Forum PCLab.pl: Haswell OC - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 15
  • 16
  • 17
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Haswell OC - wątek zbiorczy (modele : i5 4670K, i5 4690K, i7 4770K, i7 4790K)

#321 Użytkownik jest niedostępny   Serwiuszpiotr 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 04 Maj 2017 - 21:47

Cześć,
mam ciekawy przypadek. Staram się podkręcić mojego Haswella (i7 4770k), ale nie potrafię osiągnąć wyższego taktowania niż 3.9 ghz (tak jak fabryczny tryb turbo). Może ktoś miał taki sam problem? Zmieniam mnożnik oraz napięcie. Wszystko jest stabilne i nie wysypuje się. Temperatury po dłuższych testach nie przekraczają 77 stopni. Jedyny problem to nieprzekraczalna bariera 3.9 - pomimo tego, że mnożnik ustawiony jest na 43 procesor chodzi maksymalnie na 39. OD razu napiszę, że mam nietypową sytuację z RAM - dwie kości jedna 4 gb druga 8 gb chodzą na taktowania 1333 mhz.

Tutaj specyfikacja:
i7 4770k+ Macho rev. 2
Asus h87 PRO
Zasilacz Corsair GS800

#322 Użytkownik jest niedostępny   xtestx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 186
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 05 Maj 2017 - 14:35

Wszystko w biosie na manual ? i ss z ustawien chyba ze plyta nie pozwala zapisac, znaczy nie ma tej funkcji

#323 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2156
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 11 Maj 2017 - 22:36

Zobacz postSerwiuszpiotr, o 04 Maj 2017 - 21:47, napisał(a):


Staram się podkręcić mojego Haswella (i7 4770k)

Tutaj specyfikacja:
i7 4770k+ Macho rev. 2
Asus h87 PRO
Zasilacz Corsair GS800


Chipset H87. Albo masz zbyt nowy bios usuwający możliwość OC lub korzystasz z win 10 który blokuje OC tego chipsetu. Na oba przypadki w goolach jest rozwiązanie.

#324 Użytkownik jest niedostępny   Serwiuszpiotr 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 23 Maj 2017 - 09:08

Mam najnowszy bios. Na liście dostępnych wersji jest wymieniona jedna, która wprowadzała możliwość OC. Poszukam jeszcze informacji o podkręcaniu na WIN 10 Home. Dziękuje za pomoc.

#325 Użytkownik jest niedostępny   AtomicRooster 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 30 Sie 14

Napisany 25 Maj 2017 - 21:10

Powitać

Mam krótkie pytanie odnośnie temperatury granicznej procesora. Intel w specyfikacji podaje max 72 stopnie. Do czego się odnosi ta temperatura? Najczęściej używam HWINFO. Czy chodzi tu o temperaturę
CPU [#0]: Intel Core i5-4690K ---> CPU PACKAGE lub GIGABYTE Z97X-Gaming 5 (ITE IT8620E) ---> CPU? Czy jest to temperatura panująca na IHS?

#326 Użytkownik jest niedostępny   Sobi_85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 14

Napisany 27 Październik 2017 - 22:17

Od dłuższego czasu miałem dziwne Bsod po sprawdzeniu ramu zasilacza karty wynikło to z przyczyny oc procka. Chyba z lekka zdegradował się :( bo od miesiąca jadę na stock i nic się nie dzieje.

Mam zamiar powrócić do zegarów 4.5Ghz bo więcej mi nie potrzeba wrzucam SC z poprzedniego ustawienia co byście odradzili co zmienić co zostawić ? Tyle co wiem że na pewno napięcie będzie trzeba zwiększyć ale oto się nie boję bo na poprzednim ustawieniu temp nie przekraczały 72stopni

Mile wysłucham co doradzicie :)

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Pozdrawiam :)

#327 Użytkownik jest niedostępny   desmoRR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 31 Październik 2017 - 18:35

Czy da się ustawić mnożniki na max, czyli x36 dla i5-4570? Ja tego nie mogę zrobić ani w biosie, ani w programie Intel Extreme Tuning Utility, ani w innym tego typu . W teście "Lepsze osiągi, niższy pobór energii" z dnia 1 czerwca 2013 wynika z tego, że tak.Pytanie jak to zrobić?

#328 Użytkownik jest niedostępny   ramzesx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 512
  • Dołączył: Wed, 01 Maj 13

Napisany 31 Październik 2017 - 20:23

Da się :) jaką masz płytę? U mnie pomogło danie all core na 36x i tyle zabawy. Nie możesz mieć odpalonego czy zainstalowanego Intel XTU -> od od razu zmienia ustawienie na normalne

#329 Użytkownik jest niedostępny   desmoRR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 01 Listopad 2017 - 09:41

Zobacz postramzesx, o 31 Październik 2017 - 20:23, napisał(a):

Da się :) jaką masz płytę? U mnie pomogło danie all core na 36x i tyle zabawy. Nie możesz mieć odpalonego czy zainstalowanego Intel XTU -> od od razu zmienia ustawienie na normalne


i5-4570
Gigabyte GA-Z87X-UD4H
Bios F9. Próbowałem na starszych wersjach i to samo.

Chciałem ustawić mnożnik na max dla wszystkich rdzeni, ale nie trzyma mi ustawień. Kiedyś wyczytałem, że Intel kazał zablokować producentom takie praktyki w biosach dla procesorów bez "K". Nie wiem na ile to prawda.

#330 Użytkownik jest niedostępny   Sobi_85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 14

Napisany 03 Listopad 2017 - 17:28

Ktoś coś doradzi do moich ustawień ?

#331 Użytkownik jest niedostępny   .BarteK 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 11

Napisany 01 Luty 2018 - 21:17

Kupiłem chłodzenie Grandisa 2, wcześniej miałem Fera 2 i na 4.5GHz chodził mi stabilnie przy 1.23v, kupiłem lepsze chłodzenie i sobie dałem takie wyzwanie na 4.8GHz, udało i się stabilność uzyskać przy 1.37v w biosie (przy obciążeniu do 1.39 podbija). Oczywiście testowane też w grach, w prime95 za duże tempy po jakimś czasie, więc nie katowałem, podczas gry 70-75 stopni.

Teraz pytanie, czy to normalne temperatury dla tego chłodzenia i procka przy tym napięciu, czy da się z nimi jakoś zejść?

Tutaj screeny: https://imgur.com/a/OQn0G

#332 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6351
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 27 Kwiecień 2018 - 07:19

Posiadam i5 4670k 4.6 vcore 1.317v oraz 4.2 cache 1.19v temp prime95 26.6 75c oraz IBT high 80c. RAM 10 10 10 30 2T 1800 1.65v. I teraz pytanie czy zostawić tak jak mam czy zniżyć cache i próbować dać 4.7 lub 4.8. Jak myślicie? W jednym poradniku piszą o różnicy 0.3 między cache a w innym że cache lepiej obniżyć.

Pisane z komórki.

Ten post był edytowany przez hopes dnia: 27 Kwiecień 2018 - 07:48


#333 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6351
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 28 Kwiecień 2018 - 09:09

Ponawiam pytanie dotyczące cache inaczej V-ring.

  • (17 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 15
  • 16
  • 17
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych