Forum PCLab.pl: A10 7850K + Asus A88X-PRO - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

A10 7850K + Asus A88X-PRO Jak to jest z nowym APU AMD?

#21 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12809
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 04 Luty 2014 - 10:40

Zobacz postMaxForces, o 02 Luty 2014 - 18:43, napisał(a):

TJ w apu jest na poziomie 73.5 jak dobrze pamiętam. Mniejsza z tym temat drążony XXX razy a AMD nadal w ....... wali z tym.

Instaluje gry
BF3
BF4
Hitman
Crysis 3
Metro LL

I obniżyłem taktowanie 4.5ghz nikt tu na codzień nie będzie przekraczał 1.45V.

@up
Brak czasu chyba że znasz sposób by doba miała 48H ;)

fajna konfiguracja ;) , dasz rade porównać APU-GPU czerwonych do niebiesko zielonego zestawu ?

#22 Użytkownik jest niedostępny   Czajna12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: So, 01 Lut 14

Napisany 04 Luty 2014 - 12:12

Trochę błędów językowych, które przydałoby się poprawić

Sterowniki jeszcze są niedopracowane, nie wyciągałbym pochopnych wniosków

#23 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5263
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 04 Luty 2014 - 12:52

Zobacz postBloodyStorm, o 04 Luty 2014 - 10:31, napisał(a):

Szkoda, że gry testowane w takiej roździelczości. Ja osobiście gram w 1680x1050 i lepiej to wygląda jak w 1920x1080. Dziwne, że w tej roździelczości też testów nie robi jak pclab.

Ja sie nie dziwie.

Tez mam rozdzialke 1680x1050 i patrzac na to jak czesto w grach mam pasy na gorze i dole mozna powiedziec, ze wszyscy maja 16:10 juz w pompie.

#24 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12261
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 05 Luty 2014 - 00:11

Zobacz postBloodyStorm, o 04 Luty 2014 - 10:31, napisał(a):

Szkoda, że gry testowane w takiej roździelczości. Ja osobiście gram w 1680x1050 i lepiej to wygląda jak w 1920x1080. Dziwne, że w tej roździelczości też testów nie robi jak pclab.

A co ma wygląd do realiów. Nikt nie kupuje monitorów 1680x1050 od paru lat. 1920x1080 to dominująca rozdzielczość i takie monitory się teraz sprzedaje + wyższa. APU bedzie szło do nowych kompów i nielicznych dobitków jak twój monitor a tu niestety nikt nie będzie robił porównania dla małego % ludzi. Skalować do niższej z 1080P wiadomo się z czy wiąże i tego większość będzie chciało unikać.



PS .
Już dużo więcej ma 1366 x 768 niż 1680x1050 i tu jeszcze taką można spokojnie przetestować 23.87% vs 6.74% gdzie 1080p ma 32.51% ze steama. Osobiście nikogo nie znam co już by nie posiadał fhd.

Zobacz postVSS, o 04 Luty 2014 - 10:40, napisał(a):

fajna konfiguracja ;) , dasz rade porównać APU-GPU czerwonych do niebiesko zielonego zestawu ?

4770K już się pozbyłem a 3930K z czym mam zestawić, moge rdzenie wyłączyć i na zewnętrznej porobić ale mija się to z celem. Plab już pokazał ile odstaje cpu z dedykiem.

Zobacz postCzajna12, o 04 Luty 2014 - 12:12, napisał(a):



Sterowniki jeszcze są niedopracowane, nie wyciągałbym pochopnych wniosków

Ta arch jest już od paru lat i sterowniki dużo już nie wyciągną co najwyżej naprawią błędy

Nie w sterownikach problem leży.


BF3 MP dodane. Niestety pomimo dość dobrego FPS to nadal nie grywalne w MP. Do singla by starczyło.
TR 2013 dodany - grywalne

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 05 Luty 2014 - 02:29


#25 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 05 Luty 2014 - 07:23

@MaxForces
sprawdzisz wpływ taktowania NB na wydajność pamięci RAM i wyniki IGP? Oczywiście w jednym tytule i z najszybszym ustawieniem pamięci.

#26 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12261
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 06 Luty 2014 - 00:55

sprawdze

Bf4 multi dodane .
Małe podsumowanie grafiki wbudowanej. Ujmując tak na szybko najwydajniejsze takie zozwiązanie i nadal nie wystarczające. Dla ludzi co lubią kompromisy i to duże.

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 06 Luty 2014 - 02:26


#27 Użytkownik jest niedostępny   piwo1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 12

Napisany 06 Luty 2014 - 06:09

troche zal d.pe sciska. 512 strumieniowych. niby wydajnosc 7750tki a zamula. mowienie ze to wina pamieci tez wydaje mi sie smieszna. gdzie korzysci z polaczenia gpu i procka w jednym. amd tak glosno trabilo o tym, ze dzieki polaczneiu w jednym ukladzie wydajnosc bedzie wieksza. a wychodzi ze z polaczenia jest wydajnosc nizsza niz dwa osobne porownywalne rozwiazania. totalnie zwalili ten procesor nieumiejetnie go projektujac. i nie sadze ze to wina pozostalych komponentow tylko samego procesora, ktory zle zostal zaprojektowany i ma bledy konstrukcyjne.
mam nadzieje ze jeszcze w tym roku wypuszcza poprawiona wersje z dwoma jednostkami zmiennoprzecinkowymi na modul oraz kontrolerem ddr4(najlepiej obowizakowo 4 konalaowym) w 20um procesie. i mam nadzieje ze nie doloza kolejnych jednostek cieniujacych a popracuja nad wydajnoscia tych juz istniejacych, bo ewidentnie widac ze w a10-7850 spokojnie by wystarczyly 384.

Ten post był edytowany przez piwo1 dnia: 06 Luty 2014 - 06:24


#28 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32221
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 06 Luty 2014 - 16:19

Chyba nie rozumiesz idei APU - średni CPU + średnia grafika w jednym chipie by móc korzystać w konfiguracjach stworzonych do niezbyt wymagających zadań.

#29 Użytkownik jest niedostępny   piwo1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 12

Napisany 06 Luty 2014 - 17:34

dostajemy slabszy chip niz pentium czyli najgorszy procesor ze stajni intela plus grafika gorsza od najtanszej. sory ale do sredniej pólki czyli powiedzmy i5 czy sredniej pólki hd7770 daleko. moze nie rozumiem idei tworzenia pradozernego, drogiego i slabowydajnego procesora, ale fakt do niezbyt wymagających zadań i tylko takich ten procesor sie nadaje, pod warunkiem, ze kogos na tak drogi procesor stac.

Ten post był edytowany przez piwo1 dnia: 07 Luty 2014 - 06:09


#30 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32221
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 06 Luty 2014 - 17:40

To wsadź coś pokroju i3 lub starego Phenoma II, do tego pełnoprawnego HD7770 w jeden chip i spraw by trzymając ryzy energetyczne były wydajnym układem.
Nie wymagaj od APU wydajności i7 + HD290X

#31 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13526
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 06 Luty 2014 - 18:30

Zobacz postAlejajca, o 06 Luty 2014 - 16:19, napisał(a):

Chyba nie rozumiesz idei APU - średni CPU + średnia grafika w jednym chipie by móc korzystać w konfiguracjach stworzonych do niezbyt wymagających zadań.

Szkoda, że cena nie jest średnia :E.

Zobacz postpiwo1, o 06 Luty 2014 - 17:34, napisał(a):

najgorszy procesor ze stajni intela

A nie celeron?

#32 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32221
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 06 Luty 2014 - 18:52

Fakt, z ceną polecieli ale rynek szybko sprowadzi ją na właściwy poziom.
No i czekamy na Athlony oparte o Kaveri.

#33 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13526
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 06 Luty 2014 - 19:50

Oby. Ja byłem skłonny przejść tylko na APU, ale nie za 700 złotych. Teraz kupiłem i5-2400 za 335 zł, do tego hd 7750 za 280 (kiedyś tam kupione), no i sorry, apu raczej nie ma startu. Sory i EOT.

#34 Użytkownik jest niedostępny   piwo1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 12

Napisany 06 Luty 2014 - 20:42

a10-5800k jest za 450zl no i tu jeszcze da rade taki zakup wytluamczyc. grafika zewnetrzna typu gt630 czy hd6670 czy r7-240 czyli jakas byle jaka najnizsza pólka cenowa to 250 - 300zl, a pentium g3220 210zl. tyle ze ten drugi zestaw mniej pradozerny i tez szybszy. a10-7850k powinien kosztowac 500zl zeby procek byl oplacalny w stosunku do zalet i wad, ktore posiada.
ale w sumie nie dziwie sie amd. rozumiem ze global i tak nie nadaza z produkcja w 28um wiec po co maja dawac nizsza cene skoro prockow wyprodukowanych niewiele. polityka dobra, tyle ze nie dla uzytkownika.

Ten post był edytowany przez piwo1 dnia: 07 Luty 2014 - 05:45


#35 Użytkownik jest niedostępny   sprajt2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Wt, 20 Kwi 10

Napisany 06 Luty 2014 - 21:50

Zobacz postpiwo1, o 06 Luty 2014 - 17:34, napisał(a):

dostajemy slabszy chip niz pentium czyli najgorszy procesor ze stajni intela plus grafika gorsza od najtanszej. sory ale do sredniej pulki czyli powiedzmy i5 czy sredniej pulki hd7770 daleko. moze nie rozumiem idei tworzenia pradozernego, drogiego i slabowydajnego procesora, ale fakt do niezbyt wymagających zadań i tylko takich ten procesor sie nadaje, pod warunkiem, ze kogos na tak drogi procesor stac.


Zamiast się martwić o wydajność APU, zacznij się martwić o swoją ortografię,

#36 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12261
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 07 Luty 2014 - 00:50

Zobacz postAlejajca, o 06 Luty 2014 - 16:19, napisał(a):

Chyba nie rozumiesz idei APU - średni CPU + średnia grafika w jednym chipie by móc korzystać w konfiguracjach stworzonych do niezbyt wymagających zadań.

problem jakie to zadania do gier nie w blaszakach. Średnie gpu już masz 7750 tylko na hamulcu i to dużym. Ja bym napisał w konfiguracjach zamkniętych jak konserwa.

#37 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32221
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 07 Luty 2014 - 01:07

Do HTPC, gdzie raz na ruski rok odpalasz jakąś nieskomplikowaną gierkę nie trzeba wieży Babel. Wystarczy mała skrzyneczka, często doczepiana z tyłu TV, wszystko w w formacie iTX. Choć w takim wydaniu dziwi mnie fakt, że producenci nie sięgają po mobilne wersje CPU oraz GPU, wydajność jest niższa ale pobór prądu znacząco niższy od zestawów opartych o desktopowe rozwiązania.
W takim pudełku nie trzeba montować osobnego procka i karty, wystarczy APU i na tej drodze AMD idzie coraz lepiej.

#38 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12261
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 07 Luty 2014 - 03:35

Włąsnie w tym probelm że jak ktoś ma HTPC to dzieli się na dwie frakcje. Ci co grają i ci co nie grają na TV.
Podam przykłady z życia wzięte:
Znajomi: skype,internet ,video,oglądanie zdjęć
Rodzice: skype,internet ,video,oglądanie zdjęć
Brat: Jak wyżej , ba nawet swego czasu HD5770 zakupił by pograć, zagrał dwa razy.
Znajomy-tylko Video,, na drugim kompie gra, HTPC trzyma kolekcję filmów

JA: HTPC filmy, żona wolała lapka- HTPC zostało oddane za darmochę. Składałem z myślą o grach raz na ruski rok HD7770 tam wylądował.

Jak ktoś myśli o graniu to bardzo żadko składa HTPC nawet jak okazjonalnie gra.
90% kupujących nie ma zielonego pojęcia co dokładnie kupuje.
Mając te APU nawet nie skończąc wszystkich testów mocno się zastanawiam do czego ta grafika. Samo AMD promuje ją jako 1080P w różnych detalach, tylko coś nie wychodzi. BF3 i BF4 ma chodzić w średnich a nie chodzi, low to pogranicze.

AMD idzie w kierunku lapków i mobile.

Wracając do faktów
Dodaj obrazek
30 FPS jako baza
A jest tak na cpu 4.5ghz
Dodaj obrazek
dwie plansze sprawdzałem
2014-02-07 11:05:44 - bf3
Frames: 3192 - Time: 110344ms - Avg: 28.928 - Min: 23 - Max: 36

2014-02-07 11:08:47 - bf3
Frames: 10110 - Time: 348750ms - Avg: 28.989 - Min: 20 - Max: 41

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 07 Luty 2014 - 04:26


#39 Użytkownik jest niedostępny   piwo1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 12

Napisany 07 Luty 2014 - 06:10

Zobacz postsprajt2, o 06 Luty 2014 - 21:50, napisał(a):

Zamiast się martwić o wydajność APU, zacznij się martwić o swoją ortografię,

niestety sie nie odmienia. moj blad. cos mi tak wlasnie glupio wygladalo. :)

#40 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32221
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 07 Luty 2014 - 13:02

Max, dopóki AMD nie przejdzie na 20nm lub niżej nie wsadzi mocniejszej iGP. Inaczej nie opanują zapotrzebowania na energię (a więc i jej wydzielanie). I tak drobnymi kroczkami robią niezłe postępy w tej dziedzinie. Na razie pozostaje wkładanie HD7750/7770 lub HD260X

Jeszcze odnośnie tego, co pisał Piwo1 - słaba wydajność części CPU w głównej mierze pochodzi od tak a nie inaczej zaprojektowanych podsystemów pamięci cache. O ile odczyty są przyzwoite to zapis nadal leży.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych