Forum PCLab.pl: Błąd danych (CRC) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Błąd danych (CRC) Ktoś wie dlaczego to wyskakuje?? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Abul Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2686
  • Dołączył: Pt, 13 Maj 05

Ikona postu  Napisany 27 Czerwiec 2005 - 17:59

Mam problem z nagrywarką. Posiadam od niedawna nagrywarke DVD LG GSA 4163B i podczas kopiowania filmów wywala mi taki błąd: <<Failed to read file „F:\” Błąd danych (CRC)>>. To akurat komunikat z DVD Shrinka. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?? Coś z nagrywarką?? Oprogramowaniem?? Czy może to jakieś zabezpieczenie?? Używałem też przez chwile DVDFab Platinum i decryptera. To samo. HELP!

#2 Użytkownik jest niedostępny   hyper555 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 05

Napisany 27 Czerwiec 2005 - 19:31

moze psróbuj skopiowac inny film i powiedz czy to samo
a tak wogole to kiedy ten blad wyskakuje? jak czyta film z plyty czy jak juz nagrywa? moze to byc zabezpieczenie przez copy ale glowy nie dam ;p

#3 Użytkownik jest niedostępny   azart Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 669
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 05

Napisany 27 Czerwiec 2005 - 19:35

jest to zabespieczenie filmma jak dekrypter nie daje rady ominac błednych sektorów to daj sobie spoko

#4 Użytkownik jest niedostępny   k_myk Ikona

  • Eto Demerzel
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 963
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 05

Napisany 27 Czerwiec 2005 - 19:43

azart, o Jun 27 2005, 20:35, napisał(a):

jest to zabespieczenie filmma jak dekrypter nie daje rady ominac błednych sektorów to daj sobie spoko


Błą CRC jest to , w ogólnym rozumieniu, błąd przesyłania danych. I zakłądam, ze ściagniecie kopii filmnu z innego źródła nic nie da. Na naszym forum cząsto pojawiały siepodobne problemy, z resztą, nie omineły imnie ;)

@Abul, czy mógłbyś podać nieco informacji o swoim dysku twardym? Ja bym raczej jego obarczył winą, ale głowy nie dam.

Pozdro

#5 Użytkownik jest niedostępny   4rccard0 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 272
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 05

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 13:10

To może być wina ramu. Spróbuj przetestować kości jakimś programem (np. Gold Memory) pod dosem.

pozdro

#6 Użytkownik jest niedostępny   majkel51 Ikona

  • Oto Zuza, moja córa
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2282
  • Dołączył: So, 24 Maj 03

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 13:21

To błąd sumy kontrolnej.
Miałem ten błąd przy walniętym IDE. Może to zatem być także wina kabla lub sterownika.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Abul Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2686
  • Dołączył: Pt, 13 Maj 05

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 14:22

k_myk, o Jun 27 2005, 19:43, napisał(a):

Błą CRC jest to , w ogólnym rozumieniu, błąd przesyłania danych. I zakłądam, ze ściagniecie kopii filmnu z innego źródła nic nie da. Na naszym forum cząsto pojawiały siepodobne problemy,  z resztą, nie omineły imnie ;)

@Abul, czy mógłbyś podać nieco informacji o swoim dysku twardym? Ja bym raczej jego obarczył winą, ale głowy nie dam.

Pozdro


Ok to jest tak: kopiuje sobie film DVD i nagle to mi wyskakuje. Oczywiście nie we wszystkich... Połowa filmów działa. Żadnego filmu nie ściągałem, więc to napewno nie wina źródeł. Co do dysku to chyba odpada. Wcześniej gdy niemiałem nagrywrki DVD i kopiowałem zwykłe płytki takie rzeczy się nie zdarzały. Teraz tak. Pozatym jak odtwarzam film to wszystko jest ok.
4rccard0 RAM chyba jest w porządku, skoro 2/3 filmów się kopiuje a pozostałe nie.
majkel51 wczoraj aktualizowałem bios nagrywarki i ją przepinałem do innego kabla, więc też odpada.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Rodzina Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 889
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 03

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 16:26

Witam

Błędy kontroli CRC
Błędy spowodowane niepowodzeniem cyklicznej kontroli redundancji (CRC). Błąd CRC oznacza, że jeden lub kilka znaków w otrzymanym pakiecie danych zostało zniekształconych podczas przesyłania.

Tyle na wstępie a teraz do rzeczy.
Występowanie błędów CRC lub innych, nie jest spowodowane zabezpieczeniem nośnika przed kopiowaniem, lecz nie przestrzeganiem pewnych reguł jakie obowiązują podczas wypalania płyt Cd, CD-RW, DVD itd.
Po pierwsze należy mieć zainstalowane sterowniki ASPI a szczególnie dwa pliki:
Jako pierwszy instalujemy plik: aspiinst.exe i po ponownym uruchomieniu komputera drugi:
aspi32.exe i również musimy ponownie uruchomić komputer. Najprościej sprawdzić czy mamy wszystkie pliki ASPI zainstalowane programem ASPI Instalation Veryification (jest to jeden plik) aspichk.exe.
Dodatkowo możemy sprawdzić czy mamy wszystkie sterowniki ASPI odszukując na dysku plików:
WINNT\SYSTEM\WINASPI.DLL
WINNT\SYSTEM\WOWPOST.EXE
WINNT\SYSTEM32\WNASPI32.DLL
WINNT\SYSTEM32\DRIVERS\ASPI32.SYS
Dodatkowo w rejestrze powinny znajdować się klucze;
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32]
"ErrorControl"=dword:00000001
"Start"=dword:00000001
"Type"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32\Parameters]
"ExcludeMiniports"=""
Po drugie należy mieć wyłączony autostart płyt Cd, DVD, najlepiej zrobić to w rejestrze:
[+] HKEY_LOCAL_MACHINE
[+]SYSTEM
[+]CurrentControlSet
[+]Services
Cdrom – Autorun: ustaw wartość na 0

W Windows XP wyłączyć w rejestrze wbudowaną funkcję nagrywania CD)
[+]HKEY_CURRENT_USER
[+]Software
[+]Microsoft
[+]Windows
[+]CurrentVersion
[+]Policies
Explorer – nowa wartość DWORD o nazwie NoCDBurning
i ustaw jej wartość na 0
Po trzecie wypalać płytę należy bezpośrednio po uruchomieniu komputera, a nie po jakimś dłuższym czasie gdy pamięć mamy zapchaną (zaśmiecona) rożnymi bibliotekami DLL itp. choć i to można odpowiednio w rejestrze skonfigurować, ale już na pewno wypalamy płytę przy wyłączonych wszystkich programach działających tle typu: program antywirusowy, zapora internetowa, g-g itd. nie wspominając o nie używaniu w tym czasie nagrywania płyty komputera do innych celów np.: rysowania, przeglądanie grafik i Bóg wie jeszcze czego.
Dodam tylko, że kondycja systemu operacyjnego ma również wpływ na jakość wypalania płyt.
Dobór odpowiednich płyt (możemy programem SMARTBURN sprawdzić z jakiej fabryki pochodzą nasze płyty, dodatkowo polecam CDIdentifier i DVDibentifier) nie polecam płyt z początku i końca serii oraz bliskich i końcowemu terminowi ich przydatności, niestety ale nie są one wieczne, warstwa organiczna jak jest w nich wykorzystywana ulga utlenieniu).
Na koniec tylko jedna uwaga – użycie mniejszych szybkości wypalania nawet przy gorszych nośnikach daje o wiele lepsze efekty niż większa szybkość przy płytach bardzo dobrych (ze wzrostem szybkości zwiększa się ilość błędów na płycie).
Waża jest tez kolejność podłączenia napedów optycznych i ich ustawiena PIO lub DMA.
To tak po krótce, ale starałem się pomóc.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Abul Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2686
  • Dołączył: Pt, 13 Maj 05

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 17:00

Rodzina, o Jun 28 2005, 16:26, napisał(a):

Witam

[...]
Po pierwsze należy mieć zainstalowane sterowniki ASPI a szczególnie dwa pliki:
Jako pierwszy instalujemy plik:  aspiinst.exe i po ponownym uruchomieniu komputera drugi:
aspi32.exe i również musimy ponownie uruchomić komputer. Najprościej sprawdzić czy mamy wszystkie pliki ASPI zainstalowane programem ASPI Instalation Veryification (jest to jeden plik) aspichk.exe.
Dodatkowo możemy sprawdzić czy mamy wszystkie sterowniki ASPI odszukując na dysku plików: 
WINNT\SYSTEM\WINASPI.DLL
WINNT\SYSTEM\WOWPOST.EXE
WINNT\SYSTEM32\WNASPI32.DLL
WINNT\SYSTEM32\DRIVERS\ASPI32.SYS
Dodatkowo w rejestrze powinny znajdować się klucze;
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32]
"ErrorControl"=dword:00000001
"Start"=dword:00000001
"Type"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32\Parameters]
"ExcludeMiniports"=""
Po drugie należy mieć wyłączony autostart płyt Cd, DVD, najlepiej zrobić to w rejestrze:
[+] HKEY_LOCAL_MACHINE
[+]SYSTEM
[+]CurrentControlSet
[+]Services
    Cdrom – Autorun: ustaw wartość na 0

W Windows XP wyłączyć w rejestrze wbudowaną funkcję nagrywania CD)
[+]HKEY_CURRENT_USER
[+]Software
[+]Microsoft
[+]Windows
[+]CurrentVersion
[+]Policies
    Explorer – nowa wartość DWORD o nazwie NoCDBurning
                      i ustaw jej wartość na 0
[...]
Na koniec tylko jedna uwaga – użycie mniejszych szybkości wypalania nawet przy gorszych nośnikach daje o wiele lepsze efekty niż większa szybkość przy płytach bardzo dobrych (ze wzrostem szybkości zwiększa się ilość błędów na płycie).
Waża jest tez kolejność podłączenia napedów optycznych i ich ustawiena PIO lub DMA.
To tak po krótce, ale starałem się pomóc.


Respekt! Skąd Ty to wszystko wiesz??
A teraz pytania:
1) Skąd mam wziąc te sterowniki ASPI?
2) jak pozmieniać te rejestry??
3) Jakim programem można zmniejszyć szybkość odczytu płyt??
4) czy jak to wszystko zrobie to będzie spokój już z tymi błędami, czy tylko to może, ale nie musi pomóc??
PS. Mi tem błąd wyskakuje nie przy nagrywaniu płyt DVD, ale przy kopiowaniu ich zawartości na dysk(używam DVD Shrink).

#10 Użytkownik jest niedostępny   4rccard0 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 272
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 05

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 17:00

najlepiej weź płytke do jakiegoś kumpla i u niego wypróbuj - jak pójdzie to już trochę więcej wiesz ;) a jak nie to znaczy, że płytka jest zabezpieczona...

Ten post był edytowany przez 4rccard0 dnia: 28 Czerwiec 2005 - 17:08


#11 Użytkownik jest niedostępny   Rodzina Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 889
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 03

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 17:49

Witam ponowie.

Odpowiedź na pytania.
1. Bo sie uczyłem i nadal sie uczę co niektórych troche dziwi w moim wieku.
2. Edytujesz rejestr i masz plik regedit.exe w Windowsie lub wpisujesz Regedit w
Uruchom w Menu start i przeglądasz podane klucze.
3. 4. 5. To jest tylko część co można albo należy zrobić, żeby wszystko było ok
a sterowniki i całą resztę znajdziesz na CDRInfo i masę niezbędnych informacji.
Nigdy ze Shrinkiem nie miałem problemów ale wolę MovieJacka.

I nie ma znaczenia czy kopiujesz na dysk czy na płytę, bo przed wypaleniem najlepiej obraz sprawdzić programem CDCheck czy jest bez błędów.

Powodzenia

Ten post był edytowany przez Rodzina dnia: 28 Czerwiec 2005 - 17:52


#12 Użytkownik jest niedostępny   Abul Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2686
  • Dołączył: Pt, 13 Maj 05

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 18:43

Rodzina, o Jun 28 2005, 17:49, napisał(a):

Witam ponowie.[...]
3. 4. 5. To jest tylko część co można albo należy zrobić, żeby wszystko było ok
a sterowniki  i całą resztę znajdziesz na CDRInfo i masę niezbędnych informacji.
[...]
Powodzenia

To jest coś jeszcze?? Bo to co pisałeś wcześniej nie działa :cassetete: . Ja się załamie :(
EDIT: A ten MovieJack to kopiuje płytki DVD czy tylko je ripuje??

Ten post był edytowany przez Abul dnia: 28 Czerwiec 2005 - 18:44


#13 Użytkownik jest niedostępny   Rodzina Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 889
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 03

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 19:01

Tu masz pełną odpowiedź:
http://www.moviejack.net/

Ten post był edytowany przez Rodzina dnia: 28 Czerwiec 2005 - 19:01


#14 Użytkownik jest niedostępny   Abul Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2686
  • Dołączył: Pt, 13 Maj 05

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 19:04

Rodzina, o Jun 28 2005, 19:01, napisał(a):

Tu masz pełną odpowiedź:
http://www.moviejack.net/

Czyli nie kopiuje.
A co jeszcze można zrobić żeby się pozbyć tego cholernego CRC??

#15 Użytkownik jest niedostępny   Rodzina Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 889
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 03

Napisany 28 Czerwiec 2005 - 19:37

Do kopiowania GameJack 4

Ale Shrink też jest dobry ale przy obejściu zabezpieczeń płyt z filmami, ale to ni powoduje powstawania błędów CRC. Powstają one z innej przyczyny np jednej z wcześniej opisanych. Shrink czy każdy inny program do kopiowania czy ripowania może np. nie skopiowac dokładnie zawartości płyty lub nie obejść zabezpieczeń lub porąbać sto innych żeczy przy tych procesach, ale wtedy to cos nie bedzie najwyżej działać ale nie bedzie błędów CRC.

#16 Użytkownik jest niedostępny   maziqw Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 29 Lis 07

Napisany 31 Styczeń 2008 - 16:01

JA skopiowałem pewien plik na płytke już dwa razy. Gdy go potrzebuje to chce go skopiować na dysk twardy. Po kilku chwilach występuje mi takie coś "Nie można skopować pliku: Błąd danych (CRC)". czy wiedie może co jest przyczyną i jak bym mogł to naprawić, zrobić !!! PROSZĘ POMÓŻCIE

Ten post był edytowany przez maziqw dnia: 31 Styczeń 2008 - 16:01


#17 Użytkownik jest niedostępny   seba9313 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pt, 29 Gru 06

Napisany 31 Styczeń 2008 - 16:38

Witam .

Ja błąd danych (CRC) miałem podczas instalacji gry której to płyta była w bardzo złym stanie . Po zrobieniu kopii tej gry , wszystko pieknie działało .

#18 Użytkownik jest niedostępny   darro007 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 17 Mar 09

Napisany 17 Marzec 2009 - 21:24

Miałem podobny problem z Błędem danych crc tyle że ja wrzucałem na pendriva cóż odp jest prosta jeżeli chodzi o film :)
Pobrałem darmową wersję WinAvi nie musi być to akurat ten program obojętnie jaki konwenter do przerabiania formatu filmów
no i przerobiłem sobie format i gitara ;P Nowy plik czyli bez błędu crc ;P (

Ten post był edytowany przez darro007 dnia: 17 Marzec 2009 - 21:25


#19 Użytkownik jest niedostępny   P@tryk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 24 Mar 09

Napisany 24 Marzec 2009 - 17:30

Mi też wyskakuje ten błąd (crc) często przy instalacji różnych gier .Co mam zrobić żeby mi płytka poszła?Płyta jest chyba dobra bo próbowałem u kolegi to jemu poszła.Ostatnio instalowałem ok 10 gier z czego 1 weszła.Jest to wina napędy?Napęd mam z LG.Pomóżcie

#20 Użytkownik jest niedostępny   William Fine Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Nd, 23 Lis 08

Napisany 14 Sierpień 2009 - 22:44

oczywiście mam ten sam problem, z dyskiem przenośnym.

Cytuj

Witam

[...]
Po pierwsze należy mieć zainstalowane sterowniki ASPI a szczególnie dwa pliki:
Jako pierwszy instalujemy plik: aspiinst.exe i po ponownym uruchomieniu komputera drugi:
aspi32.exe i również musimy ponownie uruchomić komputer. Najprościej sprawdzić czy mamy wszystkie pliki ASPI zainstalowane programem ASPI Instalation Veryification (jest to jeden plik) aspichk.exe.
Dodatkowo możemy sprawdzić czy mamy wszystkie sterowniki ASPI odszukując na dysku plików:
WINNT\SYSTEM\WINASPI.DLL
WINNT\SYSTEM\WOWPOST.EXE
WINNT\SYSTEM32\WNASPI32.DLL
WINNT\SYSTEM32\DRIVERS\ASPI32.SYS
Dodatkowo w rejestrze powinny znajdować się klucze;
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32]
"ErrorControl"=dword:00000001
"Start"=dword:00000001
"Type"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASPI32\Parameters]
"ExcludeMiniports"=""
Po drugie należy mieć wyłączony autostart płyt Cd, DVD, najlepiej zrobić to w rejestrze:
[+] HKEY_LOCAL_MACHINE
[+]SYSTEM
[+]CurrentControlSet
[+]Services
Cdrom ? Autorun: ustaw wartość na 0

W Windows XP wyłączyć w rejestrze wbudowaną funkcję nagrywania CD)
[+]HKEY_CURRENT_USER
[+]Software
[+]Microsoft
[+]Windows
[+]CurrentVersion
[+]Policies
Explorer ? nowa wartość DWORD o nazwie NoCDBurning
i ustaw jej wartość na 0
[...]
Na koniec tylko jedna uwaga ? użycie mniejszych szybkości wypalania nawet przy gorszych nośnikach daje o wiele lepsze efekty niż większa szybkość przy płytach bardzo dobrych (ze wzrostem szybkości zwiększa się ilość błędów na płycie).
Waża jest tez kolejność podłączenia napedów optycznych i ich ustawiena PIO lub DMA.
To tak po krótce, ale starałem się pomóc.

pytanie brzmi:
czy jeśli mam coś na tym przenośnym dysku, coś, czego nie mogę skopiować bo wyskakuje błąd jw, i zainstaluje to o czym napisałeś to uda się przegrać plik, czy może będę musiał od nowa wgrać plik na dysk?

hm, no i właśnie zauważyłem że ASPI to stery do nagrywarek. Czy jest więc jeszcze jakiś inny sposób, żeby mój dysk działał?

Ten post był edytowany przez William Fine dnia: 14 Sierpień 2009 - 23:27


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych