Forum PCLab.pl: A10 7850K + Asus A88X-PRO - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

A10 7850K + Asus A88X-PRO Jak to jest z nowym APU AMD?

#1 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12267
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 02 Luty 2014 - 14:45

Nie ma co się rozpisywać więc od razu przechodzimy do zdjęć. Recenzja będzie tylko wyłącznie na forum brak czasu.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Od razu widać oszczędności względem serii FX. Opakowanie papierowe (to na plus bym zaliczył ze względu ekonomicznych), chłodzenie to już lekkie przegięcie . Chłodzenie nie nadaje się do podkręcania tego procesora.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


W pamięci lepiej zaopatrzyć się minimum 1866Mhz jak myślimy o kożystaniu z grafiki wbudowanej w procesor pod kontem gier.

Dodaj obrazek


O chłodzenie też trzeba zadbać jak myślimy o podkręcaniu naszego procesora.

Dodaj obrazek


Pierwsze uruchomienie. Z tym biosem co płyta przyszła w moim przypadku moża było zapomnieć o stabilności. Aktualizacja natychmiastowa by było stabilnie.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Profil pamięci wczytał się bezproblemowo.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Bios jest bardzo rozbudowany nic mu nie brakuje. Teraz trzeba go przetestować jak się sprawuje.

Podkręcanie i temperatury

Po zapoznaniu się z opcjami podkręcanie jest bajecznie proste, osoby dopiero zaczynające zabawę z OC lepiej niech przeczytajają manual dołączony z płytą każda jedna opcja jest ładnie i czytelnie opisana.
Nie trafiła mi się wybitna sztuka 4.6Ghz przy znośnym napięciu.
Dla mniej obeznanych za chłodzenie robi Mugen 2 + Slip Stream SY1225SL12SH @ 1200rpm + Corsair 120mm @ 1000rpm
Dodaj obrazek


Odczyty temperatur to już norma u AMD że są z kosmosu. Do core temp spokojnie można dodać 20C, w amd overdrive od limitu odjąć co najmiej 10C. Program asusowski pokazywał to co core temp.

Dodaj obrazek

Ciekawe kiedy się nauczą odczytywać poprawnie :question:

Podkręcanie GPU
Tu płyta Asusa nie zawodzi. Bez najmniejszego wysiłku 1000MHz pękło. Wystarczyło minimalnie podbić NB i Vgpu na 1.15V (na szybkiego w praniu wyjdzie czy można obniżyć).

Dodaj obrazek


Konfiguracja testowa
A10 7850K @ 4.5ghz
Pamięci 2133 10-11-10-28
Układ graficzny APU- stock 720MHz
Układ graficzny APU- 1000MHz
Zewnętrzne karty:
HD7700
GTX 660TI
HDD: Mushkin Enhanced Chronos Deluxe 240GB
Konfiguracja 2
FX 8320 @ 4.5ghz aktywne 2 moduły aka FX4xxx
Pamięć 1600MHz CL9

Metologia:
Benchmarki byście mieli sobie jak porównać
1 level z gry
Wybrane miejsca do porównania konfiguracji z innym GPU.


Test APU na stock 720MHz i 1000MHz benchmarki


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Metro LL benchmark nawet w low ustawieniach to zadużo dla 7850K na ustawieniach stock dla GPU.
Dodaj obrazek

Podkręcenie samego GPU praktycznie nic nie dało.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Miałem cały level przejść ale się poddałem, doszłem tylko do zbrojowni i zakończyłem jak maskę mi dał.
Dodaj obrazek

Nie tego się spodziewałem powiem szczeże , gra na low nie jest grywalna w FHD.

BioShock Infinite

Dodaj obrazek

Dość znośnie choć nadal poza zasięgiem FHD.

GPU ustawione na 1000MHz.
Dodaj obrazek

W ustawieniach Very Low całkowicie grywalne, można nawet pobawić się opcjami i podwyższyć nie które detale.

GPU stock 720MHz
Test zaczynał się tu
Dodaj obrazek
Kończył się tu
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Nadal grywanie i można sobie coś dodać w opcjach.

Dodaj obrazek

Crysis 3 to za dużo dla APU do rozdzielczości FHD. Wyłączenie anizo nic tu nie pomaga.

Dodaj obrazek

Niby wygląda OK ale gra z takim FPS to istny hardcore w MP tej gry, niestety po raz kolejny by pograć bez stresu trzeba zmniejszyć rozdzielczość.

Dodaj obrazek

Drugi tytuł który jest grywalny w FHD. Trzeba się liczyć że czasami będą spadki 25fps i niżej.

Dodaj obrazek

Benchmark TR do porónań, ustawienia LOW.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Nawet jest OK a to nie jeszcze mantle które w chwili obecnej pomine szerokim łukiem. Niech naprawią wtedy można testować.


Kwestie grafiki wbudowanej w ten procesor można krótko podsumować jeżeli ktoś na nią liczy. Trzeba liczyć się z dużymi kompromisami czy to detale gdzie w nowych tytułach przeważnie będą najniższe czy zmniejszenie rozdzielczości.
Gdzie ta grafika ma zastosowanie?? Nie w formatach płyt ATX,matx . Tam mogę sobie dokupić kartę i mieć znacznie wydajniej. Cena tego procesora na chwilę obecną to wielkie nie porozumienie 675zł +. Dostajemy GPU które nie sprostuje wymaganią na ten rok. Zgadza się jest to najwydajniejsze takie rozwiązanie ale nic po za tym. Za tą cenę spokojnie złożymy komputer znacznie wydajniejszy z dedykowaną kartą graficzną jeśli chodzi o gry.
Jedyne zastosowanie gdzie to widzę to mini itx bez możliwości włożynia dedykowanej karty i z całą pewnością mobilne rozwiązania. Do typowego blaszaka szczerze bym odradzał takie rozwiązanie chyba że ktoś lubi kompromisy.


W następnej części zostanie dodane
FX4xxx + hd7700 gdzie takie zestawienie wychodzi tylko 50zł drożej od A10 7850K


Wpływ taktowania pamięci na grafikę wbudowaną

Procesor ustawiony na 4.5GHz grafika 720MHz


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


NIc dziwnego że AMD wybrało 2133 jako bazową częstotliwość dla swojego APU. Jest to złoty środek. Wkładanie niżej taktowanych pamięci wiąże się ze spadkiem wydajności. Wielkim nie porozumieniem jest kupowanie pamięci 1333 i 1600 jeżeli planujemy kożystać z grafiki wbudowanej.
Różnice w cenie nie są aż tak duże przy 8GB. Chyba mało kto będzie teraz komputer składał z 4GB.
Ceny za 8GB ze skąpca luty 10 2014
1333 227zł
1600 244zł
2133 279zł

A10 7850K vs FX43xx + HD7700

Zestaw 1
A10 7850K + DDR3 2133mhz = 675+ 279zł= 954zł
Zestaw2
FX-4300 + DDR3 1600MHz + HD7700= 368+ 244 + 338 = 950zł

Ustawienia
A10 7850K= 4.5GHz GPU 720
FX 4300= 4.5GHz GPU 1000/1125

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Wykresy chyba wszystko wyjaśniły :E Zestaw z APU A10 7850K w tej samej co drugi zestaw zostało dosłownie zmasakrowane . To mnie jeszcze bardziej przekonało że APU mimo dobrego pomysłu to nieporozumienie w blaszakach w formacie ATX i matx. Racja dostaniemy 10% szybsze CPU ale masakrycznie wolniejsze GPU. Rozumiem gdy by A10 7850K kosztowało 450zł ale nie 675zł. Ciekawe kto robi pozycjonowanie produktu w AMD bo widocznie jest cały czas na bani.
Po raz kolejny przekonuje mnie to że jedyne miejsce tego procesora to obudowa itx bez możliwości włożenia karty zewnętrznej.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 10 Luty 2014 - 02:28


#2 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 02 Luty 2014 - 14:52

Piękna płyta!
Czekam na testy! :)

Prosiłbym o testy samego GPU z APU.
Bo chce mITX złożyć i ciekaw jestem czy to GPU sobie poradzi z grami w FullHD :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12267
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 02 Luty 2014 - 14:54

W pierwszej kolejności będzie tylko integra testowana. I rzecz oczywista fhd w końcu to standart obecnie a skalowanie do mniejszej rozdzielczości przy LCD to porażka.

5cm masz chłodznie.

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 02 Luty 2014 - 15:01


#4 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 02 Luty 2014 - 14:57

A... I czy mógłbyś mi zmierzyć wysokość BOXowego chłodzenia?
W budzie jaką chcę kupić jest 6.5cm wysokości na chłodzenie CPU i takie maksymalne mogę wsadzić :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kiciuk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3118
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 12

Napisany 02 Luty 2014 - 16:34

Cytuj

W pamięci lepiej zaopatrzyć się minimum 1866Mhz jak myślimy o kożystaniu z grafiki wbudowanej w procesor pod kontem gier.

Mieszkasz za granicą ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   CarboniX 

  • bjeda klab
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2825
  • Dołączył: Nd, 06 Gru 09

Napisany 02 Luty 2014 - 16:46

Zobacz postKiciuk, o 02 Luty 2014 - 16:34, napisał(a):

Mieszkasz za granicą ?


Jeśli jest Polakiem to zagranica nie zwalnia od poprawnego pisania... pewnie mu nawet błędów nie podkreśla...

#7 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10440
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 02 Luty 2014 - 16:54

Cytuj

W pamięci lepiej zaopatrzyć się minimum 1866Mhz jak myślimy o kożystaniu z grafiki wbudowanej w procesor pod kontem gier.

Najważniejsze, to mieć pamięci w trybie 2-kanałowym?
Tzn. 2133MHz na 64bitach da mniejszą przepustowość (ok ~17GB/s), niż 1333MHz dual channel @ 128bit (21GB/s?). Czy źle kombinuję?

#8 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12267
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 02 Luty 2014 - 16:55

OC i temperatury dodane

@UP
żle kombinujesz testy na ten temat są w sieci. Inaczej bym włożył następne 2 kostki 1600 i te szybsze zwolnił bym do 1600.

Zobacz postCarboniX, o 02 Luty 2014 - 16:46, napisał(a):

Jeśli jest Polakiem to zagranica nie zwalnia od poprawnego pisania... pewnie mu nawet błędów nie podkreśla...

Pewnie nie jest Polakiem ;)

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 02 Luty 2014 - 16:57


#9 Użytkownik jest niedostępny   Kiciuk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3118
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 12

Napisany 02 Luty 2014 - 17:00

Teraz troche na temat.
Mobo :o
Cudo ten żółty platik troche psuje efekt ciemny niebieski bym tu widział :cool:

#10 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13583
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 02 Luty 2014 - 17:58

Co do pamięci to na APU bezdyskusyjnie musi być dual, no ale przecież do duala wystarczą 2 moduły, więc jest ok.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12552
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 02 Luty 2014 - 18:17

Te odczyty temperatur w Core Temp to wina TJ na poziomie 80. Powinno być 95-100. Więc nie czujniki kłamią a program źle interpretuje dane. Podobnie było z C2D, ale tam problem został naprawiony. Szkoda, że dla procesorów AMD nie wydano takiej poprawki.
Max nie myślałeś o Blogu na Labie?

Ten post był edytowany przez Stefan999 dnia: 02 Luty 2014 - 18:18


#12 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12267
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 02 Luty 2014 - 18:43

TJ w apu jest na poziomie 73.5 jak dobrze pamiętam. Mniejsza z tym temat drążony XXX razy a AMD nadal w ....... wali z tym.

Instaluje gry
BF3
BF4
Hitman
Crysis 3
Metro LL

I obniżyłem taktowanie 4.5ghz nikt tu na codzień nie będzie przekraczał 1.45V.

@up
Brak czasu chyba że znasz sposób by doba miała 48H ;)

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 02 Luty 2014 - 18:45


#13 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 02 Luty 2014 - 19:35

Max sprawdzisz wpływ taktowania NB na przepustowość pamięci? Oraz czy to się w jakiś sposób przekłada na wydajność IGP? Dobra była by tu gra mające większe wymagania względem grafiki niż procka.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32257
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 03 Luty 2014 - 00:30

Max, a jakie temp. podaje HWMonitor?
Problem z temp. odczytywanymi przez płytę a następnie przez programy nie leży wyłącznie po stronie AMD. HWMonitor pokazuje poprawnie temp. procka, za to temp. rdzeni jest zaniżona, podobnie jak i w innych programach (Aida64, CoreTemp).

#15 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12267
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 03 Luty 2014 - 00:35

HW nie pokazuje wogóle CPU tylko GPU.
Dodaj obrazek
Zaraz dodam OC GPU

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 03 Luty 2014 - 00:37


#16 Użytkownik jest niedostępny   dysan112 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2171
  • Dołączył: So, 14 Kwi 07

Napisany 03 Luty 2014 - 18:36

zrób test pamięci :P ciekawy jestem porównania ze swoim na DDR3 1333/1600MHz :D

#17 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10440
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 03 Luty 2014 - 19:52

GPU-z źle odczytuje, czy testujesz na 64bitach (single channel?) :hmm:

#18 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12267
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 04 Luty 2014 - 00:20

To nie wina GPU-Z a sterów 14.1 na poprzednich normalnie odczytuje 128. Jak widzisz nawet taktowań nie potrafi odczytać czy reszty.
Dodaj obrazek

Bioshock dodane z gry ustawienia Very Low OC i stock.
Crysis 3 dodany stock.

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 04 Luty 2014 - 01:45


#19 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5268
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 04 Luty 2014 - 09:09

Coś strasznie słabo...

Masz jakieś gry z lat 2009-2010?
Trzeba by sprawdzić czy tam to hula w FHD i na jakich detalach.

Rok 2007 był strasznie bogaty w dobre tytuły... zastanawiam się czy APU te tytuły pociągnie na maksa w FHD. (oprócz Crysis)

#20 Użytkownik jest niedostępny   BloodyStorm 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 11

Napisany 04 Luty 2014 - 10:31

Zobacz postSzambo, o 04 Luty 2014 - 09:09, napisał(a):

Coś strasznie słabo...

Masz jakieś gry z lat 2009-2010?
Trzeba by sprawdzić czy tam to hula w FHD i na jakich detalach.

Rok 2007 był strasznie bogaty w dobre tytuły... zastanawiam się czy APU te tytuły pociągnie na maksa w FHD. (oprócz Crysis)


Szkoda, że gry testowane w takiej roździelczości. Ja osobiście gram w 1680x1050 i lepiej to wygląda jak w 1920x1080. Dziwne, że w tej roździelczości też testów nie robi jak pclab.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych