Forum PCLab.pl: Zmiana partycji GPT na MBR - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana partycji GPT na MBR Laptop Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   johny_94 

  • Semper Fidelis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2539
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 07

Napisany 24 Marzec 2014 - 14:38

Witam
Posiadam laptopa Lenovo na którym domyślnie zainstalowany jest Windows 8. Nie lubię tego systemu więc chciałbym zainstalować moją siódemkę.
Mam z tym jednak problem bo ten dysk od lenovo na którym jest win8 i recovery to partycje GPT na których nie mogę zainstalować WIN7 bo są chronione.
Co mam zrobić w takim wypadku. Głupio zrobiłem bo partycje z systemem już sformatowałem i wywaliłem. Ale została mi jeszcze recovery na której ta 8 jest.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić w laptopie? Szukałem na googlach i znalazłem jedynie opcje zmiany poprzez system i to chyba jak ktoś ma dwa dyski w kompie, a nie jeden...

#2 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5054
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 24 Marzec 2014 - 15:10

Spróbuj tak:

W instalatorze Windowsa wciśnij Shift + F10, następnie komendy:

diskpart
list disk 
select disk x - za x twój dysk
clean
convert mbr
exit

#3 Użytkownik jest niedostępny   johny_94 

  • Semper Fidelis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2539
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 07

Napisany 24 Marzec 2014 - 15:22

Zobacz postmattpl, o 24 Marzec 2014 - 15:10, napisał(a):

Spróbuj tak:

W instalatorze Windowsa wciśnij Shift + F10, następnie komendy:

diskpart
list disk 
select disk x - za x twój dysk
clean
convert mbr
exit


Dziękuję bardzo za pomoc! Pomogło ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Myszek99 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 18 Październik 2014 - 19:16

Mialem ten sam problem i uzylem tej komendy. Nie zdawalem sobie sprawy ze to usunie mi wszystkie partycje. Czy da sie to jakos odkrecic? Blagam o pomoc

#5 Użytkownik jest niedostępny   folusek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 905
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 14

Napisany 19 Październik 2014 - 11:38

partycje można utworzyć od nowa , pewnie chodzi ci o dane co były na dysku - można dane odzyskać odpowiednimi programami lub iść z dyskiem do firmy która zajmuje się odzyskiwaniem danych.

#6 Użytkownik jest niedostępny   spec od komputerów 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 03 Kwi 10

Napisany 25 Listopad 2014 - 10:18

Zobacz postMyszek99, o 18 Październik 2014 - 19:16, napisał(a):

Mialem ten sam problem i uzylem tej komendy. Nie zdawalem sobie sprawy ze to usunie mi wszystkie partycje. Czy da sie to jakos odkrecic? Blagam o pomoc

Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje, jeśli temat dalej aktualny a dane nie zostały nadpisane.

#7 Użytkownik jest niedostępny   skalar208 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 30 Gru 15

Napisany 30 Grudzień 2014 - 15:12

Zobacz postmattpl, o 24 Marzec 2014 - 15:10, napisał(a):


Spróbuj tak:

W instalatorze Windowsa wciśnij Shift + F10, następnie komendy:

diskpart
list disk
select disk x - za x twój dysk
clean
convert mbr
exit

Poszło wszystko bez problemu:) dzięki mattpl

#8 Użytkownik jest niedostępny   Villeman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 13

Napisany 12 Marzec 2017 - 18:28

Dziękuję za ten temat, dokładnie ten sam problem miałem.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mati8686 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 12

Napisany 02 Maj 2018 - 20:26

Witam mam ten sam problem i na hp kiedys pomoglo a teraz jestem na dell w etapie wyboru na ktora partycje.Klikam shift + f10 i nic nie pojawia

#10 Użytkownik jest niedostępny   adiii25 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: So, 09 Cze 18

Napisany 09 Czerwiec 2018 - 12:46

Czy to usówa całe dane z dysku?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5625
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 09 Czerwiec 2018 - 13:02

Nie, 1/12, no oczywiste że wszystko.

#12 Użytkownik jest niedostępny   sokoleokoo2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 18 Sty 18

Napisany 14 Czerwiec 2018 - 18:15

Ale wy kombinujecie ustawić wyłączyć safe boot w biosie + nagrać winde w ruffusie i po problemie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych