Forum PCLab.pl: AMD FX-8350, czyli krótka opowieść o tym, jak Vishera walczyła z Nehalemem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD FX-8350, czyli krótka opowieść o tym, jak Vishera walczyła z Nehalemem

#21 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 25 Luty 2014 - 17:37

Na chwilę obecną nie mam Haswella i raczej prędko mieć nie będę. Póki co postaram się zrobić uzupełnienie na GTX 680.

#22 Użytkownik jest niedostępny   zerglaczek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Wt, 25 Lut 14

Napisany 27 Luty 2014 - 19:33

Zobacz postDjXbeat, o 25 Luty 2014 - 12:33, napisał(a):

Test jak najbardziej ok. :thumbup:
Dobrze by było zestawić te wyniki z Haswellem @4.0Ghz tak aby uwidocznić jaka jest różnica po między 1 i ostatnią generacją i7.
Swego czasu bardzo czesto czytałem na forach o przyrównaniu Phenom II X4@4.0Ghz do i5 750@4.0Ghz gdzie te procesory dzieli ponad 30% różnica w wydajności i ten test to potwierdza ;)


tak ale swojego czasu były to dwa procesory z innej półki cenowej

#23 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6915
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 27 Luty 2014 - 20:46

Zobacz postzerglaczek, o 27 Luty 2014 - 19:33, napisał(a):

tak ale swojego czasu były to dwa procesory z innej półki cenowej

Ja nie pisałem o stosunku cena/wydajność a o czystej wydajności obydwu procesorów.
Swego czasu posiadacze Phenomów mieli zakodowane, że ich procesory są tak samo wydajne jak i5 750 a prawda była i jest taka, że przy takim samym zegarze i5 750 jest o 30% wydajniejszy.

#24 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 01 Marzec 2014 - 13:32

Dodałem X4 970, później będzie QX9770, a następnie powtórzenie wszystkiego na GTX 680.

#25 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12143
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 01 Marzec 2014 - 13:43

Zobacz posttomcug, o 01 Marzec 2014 - 13:32, napisał(a):

Dodałem X4 970, później będzie QX9770, a następnie powtórzenie wszystkiego na GTX 680.

A dodasz haswella na LGA 2011 i do tego GTX780Ti Quad Sli zrobione na dysku SSD na PCI-E i 64GB GDDR3 2400Mhz? :E

#26 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 01 Marzec 2014 - 13:49

Oczywiście :D.

#27 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13612
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 01 Marzec 2014 - 14:12

Phenom II X6 pozytywnie mnie zaskoczył. Widać, że w nowych grach 2 dodatkowe rdzenie przynajmniej częściowo rekompensują archaiczność architektury.

#28 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 01 Marzec 2014 - 14:14

Ale jednak zdarzają się takie przypadki, jak chociażby Blacklist, gdzie nawet te dodatkowe rdzenie niewiele pomagają. Niestety, architektura jest już bardzo archaiczna i raczej lepiej już nie będzie ;).

#29 Użytkownik jest dostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7123
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 01 Marzec 2014 - 14:20

Skoro jest Phenom II X4, to może by tak wrzucić i3? Np. 4130 lub 4330.

#30 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 01 Marzec 2014 - 14:25

Niestety na chwilę obecną po prostu nie mam takich procesorów. To tylko taki króciutki teścik ma być, duży test będzie za jakiś czas.

#31 Użytkownik jest niedostępny   velocityx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2225
  • Dołączył: Pt, 07 Lip 06

Napisany 01 Marzec 2014 - 14:38

czemu ten 8350 jest na 4.4 gdzie taktowanie w turbo normalnie siega do 4.5ghz? przeciez spokojnie mozesz go trzymac na 4.7/4.8ghz. takie OC to zadne OC.

#32 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6660
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 01 Marzec 2014 - 14:51

taktowanie w turbo to 4.2 ghz i nie dla wszystkich rdzeni. 4.4 to sensowne ustawienie na co dzień, bo można je uzyskać na niskim napięciu. 4.7 z drugiej strony potrzebuje już lepszego mobo, chłodzenia i znacznie większego vcore

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 01 Marzec 2014 - 14:51


#33 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 01 Marzec 2014 - 14:55

Zobacz postvelocityx, o 01 Marzec 2014 - 14:38, napisał(a):

czemu ten 8350 jest na 4.4 gdzie taktowanie w turbo normalnie siega do 4.5ghz? przeciez spokojnie mozesz go trzymac na 4.7/4.8ghz. takie OC to zadne OC.

Ta, jasne... Podkręcę go do 4,7 GHz i pobór energii "poleci" z 300 W do 450 W :E. Powyżej 4,4-4,5 GHz to już sztuka dla sztuki jest w przypadku tych procesorów.

#34 Użytkownik jest niedostępny   JonathanArcherPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: Nd, 10 Lis 13

Napisany 01 Marzec 2014 - 16:07

Zobacz posttomcug, o 01 Marzec 2014 - 14:55, napisał(a):

Ta, jasne... Podkręcę go do 4,7 GHz i pobór energii "poleci" z 300 W do 450 W :E. Powyżej 4,4-4,5 GHz to już sztuka dla sztuki jest w przypadku tych procesorów.

Co do tego "sztuka dla sztuki" to śmiem się nie zgodzić ;), nie będę się tu wdawał w dyskusję, to nie benchmark by robić zamęt ;), lecz z kilkoma Fxami 8320 z jakimi miałem styczność, nie było problemu z OC do 4600 mhz, przy średnio 1.3750 v -- 1.450 v, czasem mniej czasem więcej, dopiero przy 4800 potrzebował już koło 1.5 ;)

Ten post był edytowany przez JonathanArcherPL dnia: 01 Marzec 2014 - 16:07


#35 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 01 Marzec 2014 - 18:18

Równie dobrze możesz trafić na sztukę, która robi 4,7 GHz przy 1,5 V (jak mój poprzedni FX-8350). Za duża loteria według mnie.

#36 Użytkownik jest niedostępny   JonathanArcherPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: Nd, 10 Lis 13

Napisany 01 Marzec 2014 - 22:26

Może i też racja :P, podobnie miałem z GTxami, niby ta sama partia produkcyjna a dostałem dwie różne rewizje :P, może o OC tu nie chodzi, ale o różnorodność produktu z tą samą nazwą :P

Ten post był edytowany przez JonathanArcherPL dnia: 01 Marzec 2014 - 22:27


#37 Użytkownik jest niedostępny   stary_ale_jary 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 14

Napisany 01 Marzec 2014 - 22:39

Zobacz postvelocityx, o 01 Marzec 2014 - 14:38, napisał(a):

czemu ten 8350 jest na 4.4 gdzie taktowanie w turbo normalnie siega do 4.5ghz? przeciez spokojnie mozesz go trzymac na 4.7/4.8ghz. takie OC to zadne OC.

:lol2: piszesz głupoty

Ten post był edytowany przez stary_ale_jary dnia: 01 Marzec 2014 - 22:40


#38 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Marzec 2014 - 16:27

Właśnie zaaplikowałem świeżą pastę, będę męczył na poważnie tego dziada :D. Jakie NB udało Wam się maksymalnie osiągnąć? Póki co zatrzymałem się na 2600 MHz i to chyba rozsądny limit.

#39 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12143
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 02 Marzec 2014 - 16:33

To teraz bierzemy ciekły azot i bijemy World Record http://hwbot.org/sub...x_8350_8670_mhz liczę na 9Ghz :D :E

#40 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6907
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Marzec 2014 - 16:41

Poprzedni zrobił prawie 8 GHz, ale ten już nie pójdzie na azot. Nie będę drugi raz wysyłał procka na gwarę w przeciągu miesiąca :E.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych