Forum PCLab.pl: Analiza skalowania Crossfire - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2018-10-21 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Analiza skalowania Crossfire 2 way 3 way R9 290

#1 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11834
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 26 Maj 2014 - 01:42

Każdy kto posiada monitor z większą rozdzielczością niż 1920x1080 zdał sobie już sprawę że w chwili obecnej nie ma karty graficznej która radziła by sobie z każdą grą.
Test przeznaczony dla posiadaczy właśnie posiadaczy tych monitorów. Analiza będzie przeprowadzona z dwiema i trzema kartami.

Konfiguracja testowa:

i7 3930K@4.7GHz
Gigabyte GA-X79-UD5
G.Skill8GB 2133 CL11
3X R9 290 1000MHz/1300Mhz
Dysk systemowy: Samsung 830 256GB
Dysk na gry: Crucial M500 480GB
Enermax Platimax 1350W 80 PLUS Platinum
Windows 8.1 64bit
AMD Catalyst 14.4 WHQL

Gry:


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

W batmanie nie jest tak różowo. O ile z dwóch kart jest pożytek trzecia to już problem. Sterownik do poprawy.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Do obu części BF MP wrócę na samym końcu z wykresami liniowymi z rozgrywki.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Metro to kolejna gra gdzie zysk z trzeciej karty jest zerowy.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Tu crossfire leży i kwiczę zarówno na dwóch kartach jak i trzech.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Kolejna gra stwarzająca problemy z multi GPU. Na trzech kartach nie da się grać przez spadki fps. Co widać na wykresie a te spadki są częste.

Dodaj obrazek

O dziwo tu bezproblemowo a tytuł NV.

Dodaj obrazek

Tu niespodzianki nie ma.Crossfire nie działa w tej grze trzeba modyfikować profil ,ale i tak nie jest idealnie nawet z modyfikowanym.



Wykresy końcowe




Dodaj obrazek


Nie jest wcale najgorzej, można powiedzieć że jest lepiej niż zadowalająco. Zdarzyło się parę gier gdzie profil crossfire nie działa jak powinien.
Ogólnie zysk średni z dołożenia drugiej karty przełożył się na 67.9%.

Dodaj obrazek


Rozwiązanie z trzech kart spisuje się już znacznie gorzej. Dołożenie do tandemu trzeciej karty skutkuje tylko wzrostem 21.6%. To rozwiązanie jak widać jest tylko pod konkretne tytuły w innym wypadku to strata pieniędzy. Far Cry 3 wstawiłem 0 różnicy bo nie dało się grać z trzecią kartą.

Mijają kolejne lata w skalowaniu nic się nie zmieniło, zmieniają się tylko gry. Ogólny zysk procentowy trzyma się na tym samym poziomie ładnych parę lat. Problemy z profilami nadal występują i będą występować.
Przestroga dla tych co planują CF/SLI z mocnych kart. Zdać sobie sprawę że na powietrznym chłodzeniu nie pogodzicie niskich temperatur z hałasem. Albo będzie głośno i w miarę gorąco albo cicho i gorąco.

R290/X w konstrukcjach referencyjnych nie nadaje się kompletnie do Multi GPU. Chyba że ktoś lubi mieszkać na pasie startowym na Okęciu.

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 26 Maj 2014 - 23:20


#2 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20079
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 26 Maj 2014 - 01:55

Używanie MSAA w C3 to totalny bezsens , dociążyłeś gpu i nic więcej. Krawędzie nie zostały praktycznie wygładzone , dużo lepiej sprawuje się SMAA. Tylko mieszanka downsampling + SMAA daje dobre wygładzanie krawędzi , SSAA nie ma możliwości wymuszenia w tej grze.

To tylko taki mały komentarz odnośnie wybierania mało optymalnych ustawień graficznych w grach ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11834
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 26 Maj 2014 - 02:07

Side postaw się w 99% osób co gra w tą grę a nie siebie. Te 99% osób wchodzi do menu i wybiera w większości to osoby nie mające zielonego pojęcie o sprzęcie komputerowym.
Z poziomu gry fxaa Smaa tylko 2X

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 26 Maj 2014 - 03:36


#4 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13789
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 26 Maj 2014 - 02:17

Cytuj

Każdy kto posiada  monitor z większą rozdzielczością niż 1920x1080 zdał sobie już sprawę że w chwili obecnej nie ma karty graficznej która radziła by sobie z każdą grą. 
Downsampling, potrafi naprawić tą... "niedogodność" :)

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 26 Maj 2014 - 02:28


#5 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz 

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11403
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 26 Maj 2014 - 07:37

Zobacz postagent_x007, o 26 Maj 2014 - 03:17, napisał(a):

Downsampling, potrafi naprawić tą... "niedogodność" :)


Tylko wtedy interface wygląda słabo

#6 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6150
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 26 Maj 2014 - 09:48

Zobacz postOrgiusz, o 26 Maj 2014 - 08:37, napisał(a):

Tylko wtedy interface wygląda słabo

Nie spotkałem się z takim problemem :hmm:

#7 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11834
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 26 Maj 2014 - 13:08

Kolejne 4 gry dodane
metro,thief,bioshock,hitman

#8 Użytkownik jest niedostępny   szakaldg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1517
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 28 Maj 2014 - 13:42

MaxForces a masz jakieś testy dwóch GTX 670? Ciekawe jak by to chodziło na procesorze i7 3770?

#9 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11834
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 29 Maj 2014 - 00:43

670 nie miałem dwóch ale 680 a ich wyników raczej już nie mam i nie planuje ich do siebie wkładać.

#10 Użytkownik jest niedostępny   szakaldg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1517
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 18 Czerwiec 2014 - 10:24

dzięki za odp:-)

#11 Użytkownik jest niedostępny   irokez85 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 26 Czerwiec 2014 - 13:43

A ja mam pytanie z innej beczki jak wygląda obciążenie proca w przypadku 290X?

Nvidia wydała ostatnio nowe stery, które konkurują z Mantle, i w moim przypadku o wiele lepiej obie karty są dociążane - praktycznie cały czas w przedziale 90%-99%. A jest to ważne z punktu widzenia płynności rozgrywki np. w Crysis 3.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych