Forum PCLab.pl: Pentium G3258 - Dwa rdzenie INTEL vs Najnowsze gry - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (43 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pentium G3258 - Dwa rdzenie INTEL vs Najnowsze gry Test, Poradnik, OC, Recenzja.

#21 Użytkownik jest niedostępny   marcin_21 

  • Polska- Chiny Disneylandu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1712
  • Dołączył: Pt, 30 Cze 06

Napisany 05 Wrzesień 2014 - 19:24

a czy to jest normalne że w UEFI temperatura jest załóżmy ok. 40*C, a pod windowsem w iddlu ok. 30*C?
Logika nakazywała by poddawać to w wątpliwość, ale jak jest naprawdę? :)

#22 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5943
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 05 Wrzesień 2014 - 19:39

Tak, to jest normalne.

#23 Użytkownik jest niedostępny   KickMy4ss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 492
  • Dołączył: Pn, 10 Lut 14

Napisany 05 Wrzesień 2014 - 19:40

@2x up
W biosie i podczas startu systemu procesor pracuje zawsze na maksymalnym taktowaniu i nigdy ono nie spada stąd te temperatury.Dopiero w systemie włączają sie savery które zbijają taktowanie procesora przy niewielkim obciążeniu.

Ten post był edytowany przez KickMy4ss dnia: 05 Wrzesień 2014 - 19:41


#24 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6906
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 05 Wrzesień 2014 - 19:48

Zobacz postRyszardGTS, o 05 Wrzesień 2014 - 19:21, napisał(a):

Battlefield 3 w multi mogą być spadki do około 40fps jak widać na filmach YouTube.


Mógłbyś to jakoś dokładniej obadać? Chodzi oczywiście o multi i duże mapy 64 osobowe. Przy wysokich czy nawet średnich ustawieniach ze względu na wydajność karty, która raczej BF'a 3 nie ogarnie płynnie na ultra. Chodzi mi o utrzymanie 60 kl./s, czy jest możliwe, albo ile brakuje w drastycznych momentach.

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 05 Wrzesień 2014 - 19:49


#25 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16085
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 05 Wrzesień 2014 - 20:11

Zobacz postPawelek6, o 05 Wrzesień 2014 - 20:48, napisał(a):

Mógłbyś to jakoś dokładniej obadać? Chodzi oczywiście o multi i duże mapy 64 osobowe. Przy wysokich czy nawet średnich ustawieniach ze względu na wydajność karty, która raczej BF'a 3 nie ogarnie płynnie na ultra. Chodzi mi o utrzymanie 60 kl./s, czy jest możliwe, albo ile brakuje w drastycznych momentach.

4,4GHz
>>> BF3 <<<
>>> BF4 <<<
Nie włączył obciążenia CPU ale jak na GPU nie będzie co najmniej 90% a będzie fps drop to wina procesora.

#26 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6906
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 05 Wrzesień 2014 - 21:32

Dzięki. :) Wiedziałem, że mój AII X4 jest słabszy, ale różnica jednak jest większa, a jeżeli mi się zdawało. Oczywiście mam odrobinę słabszą kartę (R7 260X), jednakże w kartach różnica nie jest jakaś kolosalna, a mogę pomarzyć o utrzymaniu takiej liczby kl./s. Tyle to ja mam na średnich bez MSAA, w komentarzu pod filmem ty podałeś maks. ustawienia...

Hm... może by tak opchnąć Athlonka? Wyjdę na zero prawie, baza za bazę, bo te Pentiumy tanie jak barszcz. Tylko szkoda mi mojej płyty. :E

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 05 Wrzesień 2014 - 21:35


#27 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16085
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 07 Wrzesień 2014 - 22:42


Battlefield 3


KLIK >>> Battlefield 3 <<< KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK

Ilość pomiarów: 44
Spoiler


Maksymalne zużycie prądu (szczytowe) 143W
Średnie zużycie prądu (realne) 112,8W

Procesor pilnuje stałego 60fps, karta graficzna działa @100% i jest odpowiedzialna za spadki fps.

G3258 – Żadnego problemu z grą, cały czas super płynnie. Możliwe chwilowe spadki do 50fps na ułamek sekundy.
GTX750Ti – Wyłączone MSAA, reszta Ultra. Karta spada poniżej 40fps przy mocnej zadymie, jednak jest to na ułamek sekundy i średnia z gry jest bardzo wysoka.



Call Of Duty Ghosts

Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK

Ilość pomiarów: 54
Spoiler


Maksymalne zużycie prądu (szczytowe) 135W
Średnie zużycie prądu (realne) 104,4W

Procesor praktycznie nic nie robi a utrzymuje 60fps, karta graficzna działa @100% i jest odpowiedzialna za spadki fps.

G3258 – Żadnego problemu z grą, cały czas super płynnie. Testowałem etap na plaży bo jest tam spore obciążenie dla CPU, G3258 spadał na ułamek sekundy do 55-58fps, praktycznie ta gra nie stanowi żadnego wyzwania dla tego procesora.
GTX750Ti – Przy ustawieniach Extra/HIGH (wszystko max oprócz AA które wyłączyłem) gra wygląda bajecznie. Karta graficzna ma spore spadki, nieraz do 30fps ale cały czas jest bardzo grywalnie.



Hard Reset

http://www.youtube.com/watch?v=Nq33OHrlvUU
KLIK

http://www.youtube.com/watch?v=AmfUp7yO-Gg
KLIK


KLIK >>> Hard Reset <<< KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK

Ilość pomiarów: 70
Spoiler


Maksymalne zużycie prądu (szczytowe) 124W
Średnie zużycie prądu (realne) 87,3W

Karta graficzna przeważnie nie osiąga nawet 50%, procesor pracuje bardzo mocno, często @100% i jest odpowiedzialny za spadki fps.

G3258 – wykres min fps to w 100% zasługa procesora. Niesamowite jest to że Pentium ma tylko dwa rdzenie a wytrzymał powyżej 30fps na ustawieniach ultra grę która wymaga 4 rdzeni (lub HT) do płynnego działania. Wykres z min fps może obrazować jak zachowa się G3258 w grach jeżeli zastosujemy coś mocniejszego niż GTX750Ti która jest „akurat” do 1080P Ultra w wielu grach (ale ma spadki do 40fps przy takich ustawieniach). Spadki do 30fps w Hard Reset to ewenement gdyż przeciwnicy atakują nas bezpośrednio tabunami, uderzają i odbijają się od nas, masa obliczeń dla procesora – w innej grze na ultra mocno podkręcony G3258 nie powinien spadać niżej niż do 38-40fps.
GTX750Ti – karta obija się i prawie nic nie robi



Metro Last Light

Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK

Ilość pomiarów: 75
Spoiler


Maksymalne zużycie prądu (szczytowe) 137W
Średnie zużycie prądu (realne) 112,9W

Procesor pilnuje stałego 60fps a karta graficzna działa @100% i jest odpowiedzialna za spadki fps.

G3258 – jest zupełnie wystarczający do gry Metro by utrzymać wysoki fps. Przy finałowej walce sprawdziłem przy niższej rozdzielczości - trzymał non stop 60fps z lekkim spadkiem do 55fps.
GTX750Ti – karta pracuje non stop na max. Przy maksymalnych ustawieniach z wyłączonym SMAA gra wygląda cudnie, aż dziw bierze że GTX750Ti utrzymuje tak wysoki średni fps. Przy końcówce średni fps spadł do zaledwie 35fps ale kto grał to wie co się dzieje podczas walki z takim dużym futrzastym „czymś”, wszystko na nas i przeciwko nam, szkoda że jeszcze stonki ziemniaczanej Rosjanie nie zrzucali z samolotów byłby komplet. Spadki min fps są częste ale nie przeszkadzają w rozgrywce.



Serious Sam 3



KLIK >>> Serious Sam 3 <<< KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK


Dodaj obrazek
KLIK

Ilość pomiarów: 86
Spoiler


Maksymalne zużycie prądu (szczytowe) 135,5W
Średnie zużycie prądu (realne) 104,2W

Procesor pilnuje stałego 60fps a karta graficzna działa @100% i jest odpowiedzialna za spadki fps.

G3258 – Żadnego problemu z grą, cały czas pilnował 60fps. Sprawdziłem przy ostrej zadymie przy długiej drodze do ostatniego bossa, praktycznie non stop 60fps, lekkie drgawki do 55-58fps.
GTX750Ti – Jak zwykle Ultra bez MSAA, gra działa super płynnie. Gdy na ekranie jest sporo efektów które musi wygenerować karta to potrafi spaść poniżej 40fps, momentalnie jednak wraca na 60fps. Średni fps jest bliski 60fps karta nie ma problemu z grą na ustawieniach ultra.


#28 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6906
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 08 Wrzesień 2014 - 09:24

Pfff... mam teraz ból głowy, jak widzę co potrafią te dwa rdzenie. Nie robiłem dokładnie takich testów, ale wiem, że u mnie średni fps przy średnich ustawieniach wpasowuje się gdzieś w środek pomiędzy twój niski, a średni fps przy ultra (!). Mowa oczywiście o podboju czy szturmie. Z drugiej strony wiem, że najgorzej u mnie bynajmniej jest na mapie Góry Elbrus czy Szturm na Karkand i to głównie do tych map odnoszę się moje wcześniejsze spostrzeżenia. Choć na reszcie mapek i tak gorzej od twoich wyników.

Wspominasz o tym, że w BF3 to głównie karta generuje spadki. Ciekawi mnie wydajność na wysokich lub nawet średnich detalach, aby karta miała mniej do roboty i czy min. fps nie spadłby wtedy poniżej 50. Z drugiej stron nie chcę ci dawać dodatkowej roboty. :P

P.S. Ogólnie rzecz biorąc jestem zażenowany wydajnością czterech jajek AM3 w porównaniu do tego dwurdzeniowego wybryku natury. :lol2:

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 08 Wrzesień 2014 - 09:27


#29 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16085
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 08 Wrzesień 2014 - 18:19

"Wspominasz o tym, że w BF3 to głównie karta generuje spadki. Ciekawi mnie wydajność na wysokich lub nawet średnich detalach, aby karta miała mniej do roboty i czy min. fps nie spadłby wtedy poniżej 50. Z drugiej stron nie chcę ci dawać dodatkowej roboty."

OK później sprawdzę :) aktualnie męczę Crysis Warhead i jestem w szoku... czy wreszcie dwurdzeniowy procesor da sobie radę z tą grą na ultra? o tym już wkrótce.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6906
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 08 Wrzesień 2014 - 19:25

Przecież do pierwszego Crysis'a czy nawet Warhead wystarcza C2D. :hmm: Tam grafiki potwora potrzeba.

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 08 Wrzesień 2014 - 19:26


#31 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16085
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 08 Wrzesień 2014 - 19:36

> KLIK <

Zobacz cały temat i jak się zachowywał Phenom @ 4GHz + DDR3 1866MHz (w innych grach), nie ma mało mocy i raczej C2D mu niestraszne :)
Przy zadymie z udziałem obcych framerate ślicznie spada.

#32 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20241
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 08 Wrzesień 2014 - 19:39

Zobacz postPawelek6, o 08 Wrzesień 2014 - 20:25, napisał(a):

Przecież do pierwszego Crysis'a czy nawet Warhead wystarcza C2D. :hmm: Tam grafiki potwora potrzeba.

Szczerze to i5 750@4ghz to takie min jak chcesz sobie przyjemnie pograć , crysis leży optymalizacyjnie od strony cpu i nie wykorzystuje nawet w pełni 2core.

#33 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16085
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 08 Wrzesień 2014 - 19:43

Dokładnie tak :)
Rdzeń nr2 powiedzmy 90%
Rdzeń nr1 powiedzmy 70%
Dwójka osiąga 100%, framerate spada z 60fps niżej, jedynka nadal 70%, czuć że gra chętnie przygarnęła by jeszcze dwa rdzenie.
Bardzo nierówno pracują przez całą grę ale i tak to GTX750Ti musiała dostać lekki handicap pod postacią zmniejszenia cieniowania z max na jedno oczko w dół dzięki temu teraz osiąga prawie non stop na max 60fps, wcześniej zaledwie 45-50fps przy totalnym max 1080P (oczywiście jak zwykle - bez AA/MSAA)

#34 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5943
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 08 Wrzesień 2014 - 21:57

Zobacz postPawelek6, o 08 Wrzesień 2014 - 20:25, napisał(a):

Przecież do pierwszego Crysis'a czy nawet Warhead wystarcza C2D. :hmm: Tam grafiki potwora potrzeba.

Że co :E? QX9700 @ 4 GHz notuje spadki do 30 FPS w moim miejscu testowym. Co więcej, zdarzają się jeszcze gorsze lokacje, tak więc ciężko to nazwać komfortową rozgrywką. Mocno podkręcony G3258 za to spokojnie daje radę.

#35 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6160
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 09 Wrzesień 2014 - 10:36

Zobacz postPawelek6, o 08 Wrzesień 2014 - 20:25, napisał(a):

Przecież do pierwszego Crysis'a czy nawet Warhead wystarcza C2D. :hmm: Tam grafiki potwora potrzeba.

A po co Ci grafika "potwór" jak jej nie wykorzystasz ze względu na procesor!
W Crysis grałem na i7 920 @4.2Ghz + R9 280X i są miejsca gdzie obciążenie grafiki oscyluje w przedziale 50-60%.
Wcześniej grałem na Phenomie X4 955@4.0Ghz + 6950 to miejscami miałem 20kl/s a po przesiadce na i7 920 w tych samych miejscach było ponad 35kl/s


Zobacz postsideband, o 08 Wrzesień 2014 - 20:39, napisał(a):

Szczerze to i5 750@4ghz to takie min jak chcesz sobie przyjemnie pograć , crysis leży optymalizacyjnie od strony cpu i nie wykorzystuje nawet w pełni 2core.

Dokładnie :thumbup:
Zarówno na Phenomie jak i i7 920 miałem w 100% obciążony 1 rdzeń a reszta spała :E

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 09 Wrzesień 2014 - 10:37


#36 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6906
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 09 Wrzesień 2014 - 10:41

No to wypadłem z obiegu, jeśli chodzi o Crysis'a. Jednak sporo czasu wszyscy tutaj (!) dawniej gadali, że mocarnego cepa do tej gry nie potrzeba.

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 09 Wrzesień 2014 - 10:41


#37 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6160
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 09 Wrzesień 2014 - 10:50

Zobacz postPawelek6, o 09 Wrzesień 2014 - 11:41, napisał(a):

No to wypadłem z obiegu, jeśli chodzi o Crysis'a. Jednak sporo czasu wszyscy tutaj (!) dawniej gadali, że mocarnego cepa do tej gry nie potrzeba.

Gra jest dość mocno rozbudowana pod względem fizyki a korzysta tylko z 2 rdzeni a w praktyce tylko z 1 rdzenia więc tutaj pojawia się ograniczenie bo 1-2 rdzenie nie dają sobie rady ze wszystkimi obliczeniami.
Im wydajniejszy pojedynczy rdzeń tym wydajność w takich miejscach będzie większa ;)

#38 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12870
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 09 Wrzesień 2014 - 19:28

Zobacz postPawelek6, o 09 Wrzesień 2014 - 11:41, napisał(a):

No to wypadłem z obiegu, jeśli chodzi o Crysis'a. Jednak sporo czasu wszyscy tutaj (!) dawniej gadali, że mocarnego cepa do tej gry nie potrzeba.

Bo kiedyś ludziom wystarczało 30 kl./s ze spadkami do dwudziestu-paru. Dzisiaj jaśniepaństwo chce 60+ ;)

Inna sprawa, że akurat do optymalizacji Crysisa nie mam większych zastrzeżeń. Mocne 2 rdzenie wystarczają do płynnej gry, a pod względem jakości fizyki gra zawstydza większość znacznie nowszych FPS-ów.

#39 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6906
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 09 Wrzesień 2014 - 19:38

Tu się z tobą zgodzę, 30 kl./s wystarczało do wszystkiego, dzisiaj już nie i wiem to po sobie. Z drugiej strony wiem dlaczego, wtedy nie grałem tyle po sieci co teraz. A to co Crysis faktycznie potrafi, to szczerze powiedziawszy zawstydza nawet Frostbite'a z BF'ów. To jak się otoczenie zachowuje, broń czy postać. Poza tym znacznie lepiej działa. Jakieś wybryki, że coś odfrunęło w kosmos itp. rzadko się zdarzało, a jeśli chodzi o BF'y, to... Sam DICE nie ogarnia własnego silnika - takie moje zdanie.

P.S. Właśnie zauważyłem, że ty także wymieniłeś maszynerię w sygnaturce. ;)

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 09 Wrzesień 2014 - 19:40


#40 Użytkownik jest niedostępny   Bwoy-Yo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Pt, 03 Gru 10

Napisany 09 Wrzesień 2014 - 20:54

Czy zwiększenie rozdzielczości(z 1600x900 -> fHD) obciąża dodatkowo procesor? Dajmy na przykład multi bc2

  • (43 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych