedź skoro sie nie da podkręcić procka to może mi złożycie kompa a raczej PŁYTĘ GŁÓWNĄ i PROCESOR taki zeby dało się podkręcić i czy mój zasilacz je pociągnie wraz z tym:
Zasilacz Chieftec 500W GPA-500S8
Grafika NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
Ram 2x 4gb GOODRAM DDR3

Ten post był edytowany przez fokus2710 dnia: 23 Styczeń 2014 - 16:46


#9 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate Ikona

  • To nie to o czym myślisz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1567
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 23 Styczeń 2014 - 17:36

Tego procka da się podkręcić na tańszych płytach z chipsetem p67/z68 do 3,5ghz na 4 rdzeniach wykorzystując mnożnik + bclk.
Płyta np. GA-Z68AP-D3 ma wsjo co potrzeba.

A tak swoją drogą to chyba karta graficzna nie domaga niż procesor.

Ten post był edytowany przez Bitrate dnia: 23 Styczeń 2014 - 17:37


#10 Użytkownik jest niedostępny   Wolfxer Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: So, 23 Lis 13

Napisany 24 Styczeń 2014 - 00:07

Z resztą, nie warto wymieniać i5 SB, mając 550 Ti. Najpierw kup GTX 660/7850/R9 270 żeby wykorzystać potencjał tego i5. Bo w twoim przypadku procesor jeszcze ciągnie, ale karta na dzisiejsze standardy odstaje ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych